Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 18 d'octubre de 2023 | El jutge del "cas Negreira" investiga també Joan Laporta per presumpte suborn

  • El Govern acorda un front comú amb els agents socials pel traspàs de Rodalies
  • Protecció Civil prova una vintena de sirenes de risc químic al Vallès, la Selva, el Bages, el Berguedà i la Vall d'Aran
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El jutge imputa el president del Barça, Joan Laporta, pel cas Negreira
El jutge imputa el president del Barça, Joan Laporta, pel cas Negreira

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la decisió del jutge que instrueix el 'cas Negreira' d'investigar el president del Barça, Joan Laporta, per un presumpte suborn.

Mentrestant, el president de la Generalitat s'assistirà demà al debat al Senat per defensar l'amnistia. Aquest migdia es reuneix amb els agents implicats en la implantació d'energies renovables per valorar la situació del sector a Catalunya.

Les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i d'Economia, Natàlia Mas, s'han reunit amb els agents socials amb els quals han acordat un front comú per pressionar sobre el traspàs de Rodalies.

Protecció Civil ha provat aquest matí una vintena de sirenes de risc químic a una dotzena de municipis del Vallès, la Selva, el Bages, el Berguedà i la Vall d'Aran; a més d'enviar alertes a tots els telèfons mòbils de la zona.

Felip VI torna a Barcelona per visitar l'exposició "Miró Picasso" que s'obre al públic aquest dijous amb 250 obres dels artistes.

Notícies destacades a Catalunya: 18 d'octubre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 17:22

    RTVE s'emporta 6 Premis Ondas 2023

     

    RTVE ha estat premiada amb 6 premis Ondas 2023. El programa de RTVE Catalunya Late Xou s'enduu el Premi Ondas Nacional de Televisió com a millor contingut de proximitat. El guardó al premi nacional de televisió al millor programa d'actualitat o cobertura especial ha estat per Informe Semanal en el seu 50è aniversari. Carlos del Amor i Silvia Intxaurrondo han estat distingits com a millor presentador i presentadora en televisió. El Premi Ondas nacional de ràdio a la trajectòria o millor tasca professional se l'enduu Radio Clásica. El Benidorm Fest 2023, per la seva banda, s'emporta el premi nacional de música menció especial del jurat. La gala d'entrega serà el pròxim 22 de novembre al Gran Teatre del Liceu. 

  • 17:03

    Girona detecta punts de la ciutat amb presència de xeringues de manera regular i impulsarà un pla per combatre-ho

     

    Des del consistori asseguren que és “habitual” que l’empresa de neteja Girona+Neta en trobi de forma puntual en zones com els jardins d’en ‘Pablito’, el Cementiri Vell o els banys de la plaça de Santa Eugènia, però que, recentment, se n'han localitzat 25 de cop a la part alta de Vista Alegre, un punt on no n’hi ha normalment. Per combatre-ho, faran una prospecció als llocs oberts on hi ha consum per implantar-hi mesures.

  • 16:49

    L'oposició de Collboni tomba les seves primeres ordenances fiscals i no passen el tràmit en comissió
     

    Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona (Junts, BComú, ERC, PP i Vox) han tombat les primeres ordenances fiscals del Govern de Jaume Collboni (PSC) en votar tots en contra en el tràmit de la Comissió d'Economia i Hisenda d'aquest dimecres. Després del rebuig, el govern municipal ha de presentar una nova proposta que haurà de tramitar-se en una comissió extraordinària, que pot celebrar-se com a màxim el 27 d'octubre, data del ple d'aquest mes.

  • 15:40

    Pere Aragonès es reuneix amb el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, al Palau de la Generalitat.

     

    El cap de l’Executiu ja es va reunir fa un any a Brussel·les amb el comissari Reynders per abordar el problema de la ciberseguretat i l’espionatge amb el programa Pegasus. En la trobada d’aquest dimecres han tornat a parlar sobre aquesta qüestió i el president li ha explicat les novetats judicials del cas, com l’admissió a tràmit de la querella que va presentar Aragonès i l’inici de les investigacions per part del jutge.

  • 15:14

    Adif invertirà 9,4 MEUR per millorar l’accessibilitat a les estacions de Fornells de la Selva i Celrà

     

    Adif invertirà 9,4 MEUR a millorar l’accessibilitat a les estacions de Fornells de la Selva i Celrà (Gironès) per on circulen les línies R11 i RG1 de Rodalies. El projecte preveu la construcció de nous passos inferiors entre andanes per eliminar els actuals encreuaments al mateix nivell i perllongarà la longitud útil de les andanes, a més d’elevar-ne l’alçada. En totes dues estacions, els passos inferiors tindran ascensors i escales fixes. També es posarà nova pavimentació a les andanes i es senyalitzaran.

