Enlaces accesibilidad
Innovació

El panot de Barcelona s'actualitza: la superilla del Poblenou testarà un paviment més sostenible

  • Es tracta d'una prova pilot per avaluar el rendiment de les llosetes
  • Els panots estaran fabricats amb materials reciclats

Per
Els nous panots conserven els dissenys característics de la flor i la quadrícula
Els nous panots conserven els dissenys característics de la flor i la quadrícula

L'Ajuntament de Barcelona provarà uns panots més sostenibles i permeables a l'eix verd del carrer dels Almogàvers, a la superilla del Poblenou. Es tracta d'una prova pilot en què, durant un any, s'avaluarà el rendiment de les llosetes en una superfície d’uns 2.500 metres quadrats amb l’objectiu d’incorporar els aprenentatges que se n'extreguin als nous contractes d’obra pública.

La superilla del Poblenou de Barcelona testarà un panot més sostenible | Maite Boada

Des d’ara i fins a finals d’any, el consistori instal·larà tres nous models de panots a la reurbanització de l’eix verd del carrer dels Almogàvers, entre els carrers de Badajoz i Roc Boronat al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí.

El panot del segle XXI

Els panots de Barcelona, que han esdevingut un element icònic de la ciutat sobretot pel dibuix de la flor, no s’havien repensat des del 1906, quan es van començar a fer servir per pavimentar els carrers de l’Eixample. Ara, el consistori impulsa aquesta prova pilot per adaptar-los a la ciutat del segle XXI.

“El panot del segle XX continua sent una solució resistent i duradora, però pensàvem que calia actualitzar-lo per fer front als reptes que té la ciutat”, ha afirmat la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, en la presentació de les noves llosetes.

Els nous panots conserven els dissenys característics de la flor i la quadrícula i entre els principals beneficis és que estan fabricats amb materials reciclats. També s'espera que redueixin l'efecte illa de calor, és a dir, l'augment de la temperatura a la ciutat per la calor generada per l'activitat humana, la poca humitat i el mur que representen els edificis.

Durant els pròxims dotze mesos, se’n valorarà la resistència, el grau de trencament de peces, el comportament acústic, el lliscament, el desgast per abrasió, l’estabilitat cromàtica i índex de reflectància, la durabilitat, la filtració d’aigua, la netejabilitat i l’adherència de xiclets.