Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 23 d'octubre de 2023 | Els hotels catalans registren el millor setembre de la història

  • L'ICS presenta una dinàmica enfocada a detectar possibles casos de violència masclista a les urgències
  • TMB enceta una campanya intensiva de controls de bitllets al metro de Barcelona
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els hotels catalans registren el millor setembre de la seva història
Els hotels catalans registren el millor setembre de la seva història

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la xifra històrica de 2,2 milions de turistes allotjats en hotels de Catalunya durant el mes de setembre. Els treballadors del servei d'equipatge d'Iberia es manifesten al Prat per la perdua de la concessió de l'aerolínia del servei per part d'AENA.

En clau política, el president d'ERC, Oriol Junqueras, viatja a Irlanda per mantenir trobades polítiques amb el Sinn Féin a Cork. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, presideix la posada en servei de la variant Valls-Lilla de l'autovia A-27.

L'Institut Català de la Salut (ICS) presenta una dinàmica per detectar possibles casos de violència masclista als serveis d'urgència.

Òmnium, universitats, organitzacions econòmiques i empresarials i sindicats catalans impulsen una acció conjunta per reclamar l'oficialitat del català a la UE.

Mentrestant, es presenta el balanç de la gestió dels residus municipals a les comarques de Barcelona i continua el judici amb jurat popular contra l'acusat d'escanyar la dona en un apartament de Lloret de Mar.

Notícies avui a Catalunya: 23 d'octubre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:05

    Barcelona engegarà els llums de Nadal del 23 de novembre al 6 de gener

     

    La Comissió de Govern de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dilluns que l'enllumenat de Nadal s'exhibeixi als carrers de la capital catalana entre el 23 de novembre i el 6 de gener en els mateixos horaris de l'any passat, de diumenge a dijous des de les 17.30h  fins a les 22h i els divendres i els dissabtes fins a les 23h. La nit de Cap d'Any i la de Reis els llums estaran engegats fins a la 1h. El passeig de Sant Joan tindrà llums de Nadal per primera vegada. En els darrers anys el consistori ha il·luminat la Via Laietana, la plaça Urquinaona, el carrer Balmes, la plaça Catalunya, el carrer Aragó, la Gran Via i l'avinguda Paral·lel.

  • 19:30

    Un detingut per agredir un home i robar-li el mòbil i els diners a Lleida

     

    Els Mossos han arrestat un home de 30 anys com el suposat autor d'un delicte de robatori amb violència a Lleida. Els fets van tenir lloc la matinada del passat diumenge al carrer Cavallers. Cap a les 3h, un home va agredir-ne un altre per robar-li el telèfon mòbil i els diners que portava a la cartera. La víctima, que coneixia a l'agressor, va alertar la policia i els va facilitar la descripció del lladre. Així, els agents van fer una recerca per la zona i cap a les 5.00 hores van poder localitzar el sospitós. Van comprovar que encara tenia el telèfon sostret, tot i que no van localitzar els diners de la víctima.

  • 19:05

    L'Smart Ports 2023 se centrarà en la innovació, l'economia blava i les empreses emergents del sector marítim

     

    L'Smart Ports 2023 se centrarà enguany en la innovació, l'economia blava i les empreses emergents del sector marítim. La cinquena edició del certamen tindrà com a lema 'Sailing Towards Innovation' i se celebrarà del 7 al 9 de novembre a Fira Gran Via en el marc de l'Smart City Expo World Congress. "L'Smart Ports aplegarà experts en sostenibilitat, innovació i tecnologia portuària amb l'objectiu de contribuir a la construcció dels ports del futur i proposar solucions per al transport marítim", ha assenyalat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. Com en anys anteriors, l'Smart Ports aplegarà vuit dels ports més innovadors del món: Anvers-Bruges, Barcelona, Busan, Hamburg, Los Angeles, Montreal, Rotterdam i Göteborg.

