Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies més destacades del 26 d'octubre de 2023 | ERC comunica formalment a la Moncloa que les negociacions no van per bon camí

  • El Cercle d'Economia es mostra favorable a la llei d'amnistia
  • El tercer trimestre de l'any deixa 62.000 nous llocs de feina a Catalunya
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assisteix a la Nit de l'Empresari
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assisteix a la Nit de l'Empresari

L'actualitat d'aquest dijous passa per les negociacions de la investidura. ERC ha comunicat formalment a la Moncloa que "estan en risc" i situa com a principals obstacles les desavinences sobre l'amnistia, el finançament i el traspàs de Rodalies.

En clau política destaca el posicionament del Cercle d'Economia a favor de la llei d'amnistia amb la condició que l'independentisme renunciï a la unilateralitat. Al Parlament el ple s'ha reprès amb la lectura del manifest de condemna sobre el conflicte a la Franja de Gaza.

L'Enquesta de Població Activa del tercer trimestre deixa un nou rècord d'ocupació amb 62.000 nous llocs de feina.

El TSJC estableix el dret de l’alumne de l’escola de Canet a rebre en castellà una matèria principal addicional.

Una nova incidència a Rodalies, en aquest cas a l'R3, obliga a fer el tram entre Ripoll i Planoles per carretera. La venda de viatges de l'Imserso per a la temporada 2023-2024 comença avui. El dia acaba amb el simulacre d'atemptat terrorista a l'estació de Sants.

Resum de notícies a Catalunya del 26 d'octubre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:30

    Encaixada de mans de Pere Aragonès amb Félix Bolaños abans de participar a la Nit de l'Empresa que organitza la CECOT a Sant Cugat del Vallès

  • 19:00

    Badalona suspendrà l'ordenança de la ZBE prevista per a l'any vinent 

     

    L'Ajuntament de Badalona aprovarà en el ple el 31 d'octubre la suspensió de l'ordenança municipal sobre la Zona de Baixes Emissions (ZBE) que havia d'entrar en vigor l'any 2024. La idea inicial era aprovar una moratòria de la norma de tres anys. El consistori diu haver comprovat que no disposa de diversos informes obligatoris i han decidit suspendre-la. L'Ajuntament calcula que la mesura afectava 41.281 automòbils de la ciutat. 

  • 18:38

    L’Audiència de Girona ha condemnat a 26 anys i mig de presó Jordi Brull, el professor de bateria de Quart que va abusar sexualment de cinc alumnes entre els anys 2009 i 2020. 

     

    La sentència conclou que l’acusat es va aprofitar de la influència que tenia cap als joves, que havien començat classes particulars amb ell sent menors d’edat, per a cometre els abusos al soterrani de casa seva. El professor condemnat està en llibertat. L’Audiència remarca que el temps efectiu de compliment de la condemna és d’un màxim de vint anys.

  • 18:25

    El Parlament obre la porta a l'entrada d'ens locals i supramunicipals a l'Energètica

     

    L'Energètica és l'empresa pública d'energia de Catalunya. La proposta de resolució d'ERC, CUP i En Comú Podem s'ha aprovat durant el ple monogràfic d'energia. D'altra banda, el Parlament s'ha oposat als projectes privats de la molta alta tensió (MAT) a Isona, Begues i Hostalets de Pierola. 

  • 18:00

    Félix Bolaños es reuneix a Barcelona amb el president d'ERC al Parlament

     

    Les negociacions avancen. El ministre de Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha aprofitat la seva visita a Barcelona per reunir-se de forma discreta amb el president del grup dels republicans al Parlament, Josep Maria Jové, segons ha pogut confirmar RTVE. Posteriorment Jové ha traslladat personalment el contingut de l'entrevista al mateix president de la Generalitat en una reunió a Palau. Bolaños, que forma part de la comissió de set persones encarregades de negociar la investidura per part del PSOE, coincidirà aquest mateix vespre a Sant Cugat, amb Pere Aragonès a la Nit de l'Empresari de la CECOT. 

