Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 24 d'octubre de 2023 | L'acord entre PSOE i Sumar apropa la reducció de la jornada laboral

  • Nou pas per reconèixer l'oficialitat del català a la UE
  • El Consell per la Republica avala promoure el "bloqueig" de la investidura de Pedro Sánchez
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Signatura de l'acord programàtic entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz
El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i la líder de Sumar, Yolanda Díaz, firmen l'acord programàtic

L'actualitat d'aquest dimarts passa per l'acord programàtic que el PSOE i Sumar han aconseguit per la formació d'un nou govern de coalició, que inclou entre altres la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals i el reforç del sistema públic de salut per a reduir llistes d'espera.

A Luxemburg, el català ha fet un nou pas per reconèixer la seva oficialitat després del debat la reunió del Consell d'Afers Generals de la Unió Europea.

La Cambra de Contractistes de Catalunya adverteix que prop d'un miler de concursos d'obres han quedat deserts per culpa de la crisi de preus al sector.

Aliança Educació 360 reclama polítiques més contundents i estables per combatre la desigualtat extraescolar.

El 74,9% dels afiliats del Consell de la República avalen bloquejar una eventual investidura de Pedro Sánchez. No és vinculant per Junts, però pot donar el termòmetre de com avancen les negociacions.

Una jornada en què la família del boxejador Xavi Moya, mort en accident de trànsit, ha anunciat que emprendrà accions legals contra l'Ajuntament de Barcelona.

Un dimarts marcat per la moda amb la inauguració de la 32a edició de la 080 Barcelona Fashion.

Resum notícies a Catalunya: 24 d'octubre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:12

    Els Mossos investiguen una presumpta agressió sexual a una menor per part d'una monitora a Vallirana

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen una presumpta agressió sexual a una menor per part d'una monitora d'un centre escolar de Vallirana. L'escola ha activat els protocols i ha dut a terme diverses actuacions.

  • 17:39

    El jurat popular declara culpable l'home acusat d'escanyar la dona a Lloret de Mar l'any 2020

     

    El jurat popular ha declarat culpable d'homicidi l'home que va escanyar la dona al domicili familiar de Lloret de Mar el 8 de novembre del 2020. Al veredicte, el jurat li ha apreciat tres agreujants (de parentiu, d'abús de superioritat i d'aprofitament de lloc) i dues circumstàncies atenuants (de confessió i de reparació del dany). Després de la lectura del veredicte, el fiscal, l'acusació popular i la defensa han mantingut la petició de 12 anys, 6 mesos i 1 dia de presó i el judici ha quedat vist per a sentència. El jurat considera provat per unanimitat que el processat va atacar la víctima durant una discussió i la va estrangular fins a la mort.

  • 17:20

    Els afiliats del Consell de la República avalen promoure el “bloqueig” a la investidura de Pedro Sánchez

     

    L'opció del Sí a bloquejar la investidura ha assolit el 74,9% dels vots, mentre que el No ha obtingut el 24,9%. La participació ha estat de només el 4,45%. Ara s'obre un període de reclamacions i el resultat serà definitiu el 2 de novembre. El Govern del Consell comunicarà, aleshores, els resultats a les direccions dels partits independentistes. 

  • 17:18

    Junts demana fixar "una data per a l'aprovació definitiva" de l'oficialitat del català a la UE
     

    Junts ha demanat aquest dimarts fixar "una data per a l'aprovació definitiva" perquè el català sigui llengua oficial a la Unió Europea (UE), després que el Consell d'Assumptes Generals de la UE hagi posposat la mesura. "Constatem que s'han produït avanços però el Govern espanyol ha d'intensificar els esforços diplomàtics i ha de ser conscient que estem en temps de descompte", ha exposat el partit en un comunicat. Junts ha afegit que estaran disposats "al fet que es produeixin novetats en les pròximes setmanes".

  • 16:14

    Neix el Museu de l'Art Prohibit a Barcelona

     

    Francisco Franco en una nevera, a l’obra 'Always Franco', d'Eugenio Merino; el rei Joan Carles i l'activista Domitilia practicant sexe amb un pastor alemany, a ‘Not dressed for conquering - HC04 Transport’, d’Ines Doujak; o ‘Shark’, de David Cerny, amb Saddam Hussein lligat en una espècie de peixera, són tres de les 42 obres que s’exposen inicialment al Museu de l’Art Prohibit, promogut per Tatxo Benet, que obre les portes aquest dijous. La col·lecció del museu reuneix més de 200 obres censurades i inclou obres de Pablo Picasso, Ai Wei Wei, Andy Warhol, Gustav Klimt o Banksy.

  • 16:00

    La patronal Foment del Treball rebutja l'acord entre PSOE i SUMAR per reduir la jornada laboral.

