Enlaces accesibilidad
Canet de Mar

El TSJC reconeix el dret d'una família de l'escola Turó del Drac a rebre una segona matèria en castellà

  • El tribunal, però, manté el projecte lingüístic del centre educatiu
  • La sentència es pot recórrer davant del mateix Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Per
Famílies a l'entrada de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar
Famílies a l'entrada de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar | RTVE CATALUNYA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dona la raó a una família de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, que demana que la seva filla rebi en castellà una assignatura principal a banda de la de llengua castellana. Els magistrats consideren que la legislació i la jurisprudència obliguen a fer que el castellà sigui vehicular almenys en una assignatura troncal i ho volen garantir almenys en aquest cas. Per això, estima parcialment el recurs dels pares de la nena, que actualment es troba a la Primària, en contra de la decisió del Departament d’Ensenyament que li volia denegar. Tanmateix, el tribunal desestima la resta del recurs i manté el projecte lingüístic del centre. Una sentència que es pot recórrer davant del mateix TSJC.

El tribunal considera que tot i que l’objectiu de l’educació obligatòria és que els alumnes dominin les dues llengües per igual, no es pot oblidar les famílies que estan de pas a Catalunya. Per això, com ja ha fet en altres pronunciaments previs, el tribunal considera que el sistema d’immersió només hauria de ser legal en un sistema dual de centres o aules separades per llengües.

Un 25% de les hores en castellà o català

Els pares de la nena pretenien que la seva filla fos escolaritzada amb almenys un 25% de les hores en castellà o català en tota l’educació preuniversitària. També volien que s’anul·lés tot el projecte lingüístic del centre, aprovat el 2018-2019, perquè, segons a parer seu, no considerava igual de vehiculars les dues llengües. També volien que el projecte lingüístic tingués en compte la majoria catalanoparlant dels alumnes i, per tant, català i castellà tinguessin una presència equilibrada en l’ensenyament. Per últim, volia que totes les senyalitzacions i comunicacions del centre fossin en les dues llengües.

Un litigi que es remunta a l'any 2020

L'inici del litigi sobre el percentatge d'hores en castellà als jutjats l'hem de situar al mes de desembre de l'any 2020. Aleshores, el TSJC obligava a fer un mínim del 25% de les classes en llengua castellana. En el cas concret de Canet de Mar i gairebé un any més tard, l’octubre del 2021, el TSJC dictava una mesura cautelar per la qual la nena havia de rebre almenys el 25% de les classes en castellà. La Generalitat s’hi va oposar i entremig va aprovar una reforma de la llei d’educació i un decret llei per garantir la primacia del català com a llengua vehicular a l’escola. Aleshores, el TSJC va plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional perquè tenia dubtes de la constitucionalitat d’algunes disposicions de la nova normativa. El tribunal, però, va considerar que es tractava d’una qüestió individual i, per tant, no cal esperar la decisió del TC sobre el conjunt de la normativa.

Educació carrega contra el TSJC

La consellera d'Educació Anna Simó ha carregat contra el tribunal després de conèixer la sentència. Ha afirmat que s'extralimita en les seves funcions, ja que no ha de fer de Parlament, de Departament d'Educació ni prendre decisions sobre pedagogia o sociolingüística.

També ha anunciat que presentaran un recurs de cassació, com s'ha fet en les anteriors sentències al Tribunal Suprem, i que estan tramitant un decret que desplega la llei d'educació en l'àmbit del règim lingüístic amb l'objectiu de donar seguretat als centres.