Enlaces accesibilidad
Tauromaquia

El debat dels correbous torna al Parlament

  • La CUP i els comuns impulsen una proposició de llei que modifica la "llei de correbous", PP i Vox han presentat esmenes
  • Proposen descartar els bous a la platja, el bou embolat i bou capllaçat de la llei
  • L'alcalde de la Ràpita acusa els partits de "moure's per electoralisme"

Per
El bou embolat quedaria fora de la modalitat de correbous que regula l'actual llei
El bou embolat quedaria fora de la modalitat de correbous que regula l'actual llei

El debat sobre correbous torna al Parlament. Els grups han aprovat tramitar la proposta de la CUP i En Comú Podem per prohibir algunes modalitats d'aquesta tradició molt arrelada a les terres de l'Ebre. L'aprovació s'ha fet, això sí, amb l'abstenció majoritària de la Cambra, concretament d'ERC i PSC, mentre Junts ha donat llibertat de vot. Què volen prohibir exactament? Podrà tirar endavant la proposta?

Estan prohibits els correbous?

No. Sí que estan prohibits des de fa 12 anys els toros a Catalunya, si bé els correbous estan regulats mitjançant la Llei 34/2010, de l’1 d’octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous en un intent d’evitar i reduir el patiment dels animals i els accidents de persones impulsat pels partits polítics. Llavors, quines estan permeses? Totes.

En primer lloc, la legalitat dels correbous té el seu origen en una excepció de la Llei de protecció dels animals de Catalunya de l’any 1988 i encara està vigent.

En concret, l’actual article 6.1 del Reial decret 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, estableix que queden prohibits a Catalunya els espectacles amb animals si es poden ocasionar patiment o poden ser objecte de burles o tractament antinaturals, i inclou l’excepció expressa dels correbous: "Resten excloses d’aquestes prohibicions les festes amb toros o bous sense mort de l’animal (correbous) en les dates i les localitats on tradicionalment se celebren. En aquests casos, és prohibit inferir dany als animals".

Per tant, tots els tipus de correbous estan regulats i són legals.

Pugna entre animalistes i penyes taurines pels correbous

Què proposen ara la CUP i ECP?

Els grups parlamentaris de la CUP i En Comú Podem demanen que es modifiquin la protecció que ofereix la llei i que quedin fora tres modalitats de correbous: bous a la platja, el bou embolat i bou capllaçat. Segons detallen a la proposta de llei conjunta ho consideren "com a primer pas, per raons de sensibilització social i a la llum de la ciència i l’ètica, cal fer un pas decisiu eliminant certes modalitats de correbous que generen un major rebuig per l’impacte negatiu en els animals".

El Parlament dona llum verda a tramitar l'abolició dels bous embolats

D'aquesta manera, els dos grups demanen que es respectin i s'incloguin a la llei de correbous com a "espectacles populars" aquells en què es deixenanar, s’exhibeixen, es porten, es toregen o corren bous, sense mort de l’animal", i que es tradueixen en els "bous a la plaça, bous al carrer i bou salvatge, i també les exhibicions d’habilitats".

Una societat no pot fonamentar les seves festes populars en un model basat en el patiment, la humiliació i patiment dels animals

Durant el ple, els cupaires han qüestionat el "sistema de valors" que hi ha darrere d'aquestes pràctiques que apel·len a la tradició. "Una societat no pot fonamentar les seves festes populars en un model basat en el patiment, la humiliació i patiment dels animals", ha assenyalat Dani Cornellà al Parlament. Els comuns van més enllà, i esgrimeixen motius econòmics. Jéssica Albiach ha recordat que el negoci dels correbous està en mans de només cinc ramaderies que sumen un total de 10 treballadors.

Quin suport té la proposta?

Òbviament, les organitzacions antitaurines i animalistes estan a favor de treure aquestes modalitats de les permeses des de l'inici del debat. Segons ha detallat el portaveu adjunt de la CUP al Parlament de Catalunya, Dani Cornellà, també compten amb el suport de la iniciativa "Prou correbous!" i les assemblees de la CUP a les Terres Ebre.

Qui està en contra?

En aquest primer debat en sessió plenària s'han tombat les esmenes de retorn de Vox i el PPC. L'alcalde de la Ràpita, Javier Reverté, no veu com un problema els bous a la mar: "També tenim una platja de gossos i van a l'aigua. Els bous s'han creat per això". En una entrevista al Cafè d'idees de La2 i Ràdio 4, Reverté ha carregat contra la proposta de regulació dels correbous: "És un moviment electoralista. No estem d'acord amb res. No poden jugar amb les tradicions i l'ADN de tot un territori".

A més, una trentena d'alcaldes, els presidents dels Consells Comarcals del Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta, a més de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre (APCTTE) han mostrat el seu rebuig.

Pot prosperar la proposició de llei?

La Cambra ha rebutjat les esmenes de retorn dels partits de Vox i PP i, per tant, la proposició continuarà la tramitació parlamentària.

No obstant això, ERC i PSC han optat, de moment, per l'abstenció i Junts ha optat per donar llibertat de vot als seus parlamentaris. D'aquesta manera, eviten un possible conflicte intern dins la formació a causa de la diferència de posicionaments.