Enlaces accesibilidad
Veto

Els patinets elèctrics, prohibits indefinidament al transport públic

  • La mesura temporal expirava aquest 31 d'octubre després que es prorrogués un període inicial de sis mesos
  • Actualment, incomplir la mesura suposa una sanció de fins a 200 euros

Per
La prohibició dels patinets elèctrics al transport públic s'allarga de forma indefinida
La prohibició dels patinets elèctrics al transport públic s'allarga de forma indefinida

Després de 8 mesos sense poder pujar els patinets elèctrics al transport públic de Barcelona, aquest divendres la prohibició s'ha consolidat de forma indefinida. La mesura temporal expirava aquest 31 d'octubre després que es prorrogués un període inicial de sis mesos. Una prohibició que respon a l'incident ocorregut a finals de l'any passat quan un patinet va explotar i va incendiar un vagó d'FGC.

El Consell d'Administració de l'ATM s'ha reunit aquest divendres i ha votat amb èxit la proposta del grup d’experts que ha analitzat els riscos d’aquests vehicles de mobilitat personal. Així, l'ATM insta els operadors de transport públic que ho incorporin a les condicions generals d’utilització dels seus serveis per tal de continuar contemplant aquesta prohibició que regeix des del dia 1 de febrer de 2023.

Els patinets, un risc per la seguretat personal

L'ATM considera que la regulació aplicable als vehicles de mobilitat personal no aporta, avui en dia, les suficients garanties de seguretat per a permetre la seva presència al transport públic. En aquest sentit, l’ATM demanarà a les autoritats competents que accelerin aquesta regulació i posin un accent especial en la seguretat de les bateries.

Tot i el conjunt de mesures analitzades per reduir el risc i l’impacte, com poden ser la limitació horària per graus d’ocupació, definició de zones específiques d’ubicació, limitació del nombre de vehicles, prohibició de càrrega en els vehicles o obligació d’accedir plegats, l'ATM creu no s’ha pogut establir cap escenari en què no es mantingui un factor de risc molt elevat "no tolerable".

I és que l’impacte d’una deflagració d’una bateria d’aquests VMP en el transport públic pot ser molt elevat, sobretot per l’alta densitat de viatgers en determinades franges horàries cada cop més àmplies, la presència de túnels en el cas del sistema ferroviari o la impossibilitat d’evitar la coincidència dels VMP amb persones vulnerables com persones amb mobilitat reduïda, infants i nadons.

Prohibit des de l'1 de febrer

L'ATM va prohibir la presència de patinets al transport públic, tant als vagons com a les andanes, a partir de l'1 de febrer d'aquest any. Una mesura decretada amb una vigència de sis mesos. La mesura es va vendre després que el 17 de novembre passat un d'aquests aparells explotés i s'incendiés en un vagó dels FGC.

Els patinets elèctrics queden prohibits definitivament al transport públic de Barcelona

L'objectiu durant aquest mig any de prohibició era estudiar la situació i prendre una decisió respecte a la regulació dels patinets al transport públic. Així, el 28 de juny es va aprovar allargar fins a la tardor el veto, tres mesos més, per tal que el grup de treball que estudia el tema trobés una proposta definitiva. Ara, els experts consideren que no es pot garantir la seguretat necessària i seguiran prohibits indefinidament.

Actualment, incomplir la mesura suposa una sanció de fins a 200 euros.