  • 17:54

    Antifrau detecta irregularitats al Parlament en matèria de personal i en l'accés a la informació pública

     

    L’Oficina Antifrau de Catalunya detecta almenys deu casos i pràctiques irregulars al Parlament en matèria de personal i dret d’accés a la informació pública. Així, considera irregulars les llicències per edat, les primes o subsidis per jubilació i premi de vinculació, la provisió en el lloc d’oïdor de comptes, l’ampliació d’una plaça en el concurs de lletrats, l’ampliació de places en el concurs d’uixers, un conflicte d’interès de la secretària general, llocs de comandament pendents de definir, la creació de llocs instrumentals en connexió amb processos d’estabilització, la selecció d’interins de reforç i l’increment de personal eventual.

  • 17:46

    Àlex Rigola inaugura la nova Sala Heartbreak Hotel de Barcelona amb ‘L'home de teatre’ de Thomas Bernhard

     

    ‘L’home de teatre’ de Thomas Bernhard serà l’encarregada d’inaugurar la nova Sala Heartbreak Hotel de Barcelona. Les funcions començaran el 31 d'octubre i l'espectacle s'estrenarà oficialment els propers 6 i 7 de novembre. L’obra se centra en la història d’un home, interpretat per Andreu Benito, que està esperant que un tècnic del districte li doni permís per apagar unes llums d’emergència. Una premissa que, segons el director del muntatge i també de la mateixa sala, Àlex Rigola, comparteix un cert paral·lelisme amb el procés de cerca del seu espai, que finalment ha obert portes al barri de Sants amb aquesta i d’altres tres obres programades pels pròxims mesos.

  • 17:18

    El Parlament es compromet a tramitar una llei de despenalització de l'avortament durant els primers 4 mesos del 2024

     

    El Parlament es compromet a tramitar durant el primer quadrimestre del 2024 una llei de despenalització de l'avortament que acabi amb els terminis i els condicionants aliens a la voluntat de la dona, com en el model canadenc. La cambra ha aprovat aquest punt d'una moció de la CUP amb els vots d'ERC, Junts i els anticapitalistes, mentre que el PSC, Vox i el PPC s'hi han oposat i els comuns i Cs s'hi han abstingut.

  • 16:48

    ERC comunica formalment a la Moncloa que les negociacions no van per bon camí

     

    Els republicans llencen una senyal d'alarma davant la dificultat d'avançar en les negociacions sobre la investidura. Fonts dels republicans assenyalen directament a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, com una de les principals responsables d'aquesta dilació a l'hora de negociar temes com el finançament. S'espera que el president del Govern, Pere Aragonès, comuniqui aquesta preocupació en persona aquesta mateixa nit al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, durant la nit de l'Empresa que organitza la CECOT a Sant Cugat del Vallès. 

  • 16:46

    El ple de Tarragona ha aprovat la pujada dels impostos

     

    Un 7% de l'IBI i un 12% de la taxa d'escombraries, gràcies als vots favorables de comuns i Junts. Les negociacions d'última hora han permès els socialistes els vots favorables dels Comuns.  A canvi, els comuns han aconseguit una moratòria d'un any de les llicències d'apartaments turístics. 

     

    Junts també ha validat la proposta socialista. El seu portaveu, Jordi Sendra, diu que el seu és un vot de confiança. Destaca, també, la baixada dels sous dels càrrecs electors i els assessors en un 7,5¿%. ERC s'ha abstingut en l'augment d'un 12% de la taxa d'escombraries. Una ordenança que en dos anys ha pujat un 40%.
     

  • 16:35

    Tarragona concentra gran part de l'oferta de l'Imserso enguany a Catalunya

     

    Aquest dijous comencen les reserves de viatges de l'Imserso pels pensionistes amb l'acreditació preferent. La resta hauran d'esperar-se a aquest divendres. Aquest any l'Imserso ofereix gairebé 900.000 places, 70.000 més que l'any passat. A partir del 2 de novembre, es podran reservar els viatges que hagin quedat lliures en la primera assignació. A Catalunya, l'oferta de places es concentra, sobretot, a Tarragona.

  • 15:15

    Comencen les obres d'ampliació del CAP Lluís Millet d'Esplugues de Llobregat

     

    Amb les obres el centre guanyarà 220 metres quadrats d'espai assistencial, fet que suposarà vuit noves consultes destinades a medicina de família i infermeria, una sala d'espera i un espai de recepció. Segons el Departament de Salut, l'actuació "donarà resposta a la necessitat immediata de disposar de més espai i millorarà l'atenció ciutadana" fins que no es construeixi el nou CAP que ha de substituir l'actual.