  • 14:33

    Apareixen pintades a favor de Palestina a la seu de Junts

     

    La seu de Junts ha aparegut amb pintades a favor de Palestina. La formació política ho ha denunciat als Mossos. Unes pintades similars a les que han aparegut al barri jueu de Besalú, a la Garrotxa. Han escrit a la paret propera a l'antiga sinagoga i a la dels banys rituals. L'Ajuntament, que ha condemnat els fes, demana respecte pel patrimoni històric del poble. 

  • 13:27

    El PP retalla distàncies amb el PSOE segons el CIS

     

    El CIS corresponent a octubre mostra que el 29,2% dels espanyols prefereixen a Pedro Sánchez com a president del Govern en aquests moments enfront del 23,5% que aposten per Alberto Núñez Feijóo, i un 9,1% que prefereixen a Yolanda Díaz.
    L'enquesta del CIS realitzada sobre 4.031 entrevistes entre el 2 i el 6 d'octubre, després de la fallida investidura de Feijóo, reflecteix un augment en la valoració del líder popular, que puja 2,8 punts com preferit per a presidir el Govern, mentre que Sánchez baixa unes dècimes. 

  • 13:00

    La UGT i CCOO reiteren la necessitat d'uns "pressupostos socials" després de la reunió amb el Govern

     

    Els sindicats han demanat doblar "els esforços per optimitzar la gestió dels recursos pressupostaris" i treballar en mesures que redueixin la desigualtat i mitiguin els efectes de la inflació. Tots dos sindicats s'han reunit aquest dimecres amb la consellera de la Presidència i la consellera d'Economia. També han reclamat aprofundir en la informació sobre la manca de finançament que denuncia el Govern, el traspàs de Rodalies i respectar "l'autonomia de l'espai de negociació de la investidura amb els ritmes necessaris per arribar a un bon acord".
     

  • 13:55

    La Fiscalia recorre l’arxivament de la querella d’un exsindicalista per tortures a la Via Laietana durant el franquisme

     

    La Fiscalia de Barcelona, en coordinació amb la Unitat Especialitzada de Drets Humans i Memòria Democràtica de la Fiscalia General de l'Estat, ha recorregut en apel·lació la inadmissió pel jutjat d'instrucció número 18 d'una querella per crims contra la humanitat i tortures patides pel sindicalista Carles Vallejo durant la seva detenció als anys 70 a la comissaria de la Via Laietana. El jutjat considera que els fets denunciats no poden considerar-se un crim contra la humanitat i, per tant, ja han prescrit. A més, considera que estan amnistiats per la Llei d’Amnistia del 1977 i que la nova llei de Memòria Democràtica no permet perseguir-los.

  • 13:42

    Barcelona condemna els atacs de Hamàs, però afegeix que el dret a defensar-se d’Israel ha de respectar el dret humanitari

     

    La Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposta del PP que condemna les accions terroristes “injustificades i il·legítimes” de Hamàs i mostra el “suport i solidaritat” al poble d’Israel, però també afegeix que "el dret d’Israel a defensar-se de qualsevol atac ha de respectar els límits del dret internacional humanitari". El text ha obtingut el suport de Trias per BCN, PSC i Vox, i el vot en contra de BComú i ERC. La proposició insta a revisar “amb urgència” l’ajuda destinada a Palestina per garantir que tingui com a destí la població, “prioritzant l’ajuda humanitària i la resolució del conflicte”.

  • 13:40

    Els instal·ladors alerten d'una manca de 4.000 treballadors anuals: "És un dels grans desafiaments del sector"

     

    El director general de la Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya, Raül Rodríguez, ha advertit que a Catalunya falten 4.000 instal·ladors cada any. "És un dels grans desafiaments del futur", assenyala. Avui ha obert portes la fira Efintec per exposar les darreres novetats de les empreses del sector. "D'avui per a demà, els instal·ladors podrien contractar 18.900 persones qualificades i de cara al 2050, fins a 120.000 treballadors qualificats", afegeix Rodríguez, que recorda que "tota transició energètica passa per una empresa d'instal·ladors". 

