Enlaces accesibilidad
A Figueres

L'icònic "El Crist" de Dalí torna temporalment 70 anys després

  • L'exposició temporal "Dalí. El Crist de Portlligat" aprofundeix en el procés de creació de l'artista
  • L'obra ha estat cedida per la Kelvingrove Art Gallery and Museum de Glasgow

Per
El "Crist" de Dalí es va poder veure a Espanya per darrera vegada el 1952
El "Crist" de Dalí es va poder veure a Espanya per darrera vegada el 1952

La Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres torna a exposar l'icònic "El Crist". Feia 70 anys que no es podia gaudir a Espanya. La darrera ocasió va ser immortalitzada per les càmeres de TVE.

L'obra la va comprar el director d'un museu de Glasgow 1952 captivat per la pintura. Ara l'han cedit temporalment i fins al 30 d'abril de l'any vinent estarà al Museu Dalí de Figueres a la mostra "Dalí. El Crist de Portlligat". L'exposició comissariada per la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, aprofundeix en el procés de creació de l'artista i el lloc on es va materialitzar, el taller de Portlligat.

El icònic 'El Crist' de Dalí torna temporalment a Figueres

El icònic 'El Crist' de Dalí torna temporalment a Figueres ae

Adquirida per Glasgow el 52

L'aleshores director de la Kelvingrove Art Gallery and Museum, Tom Honeyman, va visitar l'exposició del Crist dalinià a la galeria Lefevre de Londres en 1951. Després de diverses negociacions amb Dalí, la ciutat de Glasgow va comprar l'obra i els seus drets per 8.200 lliures esterlines. La compra va generar una polèmica entre els escocesos que reclamaven invertir en espais expositius per a artistes locals.

La Fundació Dalí torna a exposar l'icònic "El Crist" 70 anys després

El 1961, un visitant del museu va apedregar la tela, la qual cosa va obligar a retirar-la i restaurar-la. El 1993 es va traslladar al Sant.Mungo Museum of Religious Life and Art, fins que en 2006. Amb la reobertura del Kelvingrove Art Gallery and Museum, va tornar al seu emplaçament original. Des de 1965 s'ha prestat en comptades ocasions.

Desxifrant els enigmes d'una obra icònica

Amb l'exposició es pretén desxifrar els aspectes transgressors que utilitza l’artista mitjançant una icona religiosa i clàssica. Dalí es planteja reptes conceptuals i tècnics que aquesta mostra vol desgranar. D’una banda, cerca respostes als interrogants universals com el sentit de l’existència, del sacrifici, o el més enllà. De l’altra, vol resoldre tècnicament una pintura que retrati el seu moment vital.

"El Crist de Portlligat" torna a Figueres 70 anys després | Joan Sisquella

Amb el "Crist de Portlligat" Dalí torna als clàssics, però hi impregna el seu segell. Plasma la bellesa i la força plàstica de la crucifixió per entendre el seu misticisme nuclear. Per aconseguir-ho, proposa una composició i perspectiva innovadores amb una simetria inquietant, una llum enigmàtica, un model que compleix el cànon de bellesa clàssica. I tot plegat, en un escenari enyorat: als peus de Jesús, el paisatge del seu estimat Portlligat.