  • 18:45

    ERC, EH Bildu i el BNG demanen que es desclassifiqui la informació del cop d'estat del 23-F

     

    Els grups al Congrés dels Diputats d'Esquerra Republicana, EH Bildu i BNG han presentat una Proposició no de llei a la Mesa de la cambra baixa perquè es desclassifiqui la informació del cop d'estat del 23 de febrer del 1981. A parer dels tres grups, 40 anys després de l'intent d'enderroc de la democràcia, "continuen sense fer-se" els "canvis legislatius necessaris" per desclassificar aquests documents i poder "aclarir els fets". Després de la "versió oficial" del que va passar de fets coneguts a posteriori que "qüestionen la visió edulcorada" de la transició, ara noves informacions "apunten a la vinculació de l'aleshores cap de l'Estat", Joan Carles de Borbó.

  • 18:44

    Un ferit per arma de foc es presenta a Urgències de Santa Caterina de Salt

     

    Un home ha arribat avui al matí amb una ferida a la mà provocada per una arma de foc al servei d'Urgències de l'hospital Santa Caterina de Salt. La víctima s'hauria presentat a l'hospital dient que l'havien ferit amb una ampolla de vidre, tot i que una vegada a Urgències els professionals mèdics han vist que es tractava d'una ferida per arma de foc i l'han operat. Això ha fet que els professionals sanitaris avisessin als Mossos d'Esquadra a un quart de dues del migdia. L'Àrea d'Investigació Criminal de Girona dels Mossos d'Esquadra està investigant els fets.

  • 18:22

    Restablerta la circulació de trens a l'R1 entre Arenys de Mar i Sant Pol de Mar

     

    Es restableix la circulació ferroviària entre les estacions d'Arenys de Mar i Sant Pol de Mar després de la caiguda d'un arbre a prop de la zona de vies. Tècnics d'Adif han reparat la catenària sobre la qual havia caigut l'arbre i que havia obligat a aturar la circulació entre les dues estacions.

  • 18:00

    Cau un 17% el consum de ciment a Catalunya durant el setembre

     

    El consum de ciment a Catalunya va caure un 17% al setembre i continua a la baixa per sisè mes consecutiu, segons ha informat la patronal Ciment Català. De les 187.890 tones del setembre del 2022 s'han passat a les 155.935 tones del setembre del 2023. "Aquesta baixada contrasta amb la necessitat imperiosa del país de disposar d'infraestructures que el facin sostenible i competitiu", ha assenyalat la patronal liderada per Salvador Fernández Capo. La producció també es redueix un 10,7% al setembre fins a les 235.146 tones, però les exportacions mantenen el tipus i han augmentat un 5,9% en el novè mes de l'any fins a les 125.124 tones.

  • 17:30

    L'Ajuntament de Lloret de Mar incrementa un 11,5% l'IBI, un 17% el rebut de l'aigua i un 25,93% la taxa d'escombraries

     

    El govern local de Lloret de Mar preveu apujar un 11,5% l'Impost de Béns Immobles pel 2024. A més, planteja l'increment del 17% dels rebuts de l'aigua i un 25,93% en el cas de la taxa d'escombraries. L'equip ha anunciat que mantindran les bonificacions actuals per a famílies vulnerables en l'IBI, la taxa d'escombraries o les factures de l'aigua. El regidor d'Hisenda de Lloret de Mar, Carlos Costa, afirma que no vol "seguir tapant forats amb modificacions de crèdit constants o radars en forma de guardiola" i per això justifica l'increment en impostos i taxes municipals. Per a Costa, els ingressos són necessaris per tirar endavant diverses inversions previstes al municipi pel pròxim 2024.

