L'última entrevista que es va fer a Pau Casals i que la censura va prohibir
- En ocasió dels 50 anys de la mort de Pau Casals, recuperem la seva darrera entrevista i que la censura va prohibir emetre
- Home de pau, es va negar a tocar en països amb dictadures: a l'entrevista exposa qüestions que per ell són vitals
Pau Casals va morir a Puerto Rico el 22 d'octubre del 1973, i la darrera entrevista que va concedir, li va fer a aquella ciutat americana, on estava exiliat, Joan Armengol. Com el mateix periodista va recordar fa uns anys, 'no es va poder emetre en aquell moment perquè hi havia una senyora que es deia censura que no veia amb bons ulls que es donés una entrevista a Pau Casals'.
Recuperem els tres fragments que se'n va enregistrar. Casals és a casa seva, amb la pipa a la mà, assegut al costat del periodista. El primer que respon és sobre si el músic neix o es fa.
Preguntat sobre el gran mèrit de la seva obra, el gran intèrpret de violoncel contesta que l'únic mèrit dels grans homes és haver respectat el do que han rebut.
Pau Casals es troba a gust a Puerto Rico, país on va néixer la seva mare. Ha triat ja els músics pel festival que du el seu nom. Joan Armengol li pregunta quan va tenir el primer violoncel i ell explica els que té i on els guarda. Segueix l'actualitat de Catalunya i comenta si té un continuador: casals parla que a la vida no hi ha res igual, que cada persona és diferent, i que a cada infant se li ha de dir, cap als 9 o 10 anys, que és un miracle, extraordinari, i que mai n'hi haurà cap més que sigui com ell.
Amb aquesta filosofia que aplica el mestre Pau Casals als nens que coneix, destaca que és com els seus pares els van fer sentir únic.
L'arribada de les despulles de Casals a Catalunya, el 1979
No va ser fins sis anys després de la seva mort, a conseqüència d'un atac de cor, que les restes del músic no es van poder enterrar a la seva vila natal, al Vendrell. Tal com ell va deixar dit, no volia tornar fins que no s'hagués restablert la democràcia. TVE Catalunya va fer un especial, presentat pel músic Manuel Cubeles i Solé, que és un magnífica biografia, un recordatori de la vida i la personalitat de Casals. Hi podem escoltar Joan Vallbé, d'Òmnium, que en va preparar l'homenatge; Joan Antoni Maragall, explicant que sempre va ser un home de pau i de llibertat, que es va negar a tocar en països totalitaris, i que el seu desig de pau el va inspirar per a compondre El Pessebre. També, Joan Alavedra, amic i autor d'aquest poema, i Josep Maria Corredor, biògraf de Casals.
Finalment, el programa dona veu al president de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas, que destaca el moment històric de l'arribada de les despulles de Casals.