Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 27 d'octubre de 2023 | ERC accelera la pressió sobre el PSOE per les negociacions de l'investidura

  • L'oposició tomba les ordenances fiscals a l'Ajuntament de Barcelona
  • Condemnades a 16 i 20 anys les dues bessones acusades d'assassinar la parella d'una d'elles a Sabadell
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pere Aragonès en un acte aquest divendres
Pere Aragonès en un acte aquest divendres | RTVE CATALUNYA

L'actualitat d'aquest divendres passa per les crítiques del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la manca d'intensitat per part de la Moncloa en les negociacions sobre el dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies. Els republicans mantenen la pressió i insisteixen que les negociacions estan encallades en el traspàs de Rodalies i la reducció del dèficit. Qüestions, diuen, que afecten a tothom estiguin o no a favor de l'amnistia i del referèndum.

L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero participa en un seminari sobre l'aliança Europa-Amèrica Llatina a Barcelona on ha definit Félix Bolaños com el "mestre de cerimònies de la investidura" després que ahir es reunís amb líders d'ERC.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha vist com l'oposició ha tombat les ordenances per l'any vinent. Tampoc ha superat el tràmit la taxa de terrasses. Collboni intensificarà els contactes amb TriasxBcn i Barcelona En Comú per intentar arribar a un acord de govern.

Un divendres en què hem conegut les dades de l'Informe del Defensor del Poble sobre els abusos a l'Església catòlica: unes 450.000 persones han estat agredides, més de la meitat, agredides per sacerdots o religiosos.

En clau econòmica, CaixaBank ha obtingut un benefici de 3.659 milions, un 48% més que l'any passat. També Vueling ha assolit registres rècord.

L'espai Texas ha obert les portes al barri de Gràcia gràcies a la iniciativa privada després d'estar tancat arran de la pandèmia.

Notícies avui, a Catalunya: 27 d'octubre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:30

    Retards de 45 minuts a l'R1 de Rodalies per l'atropellament d'una persona

     

    La línia R1 de Rodalies presenta retards de fins a tres quarts d'hora aquest divendres a la nit a causa d'un atropellament que ha tingut lloc a Badalona. L'incident obliga a circular per via única entre Montgat i aquesta ciutat, segons ha informat el servei de Rodalies.

  • 20:00

    La reivindicació de l'esport femení marca i l'aniversari de Fontajau marca l'inici de les festes de Sant Narcís

     

    Les Fires de Sant Narcís han arrencat aquest divendres al vespre amb el pregó de la gironina i exjugadora de l'Uni Girona, Marta Xargay; l'excapitana i directora esportiva de l'Uni Girona, Laia Palau, i l'excapitana i vicepresidenta de l'Uni Girona, Noemí Jordana. En el seu discurs, les tres esportistes han reivindicat l'esport femení i han celebrat els 30 anys del pavelló municipal Girona-Fontajau. Abans, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, acompanyat de diversos regidors i regidores del consistori, ha donat la benvinguda a les Fires a les desenes de persones que s'han concentrat a la plaça del Vi.

  • 19:30

    El Museu del Ferrocarril amplia les seves instal·lacions

     

    El Museu del Ferrocarril de Catalunya, ubicat a Vilanova i la Geltrú, ha estrenat aquest divendres l’ampliació de les instal·lacions, amb una renovació profunda de l’exposició permanent. Les històriques naus de manteniment de les locomotores americanes, datades del 1881, s’han convertit en un espai on passat i futur es donen la mà en un viatge interactiu on entra en joc la realitat augmentada i les propostes immersives. 

  • 19:00

    La Generalitat tancarà la residència de gent gran de Reus per deficiències estructurals en l’immoble

     

    El secretari general del departament de Drets Socials, Oriol Amorós, s’ha reunit aquest divendres amb el comitè d’empresa, els treballadors i els familiars dels usuaris de la Residència de Gent Gran de Reus per anunciar-los el tancament “preventiu” de l’immoble per deficiències estructurals. Els sindicats han titllat de “temerari” que se’ls hagi notificat la decisió sense tenir una solució clara. Tot i que el departament s’ha compromès a reubicar els residents i la plantilla, des de CCOO han subratllat que “no hi ha certeses” fins que no hi hagi un acord per escrit. Durant la reunió, més d’un centenar de persones s’han concentrat a les portes de la residència amb la voluntat d’evitar el tancament.