  • 16:26

    Reunió a l'escola L'Olivera de Vallirana

     

    Tres families més denuncien que els seus fills han patit abusos sexuals a l'escola l'Olivera de Vallirana. Ja en són 5. A aquesta hora la direcció del centre es reuneix amb pares, amb la presència dels Mossos d'Esquadra i especialistes de Sant Joan de Déu.  

  • 14:41

    Presó provisional, comunicada i sense fiança per al detingut per la mort d'un taxista a Lleida l'any passat

     

    El jutjat d'Instrucció 1 de Lleida, en funcions de guàrdia, acorda presó provisional comunicada i sense fiança per al detingut per la mort d'un taxista a Lleida l'abril de l'any passat. La causa està oberta per un delicte d'homicidi i l'acusat s'ha acollit al seu dret a no declarar.

  • 14:27

    Junqueras veu impossible un acord d'investidura "si el Govern espanyol no fa res"


    El líder d'ERC ha avisat que "és impossible que hi hagi un acord si el Govern espanyol no fa res per a arribar a un acord" d'investidura. Recorda les paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va afirmar que les carpetes sobre traspàs de Rodalies i finançament no acaben d'anar bé. "Si el Govern espanyol vol arribar a un acord perquè haurà de treballar en aquests àmbits", ha afirmat aquest dijous en declaracions a Belfast després de reunir-se amb l'expresident del Sinn Féin Gerry Adams.

  • 14:23

    El Banc Central Europeu deixa els tipus d'interès en el 4,5%.

     

    L'autoritat monetària dona un respir a la majoria dels hipotecats. Després de la brusca pujada de tipus dels darrers 5 mesos, ha valorat la moderació de la inflació i la contracció de l'economia a la zona euro per decidir mantenir el nivell del 4,5% actual.

     

  • 14:13

    Estrena del Festival In-Edit amb més de 60 títols

     

    Arrenca avui amb l'estrena als cinemes del documental musical 'Esta ambición desmedida'. Exposa les llums i les ombres de l'artista C. Tangana durant la gira musical del seu últim disc 'El Madrileño', el que va vendre més còpies a Espanya l'any 2021 i amb el que va obtenir tres Grammys. 

  • 14:11

    Ryanair augmenta l'oferta a l'aeroport de Girona un 70% a l'hivern

     

    Ryanair ha confirmat que mantindrà una base amb dos avions durant l'hivern a l'aeroport de Girona i que hi haurà 9 rutes operatives, 5 més que l'hivern anterior. Això suposa un increment de l'oferta del 70%. Dels 9 enllaços aeris que ha programat la companyia irlandesa, 5 són nous i, en total, sumaran 42 vols setmanals amb destí i arribada a les instal·lacions de Vilobí d'Onyar. La responsable de l'aerolínia a l'Estat, Elena Cabrera, destaca que el creixement de l'oferta confirma l'aposta per Girona i el potencial que hi veuen per continuar el seu creixement.

  • 13:35

    El Govern treu pit pel nou rècord d'ocupació i de població activa

     

    El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat la "fortalesa" del mercat laboral durant el tercer trimestre. "Tenim més població activa que mai, més ocupació que mai i la taxa d'atur més baixa en un tercer trimestre des del 2007", ha ressaltat el conseller.  Catalunya ha superat la barrera dels 4 milions de persones que conformen població activa. 3,71 milions tenen feina, també un nou rècord després que durant el tercer trimestre 62.400 persones hagin trobat ocupació. La taxa d'atur se situa en el 8,5%, una de les més baixes en 15 anys. 

  • 13:49

    L'Institut Català de la Salut confirma que anul·larà l'ampliació de places per concurs de mèrits de les oposicions d’estabilització de salut per un defecte en el procediment.

     

    El sindicat d'infermeria Satse Catalunya ha decidit mobilitzar a tots els professionals afectats a una gran mobilització el 7 de novembre, a dos quarts d'onze, davant la seu del Servei Català de la Salut. Satse què, també denunciarà els fets davant el Síndic de Greuges, estima que la decisió afecta uns 5.000 treballadors, entre infermeres, llevadores, físios i altres professionals, perquè d'obtenir plaça a través del concurs d’estabilització, ara hauran d’esperar l’obertura d’un altre procés el 2025. 

