Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 25 d'octubre de 2023 | Feijóo qualifica a Barcelona l'acord entre PSOE i Sumar de "mascarada"

  • Pere Aragonès surt en defensa d'Alba Vergés en la causa per la paralització de la vacunació dels policies
  • El Parlament dona llum verda a la tramitació del projecte de llei per prohibir els bous embolats
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Alberto Núñez Feijóo torna a Barcelona el dia després de l'acord entre PSOE i Sumar
Alberto Núñez Feijóo torna a Barcelona el dia després de l'acord entre PSOE i Sumar

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la ressaca de l'acord entre PSOE i Sumar. En una conferència a Barcelona, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, treu ferro a l'acord i recorda que l'independentisme "és el director de la pel·lícula". La consellera de Territori ha advertit que "envaeix competències" en matèria de transports.

El president de la Generalitat surt en defensa de l'exconsellera de Salut, Alba Vergés, davant la petició de la Fiscalia d'investigar la paralització de la vacunació dels agents de la policia contra la Covid-19.

La Cambra de Comerç de Barcelona revisa a la baixa les previsions de creixement de l'economia catalana per l'any vinent. Mentrestant, la concessió d'hipoteques cau per sisè mes consecutiu.

El transport sanitari de Catalunya es concentra davant del Parlament en defensa de la resolució d’equiparació amb el SEM. El Banc dels Aliments demana col·laboració per al Gran Recapte d'enguany.

Resum notícies a Catalunya: 25 d'octubre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:34

    Els Mossos investiguen dues monitores de menjador de Vallirana per presumptes agressions sexuals a menors

     

    Els Mossos investiguen dues monitores de menjador d'una escola de Vallirana per presumptes agressions sexuals a menors. La unitat de menors dels mossos s'ha fet càrrec d'un cas que el cos policial està portant amb la màxima prudència i discreció. A hores d'ara, dues famílies han denunciat presumptes tocaments a les seves filles. Acusen una monitora del menjador de l'escola l'Olivera de ser l'autora material i a una altra d'encobrir-ho.

  • 19:10

    Un menor de 10 anys greu a Mollerussa després de penjar-se pel coll amb una corbata

     

    Un menor de 10 anys de Mollerussa està en estat greu després que dimarts a la tarda es pengés pel coll des d'un moble de casa seva amb una corbata. Sembla que el petit estava fent un joc amb els seus germans més petits i va perdre el coneixement durant uns minuts. Al domicili també hi havia un adult i de seguida que va tenir lloc l'accident es va avisar als serveis d'emergència que van traslladar el menor al CAP, en primer lloc, i després a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Malgrat que tot apunta que només va ser un joc entre germans, els Mossos d'Esquadra han obert diligències sobre el cas.

  • 18:00

    La Generalitat licita les obres d'estructura interior de les futures estacions de l'L9/L10 de Guinardó i Maragall

     

    El Departament de Territori ha licitat les obres d'estructura interior de les estacions de l'L9 i L10 de Guinardó/Hospital de Sant Pau i Maragall per un import de 15,3 milions. Està previst que els treballs, que formen part de la finalització del tram central d'aquesta línia, comencin la primavera que ve. L'Estació Guinardó/Hospital de Sant Pau es troba a l'alçada de l'Hospital de Sant Pau i el carrer Sant Quintí i suposarà un intercanviador amb l'L4. Té un pou de 76 metres i per a l'acabament de l'obra civil de l'estació s'executaran lloses, escales i estructura metàl·lica interior necessària per a la posterior instal·lació dels ascensors. En aquest cas, les obres es liciten per 8,9 milions i tenen un termini d'execució de 15 mesos.

  • 17:43

    Mor un home de 66 anys en bolcar la seva barca a Coma-Ruga

     

    Un home de 66 anys ha mort aquest dimecres en bolcar la barca amb la qual navegava a l'alçada de la platja de Coma-ruga, al Vendrell. Els fets han passat quan dos navegants han sortit amb una embarcació d'esbarjo de quatre metres d'eslora i la mala mar l'ha fet bolcar. L'altre tripulant ha aconseguit arribar a la costa en bon estat de salut. La Guàrdia Civil ha obert una investigació. En les tasques de rescat hi han participat els Bombers i una embarcació i helicòpter de salvament marítim.

