Enlaces accesibilidad
Qualitat de vida

Dia Mundial contra el càncer de mama: la clau de la investigació per evitar la metàstasi

  • L'any passat es va detectar gairebé 5.500 nous casos a Catalunya de càncer de mama
  • La supervivència als 5 anys després del diagnòstic frega el 90%

Per
El programa de cribratge de càncer de mama detecta una mitjana de 1.300 casos anuals
El programa de cribratge de càncer de mama detecta una mitjana de 1.300 casos anuals

Més investigació per a més vida. És el que reclamen les pacients de càncer de mama, el més freqüent entre les dones. Tot i que la taxa de supervivència és de 5 anys en més del 80% dels casos, 2 de cada 10 dones desenvoluparà metàstasi. A Catalunya, l’any passat es van diagnosticar 5.497 casos de càncer de mama, que corresponen al 30% del total de tumors detectats en dones l’any passat.

L'any passat es van diagnosticar a Catalunya 5.500 nous casos de càncer de mama | Anna Bañeres

Són dades que el Departament de Salut ha publicat amb motiu del Dia Mundial contra el càncer de mama, el 19 d’octubre, que té per objectiu conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç. El programa de cribratge de càncer de mama detecta una mitjana de 1.300 casos anuals.

La Sara, tres anys amb càncer mestàstasic

Sara Cervelló, amb 40 anys, és una pacient que pateix càncer de mama metàstasic des de fa tres. "La meva màxima preocupació era la meva filla; veure-la créixer. En aquell moment, quan et diuen que tens metàstasi, el que penses és que et mors i que et mors ja", explica.

La cap del grup de càncer de mama del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, Cristina Saura, afirma que "hi ha dones que malauradament es diagnostiquen en aquesta situació, o pot passar quan una dona té una recaiguda en forma de metàstasi per l'aparició d'aquesta malaltia a distància, que són cèl·lules que s'han originat al pit, però van a altres teixits del cos".

'Més investigació per a més vida', el que demanen les pacients de càncer de mama

Hi ha moltes opcions de tractaments. "No en tots els casos podem parlar de cronificació, però sí en moltes ocasions hi ha pacients que viuen anys amb bona qualitat de vida", assegura Saura. A la Sara, el tractament li funciona, però per ella sempre viu amb sensació de por, "amb la incertesa". Cada tres mesos es fa noves proves i valora en cada moment en quin punt està, si hi ha alguna progressió i com abordar-la.

"Necessitem més investigació per a més vida. Demanen també que els tractaments es financin com més aviat millor, no tenim temps, ens morim pel camí", diu la Sara. Saura explica que "segurament aquest procés que dura més de 500 dies, sí que hauríem de poder escurçar aquest període de temps perquè és un moment delicat per a les pacients quan ja sabem que un tractament pot funcionar, però, en canvi, no tenim accés des del punt de vista del sistema nacional de salut".

El missatge que llança la Sara és que vol morir-se amb càncer: "aspiro a morir-me amb càncer, però no de càncer".