     

    El director de relacions laborals, Javier Ibars, denuncia que un canvi d'aquesta magnitud s'ha d'acordar amb els agents socials. Adverteix que mai s'ha de fer per llei perquè afectarà la productivitat de les empreses. En canvi, els sindicats UGT i CCOO demanen anar més anllà.  

  • 15:30

    Una desfilada de roba texana reciclada dona el tret de sortida a la 32a edició de la 080 Barcelona Fashion

     

    La 080 Barcelona Fashion ha obert les portes aquest dimarts a la seva 32a edició al Recinte Modernista de Sant Pau, amb la participació de 24 dissenyadors i marques i amb el focus posat en la sostenibilitat, la circularitat i la creativitat. De fet, la 080 Reborn ha estat la desfilada encarregada de donar el tret de sortida del certamen.

  • 15:02

    Detinguts a Barcelona sis homes per estafar més de 3 MEUR a 1.200 clients de banca electrònica amb SMS falsos

     

    La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona de 6 persones pertanyents a una organització criminal que hauria estafat més de 3 milions d’euros a clients de banca electrònica mitjançant la difusió massiva de missatges SMS, que contenien un enllaç d'accés a una web fraudulenta de banca en línia. Aquestes 6 detencions se sumen a les 9 fetes durant la primera fase de l'operació a les províncies de Toledo, Ciudad Real, Badajoz, Múrcia i València.

  • 14:36

    Els Mossos detenen un home que s'havia atrinxerat a un pis a Terrassa després de disparar-ne un altre

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut un home que s’havia atrinxerat en un domicili de Terrassa després de disparar-ne un altre. Els fets han passat cap a les 11.30h a l’avinguda de Santa Eulàlia, quan un home ha disparat contra un altre, l’ha ferit a la cama i ha fugit cap a un domicili al carrer Maresme. El Sistema d’Emergències Mèdiques ha evacuat el ferit a l’hospital i no es tem per la seva vida. Els Mossos han obert una investigació per determinar què ha passat i han activat la Divisió d’Investigació Criminal i els ARRO. També han alertat el Grup Especial d’Intervenció, amb agents de Seguretat Ciutadana de paisà sobre el terreny. Finalment, després de negociar amb ell, han accedit al domicili i se l’han emportat detingut.

  • 14:07

    'Espanya Avança' és el títol del document signat pel PSOE i Sumar per reeditar el govern de coalició.

     

    Contempla més de 230 mesures de l'àmbit de l'habitatge, el medi ambient o la fiscalitat. La proposta estrella és la que afecta la jornada laboral. Pedro Sánchez i Yolanda Díaz es comprometen a rebaixar-la de les actuals 40 hores setmanals fins a les 37 hores i mitja, és a dir, mitja hora menys cada dia però sense afectacions als salaris.
     

  • 13:57

    El sector farmacèutic mesura "el gran moment" que viu amb la fira més gran del món al recinte de Gran Via

     

     

    El sector farmacèutic avalua "el gran moment" que viu amb l'organització de CPHI, la fira més gran del món d'aquest àmbit, ha dit la responsable de màrqueting de CPHI, Sara Sánchez. La cita s'organitza des d'aquest dimarts i fins dijous al recinte firal de Gran Via, on hi ha uns 2.000 expositors. Sánchez preveu que l'esdeveniment rebi entre 40.000 i 50.000 visitants.

  • 13:40

    Girona capta menys turistes, però fan estades més llargues aquest 2023

     

    La demarcació de Girona ha captat menys volum de turistes en els nou primers mesos de l’any, però aquests visitants han fet estades més llargues en comparació amb el 2022. De fet, hi ha hagut un 1,15% menys de turistes, arribant als 7,16 milions. S’han registrat 24,48 milions d’habitacions plenes en nou mesos, un 2,31% més que el 2022. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha valorat positivament el funcionament de les xifres i augura un bon tancament de l’any. 

  • 13:33

    Ataquen amb artefactes incendiaris la casa d'un periodista ucraïnès a Roda de Berà

     

    La casa del periodista ucraïnès Anatoli Sharí ha estat atacada aquesta passada matinada amb artefactes incendiaris. Els fets han passat cap a tres quarts de cinc de la matinada al domicili de Sharí a Roda de Berà. Els Mossos d'Esquadra mantenen oberta una investigació per trobar l'autor dels fets. No consta que hi hagi cap persona ferida.

  • 13:10

    El Govern reclama que l'oficialitat del català "sigui efectiva"

     

    La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha deixat clar que la nova proposta del govern espanyol a Luxemburg davant el Consell d'Afers Generals de la UE "no és suficient". Plaja insisteix que "s'ha fet un pas, però el Govern no ha complert. Cal una oficialitat efectiva". El Govern defensa la singularitat del català: "No és un cas més. El català el parlen 10 milions de persones". 

