Enlaces accesibilidad
Debat sobre l'amnistia

Pere Aragonès assegura al Senat que "Catalunya votarà en referèndum"

  • El president de la Generalitat assegura que l'amnistia és "un punt de partida"
  • El PP acusa el PSOE d'haver permès que Aragonès actuï com a portaveu del Govern

Per
Pere Aragonès intervé a la Comissió General de les Comunitats Autonomes del Senat
Pere Aragonès intervé a la Comissió General de les Comunitats Autonomes del Senat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, defensat en la seva intervenció al Senat que l'amnistia és "imprescindible" i l'ha situat com a "punt de partida" per a la resolució del "conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat. Pere Aragonès ha garantit en aquest sentit que "Catalunya votarà en un referèndum".

Després de reunir-se amb senadors catalans en una de les sales del Senat, Aragonès ha estat el primer president autonòmic a intervenir, per espai de deu minuts, en la sessió de la Comissió General de les Comunitats Autònomes de la Cambra Alta. El seu discurs davant la cambra ha començat assegurant que "He vingut a defensar Catalunya" i ha acusat el PP de voler "atiar l'anticatalanisme" amb finalitats electorals.

Retrets del PP

Un cop finalitzada la seva intervenció la resta de presidents populars han retret el seu posicionament. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha alertat de la "fellonia" que suposaria aprovar una llei d'amnistia per als encausats del procés. "Si aquesta indignitat triomfa, aviat no hi haurà espanyols", ha dit.

Pere Aragonès defensa l'amnistia com a punt de partida

El president gallec Alfonso Rueda ha retret l'"egoisme" dels que volen "liquidar l'Espanya autonòmica" a canvi d'una "majoria parlamentària". El president d'Andalusia, Juanma Moreno, ha advertit que "el govern de tots els espanyols no es pot decidir en contra de l'interès general".

Fonts del PP han acusat el PSOE d'haver permès que Aragonès actuï com a portaveu del govern de coalició. Critiquen que la intervenció del president català busca que Espanya accepti que és un estat opressor que va perseguir injustament els líders del procés. En aquest sentit, li reclamen al partit socialista que se'n desmarqui de manera immediata. En aquest sentit, també apunten que el Pedro Sánchez ja ha defensat l'amnistia i no faltarà molt perquè també ho faci amb el referèndum.

No es queda a escoltar

El president de la Generalitat ha estat, de fet, l'encarregat d'obrir la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat. L'ordre es fixa per la data d'aprovació de l'Estatut d'Autonomia. A més, ho ha pogut fer en català perquè aquest fòrum és un dels espais en els quals es poden utilitzar les llengües cooficials en la Cambra Alta.

Això sí, Aragonès ha abandonat la Cambra després d'intervenir i, per tant, no s'ha quedat per escoltar la dels dirigents del PP. Aragonès ha declinat participar de la salutació oficial a la seva arribada amb el president de la Cambra Alta, Pedro Rollan, com han fet la resta de líders autonòmics. Malgrat tot, després de la seva intervenció, sí que s'ha vist finalment amb Rollan. A l'inici de la sessió s'ha saludat amb el president d'Andalusia i de Galícia.

Tampoc hi ha hagut debat

L'ordre del dia estableix que no hi hagi un debat creuat entre cap dels intervinents, ja que solament el Govern central té la potestat de contestar als presidents i als grups parlamentaris en aquesta comissió.

Després de la intervenció de Pere Aragonès han pres la paraula per deu minuts màxim la resta de presidents autonòmics per ordre d'aprovació de l'Estatut d'Autonomia i després parlaran els senadors per designació autonòmica que vulguin i finalment els portaveus dels grups parlamentaris. L'expresident de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha sol·licitat formalment intervenir en aquesta Comissió donada la seva condició de senador per designació autonòmica, encara que falta per confirmar si finalment prendrà la paraula.