Enlaces accesibilidad
Prevenció

Un joc per a facilitar la detecció de casos de violència masclista a urgències

  • L'Institut Català de la Salut crea un joc formatiu per a professionals amb aquest objectiu
  • La iniciativa s'està testant a l'Hospital de Bellvitge i es provarà a altres centres i especialitats

Per
'Una mirada atenta' és el títol del joc formatiu de l'ICS
'Una mirada atenta' és el títol del joc formatiu de l'ICS

L'Institut Català de la Salut ha creat un joc formatiu de taula adreçat als professionals sanitaris per ajudar-los a detectar possibles casos de maltractaments de dones. Aquest dilluns s'ha començat a testar entre facultatius del servei d'Urgències de l'Hospital de Bellvitge, i es preveu ampliar-ho a altres centres i les especialitats de Ginecologia, Obstetrícia, Salut Mental, Psiquiatria i Traumatologia. S'han creat 275 unitats d'aquesta primera edició del joc, que situa el professional davant relats i situacions diferents, i d'on han de descartar aquelles que es considera que no encaixen amb el perfil de víctima de violència masclista.

Detectar casos de violència de gènere a urgències gràcies a un joc de taula

'Una mirada atenta'

El joc rep el nom d''Una mirada atenta', i es basa en casos reals de dones que s'han adreçat al servei d'urgències dels hospitals catalans, com, per exemple, una de 75 anys amb una dosi d'antidepressius, una de 17 molt nerviosa o una de 33 amb un signat quatre mesos després d'haver tingut una criatura.

Un cop descartades les opcions que consideren que no encaixen, en una segona ronda, es donen més pistes de les dones que resten sobre la taula com a possibles víctimes, i finalment s'escullen quines creuen que ho són. Al final, a través d'un codi QR, es revela el resultat del joc, amb les persones que realment han estat objecte d'agressions en l'àmbit familiar.

Identificació de violències masclistes a través d'un joc de taula | Anna Pujol

Tot plegat es desenvolupa en format de joc de taula, amb les explicacions que un total de sis dones donen sobre motius pels quals han anat al servei d'Urgències. També es vol posar la lupa sobre com actuen, tant elles com els seus acompanyants.