  • 17:10

    Un home n’apunyala un altre mentre esperen per declarar als Jutjats de Santa Coloma de Gramenet

     

    Un home ha atacat amb un ganivet a un altre dins els Jutjats de Santa Coloma de Gramenet. Tots dos esperaven fora de la sala de vistes perquè estaven citats a declarar en un cas, quan ha començat la discussió. Alertat pels crits, un agent dels Mossos d’Esquadra de paisà, que també era als jutjats per declarar com a testimoni en un altre cas, ha intervingut per reduir i detenir l’agressor. La víctima ha estat ferida lleu.

  • 16:44

    El Crist de Portlligat torna a Figueres

     

    El Crist de Portlligat el va comprar director d'un museu de Glasgow 1952 captivat per la pintura. Ara l'han cedit temporalment i fins a l'abril de l'any vinent estarà al Museu Dalí de Figueres. Dalí plasma la bellesa i la força plàstica de la crucifixió per entendre el seu misticisme nuclear. El quadre de Dalí torna als clàssics, però hi impregna el seu segell. Una composició i perspectiva innovadora, una llum enigmàtica i una simetria inquietant. I als peus de Jesús, el paisatge del seu estimat Portlligat.

  • 16:25

    Conflicte Israel-Hamàs: Parlem amb residents a Catalunya que tenen família a Gaza

     

    La Generalitat convoca un Comitè Humanitari d'Emergència per coordinar la resposta a la situació que s'està vivint a la Franja de Gaza. La reunió començarà a les 16:30 hores amb les entitats de cooperació catalana a Palestina. A l'Informatiu de TVE Catalunya, hem parlat amb persones que resideixen a Catalunya i que tenen familiars a la zona de conflicte.

  • 15:39

    Llibertat amb càrrecs pel detingut per la mort violenta del seu pare de 84 anys a Torelló

     

    El jutjat de Vic ha ordenat llibertat provisional per al detingut de 51 anys que presumptament va matar el seu pare de 84 anys a Torelló. La causa estaria oberta per homicidi dolós, detenció il·legal, violència domèstica i lesions, però, segons informa el TSJC, encara estan pendents de l'autòpsia i de diversos informes. El jutge també ha ordenat com a mesures cautelars la retirada del passaport, la prohibició de sortir del territori i l'obligació de presentar-se tres cops a la setmana als jutjats.

  • 15:15

    Un fisioterapeuta d'un club de Barcelona nega durant el judici haver abusat sexualment d’una futbolista menor

     

    Un fisioterapeuta d’un club de futbol del barri de Sants de Barcelona ha negat aquest dimecres haver abusat sexualment d’una jugadora menor d’edat els anys 2018 i 2019. L’home s’enfronta a una pena de vuit anys i onze mesos de presó demanada per la fiscalia. Durant el judici a l’Audiència de Barcelona, la futbolista ha ratificat la denúncia que va fer el maig del 2019, indicant que li va fer tocaments no desitjats als genitals. El fisioterapeuta va ser acomiadat immediatament del club i la seva defensa ha insinuat que la jugadora tenia algun interès espuri en denunciar-lo falsament.

  • 14:11

    Nova denúncia contra el monitor de menjador de l'escola maternal del Liceu francès

     

    Està acusat d'agressió sexual a nens de 5 anys. Amb aquesta, ja en són 6 les víctimes. De moment, l'acusat que és treballador d'una empresa externa del centre, sempre ha negat els fets. Va ser apartat immediatament de l'escola, està en llibertat i s'ha de presentar cada 15 dies al jutjat.

  • 13:31

    Concentració d’un centenar de treballadores d’escoles bressol de Barcelona per reclamar millors condicions laborals

     

    Un centenar de treballadores de llars d'infants privades o municipals de gestió privada s'han concentrat a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar la precarietat del sector i reclamar millores en les condicions laborals. 

  • 13:18

    Les exportacions catalanes assoliran un nou rècord aquest any i s'acostaran als 100.000 euros

     

    Les exportacions catalanes creixeran aquest any un 5% en comparació al 2022 i s'acostaran als 100.000 milions d'euros, xifra que representa un nou rècord. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha subratllat que en la internacionalització de les empreses hi ha una "base estructural" i no "conjuntural" i ha recordat que les vendes a l'exterior és el "principal motor econòmic" i que representen fins al 35% del PIB català. 

