La borratja: una planta que s'aprofita tota
- Resistent i completament aprofitable: la borratja és la planta perfecta
- La seva flor melosa la fa un bon pol·linitzador pels horts
La borratja és una planta amb flor de la zona mediterrània amb diversos beneficis per la salut i que sovint no la tenim en compte. Per això l’Álex Galmes, de @ecohuertodealex, explica les tres raons que l’han portat a voler cultivar la borratja aquest any i anima a més gent a fer-ho, ja que aquesta planta es pot aprofitar de moltes maneres.
Resisteix al clima
La borratja creix tot l’any i és molt resistent a tots els climes. Es comença a plantar al mes d’abril i tenen un temps de collita llarg que va des de l’hivern fins a la primavera.
Aquesta planta es cultiva amb molta facilitat i creix en qualsevol terreny. De fet, sovint es confon amb una mala herba. A vegades pot arribar a fer un metre d’alçada, té les fulles grans i les flors blaves que atrauen les abelles pel seu aroma dolç.
Un munt de propietats medicinals
Sabies que la borratja es fa servir com a remei per tractar refredats, grips, bronquitis o altres afeccions respiratòries? És rica en minerals i vitamines. També és molt bona pels ossos i l’estrenyiment. A més, el seu oli un bon regulador hormonal, que ajuda a equilibrar el cicle menstrual i mitigar els dolors associats.
Cuina-la com vulguis
Si busques una planta de la qual puguis aprofitar totes les seves parts per cuinar-la de diferents formes, la borratja és perfecta. Això sí, un cop cuita, l’has de consumir aquell mateix dia o guardar-la a la nevera i no rentar-la fins que te la mengis.
La pots fer servir per a molts plats, per exemple, pots fer un guisat amb patata i les seves tiges, ja que quan es bullen perden la pilositat. A més, el brou resultant és molt ric en minerals. També pots incloure les seves fulles en una amanida o cuinar bunyols, un plat típic sobretot a l’Aragó.
Sabies que una bona infusió per combatre la grip i baixar la febre també conté borratja? Has de bullir les fulles amb romaní i eucaliptus i afegir mel o unes gotes de llimona. La borratja serveix per a tot!