  • 18:30

    La direcció de TMB i la plantilla de metro signen un nou conveni col·lectiu fins al 2027

     

    La direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i els treballadors del metro han signat aquest divendres al matí el nou conveni col·lectiu, que serà vigent fins al 2027. La proposta ja havia estat ratificada per l'àmplia majoria de sindicats i avui ho ha estat pel consell d'administració de Metro. Entre les mesures que recull el nou conveni, hi ha els increments salarials que permet la llei pels anys de la seva vigència, que per a l'any 2023 és del 2,5% de la massa salarial més un 0,5% addicional aprovat recentment pel Govern. A més, inclou un sistema de productivitat lligat a objectius d'increment de validacions.

  • 18:00

    Aixeca la persiana el nou Espai Texas a Gràcia

     

    El nou Espai Texas ha aixecat la persiana amb la projecció en català de la pel·lícula 'Barbie'. Amb aquest film, l'històric cinema del barri de Gràcia dona el tret de sortida a una programació que unirà cinema, teatre i gastronomia. "Volíem un espai atractiu, on poder respirar junts i retrobar-nos per la cultura", ha explicat la guionista i directora Isona Passola, membre de l'equip responsable del cinema. De fet, el complex cultural compta amb una sala de teatre amb 200 localitats, dues de cinema amb capacitat per a 161 i 66 espectadors i un nou espai de bar. La primera representació a la sala de teatre serà aquest divendres al vespre amb la comèdia ‘Pongo’, creada per Judit Martín, Alba Florejachs i Mónica Ballesteros.

  • 17:30

    La Policia Municipal de Sabadell posa 600 multes a conductors de patinet elèctric des de principis d’any

     

    La Policia Municipal de Sabadell interposa 600 sancions a conductors de patinet elèctric entre els mesos de gener i setembre d’enguany. En el conjunt de tot el 2022, en van ser 803. Segons el consistori, la meitat de les multes d’aquest any han estat per circular dues o més persones en un mateix vehicle, o bé per conduir per la vorera o zones de vianants. Altres denuncies interposades per la policia han estat per no respectar els semàfors en vermell o per conduir utilitzant el telèfon mòbil o auriculars. En menor mesura, hi ha hagut casos de conducció negligent o superant la taxa d’alcohol permesa, de 0,25 mg/l.

  • 17:00

    Mor un treballador atrapat en una grua a la planta de Celsa en Castellbisbal 
     

     

    Un treballador d'una empresa subcontractada per Celsa ha mort aquest divendres al matí atrapat en una grua de gran tonatge en la planta de la metal·lúrgica en Castellbisbal. Fonts de l'UGT han explicat que han acudit agents de seguretat ciutadana i de la unitat de recerca, a més dels Bombers de la Generalitat i el Sistema d'Emergències Mèdiques. Els Mossos han obert una investigació i ho han comunicat al jutjat de guàrdia de Rubí i al departament de Treball. 

  • 16:45

    Prop d'un centenar de persones protesten a Reus contra la pujada d'impostos en l'aprovació dels pressupostos

     

    Prop d'un centenar de persones, principalment relacionades amb el sector de l'hostaleria, han protestat aquest divendres al matí contra la pujada d'impostos prevista per l'equip de govern de Reus. La protesta s'ha convocat davant l'ajuntament, a la plaça del Mercadal, abans del ple en el qual s'han d'aprovar els pressupostos del 2024 que preveuen l'increment de tributs. En el cas de l'ocupació de les terrasses l'increment serà del 40%. Els veïns volien entrar al saló de plens per seguir la sessió, però agents de la Guàrdia Urbana els han impedit l'entrada al palau municipal tancant la porta principal i deixant-los al carrer. Els manifestants han clamat contra el govern local i han explicat que presentaran al·legacions als comptes.

  • 16:15

    Barcelona estrena un nou carril bici al carrer Ramon Trias Fargas

     

    El carril bici situat al carrer de Ramon Trias Fargas, al districte barceloní de Sant Martí, està en funcionament des d'aquest divendres. Està situat entre el carrer de Salvador Espriu i el passeig Marítim; i la seva continuació pel passeig Marítim, entre el carrer de Ramon Trias Fargas i el carrer de Trelawny, al districte de Sant Martí. El nou carril, que és unidireccional i està parcialment segregat, permet així finalitzar la connexió entre el carril bici existent al carrer Sardenya i el carril bici del passeig Marítim, connectant l'eix pedalable amb la franja marítima.