  • 13:39

    CCOO i UGT convoquen dilluns protestes a l’aeroport per exigir solucions als treballadors de ‘handling’

     

    CCOO i UGT han convocat protestes dilluns a l’aeroport del Prat per exigir solucions per als treballadors afectats per la pèrdua de les licitacions de ‘handling’ d’Iberia i Swissport, que són uns 2.700 en aquestes instal·lacions. En el marc d’una sèrie de mobilitzacions a tot l’Estat, els sindicats lamenten la “incertesa” entre els empleats, que segons va dir AENA ara haurien de ser subrogats per les noves empreses guanyadores del concurs de handling. 

  • 13:25

    El Govern aprova 1.600 megawatts d'energia renovable en dos anys i deixa enrere una dècada de paràlisi en la tramitació

     

     

    El Govern atorga en dos anys autoritzacions per 110 instal·lacions d'energia solar i eòlica que sumen 1.600 megawatts, la meitat de l'objectiu de 3.000 megawatts a finals de legislatura. Així ho ha detallat el president del Govern, Pere Aragonès, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en una reunió amb els sectors implicats en la transició energètica. 

  • 13:09

    CCOO convoca 4 dies de vaga en el primer cicle d'Educació Infantil 

     

    El sindicat parla de la ''precària'' situació en què es troben els treballadors d'aquesta etapa educativa. Les aturades es faran els dies 19 i 25 d'octubre i 8 i 15 de novembre. Segons el sindicat, arriben després de dos anys de reunions per desbloquejar les negociacions d'un conveni col·lectiu que manté unes retribucions "molt per sota de la formació i la responsabilitat que s'exigeix a aquests professionals". Alhora, han criticat que també contribueix a incrementar la bretxa salarial per qüestió de gènere. CCOO també ha lamentat el "caràcter abusiu" dels serveis mínims decretats per la Generalitat.

  • 12:47

    Els 11 detinguts en l'operació contra una xarxa neonazi a Catalunya passen aquest dijous al jutge


    En total es va detenir a 16 persones -13 homes i 3 dones, d'entre 30 i 45 anys-, 11 a Catalunya i la resta a Madrid, Lugo, Toledo i Màlaga, els detinguts de la qual passaran a disposició judicial en altres jutjats. El dispositiu es va centrar sobre el grup conegut com a 'Combat 18', una "organització criminal vinculada al nacionalsocialisme i al supremacisme blanc", que se centra en vulnerar els drets fonamentals i les llibertats públiques, fomentant l'odi per motius racistes i ideològics.

  • 12:35

    110.000 persones testen les sirenes de risc químic al Vallès, la Selva, el Bages, el Berguedà i l'Aran

     

    21 sirenes de risc químic han sonat aquest matí al Vallès, La Selva, El Bages, El Berguedà i l'Aran. Unes 110.000 persones han rebut una alerta al telèfon per donar l'avís. És un assaig, com el que es va fer al Camp de Tarragona i Les Terres de l'Ebre, per saber com s'ha d'actuar en cas de risc.

  • 12:31

    Els Mossos detenen 13 persones per comercialitzar amb animals de companyia

     

    En una operació conjunta dels Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana, Policia Nacional i Guàrdia Civil, s'ha desmantellat una organització criminal que comerciava amb animals de manera il·legal. Segons fonts policials, es tracta d'una xarxa comercial que connectava Catalunya, Madrid i Andorra amb països de l'est d'Europa, lloc d'origen. S'han rescatat més de 400 animals de companyia que van haver de rebre atenció veterinària urgent.

  • 12:23

    Detenen dos homes que simulaven ser policies per intentar robar en un camió a Aiguaviva

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes de 31 i 41 anys que duien aparells per simular que eren policies per un intent de robatori en un camió a Aiguaviva (Gironès). Els fets van passar aquest dilluns cap a les tres de la matinada quan uns agents de paisà que estaven fent tasques de vigilància a l’AP-7 van veure un vehicle estacionat darrere d’un camió. Quan van parlar amb els dos ocupants van veure que estaven molt nerviosos i van observar que duien un trepant, un joc de broques als peus del copilot, un esprai pebre i una llum blava típica dels vehicles policials a la guantera.

  • 12:12

    El Rei Felip VI visita l'exposició 'Miró-Picasso'

     

    L'organitza la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso i s'emmarca dins dels actes de la 'Celebració Picasso 1973-2023'. El monarca estarà present al llarg del dimecres en els dos espais on es podrà veure aquest projecte únic i conjunt entre els dos espais a partir d'aquest divendres 20 d'octubre.