  • 13:44

    TMB convoca 350 places de conductor de bus amb una reserva del 40% per a dones

     

    Transports Metropolitans de Barcelona ha obert una nova convocatòria per a la incorporació de 350 conductors de bus i ha reservat un 40% de les places per a dones. La convocatòria, que ja es pot consultar a la web i dona un termini fins al 31 d'octubre per presentar les sol·licituds, permetrà augmentar el nombre de conductores a la xarxa de bus, que actualment frega el 10%. Segons la companyia, es tracta d'una de les convocatòries que suposarà una de les contractacions de personal més gran de la història de TMB.

  • 13:26

    La caiguda d'un home a les vies obliga a aturar la circulació a l'R4 i l'R7 entre Cerdanyola i Barberà durant una hora

     

    La circulació de trens a les línies R4 i R7 de Rodalies ha estat interrompuda durant una hora entre les estacions de Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès per la caiguda d'un home a les vies. A les 12.02 hores, els Bombers han rebut l'avís de la incidència i hi ha enviat quatre dotacions. Renfe ha tallat el servei ferroviari de les dues línies mentre es treballava a la zona. Segons les primeres informacions, es tractaria d'una caiguda fortuïta. Pels volts de les 13.10 hores s'ha reprès el pas regular de trens.

  • 13:23

    El PP assegura que el govern de Collboni no està negociant amb els grups, sinó que només està fent “contactes informatius”

     

    A 24 hores de la votació de les ordenances fiscals al plenari de l’Ajuntament de Barcelona, el grup popular assegura que el govern de Jaume Collboni no està negociant amb els grups, sinó que només està fent “contactes informatius”. Pel portaveu del grup popular, Juan Milian Querol, la situació actual no és normal i creu que obeeix a què el govern de la ciutat depèn del que passi amb la investidura de Pedro Sanchez. El grup popular insisteix que no donaran suport a les ordenances si no hi ha una important reducció de l’IBI i es treuen dels pressupostos les partides per "partides colauistes".

  • 13:00

    Aquesta nit hi haurà un simulacre d’atemptat terrorista a l’estació de Sants de Barcelona

     

    Més de 500 persones participaran en l'operatiu del simulacre d'atemptat terrorista amb l'estació de Sants de Barcelona com a escenari. Es fingirà un atac amb víctimes mortals i ferits greus. El simulacre serà avui entre les 23 h i les 4 h a l'interior de les instal·lacions. 

  • 12:47

    Un estudi mostra que el cànnabis pot beneficiar epilèptics o malalts d’esclerosi

     

    Un gran estudi internacional liderat per l’Hospital Clínic de Barcelona ha conclòs que el cànnabis pot ser beneficiós per a certs pacients amb epilèpsia, dolors, espasticitat en l’esclerosi múltiple o les nàusees provocades per la quimioteràpia en casos de càncer. En canvi, s’ha confirmat que el cànnabis pot ser perjudicial per als joves menors de 25 anys, perquè pot afavorir l’aparició de psicosi, també per a les embarassades, perquè pot provocar baix pes als fetus, i als conductors perquè els pot provocar somnolència i tenir més accidents. Per això, els investigadors proposen que es prohibeixi l’entrada als menors de 25 anys als clubs cannàbics, i que només es recepti en casos puntuals on pugui ser beneficiós.

  • 12:45

    Vaga d'estudiants a Catalunya per condemnar els bombardejos a Gaza

     

    El sindicat d'estudiants ha convocat vaga a Catalunya per a condemnar els bombardejos a Gaza. Precisament, hi ha a hores d'ara una manifestació per a mostrar el rebuig a la guerra a diferents punts de Catalunya i Espanya.

  • 12:34

    Condemnat per clavar un cop de puny a un home a Lloret de Mar i fer-li perdre l'olfacte de manera "irreversible"

     

    L'Audiència de Girona ha condemnat a 2 anys de presó un acusat de clavar un cop de puny a un home a l'exterior d'una discoteca de Lloret de Mar la matinada del 16 de setembre del 2018. La víctima es va desplomar inconscient a terra i va acabar perdent el sentit de l'olfacte de manera "irreversible". El processat s'enfrontava a 8 anys de presó, però fiscalia, acusació i defensa han arribat a un acord que ha suposat una rebaixa de la pena. L'acusat no haurà d'entrar a presó amb la condició de no tornar a delinquir en un termini de 3 anys i d'anar pagant la indemnització de més de 36.000 euros en funció de la seva capacitat econòmica.