  • 16:55

    Denuncien l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a Inspecció de Treball per vulneració del dret de vaga

     

    El comitè d'empresa de l'empresa Can Cet ha denunciat a Inspecció de Treball l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per vulnerar el dret de vaga dels conserges dels poliesportius locals. Els treballadors estan convocats a la vaga els dies 21, 22, 28 i 29 d'octubre de 7h a 23h. "El 21 i 22 d'octubre l'Ajuntament, al·legant defectes en la convocatòria de vaga, va enviar, acompanyats de la policia, treballadors d'una altra empresa a fer el treball de les persones que exercien el seu dret a la vaga", denuncia CCOO en un comunicat. Asseguren que el consistori té un deute de 450.000 euros amb l'empresa, argument de la firma per plantejar canvis de jornades i fins i tot un possible ERTO, motiu pel qual el comitè ha convocat la vaga.

  • 16:29

    Presó sense fiança per al conductor que va atropellar mortalment un home a Montferri dissabte

     

    El titular del jutjat número 3 del Vendrell ha ordenat presó sense finança per al conductor detingut dissabte com a presumpte autor de l'atropellament mortal d'un home de 76 anys a Montferri (Alt Camp) aquest dissabte passat. La causa està oberta per un delicte d'homicidi. Els fets van tenir lloc passades les 11.30 hores del matí de dissabte. Segons els primers indicis recollits pels Mossos, l'investigat, un home de 55 anys, hauria atropellat intencionadament la víctima, que va acabar morint unes hores després a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. 

  • 16:06

    Detectar casos de violència de gènere a urgències gràcies a un joc de taula

     

    És el que proposa l'Institut Català de la Salut per formar professionals que puguin descobrir el que hi ha darrere de la consulta mèdica d'alguna dona. Les dinàmiques ja s'han començat a fer amb professionals de l'Hospital de Bellvitge. 

  • 15:59

    Tallada la circulació de trens a l'R1 entre Arenys de Mar i Sant Pol de Mar

     

    La circulació de trens de l'R1 entre Arenys de Mar i Pineda de Mar ha quedat interrompuda després que un arbre hagi caigut entre Sant Pol de Mar i Canet de Mar, a tocar de la zona de vies. Renfe ha indicat que la incidència ha tingut lloc a les 13:50 hores. Un comboi amb prop de 300 passatgers que circulava pel tram afectat es troba aturat a l'espera de poder reprendre la marxa o evacuar els viatgers. En paral·lel, la companyia està treballant per oferir un servei de transport alternatiu per carretera. Tècnics d'Adif també s'han desplaçat fins al punt per mirar de resoldre la incidència.

  • 14:09

    Judici a un home acusat d'escanyar la seva dona a Lloret de Mar l'any 2020

     

    L'acusat d'escanyar la seva dona al domicili familiar a Lloret de Mar l'any 2020 ha afirmat que la va matar perquè va entrar en pànic durant una discussió. Al judici, que se celebra a l'Audiència de Girona, l'acusat ha relatat que la víctima se li va apropar cridant i amenaçant-lo de mort. Sense parar de somicar, ha afirmat que ''va perdre el món de vista'' i la va asfixiar. L'acusat s'enfronta a 20 anys de presó. 

  • 13:51

    El Kosmopolis 2023 arrenca amb 97 participants i 40 activitats en quatre dies

     

    El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ha presentat la 12a edició del festival de literatura amplificada Kosmopolis, que se celebrarà des d’aquest dimecres fins diumenge. Amb 97 participants, 23 dels quals internacionals, i 40 activitats, autors consagrats i noves veus s’aproximaran a la literatura oceànica. Mostraran com el mar continua sent una font d’inspiració, parlaran sobre la llibertat d’expressió i dedicaran un monogràfic a la literatura i el pensament del Marroc contemporani. Entre els noms més destacats del Kosmopolis 2023 hi haurà Jarvis Cocker, Virgine Despentes, Enrique Vila-Matas, Jeanette Winterson, Eva Baltasar, Salman Rushdie, Carme Riera i Rodrigo Fresán.