  • 15:30

    L'escullera d'Altafulla es reforçarà per protegir el passeig marítim de l'onatge

     

    Costes de l'Estat refarà i reforçarà l'escullera d'Altafulla per tal de protegir el passeig marítim de l'onatge. La intervenció es farà la setmana que ve, un cop millori l'estat de la mar, i consistirà a buidar l'escullera que hi ha ara, posar-hi un reforç de formigó i reconstruir-la si cal amb pedres més grosses per protegir i apuntalar, segons ha detallat Alba Muntadas, regidora de Medi Ambient del municipi. Les onades que des de fa uns dies piquen en aquest carrer han causat nous desperfectes. En concret ha cedit una de les entrades i part del ferm de la part central, segons ha informat l'ajuntament. Els tècnics municipals i els de Costes han fet una avaluació dels danys i la policia local ha acordonat la zona.

  • 15:00

    El jutjat autoritza la repatriació de McAfee després de confirmar-se la mort per suïcidi a la presó de Brians 

     

    El jutjat d'instrucció número 5 de Martorell ha notificat la resolució que permet el trasllat del cos de John McAfee, inventor del reconegut antivirus informàtic i mort a la presó de Brians 2 el juny de 2021. La família desconfiava que s’hagués suïcidat i demanava investigar més sobre la mort. Després que el jutjat practiqués les diligències que va considerar necessàries per a resoldre si la mort era deguda a causes naturals o no, i aclarint que no existien indicis de la participació de terceres persones en la seva mort, la causa va quedar arxivada.

  • 14:30

    Condemnen a 22 anys de presó l'acusat de matar el seu company de pis al barri de Cappont a Lleida

     

    L'Audiència de Lleida condemna l'acusat de matar el seu company de pis al barri de Cappont, el setembre de l'any 2020, a 22 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament, amb l'atenuant per embriaguesa. D'altra banda, el tribunal absol l'acusat dels dos delictes d'amenaces. En concepte de responsabilitat civil, el condemna a indemnitzar els familiars de les víctimes amb 71.300 euros. La sentència s'acorda amb el veredicte emès pel jurat popular el passat 6 d'octubre. La Fiscalia demanava una condemna de 25 anys de presó.

  • 14:20

    Alerta als instituts de Barcelona per la circulació d'un xat amb pornografia i proclames d'odi

     

    S'ha fet viral entre els menors de 12 anys. El grup s'anomena "Nens de tota Espanya" i als menors se'ls afegeix sense el seu consentiment. La veu d'alarma l'han donat les famílies i els Mossos ho investiguen. La principal recomanació és no compartir el grup i no contestar missatges. Cal que es guardin proves i denunciar-ho, per poder descobrir qui hi ha al darrere.

  • 14:10

    440.000 persones han estat víctimes d'abusos sexuals a l'Església Catòlica a Espanya

     

    És la dada que apunta el defensor del poble, Àngel Gabilondo, en l'informe que ha entregat al Congrés dels Diputats. Parla, a més, de l'impacte devastador dels fets en les víctimes. Diu que han de ser escoltades i reconegudes. En aquest sentit, considera que la resposta dels poders públics és insuficient.

  • 14:00

    Renfe llança una campanya amb bitllets des de 30 euros per a trens AVE entre Andalusia i Barcelona
     

    Renfe ha anunciat aquest divendres el llançament d'una campanya promocional per a viatjar en trens AVE entre Catalunya i Andalusia amb "superpreus" des de 30 euros per trajecte. Els bitllets, per a desplaçaments a partir del 30 d'octubre i durant tot 2024, estaran a la venda per un període limitat entre aquest mateix dilluns 30 d'octubre i el divendres 3 de novembre.

  • 13:21

    El preu de la llum s'enfonsa aquest dissabte

     

    El preu de la llum cau el dissabte un 76%, fins als 6,45 euros/MWh, marcant així el seu nivell més baix des de mitjan gener. Per franges horàries, el preu màxim, de 23,55 euros/MWh, es registrarà entre les 20.00 i 21.00 hores, mentre que entre les 14.00 i les 17.00 hores el 'pool' marcarà hores a zero. A més, al llarg del dissabte en total se sumaran un total de 17 hores en uns nivells de preu per sota de la cota dels 10 euros/MWh.

