Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 19 d'octubre de 2023 | Alerta per pluges intenses i fort vent arreu del territori, en especial al Pirineu Occidental

  • Unes 15.000 treballadores de les llars d'infants cridades a la vaga per CCOO
  • Repunta la ideologia d'extrema dreta i cau el suport a l'independentisme entre els més joves
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Protecció Civil demana extremar les precaucions per fortes plugues aquest dijous al vespre
Protecció Civil demana extremar les precaucions per fortes plugues aquest dijous al vespre

L'actualitat d'aquest dijous passa per la intervenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Senat. Ha defensat l'amnistia com a punt de partida per poder votar en referèndum.

La vicepresidenta del Govern, Yolanda Díaz, defensa a Barcelona mantenir l'impost a la banca i a les energètiques a canvi del suport a la investidura.

Els professors de primer cicle d'Educació Infantil estan convocats a secundar la vaga convocada per CCOO i que afecta fins a 15.000 professionals.

El darrer CEO revela com les posicions de dreta guanyant partidaris entre els més joves. També cau el suport a l'independència, que, en canvi, és majoritària entre els 43 i els 77 anys.

Jornada marcada també per l'arribada d'un front fred que hauria de portar fortes precipitacions a les comarques de l'interior de Catalunya.

La Fundació Miró i el Museu Picasso presenten l'exposició "Miró-Picasso" amb 300 peces.

Resum notícies a Catalunya: 19 d'octubre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 22:00

    El servei d'alta velocitat Barcelona-Madrid ha quedat restablert després d'haver estat interromput durant sis hores per una avaria a Guadalajara.

     

    L'incident ha deixat alguns trens aturats a mig recorregut, amb centenars de passatgers tancats als combois i, en algun cas, amb usuaris que han hagut de transbordar a altres trens. A l'estació de Sants de Barcelona l'avaria ha provocat que centenars de persones hagin hagut d'esperar diverses hores els seus trens, i cap a les deu de la nit s'han començat a anunciar cancel·lacions de diferents combois. 

  • 18:17

    Arxiven la causa contra l’exalcalde de Castelló d’Empúries pel referèndum de l’1-O

     

    El jutjat de Primera Instància i Instrucció 6 de Figueres ha dictat l’arxivament de la causa contra l’exalcalde de Castelló d’Empúries (Alt Empordà), Salvi Güell, arran de la querella de la fiscalia per donar suport a l’1-O. El ministeri fiscal li atribuïa els delictes de desobediència i prevaricació. El jutjat va obrir diligències prèvies i el va citar a declarar com a investigat a finals d’octubre del 2019. La interlocutòria, que data del mes d’agost, però que s’ha fet pública ara, conclou que no s’ha pogut acreditar que “l’investigat hagi realitzat cap fet, sigui per acció o omissió, que sigui constitutiu dels delictes denunciats”.

  • 18:04

    Arriba la primera banda de precipitació, que ha estat feble

     

    Ja ha arribat la primera banda de precipitació, que ha estat feble en general. A Boí (2.535 m) s'han acumulat 26 mm. A partir del vespre arribarà una segona banda més activa associada al solc que ens creuarà a la nit.

  • 17:55

    El grup neonazi Combat 18 no tenia un pla concret d'atac

     

    La branca del grup neonazi Combat 18 instal·lada a l'Estat no tenia un "pla concret d'atac", però havia fixat com a "prioritat" mesquites i la comunitat jueva. Després de la detenció dels 16 membres del grup, els Mossos d'Esquadra han explicat que van detectar la seva existència a principis del 2022 a través de les xarxes socials. Segons ha detallat el cos, el grup s'ha desarticulat en una "fase inicial" de la seva creació quan "no hi havia una perillositat real per la ciutadania". Tanmateix, el grup tenia una estructura jeràrquica, mantenia reunions periòdiques i buscaven finançament i aconseguir armes de foc. En aquest sentit, el cos afirma que hi ha "càrrega probatòria suficient" per demostrar que són una organització criminal.

  • 17:14

    Protecció Civil demana extremar les precaucions davant les fortes pluges d'avui al vespre

     

    Està activada l'alerta del pla INUNCAT arreu del territori. S'esperen pluges intenses i fort vent especialment al Pirineu Occidental. Protecció Civil demana no apropar-se a les lleres ni punts baixos i respectar els tancaments d'accessos de punts inundables.

