Manifestació propalestina al centre de Barcelona
- Els organitzadors de la marxa denuncien que Israel practica l'"apartheid" a Palestina amb complicitat internacional
- Aquest dissabte ha arribat el primer contingent d'ajuda humanitària al sud de la Franja de Gaza
Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda a Barcelona per denunciar els atacs d'Israel sobre Gaza. Sota el lema 'Aturem el genocidi a Palestina', la mobilització ha anat des dels Jardinets de Gràcia fins al Passeig de Gràcia amb Gran Via. La Guàrdia Urbana situa la participació en 19.000 persones, mentre que els organitzadors apugen la xifra fins a les 70.000.
A la marxa, que s'ha fet amb el suport d'entre 200 i 300 organitzacions, entitats i moviments socials, encapçalades per la Comunitat Palestina de Catalunya i la coalició Prou Complicitat amb Israel, s'hi han escoltat càntics com "Israel assassina, Europa patrocina" o "boicot a Israel". A més a més, s'hi han pogut veure diverses banderes de Palestina. Molts dels assistents han mostrat cartells amb missatges que denuncien el paper de la Unió Europea i els diferents Estats davant de la guerra.
Entre les cares conegudes que han pres part a la manifestació, l'exalcadessa de Barcelona, Ada Colau, que ha reclamat un alto el foc immediat per aturar el que considera que són "crims contra la humanitat" per part de l'exèrcit israelià. Colau ha condemnat l'atac de Hamàs del 7 d'octubre i ha desitjat el retorn de tots els hostatges, però creu que ara la prioritat és la fi d'uns bombardejos sobre població civil que constitueixen "una violació massiva de drets humans".
Pel que fa al diputat de la CUP-NCG Carles Riera, ha exigit al Govern que "bloquegi immediatament qualsevol forma de col·laboració política, diplomàtica, econòmica o comercial" amb Israel. "No es pot col·laborar amb estats que vulneren els drets humans i fonamentals", ha dit en declaracions a la premsa. Riera també ha retret a Junts i al PSC que busquin aprovar una declaració "a favor de l'estat d'Israel" al Parlament.
Al matí, un centenar de persones vinculades a moviments socials i populars han ocupat per sorpresa l'hotel Cortés, al número 25 del carrer de Santa Anna. Es tracta de l'establiment propietat d'un magnat israelià, i s'han estat durant més de mitja hora a la recepció i han despenjat les banderes oficials de l'hotel per substituir-les per banderes de Palestina.
L'entitat Comunitat Jueva de Barcelona (CIB.CAT) ha denunciat l'ocupació i ho qualifica d'acte "antisemita". L'entitat reclamat a les autoritats catalanes que condemnin "de manera rotunda les agressions contra propietats o ciutadans jueus". En aquest sentit s'ha expressat el regidor i portaveu de 'Trias x Barcelona' a l'Ajuntament, Jordi Martí, que ha assegurat que la ciutat "no es pot convertir en un lloc on es violenten béns i establiments per raó de la nacionalitat, creença, ètnia o origen dels seus propietaris".
Arriba a Gaza una mica d'ajuda humanitària
El pas de Rafah, entre Gaza i Egipte, torna a estar tancat després que aquest dissabte s'ha obert durant unes hores per permetre el pas dels primers camions amb ajuda humanitària internacional a la Franja. Només han entrat 20 camions, tal com s'havia previst, amb medicaments, subministraments mèdics i aliments.
Tal com ha recordat en un comunicat el secretari general adjunt d'Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides, Martin Griffiths, es tracta del primer comboi d'ajuda des del 7 d'octubre quan Hamàs va atacar Israel. En aquest sentit, confia que aquesta acció sigui el principi d'un "esforç substancial" per abastir amb recursos essencials la ciutadania de Gaza dues setmanes després que comencessin les "hostilitats" a la zona.
Fracàs en el flanc diplomàtic
El Caire (Egipte) ha acollit aquest dissabte una cimera per la pau amb la presència de nombrosos dirigents àrabs i representants d'altres països del món, però no ha estat possible consensuar una declaració conjunta formal. L'amfitrió, el president egipci Abdul-Fatah al-Sisi, ha fet una crida a la reactivació del procés de pau al Pròxim Orient a partir de la negociació d'un alto el foc immediat entre tots dos bàndols.
També ha deixat entreveure que la reobertura aquest dissabte durant unes hores del pas de Rafah podria adquirir un caràcter més definitiu les properes hores o dies després d'un acord aconseguit amb el president dels Estats Units, Joe Biden. Això sí, ha deixat clar el seu rebuig a la reubicació dels habitants de Gaza a la regió egípcia del Sinaí.
El president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat la necessitat de conjugar la seguretat d'Israel amb l'aposta per la solució dels dos Estats a la regió i el respecte als palestins.
Sánchez ha fet una crida a la contenció i al cessament de les hostilitats per aturar la catàstrofe humanitària que ja s'albira a la Franja de Gaza. En aquest sentit, ha anunciat que Espanya augmentarà l'enviament d'ajuda humanitària a la zona.