  • 13:27

    Inaugurat el túnel del coll de Lilla de l'A-27 que connecta el Camp de Tarragona amb la Conca de Barberà

     

    L'A-27 ja arriba fins a la Conca de Barberà. El darrer tram que faltava per completar la connexió entre el Camp de Tarragona i l'interior de les comarques tarragonines i lleidatanes s'ha posat en servei avui. Es tracta d'un traçat de cinc quilòmetres que uneix Valls i Montblanc i que inclou el túnel que travessa el coll de Lilla, d'1,5 quilòmetres. Els treballs han costat 157 MEUR i anys d'endarreriments, ja que la primera licitació va ser el 2008. L'obra és molt celebrada pel teixit social i econòmic de la zona perquè permet escurçar el temps de viatge. 

  • 13:20

    Arrenquen les obres del mercat de l'Abaceria de Gràcia que serà sostenible i obert al barri

     

    La remodelació del mercat de l'Abaceria, al districte de Gràcia de Barcelona, arrencarà aquesta setmana. El nou edifici serà sostenible, estarà obert al barri i tindrà 14.350 metres quadrats distribuïts en planta baixa, altell dividit en dues alçades i tres soterranis. Aquesta reforma s'ha treballat amb el teixit veïnal i comercial i recull la demanda d'incorporar 1.500 metres quadrats addicionals d'espai públic amb vegetació al voltant del recinte. A més, dotarà el barri d'una nova plaça coberta i de 6.000 metres quadrats per a activitats comunitàries. Travessera de Gràcia canviarà de sentit entre Torrent de l'Olla i Roger de Flor. Els treballs s'allargaran dos anys i el pressupost és de 22,5 milions d'euros.

  • 13:04

    L'Acellec proposa 12 criteris de qualitat per a la contractació de menjadors escolars

     

    L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura proposa als consells comarcals catalans una sèrie de “criteris de qualitat prioritaris” per a la contractació de serveis de menjador escolars. En un comunicat, l’associació assegura que la gestió del servei ha d’estar “prioritàriament en mans dels propis centres”, però que “és vital” promoure determinats criteris per no posar en risc la qualitat del servei. En concret, l’Acellec ha elaborat un informe amb dotze criteris de cara al concurs de licitacions, entre els quals hi ha preveure les actualitzacions de preu, tenir en compte els criteris de valoració de les famílies o prioritzar la qualitat davant el preu en les licitacions.

  • 12:46

    La recollida selectiva de residus s’estanca a la vegueria de Barcelona en el 40%

     

    La recollida selectiva de residus es troba estancada a la vegueria de Barcelona, la més poblada de Catalunya, amb prop de 5 milions d'habitants. El 2022, s'hi van generar 2.159.958 tones de residus i se'n van recollir de forma selectiva 868.356, el 40,2%. El 2021, s'havia situat en el 39,48%. El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha advertit que la millora és "insignificant" i ha instat les grans ciutats, com Barcelona, a implementar sistemes eficients de recollida selectiva, com el porta a porta, i més ara que no hi ha eleccions municipals a la vista, ha fet notar. El Maresme és la comarca amb l'índex de recollida selectiva més alt (46,02%), l'única que supera la mitjana de Catalunya (45,33%).

  • 12:19

    Òmnium, universitats, entitats econòmiques i sindicats demanen a la UE l'oficialitat del català



    Òmnium Cultural, les universitats públiques catalanes i organitzacions econòmiques i empresarials i sindicats han enviat una carta als estats membres de la UE per a demanar-los que votin 'sí' a l'oficialitat del català a la UE. En la carta, que ha llegit en un acte en el Institut d'Estudis Catalans l'actor Sergi López i la directora de televisió i cinema Sílvia Quer, consideren que aquesta decisió reforçaria "la política de reconeixement dels drets lingüístics i la igualtat entre tota la ciutadania europea".  Aquest dimarts es reuneix el Consell d'Assumptes Generals de la UE on es debatrà la proposta de modificació del reglament per a reconèixer el català com a llengua oficial i de treball de la UE.