     

    Barcelona ha activat l'alerta del Pla Bàsic d'Emergència Municipal per mal estat de la mar. El pla passa a aquesta fase quan hi ha probabilitat alta d'onades de més de dos metres i mig i quan el litoral de la ciutat pateix els efectes del mar, fet que esdevé "un perill" per a les persones o que pot causar destrosses al mobiliari. 

  • 16:40

    Interrompuda l’alta velocitat entre Barcelona i Madrid per una incidència a Guadalajara

     

    La circulació de trens d’alta velocitat està interrompuda aquest dijous a la tarda entre Barcelona i Madrid per una incidència a Guadalajara. En concret, està tallada la circulació entre les estacions de Brihuega i Las Inviernas per un problema en l’explotació ferroviària que afecta el sistema d’electrificació. Tècnics d’Adif treballen per solucionar l’incident el més ràpid possible.

  • 16:22

    Llibertat provisional per als dotze membres detinguts a Catalunya del grup neonazi Combat 18

     

    Els arrestats han passat a disposició judicial aquest dijous. Segons el TSJC, la jutge ha pres aquesta decisió d'acord amb la fiscalia, que no ha sol·licitat l'ingrés a presó per a cap d'ells. En concret, s'ha acordat que sis hagin de fer compareixences setmanals al jutjat i els altres sis hauran d'estar a disposició del jutjat sempre que siguin requerits. La causa es va obrir l'abril del 2023 pels delictes de constitució, pertinença i direcció a organització criminal; contra l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques; tinença il·lícita d'armes i explosius; i contra la salut pública.

  • 15:55

    El 54% de l'habitatge social de la Sareb es troba a Catalunya

     

    Concretament, són 3.201 habitatges de lloguer social aprovats i 1.540 més cedits a administracions públiques catalanes on en total viuen unes 15.200 persones vulnerables. A més, cal sumar-hi 1.658 habitatges ocupats per ciutadans no vulnerables i que no col·laboren amb la Sareb i 600 habitatges més que estan en fase d'estudi d'un perímetre total de 13.000 habitatges de l'antic banc dolent a l'Estat. D'altra banda, el seu president, Javier Torres, ha detallat que la primera fase del 'Projecte Viena', en què se cedeix el sòl a un promotor privat 80 anys, preveu la construcció de 3.200 habitatges de lloguer social, dels quals entre 600 i 800 a Catalunya.

  • 15:15

    Busquen un home de 38 anys desaparegut a Cervià de Ter, de qui no se'n sap res des de l'agost

     

    Els Mossos d'Esquadra busquen un home de 38 anys desaparegut a Cervià de Ter (Gironès) i de qui no se'n sap res des del passat mes d'agost. Es tracta d'una persona amb un estil de vida nòmada i que es desplaçava en una caravana. La seva família, que és de Còrdova, no en té notícies des del 24 d'agost, quan van saber que es trobava a la localitat gironina. Es tracta d'un home d'1,82 metres d'alçada, de nom José María, amb el cabell pèl-roig llarg i ulls marrons. Des dels Mossos demanen la col·laboració ciutadana i si algú té alguna pista d'on pot ser que contacti amb el 112.

  • 14:33

    Arriba el primer temporal de la tardor

     

    Estem reconciliant-nos amb la tardor: dues borrasques en una setmana. Deixem enrere Babet i avui arriba Aline. Aquesta borrasca ens porta el primer temporal de la tardor: pluja, vent, mala mar i després una bona refrescada. Un canvi de temps que arribarà de la mà d’una petita, però molt profunda borrasca  Arribarà a Catalunya acompanyada de vent del sud durant la tarda i ens passarà per sobre de matinada. Demà al matí s’allunyarà ràpidament empesa pel vent del nord que entrarà amb força darrera seu. 

  • 13:57

    La Guàrdia Civil destrueix una granada de morter submergida a la platja Llarga de Tarragona

     

    La Guàrdia Civil ha retirat i destruït una granada de morter de la guerra civil amb la càrrega intacta. Divendres passat es va rebre l'avís de la presència de l'artefacte explosiu, submergit a la platja Llarga de Tarragona. L'equip de desactivació d'Explosius es van desplaçar al lloc. La granada estava a vuit metres de la línia de costa, a uns 0,80 metres de profunditat. Era un artefacte 'Valero', model 1933 de 81 mm, sense detonar, en un estat avançat de degradació per oxidació i amb la càrrega explosiva completa. La destrucció es va fer en un lloc segur.