  • 13:06

    La família del boxejador Xavi Moya emprendrà accions legals contra l'Ajuntament de Barcelona per imprudència greu.

     

     

    La família de Xavi Moya acusa el consistori de cometre una "imprudència greu" i ha demanat que els responsables "depurin responsabilitats". Ho ha comunicat avui l'advocat de la família, Daniel Vosseler, qui ha assegurat que la mort de l'exboxejador el passat 7 d'octubre en un accident era "evitable" i "previsible".

  • 12:46

    El Govern aprova el projecte Barris amb Futur per impulsar la prosperitat i la cohesió social a Catalunya

     

    Es definiran quinze projectes d’intervenció sociourbana entre una selecció d’àrees amb indicadors recurrents de risc social. Aquestes 15 àrees promouran accions al voltant de tres grans eixos: espai de sociabilitat (equipaments, espai públic); condicions de vida (habitatge, ocupació) i igualtat d’oportunitats (educació, cultura, salut, equitat de gènere). Drets Socials coordinarà el projecte -que també implica altres àrees de la Generalitat- i buscarà el consens amb els ens locals i el teixit associatiu i comunitari de cada zona.

  • 12:38

    Un home resulta ferit en una cama en un tiroteig a Terrassa

     

    Els fets han passat pels volts de les 12 hores a l’avinguda de Santa Eulàlia, quan un home ha disparat un altre a la cama i ha fugit. El SEM ha evacuat el ferit a l’hospital i no es tem per la seva vida. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per determinar què ha passat i per identificar l’agressor i detenir-lo.

  • 12:17

    Espanya insisteix en l'oficialitat del català, el gallec i l'euskera com "un cas únic" entre les llengües regionals

     

    El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha explicat que presentarà als socis europeus una "proposta adaptada" que impedeixi que altres llengües puguin utilitzar el cas per demanar l'oficialitat a la UE. Els 27 han tornat a abordar per segona vegada la petició espanyola per reconèixer la seva oficialitat. Albares ha destacat que no hi ha hagut veus contràries, tot i que fora de la reunió Lituània ha defensat que hi ha altres prioritats. Albares assegura, en tot cas, que s'ha fet "un pas més" i ha destacat els pronunciaments a favor. 

  • 12:03

    La fiscalia demana presó provisional i l'extradició d'un broker que va apropiar-se dels estalvis de 59 víctimes

     

    La Fiscalia Provincial de Barcelona ha demanat presó provisional i l'extradició d'un broker que va apropiar-se dels estalvis d'almenys 59 víctimes i que ha estat localitzat a Mèxic. El ministeri fiscal va tramitar la petició el 19 d'octubre, en el curs de les diligències prèvies que s'han fet al jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona. L'home s'hauria presentat com a assessor de borsa aprofitant la seva condició d'especialista en la matèria. Inicialment, hauria retornat rendiments als afectats per guanyar-se la seva confiança i obtenir més clients. Hauria generat una gran quantitat de diners entre 2019 i 2020, quan hauria desaparegut amb els calers dels estafats. Hauria romàs il·localitzable fins que ara l'han trobat a Mèxic.

  • 11:32

    La Policia Nacional deté a Barcelona un menor d'edat acusat de producció, possessió i distribució de pornografia infantil creada per intel·ligència artificial.

     

    L'arrestat, que ha passat a disposició de la fiscalia de menors, és un estudiant d'informàtica de 16 anys que utilitzava imatges reals de menors que ell mateix fotografiava a través de la finestra de casa els seus pares. Fotografiava menors amb pantaló curt o biquini i, posteriorment, les modificava amb aplicacions informàtiques convertint-les en imatges sexuals. El detingut, que segons els investigadors, portava dos anys que realitzava aquesta pràctica delictiva, oferia, també, els seus serveis per internet en xarxes de pedòfils on publicitava modificar qualsevol imatge d'un menor d'edat.

  • 11:15

    Creix un 5% a Catalunya la licitació pública d'obres entre gener i setembre i s'enfila fins als 2.424 milions d'euros

     

    La licitació pública d'obres a Catalunya durant els tres primers trimestres de l'any, de gener a setembre, ha crescut un 5% fins als 2.424,1  milions d'euros, en comparació amb el mateix període del 2022, segons la Cambra de Contractistes d'Obres. Aquesta tendència positiva anual ha estat possible gràcies als contractes marc, que ja suposen el 21,1% del total de la licitació de 2023, uns 510,9 milions. No obstant això, les licitacions del món local disminueixen un 12% respecte a l'any 2022 a conseqüència de la fi del cicle electoral i l'inici de la legislatura dels consistoris. La Cambra de Contractistes també alerta que fins a 954 obres han quedat desertes en quasi tres anys per valor de 312 milions.