  • 12:15

    Comença la manifestació dels treballadors del servei d'equipatge d'Iberia al Prat

     

    Els treballadors del servei d'equipatge d'Iberia es manifesten al Prat per la pèrdua de la concessió de l'aerolínia del servei per part d'AENA. Asseguren que tenen por que les seves condicions laborals empitjorin amb la nova empresa. De moment, la vaga no afecta els usuaris.

  • 12:00

    Foment planteja allargar la pista de l'Aeroport del Prat per sobre de la Ricarda

     

    La Comissió per a l'Ampliació de l'Aeroport de Barcelona-el Prat impulsada per Foment del Treball plantejat allargar la pista 24L/06R 840 metres per sobre de la Ricarda, "preservant la biodiversitat subaquàtica" i l'espai natural en un sentit ampli. "Dona prou recorregut per a tenir un espai d'entre 1,6 i 2,5 metres per sobre de la làmina d'aigua", ha explicat el president de la comissió, Lluís Moreno. La pista arribaria als 3.500 metres de longitud per garantir que "tots" els avions del mercat puguin operar en les pitjors condicions meteorològiques.

  • 11:59

    Barcelona amplia el pla endreça també a la "prevenció" amb un pressupost de 435 milions d'euros durant el mandat

     

    El consistori es mostra "satisfet" amb els resultats del pla endreça obtinguts fins ara, però va més enllà i a partir d'ara, hi haurà 8 línies d'actuació i 34 mesures orientades a prevenir la degradació de l'espai públic i no quedar-se només en la "reparació i la neteja". La dotació econòmica del Pla Endreça inclou un pressupost anual ordinari, que el 2024 serà de 550 milions d’euros, i una inversió de 435 milions durant el mandat municipal destinats a actuacions de manteniment i rehabilitació de l’espai públic. Això implica triplicar la inversió en aquest àmbit per part de l'anterior mandat.

  • 11:57

    Els comuns creuen que ha d'haver-hi un "reconeixement nacional" de Catalunya



    El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha afirmat que la seva formació és partidària que hi hagi "un reconeixement nacional" de Catalunya, més que de parlar de "minoria nacional", en les negociacions que es duen a terme per a la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez. Mena ha confessat que als comuns no els agrada "ni com a terme ni com a concepte" que es parli de Catalunya com a "minoria nacional", una expressió que, segons algunes fonts, està sent negociada entre JxCat i el PSOE.

  • 11:50

    Darrers efectes de la borrasca Bernard a Catalunya

     

    La setmana comença amb precipitacions al Pirineu i Prepirineu. Al seu vessant sud s'acumulen quantitats superiors als 30/60 litres. De nit i matinada també s'han registrat de 2 a 4 litres a l'Ebre i ara cau algun ruixat a punts del litoral i prelitoral central. 

     

    Els efectes de la borrasca Bernard es fan notar també amb el vent del sud i amb ratxes superiors als 100 km/h als cims del Pirineu. Un vent reescalfat que deixa temperatures mínimes 12 ºC més altes que ahir. Avui ens llevem amb poc fred. La borrasca Bernard encara es farà sentir aquest dilluns amb pluja al Pirineu, vent del sud i temperatures més altes.

  • 11:43

    L’Ajuntament de Barcelona permet que els empleats es jubilin fins dos anys abans cobrant el sou

     

    L'Ajuntament de Barcelona permet que els seus treballadors puguin deixar de treballar dos anys abans de jubilar-se mantenint el seu sou. Els empleats poden acumular fins a un any de dies personals no gaudits i el consistori els premia amb el doble de dies que poden fer servir al final de la seva vida laboral. Alhora, els bonifica amb un dia per cada any treballat i per cada quinquenni. L'Ajuntament ha defensat la mesura en considerar que fa possible "una millor organització" i facilita el "rejoveniment" de la plantilla. Està en vigor des de finals del 2021.