  • 13:33

    La Fiscalia apunta cap a l'exmarit d'Arantxa Sánchez-Vicario com responsable de l'impagament del deute

     

    La Fiscalia afirma que l'exmarit de Sánchez - Vicario és ''el cervell, qui dissenya i orquestra totes les operacions que es duen a terme'' en la suposada trama de la parella per evitar el pagament d'un deute al Banc de Luxemburg per la que estan sent jutjats. En una nova sessió del judici, el Ministeri Públic ha afirmat durant l'exposició del seu informe final, que Santacana és qui té ''la participació més activa'' i ''la persona que dissenya tota l'operativa''. El judici ha quedat avui vist per a sentència.

  • 13:05

    Els catalans d'entre 43 i 77 anys són els més partidaris de la independència segons el CEO

     

    Els baby-boomers i la generació X són és que més a favor estan de la independència a Catalunya. En canvi, els majors de 78 anys i les generacions més joves es decanten per l'autonomia, segons el darrer estudi del Centre d'Estudis d'Opinió. A partir d'una enquesta a 6.500 persones s'estableix que els catalans d'entre 59 i 77 anys, els boomers, estan en un 34% a favor de la secessió. En el cas dels X aquest suport és del 33%.

     

    La generació silenciosa, de més de 77 anys, són els que més a favor estan de l'autonomia (33%). També els 28% dels mil·lennials (27 a 42 anys) secunden aquesta opció, pel 29% dels que es corresponen a la generació Z (16 a 26 anys).  La Generació Z és la més polaritzada políticament i la que més s’ubica a ella mateixa a la dreta respecte les altres. Un 20% es declara d’extrema esquerra, un 8% d’extrema dreta i un 14% se situa a la dreta, el que la converteix en la generació més escorada a la dreta.

     

  • 13:08

    Protecció Civil activa el pla Inuncat per pluges intenses i fort vent

     

    Protecció Civil ha activat aquest dijous l'alerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses, que poden arribar als 20 litres per metre quadrat en mitja hora de cara a la tarda i nit. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveu l'entrada d'un front que passarà ràpidament. El Pirineu Occidental és on poden recollir-se les quantitats més abundants, de més de 100 litres en 24 hores, concretament al Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Alt Urgell. 

  • 12:53

    Ryanair tindrà nou rutes a l'hivern des de l'aeroport de Girona, el doble que l'any passat

     

    La companyia de baix cost Raynair ofereix bitllets per a nou destinacions diferents des de l'aeroport de Girona per aquest hivern, més del doble de les que hi havia l'any passat. Tot i que l'aerolínia encara no ha comunicat de forma oficial la programació de vols, des del portal web ja es poden comprar els bitllets per aquestes nou destinacions. Es mantenen les connexions amb Londres Stansted, Pisa, Baden-Baden i Cracòvia que ja hi havia l'hivern passat. A més, s'hi sumen els de Birmingham, Belfast, Düsseldorf, Brussel·les Charleroi i Marràqueix. 

  • 12:52

    El Gimnàs Sant Pau tancarà els serveis de dutxes per l'endarreriment en les subvencions municipals

     

    El Gimnàs Social Sant Pau assegura que haurà d'aplicar un ERTO i tancar el servei de dutxes per a persones sense llar per l'endarreriment d'una subvenció de l'Ajuntament de Barcelona. Ho han explicat els responsables de la instal·lació que han apuntat que encara no han percebut els 200.000 euros d'ajuda que els va concedir l'Institut Municipal de Serveis Socials per aquest 2023. L'Ajuntament explica que aquesta subvenció es troba en fase de fiscalització a intervenció i que aviat s'efectuarà el pagament a l'entitat. Han assenyalat que se li ha donat "màxima prioritat" per poder "accelerar" el cobrament. Cada dia prop de 200 persones sense sostre fan ús d'aquest servei.

  • 12:41

    Detingut a Tortosa per agredir un jove amb una arma blanca

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 39 anys com a presumpte autor d'una agressió amb arma blanca a Tortosa. Els fets es van produir aquest dimecres, al voltant de les quatre de la tarda, al carrer Montcada. La policia va rebre l'avís que un jove, de 22 anys, havia resultat ferit. Presentava diversos talls de consideració als dos braços i al cap. El SEM el va traslladar a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, però no es tem per la seva vida. A partir de la descripció dels testimonis, es va iniciar la recerca de l'agressor. El van trobar en un bar de la rambla Ferran d'Aragó, al barri del Temple. Està acusat d'un delicte de temptativa d'homicidi i passarà a disposició judicial en les pròximes hores.