  • 12:25

    Ryanair tindrà dos avions de base a Girona durant els mesos d'hivern i programa 42 freqüències

     

    Ryanair mantindrà dos avions de base a l'aeroport de Girona durant els mesos d'hivern. Així ho ha avançat la responsable de l'aerolínia a l'Estat, Elena Cabrera. Les dues naus serviran per fer les 42 freqüències setmanals previstes en les nou destinacions que operarà la companyia de baix cost entre el novembre i finals de primavera. L'any passat Ryanair tan sols tenia deu freqüències a la setmana en quatre destinacions. Cabrera ha detallat que això suposa un increment del 70% de l'activitat.

  • 12:21

    Ada Colau descarta ser ministra: "La decisió està totalment presa"

     

    L'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau ha anunciat que ara no serà ministra i que ja ha pres "totalment" la decisió. En una entrevista a Rac 1, Colau ha explicat que el seu espai polític li ha demanat que es plantegi seriosament la possibilitat de fer el salt a un ministeri i que la "pressió ambiental" ha crescut en els últims dies. Però ha decidit no ser-ho "ara" per motius "personals i polítics". D'una banda, perquè vol dedicar-se a la criança dels seus fills i, d'altra banda, perquè "una mateixa persona no ha d'estar a tot arreu i no ho ha de fer tot". 

  • 12:15

    Un jutge obre una investigació per esclarir els presumptes abusos sexuals de dues monitores de menjador a una escola de Vallirana

     

    El jutjat d’instrucció número 6 de Sant Feliu de Llobregat, en funcions de guàrdia, ha obert una investigació per esclarir els presumptes abusos sexuals comesos per dues monitores de menjador de l’escola L’Olivera de Vallirana. Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el jutge va rebre tres informes mèdics corresponents a infants que denuncien ser víctimes de les agressions. Els documents els va enviar el centre sanitari on es va fer el reconeixement a les víctimes, i a hores d’ara les famílies no han presentat cap denúncia al jutjat. Fonts judicials no precisen si els informes corresponen a tres víctimes diferents o bé si hi ha més d’un document relacionat amb un infant. Mentrestant, els Mossos indiquen que hi ha hagut dues denúncies presentades a comissaria. El jutge ha demanat a la policia que avanci en la investigació i és a l’espera de rebre l’atestat per decidir si tira endavant la causa o bé l’arxiva.

  • 12:00

    El Liceu acull un concert el 8 de desembre amb les bandes sonores de les pel·lícules de Juan Antonio Bayona

     

    Una setmana abans de l’estrena de 'La sociedad de la nieve', el Liceu acull com a preàmbul un concert dedicat a les bandes sonores de les seves pel·lícules de Juan Antonio Bayona. La cita tindrà lloc el 8 de desembre i inclourà la música dels films 'El Orfanato', 'Lo imposible', 'Un monstruo viene a verme', 'Jurassic World: El reino caído' i 'La sociedad de la nieve' en una cita amb l'Orquestra Simfònica del Vallès dirigida pel mestre i compositor Fernando Velázquez. El Cor Madrigal de Barcelona també participarà en l'actuació.

  • 11: 45

    Mor un motorista en un xoc amb una ambulància a Barcelona

     

    L'accident va tenir lloc aquest dimecres a la cruïlla entre els carrers de Sant Quintí i Sant Antoni Maria Claret quan l'home va xocar amb una ambulància. El vehicle es dirigia a un servei i anava amb els llums i els senyals acústics activats. A causa de la col·lisió, el motorista va resultar ferit de gravetat. Va ser atès i traslladat pel SEM a l’hospital de Sant Pau, on va morir posteriorment. És la dinovena víctima mortal per sinistre de trànsit a la ciutat aquest any. 

  • 11:30

    Operatiu conjunt dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Reus contra el tràfic de marihuana

     

    Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Reus estan duent a terme un operatiu contra el tràfic de marihuana en una nau industrial del polígon Agroreus. De moment no hi ha detalls sobre la investigació ni detinguts, però s'haurien dut a terme uns primers escorcolls. Hi participen membres de la unitat de seguretat ciutadana dels Mossos i agents del cos municipal reusenc així com la seva unitat de drons.