  • 11:15

    Comença una campanya intensiva de control de bitllets al metro de Barcelona

     

    Avui comença una campanya intensiva de control de bitllets al metro de Barcelona que durarà fins a tres setmanes. Per fer-ho, s'amplia el nombre de revisors tant als vestíbuls de les estacions com als passadissos, intercanviadors i dins dels combois. És la tercera actuació de control intensiva que es fa aquest any amb l'objectiu de conscienciar els usuaris sobre els perjudicis del frau.

  • 10:48

    Els hotels catalans reben 2,2 milions de turistes al setembre, la xifra més alta de la història

     

    Les estades van ser un 9,3% més que el setembre de 2022 i un 7,2% que el 2019. Per tant, aquest és el millor setembre en els registres de l’INE. Catalunya va assolir 6,6 milions de pernoctacions, dada que cau respecte a l'agost per la fi de la temporada de vacances, però és un 12,07% més que el mateix mes de l'any passat. Els preus són un 8,44% més alts que fa un any i se situen per sobre de la mitjana de l'estat espanyol.

  • 10:20

    El sindicat policial SIP-FEPOL denuncia que la brutícia i els objectes intervinguts al mercat de la misèria s'acumula a les dependències de Guàrdia Urbana 

     

    El sindicat adverteix que s'estan fent servir les garjoles de les dependències de Guàrdia Urbana per fer de magatzem dels objectes intervinguts en les diferents operacions policials al mercat de la misèria.    

  • 10:00

    L'eurodiputat Javier Zarzalejos considera que escanejar missatges pedòfils s'ha de fer en equilibri amb la llibertat d'expressió

     

    El ponent de la normativa europea que s'està redactant per a lluitar contra la pornografia infantil a Internet, Javier Zarzalejos, del PP, assegura a Ràdio 4, que el text busca la màxima protecció dels menors, però això diu no passarà per vulnerar la privacitat, i tot el seguiment que es faci, tindrà una ordre judicial al darrere. Zarzalejos també considera que el personal que fa el filtratge d'imatges a les xarxes ha d'estar assistit i format per minimitzar al màxim l'estrès psicològic que els genera.

  • 9:00

    Carlos Carrizosa denuncia la negociacio del reconeixment de Catalunya com a minoria nacional

     

    El president del Grup Parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, considera "un escàndol" la possibilitat que el PSOE estigui negociant amb ERC i Junts el reconeixement de Catalunya com a minoria nacional tal com avancen alguns mitjans de comunicació. Carrizosa adverteix que els partits independentistes busquen amb aquest reconeixement "aconseguir avantatges de cara a la Justícia Europea en el cas que es reconegui una hipotètica repressió".

  • 8:45

    Carlos Carrizos (Cs) considera un escandol negociar l'Ajuntament de Barcelona a Waterloo

     

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, el president del Grup Parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosadenuncia, que "el partit socialista ens acostuma al fet que qualsevol cosa que proposen els independentistes és legítima". Així, també qualifica d'escàndol que "l'alcaldia de Barcelona es pacti a Waterloo i de la Moncloa", com s'està especulant. En tot cas, assumeix que en aquest cas es tractaria d'una negociació política. Ben al contrari que l'amnistia que considera que "no pot ser negociable, perquè debilita i trenca el nostre estat de dret".

  • 8:20

    Els treballadors del servei d'equipatge d'Ibèria a l'aeroport del Prat han convocat concentracions aquest dilluns.

     

    Protesten per la pèrdua de la concessió de l'aerolínia d'aquest servei per part d'Aena als principals aeroports espanyols, entre ells, el de Barcelona. La sortida d'Iberia del servei d'handling de l'aeroport del Prat genera incertesa entre els 2.000 treballadors que té a Barcelona, que tot i que han de ser subrogats, temen una precarització de les seves condicions laborals amb l'entrada de noves empreses per realitzar el servei a Barcelona. 