  • 12:05

    Dia Mundial contra el càncer de mama: a Catalunya, l'any passat es van diagnosticar gairebé 5.500 nous casos

     

    Avui es commemora el Dia Mundial contra el càncer de mama amb l'objectiu de conscienciar a la població de la importància del diagnòstic precoç d’aquesta malaltia. A Catalunya, l'any passat es van diagnosticar gairebé 5.500 nous casos. Amb tot la supervivència després dels 5 anys des del diagnòstic és del 89%.

    Avui a les 20 h, la façana de l'Ajuntament de Barcelona s'il·luminarà de color rosa.

  • 11:59

    Passen a disposició judicial a Manresa els 12 detinguts a Catalunya del grup neonazi Combat 18

     

    Els 12 membres detinguts a Catalunya per pertànyer al grup neonazi Combat 18 han passat a disposició judicial aquest dijous a Manresa. Se'ls ha traslladat en furgoneta des de primera hora del matí en diferents vehicles. Es tracta d'una branca espanyola d'una organització ultra internacional vinculada al supremacisme blanc i nacionalsocialisme. Forma part de l'operatiu policial conjunt dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, sota la tutela del jutjat d'instrucció número 3 de Manresa. Aquest dimarts es van fer 14 escorcolls, dels quals 10 eren a Catalunya en municipis com Navarcles, Barcelona, Lloret de Mar i Mollerussa, entre d'altres, i 4, a la resta de l'Estat. Segons va informar la policia, en total hi van haver 16 detinguts.

  • 11:33

    Aragonès defensa l'amnistia com a "punt de partida" per poder votar en referèndum


    El president català ha assegurat en la seva intervenció al Senat que l'amnistia és "imprescindible" com a "punt de partida" per a la resolució del "conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat. Pere Aragonès ha garantit: "Catalunya votarà en un referèndum".


    Després de reunir-se  amb senadors catalans en una de les sales del Senat, Aragonès ha estat el primer president autonòmic a intervenir, per espai de deu minuts, en la sessió de la Comissió General de les Comunitats Autònomes de la Cambra Alta.

  • 11:15

    Sindicats del sector de les ambulàncies demanen una internalització del servei i anuncien una concentració pel 26 d'octubre

     

    Els sindicats i plataformes CGT, Intersindical-CSC, CNT, ASAC, Tècnics en lluita i Salvem les Ambulàncies, tornen a exigir la internalització del servei d'ambulàncies de Catalunya i han anunciat una concentració de protesta el proper 26 d'octubre al Parlament. Han recordat que la proposició de llei perquè aquest servei sigui públic està a punt d'arribar a la seva fase de debat. "Suposa un punt d'inflexió en el futur del sector i una oportunitat que no ens podem deixar perdre", han dit els representants dels treballadors.

  • 11:11

    Els aeroports catalans tanquen setembre amb 1,9 milions d'usuaris internacionals

     

    Els aeroports catalans han tancat setembre amb 1.925.691 d'usuaris internacionals, un 12,9% més que el mateix mes de 2022, segons les dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. L'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat n'ha concentrat la majoria, amb 1.716.844 de viatgers internacionals, un 11,3% més que al setembre de l'any passat.

  • 10:49

    La ministra de treball en funcions, Yolanda Diaz, treu pit a Barcelona dels acord socials que s'han assolit durant la darrera legislatura.

     

    Díaz creu que és la dinàmica que ha de continuar si es repeteix el govern de coalició. En unes jornades sobre els drets socials a nivell europeu a Barcelona, reivindica que gràcies a aquests pactes s'ha pogut recuperar el PIB o reduir la taxa d'atur.
     

  • 10:37

    L’assemblea de facultatius de l’Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona acorda per unanimitat convocar una vaga a finals de novembre

     

    També s'han acordat un seguit de mobilitzacions, contra les condicions que imposa Quirónsalud, empresa propietària del centre, tot i que bona part del finançament prové del CatSalut. Reclamen millores en les condicions de prestació dels serveis,  una actualització dels sou i el retorn dels endarreriments acumulats per les congelacions salarials aplicades als treballadors entre els anys 2019 i 2023.  El proper dijous, 26 d’octubre, els facultatius de l’hospital es tornaran a reunir en assemblea per concretar els dies de mobilització, així com altres actuacions de protesta.
     