  • 13:15

    Absolt el sospitós del doble crim de Susqueda de traficar amb marihuana i tenir una plantació a la zona del pantà

     

    El Jutjat Penal 1 de Girona ha absolt el sospitós del doble crim de Susqueda, Jordi Magentí, de traficar amb marihuana i tenir una plantació al pantà. Ell i el seu fill, també inclòs a la causa, afrontaven 3 anys de presó i 60.000 euros de multa. La clau de volta del cas eren unes converses que la policia va gravar al domicili de Magentí en el marc de la investigació pels assassinats. La sentència anul·la aquelles escoltes, i en conseqüència la resta de proves, perquè no es van autoritzar com tocava i vulneren el dret a la intimitat, a la inviolabilitat domiciliària i a les comunicacions. Pel que fa a la plantació, que estava abandonada quan els Mossos hi van anar, el jutjat diu que ni tan sols s'ha acreditat que s'hi cultivés marihuana.

  • 12:35

    Pere Aragonès retreu al PSOE que no està posant prou "intensitat" en la negociació

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegura que "no estem avançant de manera satisfactòria en el traspàs de Rodalies i en la reducció del dèficit fiscal". Adverteix que a banda de l'amnistia, hi ha altres qüestions que "s'han d'atendre, però que ara el govern de l'Estat no està posant tota la intensitat que mereixen".

  • 12:30

    Desmantellat a Barcelona un grup que comprava i objectes robats a lladres multireincidents per després revendre'ls

     

    Els Mossos han desarticulat al districte de Ciutat Vella de Barcelona un grup que comprava objectes robats a lladres multireincidents per després revendre'ls. La policia ha detingut tres homes de 19, 31 i 34 anys i una dona de 28. La investigació va iniciar-se el 15 de juliol després que els agents detectessin diversos domicilis que es feien servir com a punts il·lícits de compra-venda, en concret s'hi comercialitzava material electrònic i joies sostretes. Els Mossos van iniciar un dispositiu de vigilància durant uns mesos i el 19 d'octubre van fer una entrada i escorcoll a tres immobles on es van practicar els arrestos. Van comissar mòbils, tauletes, ordinadors portàtils, joies, documentació, més de 17.000 euros i una arma de foc simulada.

  • 12:00

    L'Audiència de Barcelona condemna a 16 i 20 anys de presó les bessones de Sabadell per matar la parella

     

    L’Audiència de Barcelona condemna a 16 i 20 anys de presó les dues germanes bessones de Sabadell per la mort de la parella d’una d’elles la matinada del 10 de juliol del 2021 a la capital vallesana. A banda, ha imposat una pena de 17 anys a l’autor material del crim, que mantenia una relació sentimental amb una de les condemnades. La sentència recull el veredicte del tribunal popular i conclou que els tres processats van cometre un delicte d’assassinat amb traïdoria i van planificar el crim. A més, el jutge ha aplicat l’agreujant de parentesc en el cas de la germana que era parella de la víctima. També els prohibeix acostar-se a la filla de la víctima durant 10 anys més després del compliment de la pena de presó.

  • 11:50

    Salvador Illa veu perillós el sentiment de por "d'Espanya es trenca, Catalunya està en perill"

     

    Assegura que és moment de "molt ofici polític" i que no cal témer els canvis. Illa ha criticat que l'extrema dreta fa servir el sentiment de la por com a arma política i ha demanat "confiança". Així s'ha pronunciat en la inauguració aquest divendres de les jornades del PSC 'Aliança estratègica: Unió Europea - Amèrica Llatina. Reptes i oportunitats', en les quals han participat l'expresident del Govern central José Luís Rodríguez Zapatero; el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, i el de Presidència, Félix Bolaños, a més l'expresident de la Generalitat José Montilla.
     

  • 11:30

    Quatre detinguts per presumptament vendre objectes robats a tres pisos de Barcelona

     

    Suposadament formaven part d'un grup de sis persones en total que es dedicaven a vendre objectes que els entregaven altres persones multireincidents en robatoris. El 19 d'octubre van escorcollar els tres habitatges i van requisar mòbils, tauletes, ordinadors portàtils, joies, rellotges, més de 17.000 euros en efectiu i una arma de foc simulada. Els sospitosos són tres homes de 19, 31 i 34 anys i una dona de 28, als quals la policia atribueix els presumptes delictes de pertinença a grup criminal i d'encobriment.
     

  • 11:10

    L'oposició tomba les ordenances fiscals a Barcelona

     

    El govern de Collboni ha vist com l’oposició li tombava les ordenances fiscals per 2024. També s'han portat a votació separadament la taxa de terrasses. Només ha rebut els vots de PP I Vox, cosa que ha provocat que tampoc no prosperessin. 