  • 13:11

    Ciutat Vella detecta una dotzena d'incompliments després d'inspeccionar les 22 discoteques que hi ha al districte

     

    Segons el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, és el balanç d'un "intens programa d'inspecció" que s'ha fet durant el mes d'octubre. Batlle ha assegurat que ho han volgut fer a les portes de les festes de 'Halloween' i la castanyada, però també quan queda poc per les festes nadalenques i Cap d'Any. Dels dotze incompliments, set tenen a veure amb cartellera informativa i enllumenat d'emergència i cinc amb mesures de seguretat contra incendis.

  • 12:52

    El Banc d'Aliments fa una crida a col·laborar en el Gran Recapte, que serà el 24 i 25 de novembre

     

    El Gran Recapte, amb la recollida d'aliments als establiments per a famílies necessitades, es farà just d'aquí a un mes, el 24 i 25 de novembre. I la campanya continuarà fins al dia 30 per les donacions econòmiques. El Banc dels Aliments ha fet avui una crida a la solidaritat de particulars, empreses i institucions a col·laborar. I també al voluntariat per participar en la recollida.

  • 12:10

    El PSOE assegura que encara no hi ha acord sobre l'amnistia, però veu "més a prop la investidura" que repetir eleccions



    La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat que encara no hi ha acord amb els partits independentistes catalans per a una amnistia als encausats en l'1-O. No obstant això, ha assegurat que creï més a prop que Pedro Sánchez sigui novament investit president del Govern que una repetició electoral. "No hi ha acordat res fins que no estiguin acordats tots els punts", ha declarat Montero, que forma part de la comissió negociadora del PSOE, en una entrevista en Cadena Ser.

  • 12:00

    Albares preveu "2 o 3 mesos" per als informes que demanen els 27 per al català a la UE

     

    El ministre d'Afers exteriors situa en uns "dos o tres mesos" el temps que trigaran a estar llestos els informes sol·licitats pels estats membres per a oficialitzar el català, gallec i basc en les institucions europees. "El temps europeu és diferent del temps nacional", ha defensat en una entrevista de TV3. "No té sentit portar a votació un assumpte quan encara no s'han evacuat els informes", ha respost en preguntar-se-li per una possible aprovació en la pròxima sessió del Consell d'Assumptes Generals, el 15 de novembre.

  • 11:30

    La Cambra de Comerç rebaixa cinc punts el creixement del PIB per a 2024, fins al 1,8%

     

    La Cambra situa en el 2,3% l'augment del PIB en aquest 2023, enfront del 2,2% anunciat fa tres mesos. La institució ha atribuït aquest “alentiment” de l'economia -que no “recessió”, al fet que els tipus d'interès continuaran elevats durant "més temps del que preveia", la qual cosa se suma a les pitjors perspectives dels països de la zona euro, l'acompliment afecta del qual de ple a l'economia catalana.
         
        

  • 11:00

    SESSIÓ DE CONTROL AL PARLAMENT | Pere Aragonès defensa Alba Vergés en el cas de la vacunació contra la covid de la policia a Catalunya. 

     

    El president de la Generalitat ha recordat al Parlament que l'exconsellera de Salut Alba Vergés "no està sent investigada" per suposadament paralitzar la vacunació contra la covid-19 a agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a Catalunya. "Ho va sol·licitar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el moment oportú, el TSJC ho va rebutjar i ara hi ha una petició que, pel que sembla, és del ministeri fiscal". En tot cas, defensa els criteris de vacunació que es van establir a Catalunya, i que seguien un criteri estrictament sanitari i de protecció als més vulnerables.
     

  • 11:00

    Detingut el líder d'una xarxa que es dedicava a empadronar estrangers i a concertar matrimonis fraudulents a Girona

     

    La Policia Nacional ha detingut el líder d'una xarxa que es dedicava a empadronar estrangers i a concertar matrimonis fraudulents a Girona. Segons informen en un comunicat, el sospitós era conegut com "el jefe" perquè tenia nombrosos contactes i oferia una varietat de serveis dirigits a regularitzar la situació d'immigrants a través d'operacions falses. Així, a la ciutat comptava amb més de deu domicilis on empadronava estrangers en situació irregular que havien arribat des de l'Àfrica. L'arrestat percebia entre 500 i 800 euros per cada servei d'empadronament i cobrava un mínim de 5.000 euros per acordar un matrimoni amb l'objectiu d'aconseguir els drets com a ciutadà de la Unió Europea.