  • 10:15

    El Govern presentarà demà Brussel·les una campanya internacional per defensar l'oficialitat del català a la Unió Europea 

     

    La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, viatjarà divendres a Brussel·les on, a banda de presentar aquesta campanya d’abast internacional, mantindrà reunions de treball per continuar traslladant els arguments del Govern a favor de l’oficialitat del català. Dimarts 24 d’octubre tindrà lloc el Consell d’Afers Generals de la UE on es tractarà, altra vegada, la possibilitat que el català esdevingui una llengua oficial a les institucions europees.

  • 10:00

    La UB obre una investigació interna per la mort d'un científic que estudiava una malaltia

     

    La Universitat de Barcelona investiga des de fa tres mesos la mort d'un científic que estudiava la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, un trastorn cerebral poc habitual, en un laboratori del centre universitari. La UB hauria localitzat milers de mostres no autoritzades en un congelador del laboratori on treballava la víctima i amb les quals podria haver tingut contacte. 

  • 09:30

    Detenen a Badalona 3 falsos policies per retenir un home al seu pis i sostreure objectes valorats en més de 31.000 euros

     

    Els Mossos han detingut a Badalona tres falsos policies de 53, 45 i 44 anys que haurien retingut un home al seu domicili de Barcelona i haurien sostret objectes valorats en 31.000 euros. Els arrestats haurien contactat amb la víctima a través d'una aplicació de compra-venda de productes amb l'excusa de vendre una ploma estilogràfica. Un dels homes s'hauria desplaçat fins el pis del barceloní per mostrar-li el producte i en un moment donat, els altres dos sospitosos haurien aparegut fent-se passar per agents. Haurien abordat i emmanillat la víctima i el presumpte venedor i haurien simulat un fals operatiu per escorcollar el pis i endur-se joies, un rellotge i diners en efectiu. Després haurien marxat emportant-se el suposat venedor.

  • 09:20

    Ione Belarra no garanteix votar el mateix que Sumar a la investidura

     

    Davant les negociacions de la investidura, la secretària general de Podemos ha insistit a supeditar el suport dels 5 diputats de la seva formació a la decisió que prengui el PSOE sobre les seves peticions: "La pilota està a la teulada socialista", ha indicat. 

    Belarra manté, així, la incògnita de si acabaran votant diferent de Sumar i remarca que el seu projecte polític "és diferent". "Les peticions de Podemos no estan incorporades al projecte de Yolanda Díaz. A dia d'avui tothom té assumit que som projectes diferents", ha assenyalat. 

  • 9:15

    Ione Belarra: "S'està cometent un genocidi amb la nostra complicitat i silenci"

     

    La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, demana més valentia al Govern a l'hora de denunciar el que qualifica de “genocidi” per part d'Israel a la Franja de Gaza. En aquest sentit, ha reclamat exercir una posició de lideratge i condemnar l'ofensiva israeliana aprofitant la presidència de la UE: "Tenim una capacitat que no s'està exercint fins a les darreres conseqüències".

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, la secretària general de Podemos considera que "s'està cometent un genocidi amb la nostra complicitat i silenci". I davant les crítiques que li han merescut les seves declaracions de condemna, Belarra s'ha defensat: "No amb el meu silenci". La líder de la formació morada considera que Espanya podria "fer molt més si trenquéssim relacions i promoure l'embargament d'armes i sancions econòmiques". 

  • 8:40

    Arriba el primer temporal de tardor

     

    Ja arriben núvols i els primers ruixats febles per l'oest associats a una cua de front (encara) de la  borrasca Babet. El dia comença amb suavitat atípica, sobretot a la costa, i temperatures que comencen a baixar pel Pirineu i comarques de Ponent. Arriba el primer temporal de la tardor de la mà de la borrasca Aline amb pluges generals, fortes ventades i onades superaran els 3 a 5 metres d'alçada.  I després, ambient més fred i de plena tardor pel cap de setmana!  

  • 8:30

    Vaga del professorat del primer cicle d’Educació Infantil, és a dir, llars d’infants.

