Enlaces accesibilidad
Productes tradicionals

Mel i formatge menorquins, productes estrella de l'illa

Per

La Recepta Perduda - La mel de Menorca

Menorca és una illa coneguda pel seu bon clima, les seves platges i també per productes gastronòmics amb un sabor molt particular que ve marcat pel vent de Tramuntana, el qual porta les sals minerals del mar. En són un exemple la mel i el formatge menorquins, dues de les delícies que Sílvia Abril té la oportunitat de conèixer en profunditat a ‘La Recepta Perduda’.

Mel, tradició mil·lenària

La mel de Menorca té una qualitat excepcional. És coneguda des de fa més de 2.000 anys i està documentat que al segle XVIII, quan l’illa estava sota domini britànic, s’exportava directament a Londres com una de les mels més preuades d’Europa. Tot i que en el passat hi havia més apicultors i més abelles, s’està treballant per a promocionar aquest sector i posar-lo en valor.

El periodista Pep Al·lès explica que en ser una illa tan petita, amb només 700 quilòmetres quadrats, la densitat de floració, així com la seva diversitat, és molt important, la qual cosa fa que el balanç floral afecti a la mel. “A llocs com aquest, de Tramuntana, la salinitat de les plantes genera un nèctar amb matisos i aromes molt especials”, apunta.

La mel forma part de la cuina ancestral i també barreja dolç i salat. “A la festa de Sant Joan, que és la festa major de Ciutadella, era costum que a la taula hi hagués un plat amb una bresca de mel col·locada damunt una fulla de figuera”, recorda el periodista, qui afegeix que es tracta d’un producte que es feia servir tant com a aliment com a medecina.

Pot de mel de Menorca
Mel de Menorca

Mel de Menorca RTVE Catalunya

Formatges de Maó, únics al món

La gastronomia menorquina, en paraules de Pep Al·lès, és de les més riques de les illes i el seu formatge és un dels productes estrella. A nivell històric, ja es produïa formatge a la època talaiòtica, la prehistòria de l’illa de Menorca, i era un formatge mesclat. Nova ser fins als anys 50, quan es va passar de l’agricultura a la ramaderia, quan es va començar a fer 100% de vaca frisona.

A partir de la crisi dels 90 i finals dels 2000, molts joves pagesos van començar a fer els seus formatges per a consum propi, d’una forma molt cuidada i curosa. L’olor, el gust, la salinitat aportada per la Tramuntana, fan que aquest sigui un producte molt particular i que hagi aconseguit premis a Estats Units i arreu del món. De fet, un dels formatges de Maó ha guanyat fins a vuit vegades el World Cheese Awards, el concurs de formatges més important que existeix.

La Recepta Perduda - Formatges menorquins - Veure ara