Enlaces accesibilidad
Tradicions

Sant Hilari, Sant Hilari, fill de puta qui no se l'acabi

  • L'origen de "fer un Sant Hilari" no ve del poble Sant Hilari Sacalm
  • L'expressió sorgeix a la dècada dels 90

Per
D'on ve l'expressió "Sant Hilari, Sant Hilari..."?
La Shalana explica d'on ve l'expressió "Sant Hilari, Sant Hilari..."

A Catalunya i altres regions de parla catalana es fa un brindis particular. Abans de beures o acabar-se la copa, la cervesa o qualsevol altra beguda que es tingui a la mà, es diu la següent afirmació: “Sant Hilari, Sant Hilari, fill de puta qui no se l’acabi”. Però d’on ve aquesta expressió?

La creença popular és que l’expressió ve del poble de Sant Hilari Sacalm, un municipi de Catalunya situat a la província de Girona. Però no és ben bé així. En realitat, l’expressió “Sant Hilari, Sant Hilari, fill de puta qui no se l’acabi” sorgeix durant la dècada dels 90. Però què va passar a la dècada dels 90? Doncs que el grup de rock català “Brams”, originari de Berga, va fer una cançó titulada “Goigs a Sant Hilari” on cantaven “Sant Hilari, sant hilari, fill de puta qui no se l’acabi”. La frase es va popularitzar tant que va passar a ser el ritual dels catalans abans de brindar.

Si vols saber més curiositats i tradicions de la llengua catalana, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.