Enlaces accesibilidad
Salut

Augment històric del nivell de contagis d'infeccions de transmissió sexual

  • Els contagis de les infeccions de transmissió sexual arriben a màxims històrics a Europa
  • Espanya és un dels països on més creixen: en un any s'han diagnosticat 40.000 casos

Per
Nivells de contagis mai vistos en infeccions de transmissió sexual

Els contagis de les infeccions de transmissió sexual arriben a màxims històrics a Europa. Espanya és un dels països amb més increment d'ITS: en un any s'han diagnosticat 40.000 casos, sobretot, entre joves d'entre 15 i 35 anys. Les bacterianes s'han duplicat en 10 anys i, en el cas del VIH, puja d'un 50%.

"Hi ha una sèrie de poblacions que estan més exposades, inclouen els migrants, les treballadores sexuals, les persones que estan a les presons, els homes que tenen sexe amb homes...", assenyala Oriol Mitjà, metge de l’Hospital Germans Trias i investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions.

La gonorrea, la sífilis, la clamídia, el VIH i la verola del mico han repuntat a tot Europa, però sobretot a les regions occidentals, inclosa Catalunya. Els motius? Més control i notificacions, que els migrants i els refugiats tenen accés molt limitat als recursos sanitaris, però també per nous comportaments sexuals, sobretot entre els joves, què s'ha constatat que no recorren al preservatiu.

Els experts posen sobre la taula algunes mesures per prevenir-les. "Quines mesures? Un diagnòstic precoç, educació sexual, ús de preservatiu", proposa Jorge Carrillo, Investigador Irsicaixa.