  • 11:00

    Els Mossos i la Guàrdia Urbana de Tarragona detenen 9 persones i desmantellen 4 punts de venda de drogues

     

    Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Tarragona, conjuntament amb efectius de la Guàrdia Urbana de Tarragona han detingut aquest matí al barri de Campclar 9 persones, un menor d’edat, cinc dones i tres homes, d’edats compreses entre els 18 els 71 anys, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic de drogues, pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric. En l’operatiu s’han desarticulat quatre punts de venda de droga liderats per dos clans familiars diferents.

  • 10:30

    La mitjana de la pensió de jubilació a Catalunya se situa en els 1.407,02 euros a l’octubre

     

    Això suposa un augment d’uns 2 euros des del setembre, i situa la pensió d’un jubilat català 30 euros per sobre de la mitjana espanyola. En total, la despesa en pensions contributives a l’Estat espanyol (jubilació, incapacitat permanent, viudetat, orfandat i a favor de familiars) suma una nòmina mensual de 12.075,3 milions d’euros i equival a l’11,6% del PIB. A Catalunya hi ha 1.773.963 persones que cobren una pensió, amb una mitjana de 1.245,62 euros. Al conjunt de l’Estat, la pensió mitjana és de 1.197,3 euros mensuals, i hi ha 10 milions de pensionistes.

  • 10:15

    Barcelona serà la ciutat convidada d'honor de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara 2025

     

    Barcelona serà la ciutat convidada d’honor a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara el 2025. Ho ha anunciat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha participat de forma telemàtica en l’acte perquè té covid-19. La FIL, la trobada cultural més important d’Iberoamèrica, aplega tres activitats en nou dies i hi assisteixen 750 autors de 49 països. Se celebra des del 1987. Barcelona crearà la figura d’un comissari per definir els continguts de la seva presència a la fira, així com un grup promotor de ciutat fruit de la col·laboració publicoprivada.

  • 10:00

    Els Mossos investiguen la mort del científic que estudiava la malaltia de Creutzfeldt-Jakob en un laboratori de la UB

     

    Des de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos s'ha iniciat una investigació per esclarir els fets per esbrinar si poden ser constitutius d'algun tipus d'imprudència o delicte. El científic va morir fa 1 any a causa d'una possible malaltia neurodegenerativa. Estaria causada per unes mostres potencialment perilloses trobades als congeladors del laboratori on treballava a la Universitat de Barcelona. Les investigacions internes en marxa se centren a saber què hi feien o qui hauria introduït aquestes mostres no autoritzades en el laboratori. 

  • 09:30

    Cau la compravenda d'habitatges a l'agost un 17,8% 

     

    Encadena així 7 mesos de descensos interanuals. Del total, 1.084 habitatges eren nous i 6.214 de segona mà, i 6.274 eren pisos de règim lliure i 484 de protecció oficial. Al conjunt de l'Estat, el descens ha estat lleugerament més moderat, del 14,4%, fins a les 49.252 operacions de compravenda.

  • 9:10

    Ada Colau: "Podemos ha signat un acord i l'ha de complir".

     

     

    L'exalcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, qualifica l'acord per a una eventual investidura d'un govern de coalició entre PSOE i Sumar de "molt potent": "Hi haurà molts titulars. Hi ha moltes mesures molt potents". 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Colau assegura que tot el seu espai polític "està degudament informat" sobre aquest acord entre socialistes i Sumar i que les valoracions des de Podemos les fan per "fer-se sentir". 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 24 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    El PP considera que Sumar ha imposat al PSOE els seus "principis ferris" al pacte per investir Sánchez.

     

     

    El PP considera que el pacte entre PSOE i Sumar per a la investidura de Pedro Sánchez i la reedició del govern de coalició suposa una victòria de les propostes de Yolanda Díaz. Segons fonts populars, l'acord demostra que la vicepresidenta segona en funcions s'ha mostrat "inflexible" i "totalment disposada" a passar a l'oposició per tal de no renunciar als seus "principis ferris" fent que prevalguessin en el seu pacte amb els socialistes.

  • 8:15

    Resultat de la consulta del Consell de la República sobre un possible suport a la investidura de Sánchez.

     

     

    A la tarda, es coneixerà el resultat de la consulta del consell de la república sobre si cal bloquejar una eventual investidura de Pedro Sánchez. No és vinculant per Junts, però pot donar el termòmetre de com avancen les negociacions.

  • 8:10

    Pedro Sánchez i Yolanda Díaz escenificaran aquest migdia l'acord d'investidura. 

     

     

    PSOE i Sumar han superat els esculls com la reducció de la jornada laboral o la regulació dels lloguers. S'aplana així el camí a la reedició del govern de coalició, això sí, a falta de trobar els suports que els calen altres grups. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimarts 24 d'octubre de 2023.

     

    Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.