  • 11:00

    Malestar en el sí dels cos dels Mossos d'esquadra després del simulacre d'atac antiterrorista que s'ha fet aquesta matinada a l'estació de Sants de Barcelona. 


    En sindicat majoritari de la policia catalana, el SAP-Fepol, qualifica d'autèntica temeritat el que la conselleria d'Interior i la prefectura del cos policial hagin televisat un exercici tàctic d'aquestes característiques.

  • 10:49

    El preu de la llum cau aquest divendres d'un 47%, fins els 27 amb 21 euros el megawatt hora.

     

    La franja horària més barata és des d'ara, des de les 11 del matí fins les 6 de la tarda. La més cara, en canvi, de 8 a 9 de la nit.
     

  • 10:38

    L'aerolínia VUELING ha guanyat 282 milions d'euros fins al setembre i ha assolit registres rècord.

     

    La xifra supera en un 8,8% els beneficis del mateix període de fa un any i també se situa per sobre del 2019, abans de la covid. Entre gener i setembre Vueling ha augmentat d'un 1,9% la capacitat de transport de viatgers respecte d'abans de la pandèmia. Resultats que segons detalla l'aerolínia han permès reduir el deute. Per això, la companyia confia que el 2023 tancarà amb una "sòlida recuperació" dels marges i beneficis i assolint els nivells de capacitat previs a la covid-19.

  • 10:13

    Condemnades a 16 i 20 anys dues bessones per assassinar la parella d'una d'elles a Sabadell

     

    La sentència també imposa 17 anys per al cunyat de la víctima, que va confessar. La sentència s'ha redactat a partir del veredicte del jurat que va jutjar el cas i els va considerar culpables d'un assassinat amb traïdoria. Afegeix que tots tres s'havien "concertat prèviament" per cometre el crim. Sobre les dues dones, la sentència remarca que no van fer res per evitar l'agressió que l'home ha confessat, i afegeix que la cunyada de la víctima "va exercir un influx psíquic" sobre la seva parella, ara condemnat, perquè desitgés cometre el crim.
     

  • 10:00

    CaixaBank obté un benefici de 3.659 milions d'euros fins el setembre, un 48% més que l'any passat.

     

    Només el tercer trimestre els guanys de l'entitat s'han disparat un 70% per la millora del negoci bancari gràcies al marge d'interessos. Segons explica CaixaBank en els resultats publicats avui, l'entitat ha pagat 373 milions d'euros per l'impost a la banca.
     

  • 9:30

    El PIB creix a Espanya un 0,3% durant el tercer trimestre. 

     

     

    L’economia espanyola ha crescut un 0,3% durant el tercer trimestre d’aquest any. Feia un any i mig, que el PIB no s’incrementava tan poc. El producte interior brut ha pujat impulsat pel consum de les famílies i malgrat la caiguda en les exportacions. El Govern ha valorat positivament les dades i les analitza en el marc d’un context internacional d’incertesa.
     

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 27 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras. 

  • 8:20

    Caixabank guanya 3.659 MEUR fins a setembre, un 48,2% més que l'any anterior. 

     

     

    Els ingressos ‘core’, del negoci bancari, pugen un 34,3% fins als 11.128 MEUR, sobretot pel marge d’interessos, que es dispara un 60,7% i arriba als 7.364 MEUR. En canvi, cau un 5,3% el marge de comissions netes, que és de 2.741 MEUR. Així, el marge brut tanca el període en 10.689 milions, un 28,9% més que l’any passat. Segons explica CaixaBank en els resultats publicats aquest divendres a la CNMV, l’entitat ha pagat 373 milions d’euros per l’impost a la banca.

     
  • 8:10

    El simulacre a Sants posa a prova la resposta antiterrorista. 

     

     

    Ja s'ha fet el gran simulacre d'atemptat terrorista a l'estació de Sants que ha posat a prova la resposta tant dels cossos de seguretat com d'emergència i també de Renfe i Adif. L'exercici ha estat el més gran, complex i realista que s'ha fet mai a Catalunya. Començava a les 1:30 de la matinada, quan a l'estació no operava cap tren i a 4:30 es reprenia ja l'activitat normal a Sants.

    Ara els responsables del simulacre analitzaran quina ha estat la seva capacitat de resposta en una operativa antiterrorista. Per Sergio Delgado, subdirector de programes de protecció civil un dels objectius era revisar els protocols apresos als atemptats de 2017.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat d'aquest divendres 27 d'octubre de 2023.

     Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.