  • 10:45

    Una companyia del grup Grífols presenta resultats positius en fase 2 d'una vacuna contra l'alzheimer

     

    La companyia del Grup Grifols Araclon Biotech ha presentat resultats positius en fase 2 d’una vacuna contra l’Alzheimer. ABvac40 és una vacuna activa contra el pèptid Aß40- per al tractament de pacients d’aquesta malaltia en fase inicial. Els resultats mostren que va tenir un perfil de seguretat favorable, va provocar resposta immunitària robusta i va demostrar alguns beneficis cognitius potencials en pacients amb Alzheimer en fase inicial. L’assaig no tenia la potència necessària per determinar l’eficàcia en les escales neuropsicològiques, però el grup tractat amb la vacuna va mostrar una reducció de fins al 38% en la progressió de la malaltia, segons la puntuació del Mini-Mental State Examination.

  • 10:30

    Una fuita d'aigua al passeig Manuel Girona de Barcelona provoca desperfectes en una vorera i un bar

     

    Una fuita d'aigua a l'alçada del número 4 del Passeig Manuel Girona de Barcelona ha provocat desperfectes en una vorera i en un bar de la zona. La incidència ha deixat sense servei el local, que es troba als baixos d'un edifici, i els veïns del bloc. Aigües de Barcelona indica que la previsió és que l'avaria estigui reparada aquest dimecres al migdia. Dotacions dels Bombers de Barcelona i de la Guàrdia Urbana s'han desplaçat fins al punt. No hi ha hagut afectació al trànsit, però sí que s'ha tallat el carril bici entre els carrers Marques de Mulhacén i l'avinguda de Pedralbes per habilitar un pas de vianants. Aquesta mesura mantindrà fins a les 18h.

  • 10:14

    Alberto Núñez Feijóo qualifica de “mascarada” l'acord entre el PSOE i Sumar 

     

    En una conferència a Barcelona, el líder del PP ha avisat que “la investidura no depèn de res del que s’ha pactat aquests dies” entre el PSOE i Sumar. Considera que és una “mascarada” per tapar la realitat: "Els independentistes són els directors d'aquesta pel·lícula iel candidat socialista és un mer actor de repartiment pendent de si el director li diu si entra en escena o no”.

  • 10:05

    Detenen el suposat autor de l'assassinat d'un taxista a Lleida l'abril de l'any passat

     

    Els mossos d'esquadra han detingut un home de 22 anys com a presumpte autor de la mort a ganivetades d'un taxista de 43 anys al barri de la bordeta de Lleida, l'abril de l'any passat. La víctima, que estava de servei, va rebre una vintena de punyalades al coll i a l'esquena. Va ser traslladada pel SEM en estat crític a l'Hospital Arnau de Vilanova, però va morir hores després

  • 10:00

    CONTROL AL PARLAMENT | El Govern alerta que l'acord PSOE-Sumar sobre transport públic envaeix competències i no va acompanyat de recursos

     

    La consellera de Territori, Ester Capella, ha lamentat que l'acord PSOE-Sumar per mantenir la rebaixa del preu del transport públic envaeix competències i no va acompanyat dels recursos econòmics necessaris. "Es fan la foto, fan un anunci i qui paga? Els catalans i les catalanes", ha lamentat la consellera en el marc d'una pregunta d'En Comú Podem al ple del Parlament. 

  • 09:50

    Espanya disposarà a partir de l'1 de novembre del primer fàrmac ARN per combatre el colesterol.

     

    Es diu Inclisiran i se subministrarà als pacients als quals la resta d'opcions terapèutiques han fracassat. L'aplicació es farà dues vegades a l'any amb una injecció subcutània. Aquest medicament el que fa és limitar la producció dels nivells LDL, coneguts com a colesterol dolent. S'espera que amb el seu subministrament, els pacients amb colesterol molt alt, puguin controlar els seus nivells per sota dels 100 mg/dl. El tractament ja s'està administrant a la resta d'Europa i els estudis han confimat que redueix el colesterol d'un 54%.
     