  • 8:17

    L'alça dels preus del lloguer és encara més marcat a prop de les universitats.

     

    Els estudiants poden notar una diferència de preu de fins a 100 euros depenent de la distància respecte a la seva facultat. Hi ha poca oferta de lloguer de temporada i els propietaris no obtenen beneficis fiscals, la qual cosa porta a un encariment dels preus. Els qui volen viure prop de la universitat poden pagar fins a 1.500 euros mensuals, que es redueixen si s'allunyen de la facultat. 

  • 8:15

    Trànsit desplega una campanya per prevenir infraccions i conductes de risc a l'hora de circular amb bicicleta o patinet.

     

    L'objectiu: garantir la seguretat tant dels conductors com dels vianants. Apunten que l'excés de velocitat, parlar per telèfon o dur auriculars són les infraccions més habituals dels usuaris de patinets. En l'anterior campanya, el mes de juliol, es van fer 456 denúncies relacionades amb ciclistes i més d'un miler als patinets.

  • 8:13

    D'aquí a una setmana deixaran d'estar en vigor les mesures d'estalvi energètic que obliguen els comerços a limitar l'aire condicionat, apagar les llums dels aparadors o instal·lar tancaments automàtics.

     

    La Generalitat és l'encarregada de fer complir el decret, i des de l'estiu passat, ha obert 15 expedients informatius, la majoria a grans empreses, i és que des del petit comerç asseguren que ja prenien mesures per necessitat amb l'objectiu de ser més eficients energèticament.

  • 8:11

    Els embassaments de les conques interiors de Catalunya estan per sota del 20% de la seva capacitat màxima.

     

    Aquesta situació no s’havia arribat ni en l’episodi de sequera de l’any 2008. La fase d’emergència es manté activa a més de 30 municipis catalans. Els experts assenyalen les setmanes vinents i esperen que les pluges de tardor puguin ajudar a omplir els pantans.

  • 8:09

     El Consell d'Afers Generals de la Unió Europea es reunirà demà per debatre sobre l'oficialitat del català a les institucions europees. 

     

    Tot i que no està prevista cap votació al respecte, si s'esperen avenços en la matèria. Al setembre, els 27 van demanar més temps i un informe tècnic per prendre la decisió final, que haurà de ser refrendada per unanimitat.

  • 8:07

    L'Ajuntament de Barcelona donarà 300.000 euros d'ajuda humanitària a la franja de Gaza.

     

    Els diners serviran per a l'abastiment d'aliments i aigua per a 10 mil persones.  Es faran arribar a través de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins. D'altra banda, s'ha arxivat la causa contra l'exalcaldessa Ada Colau per la suspensió de relacions de l'ajuntament amb Israel. Els denunciants l'acusaven de delictes d'odi, que la jutgessa no veu en la decisió de Colau.

  • 8:05

    Carles Puigdemont trenca el silenci sobre les negociacions d'investidura per deixar clar que Catalunya busca la independència 

     

    Un missatge que arriba després de la informació publicada per La Vanguardia en què assegurava que PSOE i Junts estarien treballant en un document en què es reconegués Catalunya com a minoria nacional. Pel que fa als socialistes catalans; Salvador Illa, ha demanat fugir de personalismes i feia aquesta petició. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 23 d'octubre de 2023.

  • 8:02

    Desarticulen un grup criminal que sabotejava torres de comunicacions per robar empreses de Girona, el Bages i el Maresme

     

    Els Mossos han desarticulat un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a empreses a qui atribueixen vuit assalts i un delicte de danys per haver provocat sabotatges en infraestructures de comunicacions. La policia ha detingut tres persones d'entre 23 i 31 anys. L'organització disposava d'una alta tecnificació. Tallava amb radials el cablejat de torres de telecomunicacions seleccionades prèviament per provocar talls de subministrament a les companyies que volia assaltar.