  • 12:07

    El Govern acorda amb sindicats i patronals un front comú per pressionar sobre el traspàs de Rodalies

     

    La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, assegura que s'ha acordat amb els agents socials el traspàs integral de Rodalies, amb els recursos i les infraestructures necessàries per fer-ho. Vilagrà ha insistit que "sabem que podem gestionar-ho millor", però que no pot ser "un traspàs enverinat, ni fake", sense la possibilitat de decidir sobre tots els àmbits. 

  • 11:40

    El jutge del cas Negreira imputa Joan Laporta

     

    El jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona ha decidit incorporar l’actual president del Barça, Joan Laporta, com a investigat a la causa pel cas Negreira pels delictes de suborn o alternativament corrupció esportiva, per administració deslleial i per falsedat en document mercantil. El jutge també investigarà totes les persones que van ser membres de la Junta Directiva del Barça durant el mandat de Laporta o que estiguessin integrades a l’organigrama del club i amb una responsabilitat efectiva en la presa de la decisió d’efectuar els pagaments presumptament il·lícits a José María Enríquez Negreira i al seu fill.

  • 11:33

    L'ocupació turística tanca l'estiu amb un 6,5% més d'afiliats respecte fa un any

     

    Els afiliats a la Seguretat Social vinculats al sector turístic a Catalunya eren 321.510 al setembre, un 6,5% més que fa un any, segons les dades publicades per Turespaña. La xifra suposa que l’ocupació en el sector turístic, que inclou l’hostaleria, les agències de viatges i operadors, va créixer en 19.071 persones al tancament de l’estiu respecte al mateix període del 2022. Els afiliats en turisme creixen especialment en el cas dels assalariats, un 7,8% més que fa un any, però també en els autònoms, un 1,1%. A Espanya, els afiliats al sector han pujat un 6,7%, amb 175.541 afiliats més, fins a un total de 2.789.124.

  • 11:04

    Detinguts dos homes a Riudellots de la Selva amb un camió amb plaques robades i preparat per robar gasoil

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes, de 32 i 36 anys, a Riudellots de la Selva que circulaven amb un camió amb les plaques robades i preparat per robar gasoil a d’altres combois. Els fets van passar dissabte cap a les quatre de la matinada a l’A-2. Uns agents que feien control de furts en camions en zones de descans van observar un camió en moviment i amb les plaques que constaven com a sostretes. El van aturar i van identificar el conductor i el copilot. La tractora constava donada de baixa i no tenia ni assegurança ni ITV. Els agents van fer les comprovacions pertinents amb el remolc i tenia un número de bastidor que no concordava amb la matrícula.

  • 10:25

    Els Mossos detenen 3 homes per robar 7 telèfons mòbils dels vestuaris d'un camp de futbol de Begur

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut a Mont-ras tres lladres per robar set telèfons mòbils dels vestuaris d'instal·lacions esportives del Baix Empordà. Els arrestats, que tenen 19, 22 i 45 anys, intentaven escapar per la C-31 quan una patrulla dels Mossos de la Bisbal d'Empordà els va detectar circulant a gran velocitat. El conductor no es va aturar ni tampoc va reduir la marxa i la patrulla els va perseguir. Els agents van comprovar aleshores com un dels ocupants llançava per la finestra una bossa blava que va caure al voral de la carretera per on circulaven. Un cop aturat el vehicle els Mossos van recuperar la bossa on van trobar set telèfons d'alta gamma.

  • 10:05

    El recompte de sensesostre a Tarragona localitza 78 persones

     

    El recompte de sensesostre de l'Ajuntament de Tarragona ha localitzat 78 persones arreu de la ciutat. La iniciativa, que fins ara s'ha fet cada dos anys, però a partir d'ara serà anual, ha comptat amb el suport d'una vuitantena de voluntaris que han col·laborat amb Protecció Civil, Creu Roja i la Guàrdia Urbana. Els equips s'han repartit la ciutat en diferents zones i les han pentinades carrer a carrer, en una acció que ha començat a les onze de la nit i ha acabat entrada la matinada. Els participants han anotat el lloc on trobaven els sensesostre, el sexe i algunes dades tècniques, que permetran als Serveis Socials municipals desenvolupar estratègies per reduir la vulnerabilitat d'aquestes persones.

  • 9:00

    Ernest Maragall: "Collboni fa ostentació de subordinació madrilenya"

     

    El president d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, critica obertament el que qualifica com a “entreguisme” i "ostentació de la subordinació madrilenya" per part de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Maragall ha definit la imatge d'aquest dimarts entrevistant-se amb el seu homòleg a Madrid, José Luís Marínez-Almeida, com un missatge que "Barcelona ha tornat a Madrid". Pel dirigent republicà es tracta d'un missatge clar d'acostament al PP.