  • 09:34

    La constitució d'hipoteques sobre habitatges a Catalunya va retrocedir un 27,8% a l'agost 

     

    Amb 4.472 signatures de préstecs hipotecaris a l'agost per comprar un habitatge són ja sis mesos consecutius de davallades de més de dos dígits. Les noves hipoteques es van signar a un interès mitjà del 3,25, el que suposa més d'un punt per sobre de l'interès de fa un any. També cau gairebé un 5% el capital mitjà concedit fins els 138.000 euros.

  • 09:10

    Xavier Antich: "No hi ha oposició frontal a l'oficialitat del català a la UE". 

     

     

    El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, no veu "oposició frontal de cap estat membre" a l'oficialitat del català a la UE, però destaca que demanen més informació al ministre d'exteriors José Manuel Albares: "Continuen demanant-se informes jurídics. Més informació de la que el ministre Albares ha posat sobre la taula". Antich reconeix que hi ha encara una "certa discrepància" en la prioritat de fer oficial al català a la UE.

     
  • 8:35

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 25 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:30

    Els Mossos investiguen una monitora de menjador escolar de Vallirana com a presumpta agressora sexual de nens. 

     

     

    Els Mossos estan investigant una monitora d’un menjador escolar de Vallirana com a presumpta agressora sexual de nens menors de 3 anys. La policia també està investigant una segona treballadora com encobridora. Totes dues han estat apartades del centre. Ara com ara, s'han presentat dues denúncies. Els investigadors no en descarten més.
     

     
  • 8:25

    Simulacre d'atemptat terrorista a l'estació de Sants. 

     

     

    Simulacre d'atemptat terrorista a l'estació de Sants la matinada de dijous a divendres. Coordinat pels Mossos i protecció civil es tracta del més complex i de més magnitud organitzat fins ara. Començarà a les 11 de la nit i durarà fins les 4 de la matinada. Es farà a la zona del vestíbul i andanes d’alta velocitat. També hi haurà ambulàncies i vehicles policials al carrer. Hi participaran unes 500 persones entre cossos d'emergència, seguretat i figurants. 

     

     

     

     
  • 8:20

    El parlament farà avui una declaració conjunta sobre el conflicte a Israel. 

     

     

    El conflicte a Israel i Palestina també s'ha fet un lloc al Parlament de Catalunya, on, després de dies de negociacions, és previst que avui els grups facin una declaració conjunta amb l'objectiu d'evitar el xoc de posicions. Abans que Israel intensifiques l'ofensiva sobre Gaza, Junts havia presentat una moció on reivindicava el dret d'existència d'Israel i demanava una rectificació a la resolució del Parlament que parlava d'apartheid a la franja de Gaza. La formació, però, va retirar la moció dimecres passat després de la contraofensiva israeliana i ha facilitat la negociació per una declaració conjunta. 
     

     
  • 8:15

    Hamàs denúncia que han mort 700 persones en un dia en el pitjor atac des que va començar el conflicte a Gaza. 

     

     

    En plana internacional, no podem perdre de vista el drama humanitari que s'està vivint a Gaza. En les últimes 24 hores, segons Hamàs, han mort a la Franja 700 persones a causa dels bombardejos israelians en el que ha estat el pitjor atac des que va començar el conflicte tot just fa 3 setmanes. : La intensitat dels bombardejos ha fet que en les últimes hores pràcticament no entri ajuda humanitària a Gaza. Segons Nacions Unides gairebé 50 centres sanitaris han deixat de funcionar per falta de combustible i electricitat, i la resta ho deixaran de fer en les pròximes hores. A més aquesta matinada Israel també ha bombardejat Síria en un atac sobre posicions de Hezbolà que també ha afectat l'exèrcit del país.

  • 8:05

    Els partits independentistes treuen valor al pacte PSOE-Sumar si no es concreta un acord amb ells.

     

     

    Per cert, aquest dimecres podrem escoltar les reaccions dels partits catalans al Ple. En tot cas, tant Junts com ERC han avançat que, al marge de l'acord d'ahir, ells continuen sent imprescindibles perquè Sánchez pugui governar. I en concret des del govern de la Generalitat, en mans d'Esquerra, la portaveu Patrícia Plaja ha assegurat que l'acord entre PSOE i Sumar és paper mullat si no es tanca ara un pacte amb els partits independentistes. Un acord que segons la portaveu no està a tocar

     

     

     

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 25 d'octubre de 2023.

    Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.