  • 11:20

    El TSJC reconeix el dret d'una alumna d'una escola de Canet de Mar a rebre una segona classe en castellà

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha reconegut el dret d’una alumna de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar a rebre en castellà una assignatura principal a banda de la de llengua castellana. Així, estima parcialment el recurs dels pares de la nena en contra de la decisió del Departament d’Ensenyament que li volia denegar. Tanmateix, el tribunal desestima la resta del recurs i manté el projecte lingüístic del centre.

  • 11:00

    Passa a disposició judicial el detingut per l'assassinat d'un taxista l'any passat

     

    Els Mossos han posat aquest matí a disposició judicial el detingut per l'assassinat d'un taxista a Lleida l'abril de l'any passat. Es tracta d'un home de 22 anys que els Agents de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos van detenir dimecres de matinada al barri de la Mariola després de més d'un any i mig d'investigació. La policia també va efectuar un escorcoll al domicili de l'investigat hores després de la detenció per buscar més proves que l'incriminin. Les proves d'ADN han estat claus a l'hora d'avançar en la investigació i identificar el suposat autor dels fets. La investigació del cas la dirigeix el jutjat d'Instrucció número 4 de Lleida.

  • 10:45

    Mor un arrossaire de 44 anys en bolcar el seu tractor a Deltebre

     

    Un home ha mort mentre treballava en un arrossar de Deltebre, a la zona de Mas de Prades. L'arrossaire va patir l'accident laboral quan va bolcar el tractor que conduïa. La víctima és un home de 44 anys. Els Mossos investiguen les causes de l'accident. Fins al lloc dels fets s'hi van desplaçar agents policials, fins a quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat i el Sistema d'Emergències Mèdiques, tot i que ja no es va poder fer res per salvar-li la vida. Els fets s'han posat en coneixement del jutjat d'instrucció de guàrdia de Tortosa i del Departament d'Empresa i Treball, com estableixen els procediments en accidents laborals amb víctimes mortals.

  • 10:35

    La Guàrdia Civil deté 22 persones a Barcelona, València i Alacant per extorsionar clients de pàgines sexuals 

     

    La Guàrdia Civil deté 22 persones a Barcelona, València i Alacant com a membres d'una organització dedicada a extorsionar clients de pàgines web de contactes sexuals. L'organització era dirigida per quatre dels membres que residien a Badalona i tenien alts coneixements informàtics. Aquests s'encarregaven de la captació de potencials clients i posteriorment, un cop fet el contacte amb l'organització, l'extorsionaven per missatgeria instantània. Així, van obtenir un botí de 200.000 euros, ja que cada extorsionat arribava a pagar quantitats de fins a 3.000 euros per evitar que la informació arribés a l'entorn més proper. L'operació es va iniciar arran de la denúncia d'una víctima. Actualment, hi ha una vintena de víctimes identificades.

  • 9:47

    Nou rècord d'ocupació a Catalunya. 

     

     

    Catalunya ha tancat el tercer trimestre amb un nou rècord d'ocupació, amb més de 3,71 milions de treballadors, segons l'enquesta de població activa (EPA). A Espanya també suposa un rècord amb més de 21 milions de treballadors en el tercer trimestre de l'any, tot i que l'atur augmenta fins a l'11,84 %; un 8,5% a Catalunya.

    És la xifra més baixa des del 2008 quan va esclatar la bombolla immobiliària i la crisi bancària. 

     
  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Elena: "PSOE i Sumar no parlen de la resolució del conflicte". 

     

     

    El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, lamenta que l'acord PSOE-Sumar no parli de Catalunya: "És sorprenent que assumeixin que no parlen de la resolució del conflicte". A més, assenyala que l'acord PSOE-Sumar envaeix competències de la Generalitat de Catalunya.

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, el conseller d'Interior ha donat més detalls de com serà el simulacre d'atemptat contra l'estació de Sants: "Pot semblar un joc, però és molt important que els operatius ho hagin provat".

  • 8:40

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 26 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:35

    La Generalitat aporta més d’un milió d’euros en ajuda humanitària a Gaza.
     

     

     

    La Generalitat aportarà més d’un milió d’euros en ajuda humanitària a la franja de Gaza. Els diners aniran adreçats a l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient Estaran destinats a adquirir aliments i per sufragar projectes de sanejament i d’higiene. Hem parlat amb familiars de ciutadans de la Franja que viuen a Catalunya i ens han explicat que estan pendents contínuament de les novetats a Gaza.