     

    Segons CCOO, organitzador de la vaga i sindicat majoritari, afecta fins a 15.000 treballadores i al voltant de 2500 centres: privades i municipals de gestió privada. Queden excloses les municipals de gestió directa i les 40 i poc de gestió del Departament. Els dos primer dies de vaga, la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya ha convocat concentracions: avui les 10:30 hores al Davant del Departament d’Educació i el 25 d'octubre, a la mateixa hora davant del Palau de la Generalitat a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

  • 8:20

    Radio Televisió Espanyola ha guanyat 6 Premis Ondas

     

    El programa Late Xou, presentat per Marc Giró i produït a RTVE Catalunya ha estat guardonat com el millor programa de proximitat. En aquesta setantena edició també s'ha reconegut a Informe Semanal com a millor programa d'actualitat per l'emissió del seu especial 50 aniversari. Silvia Intaurrondo, Carlos del Amor, Ràdio Clàssica i el Benidorm Fest també han estat guardonats.

  • 8:16

    El PP retalla distància respecte al PSOE i estan a quatre dècimes d'empatar en intenció de vot.

     

    Aquestes són les dades del nou baròmetre del CIS que hem conegut en plena negociació de la investidura de Pedro Sánchez i amb el debat sobre l'amnistia damunt de la taula. Un baròmetre que s'ha fet just després de la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo. El PSOE recula fins al 32,6¿% i el PP recupera mig punt fins al 32,2. També en aquest nou CIS es consolida Sumar com a tercera força creixent vuit dècimes, i situant-se per davant de VOX que baixa un punt. Pel que fa a Esquerra incrementa lleugerament el seu suport i se situa per davant de Junts.

  • 8:12

    Junts ha retirat la moció sobre Israel i Palestina que s'havia de debatre al ple del Parlament de la setmana que ve

     

    Des del partit asseguren que aquest moviment no té relació amb l'atac a un hospital a Gaza ni amb les pintades que han aparegut a la seva seu. I expliquen que treballen juntament amb la resta de grups parlamentaris en una declaració institucional que generi consens entre tots els partits.

  • 8:10

    Davant la situació al Pròxim Orient, demà es reunirà el gabinet antiterrorista per analitzar els espais on es potenciaran les mesures de vigilància a Catalunya. 

     

    La trobada es produirà després que el Ministeri de l’Interior hagi reforçat el nivell d’alerta 4 sobre 5. Paral·lelament, la Generalitat ha incrementat la cibervigilància. 

  • 08:08

    El govern Collboni retira el pressupost de l'ordre del dia de la comissió d'Economia en no tenir garantida l'aprovació

     

    D'aquesta manera, pot tornar a presentar una proposta pressupostària en comissió el mes de novembre. Aquest dimecres a la tarda havien de votar-se tant el pressupost com la tramitació de les ordenances fiscals per a l'any 2024 en un primer pas abans d'anar al ple. La proposta de les ordenances, el primer punt de l'ordre del dia, sí que s'ha votat i l'oposició en bloc ha expressat un vot contrari.

  • 08:06

    El Govern treu pit de la seva gestió de les energies renovables.

     

    Celebra haver acabat amb una dècada de paràlisi en la tramitació de projectes en només dos anys. Així i tot, està encara molt lluny la fita que el 2030 el 50% de l'energia que consumim sigui de renovables. Ara per ara, només aporten el 13% de l'energia total. A Catalunya ja hi ha 91.000 instal·lacions d'energies renovables i d'autoconsum que generen més de mil megawatts, la mateixa potència que una central nuclear. 

  • 08:04

    Preocupació pel risc d'atacs terroristes a Europa pel conflicte la Pròxim Orient

     

    Primeres afectacions als vols cap a Nantes que surten des del Prat perquè s'han evacuat alguns aeroports francesos per amenaça de bomba. Interior intensifica la vigilància, però el Departament assegura que no hi ha perill imminent. 

  • 08:02

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà l'encarregat d'obrir el debat al Senat sobre l'amnistia.

     

    L'ordre es fixa per la data d'aprovació de l'Estatut d'Autonomia. A més podrà fer-ho en català perquè aquest fòrum és un dels espais en els quals es poden utilitzar les llengües cooficials en la Cambra Alta. Això sí, Aragonès marxarà immediatament després d'intervenir i, per tant, no s'hi quedarà per escoltar la dels dirigents del PP.  La seva presència contrasta, precisament amb l'anunci del Govern central que declina assistir-hi. En el mateix sentit s'han expressat el lehendakari, Íñigo Urkullu, i la resta de presidents autonòmics del PSOE.

    <

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 19 d'octubre de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.