  • 8:43

    Arriba un front fred

     

    El matí comença amb temperatures notablement més altes que ahir. Ambient suau ara a primera hora i nit tropical a la costa. A més, hem tingut alguns ruixats al prelitoral central i al Pirineu/Prepirineu Occidental. A cotes altes, el vent del sud ha superat els 120 km/h. Després de la borrasca Babet, entre demà i divendres arribarà Aline, la primera de gran impacte de la temporada deixant-nos un temporal de pluja, vent, mala mar i, després, més fred. 

  • 8:22

    7 de cada 10 estrangers que viuen i treballen a Barcelona no estan satisfets amb el salari que cobren a la ciutat.

     

    Així es desprèn d’una enquesta que ha elaborat Barcelona Global. BETA L’accés a l’habitatge i la fiscalitat són els conceptes pitjors valorats en aquest sondeig. El talent internacional valora positivament la sanitat i la xarxa de transport públic.

  • 8:19

    La gestió de Rodalies és un dels temes centrals d'Esquerra per donar suport a Sánchez en la investidura.

     

    Per això, els republicans volien fer coincidir les converses amb el PSOE amb el debat monogràfic al Parlament sobre Rodalies, però Junts i el PSC ho han evitat. Tots dos partits han votat a favor de celebrar primer un ple monogràfic sobre energia i un altre sobre seguretat.  Això suposa que el ple monogràfic per denunciar la situació de Rodalies i demanar el seu traspàs integral se celebrarà entre el 21 i el 23 de novembre; dies abans que s'acabi el termini per a la investidura de Sánchez. Esquerra lamenta la postura de Junts i demana que rectifiqui.

  • 8:14

    Jaume Collboni assegura que la reunió amb l’alcalde de Madrid demostra una normalitat democràtica.

     

    Tots dos s’han trobat aquest dimarts a la capital i han coincidit en mantenir el diàleg. Feia 5 anys que els alcaldes de les dues ciutats no es reunien. BETA Collboni i José Luis Martínez-Almeida han parlat dels reptes que afronten i han coincidit en reclamar els recursos necessaris per donar-hi resposta. L’alcalde de Barcelona ha assegurat que la ciutat ha tornat per fer les seves aportacions al conjunt d’Espanya i d’Europa.

    <

  • 08:10

    El govern amplia les prestacions vinculades, aquelles per a gent gran o persones amb dependència, per accedir a una plaça a una residència.

     

    D'aquesta manera, es vol facilitar una millor atenció a aquest col·lectiu i reduir les llistes d'espera. S'espera que les noves prestacions arribin fins a 16.300 persones, és a dir, 5.000 més que actualment; i això permeti reduir la llista d'espera. És previst que les ajudes incrementin les prestacions d'aquells més necessitats del 37% fins al 66%. 

  • 08:08

    Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat la branca espanyola del grup Combat 18, una organització criminal neonazi que pretenia desplegar-se a tot l'estat.

     

    El gruix de l'operatiu policial s'ha desplegat a diversos punts de Catalunya que s'ha tancat amb 18 detinguts, 11 d'ells a Catalunya. Segons ha detallat la policia catalana, l'activitat del grup se centrava en la celebració de múltiples reunions per captar militància, intentar proveir-se d'armes i la planificació de futures accions violentes contra persones i béns, a més, de difondre discursos d'odi.

  • 08:05

    Pere Aragonès s'enfrontarà el dijous al matí al Partit Popular al Senat per defensar l'amnistia i l'autodeterminació.

     

    El Govern confirma l'assistència del president perquè assegura que és qui ha de parlar per Catalunya.  El PP ha convocat als presidents autonòmics en una sessió per mostrar la seva oposició a l'amnistia i de moment només hi haurà els caps de les autonomies que governa el PP. Els socialistes s'hi oposen també el govern central, perquè acusen els populars d'instrumentalitzar la cambra. 

  • 8:05

    La Generalitat destinarà una ajuda de 800.000 euros a l'Agència de l'ONU Per als refugiats de Palestina. 

     

    Una ajuda d'emergència que s'ampliarà en gairebé 300.000 euros més aviat. Davant el conflicte que es viu a l'Orient Mitjà la generalitat aposta per una solució negociada que acabi amb la formació de dos estats, israelià i palestí.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 18 d'octubre de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.