     
  • 8:30

    Col·lapse sanitari a Gaza per falta de combustible. 

     

     

    El combustible a Gaza s'esgota. Només funcionen un de cada tres hospitals de la Franja i Hamàs ha declarat el "col·lapse total" del sistema sanitari. I és que sense benzina no funcionen els equips mèdics. Segons l'ONU és qüestió d'hores que els pocs centres sanitaris que queden donant servei deixin de fer-ho i que, per tant, els pacients morin. L'ajuda humanitària arriba amb comptagotes i només entra el 2% d'aliments i medicaments que la població necessita. Segons Unicef, 400 nens palestins moren cada dia. En total 2mil 300 des de l'inici de la guerra. Més que en els 23 anys de conflicte.

  • 8:25

    Antonio Guterres no vol rectificar i Israel cancel·la els visats dels representants de l'ONU.

     

     

    El Consell de Seguretat de l'ONU intentarà, de nou, acordar una posició conjunta sobre el conflicte a Gaza. Ahir es van tirar enrere dues votacions, una per un alto el foc i una altra per una pausa humanitària, amb vetos creuats entre la Xina, Rússia i els Estats Units. Tot plegat en ple conflicte diplomàtic amb Israel.

    El Govern de Netanyahu ha decidit suspendre els visats als representants de l'ONU i ha declarat "persona non grata". al Secretari General de l'organització Antonio Guterres per les seves declaracions on parlava de l'ocupació de Palestina. Guterres s'ha reafirmat en les seves paraules, assegura que sempre ha condemnat els atacs de Hamàs, i que el seu discurs ha estat malinterpretat. 

     
  • 8:20

    Tiroteig massiu aquesta matinada a Maine, als Estats Units. 

     

     

    Almenys han mort 22 persones i una seixantena n'haurien resultat ferides. Ha estat en dos atacs perpetrats pel mateix tirador en un restaurant i una pista de bitlles de la ciutat de Lewiston. El sospitós, que segueix en llibertat, ja ha estat identificat per la policia de Maine que ha desplegat un centenar d'agents per localitzar-lo. És un home de 40 anys instructor d'armes de foc amb un historial de problemes de salut mental que figura com a reservista militar.
     

     
  • 8:15

    Els partits independentistes no comparteixen l'optimisme de Sánchez.

     

     

    Junts i Esquerra, però, callen i deixen que parli la Generalitat. El Govern català reclama avançar en el finançament i Rodalies. La consellera de Territori, Ester Capella, assegura que l'acord entre PSOE i Sumar sobre transport públic envaeix les seves competències i reclama que vagi acompanyat de recursos. I la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, alerta que la reforma del finançament i la fi del dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies encara està verd i assegura que les negociacions no avancen.  

     
  • 8:10

    Pedro Sánchez veu més a prop la seva investidura. 

     

     

    Pedro Sánchez veu més a prop la seva investidura després de tancar l'acord amb Sumar. Ara els esforços del PSOE se centren a aconseguir el vot favorable d'Esquerra i Junts. La llei d'amnistia es dona per segura, però Sánchez no detalla la lletra petita i diu que quan arribi el moment, l'explicarà. Mentrestant Yolanda Díaz justifica que l'acord de govern amb el PSOE obviï l'amnistia, perquè, assegura, és el pacte entre el PSOE i el seu partit i, diu, que Podemos n'està al corrent.
     

     

     

     

     
  • 8:05

    L'aturada d'un tren obliga a parar la circulació de l'R3 entre Ripoll i Planoles. 

     

     

    Els trens de l'R3 entre Ripoll i Planoles no circulen després que una avaria a la infraestructura hagi fet que un tren s'hagi quedat aturat a l'altura de Ribes de Freser. Fonts d'Adif han indicat que el pantògraf s'ha enganxat amb el fil de contacte de la catenària.

    La incidència ha tingut lloc a les 07:05 hores d'aquest dijous. Renfe ha apuntat que al comboi hi viatjaven catorze passatgers que ja han estat encaminats a l'estació de Ribes de Freser. La companyia està gestionant un servei alternatiu de transport per carretera per cobrir el tram afectat. Tècnics d'Adif estan treballant per resoldre la situació al més aviat possible.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 26 d'octubre de 2023.

     

    Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.