L'oposició tomba les ordenances fiscals del 2024
- El ple rebutja la proposta de taxes i impostos del govern socialista, que acusa la resta de grups de "manca de responsabilitat"
- La taxa de terrasses acordada amb el Gremi de Restauració també decau i l'1 de gener deixaran d'aplicar-se les bonificacions
El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat l'aprovació de les ordenances fiscals per al 2024. La proposta del govern socialista de taxes i impostos per a l'any vinent no ha tirat endavant pel vot en contra dels grups de l'oposició. Tampoc s'aplicarà la nova taxa de terrasses acordada amb el Gremi de Restauració, que tot i votar-se per separat només ha obtingut els vots del PSC, PP i Vox.
Segons marca el procediment administratiu, en un principi ja no hi ha marge per a aprovar cap modificació de les ordenances i, per tant, a 1 de gener es mantindran les quotes vigents. Això vol dir que també queda sense efecte la bonificació del 75% de les terrasses que s'havia aplicat fins ara, fet que suposa que per primer cop s'apliquin les taxes que el 2019 va dissenyar l'anterior govern municipal encapçalat per Ada Colau i en el qual Jaume Collboni era primer tinent d'alcalde.
Amb la proposta d'ordenances fiscals per al 2024 tombada, els tributs que s'aplicaran l'any que ve seran els mateixos que ja s'apliquen o que ja estava previst aplicar. Entre les propostes que plantejava l'executiu i que no podran aplicar-se hi havia la d'augmentar la fiscalitat turística vinculada a habitatges d'ús turístic (HUT) i creuers de curta estada fins als 4 euros per persona i dia.
D'aquesta manera, tal com ja estava aprovat i previst, el recàrrec municipal de la taxa turística per aquests casos serà de 3,25 euros per persona i dia per a tota mena d'allotjaments a partir de l'1 d'abril del 2024. També es plantejaven bonificacions fiscals per acollir empreses o inversions de l'àmbit de la recerca i la innovació i, finalment, un acord de terrasses pactat amb el gremi que implica una proposta progressiva de la taxa que paguen els restauradors i que implicava menys impacte per al sector.
Retrets entre els grups
El tinent d'alcaldia Jordi Valls ha retret a l'oposició "manca de responsabilitat" i atribueix un caràcter purament "polític" al rebuig dels grups a la modificació de les ordenances. Valls ha apuntat directament a dues forces, Trias per Barcelona i Barcelona en Comú, amb qui Collboni s'ha reunit per explorar la possibilitat que entrin al govern.
Des de Trias per Barcelona, Ramon Tremosa ha lamentat que el PSC no s'hagi avingut a rebaixar l'IBI un 2%, una de les condicions que posava el grup per aprovar les ordenances. A més, els de Trias són partidaris de prorrogar la bonificació del 75% als restauradors que tenen terrasses i no veien amb bons ulls la proposta dels socialistes d'una fórmula progressiva.
Pel que fa a Barcelona en Comú, Jordi Martí ha parlat d'un fracàs "estrepitós" del govern i ha indicat que el vot d'aquest divendres s'ha de llegir com una "reprovació" al govern. Martí ha assenyalat que les ordenances fiscals del PSC, igual que el pressupost, els semblen "tímides". A més, també s'ha queixat de la manca de diàleg d'un govern que "administra i no governa". Sobre la taxa de terrasses pactada entre el PSC i el Gremi de Restauració, Martí ha dit: "Espero que no es pacti la mobilitat amb el Racc i les tarifes de l'aigua amb Agbar".
El líder d'ERC, Ernest Maragall, ha indicat que els republicans no coneixen quin és el projecte del PSC ni quin model proposen per a l'Ajuntament i la ciutat. "Han intentat fins a l'extenuació entendre's amb tots els grups de dreta del consistori", ha criticat Maragall, que ha justificat el vot contrari dels republicans. Finalment, des del PP i Vox han coincidit en el fet que les ordenances proposades pels socialistes són continuistes i mantenen la "pressió fiscal".
Amb les ordenances fiscals tombades, el proper repte per al govern de Jaume Collboni és intentar aprovar el pressupost per al 2024 per evitar una pròrroga pressupostària. En la Comissió d'Economia d'aquest mes d'octubre, el govern va decidir a última hora retirar el punt sobre el pressupost en no tenir garantida la seva tramitació. Les converses amb l'oposició continuen amb l'objectiu de presentar aviat una nova proposta en comissió.
Barcelona per la pau
En una declaració al Saló de Cent abans de l'inici del ple, l'alcalde Collboni ha situat la cimera de ministres d'Afers Exteriors dels països de la Unió per la Mediterrània (UpM) que es farà a la capital catalana els dies 27 i 28 de novembre com "la gran oportunitat" per assolir un pacte que permeti posar fi al patiment de la població civil al Pròxim Orient i establir la base per a un nou acord de pau.
L'alcalde ha fet l'oferiment després de sumar-se a la petició d'un alto el foc humanitari que permet l'obertura de corredors d'ajut a Gaza. Davant de representants de les principals xarxes globals de ciutats, que tenen seu a Barcelona, com la Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), Medcités (Xarxa de ciutats costaneres mediterrànies), Metròpolis (Associació Mundial de les Grans Metròpolis) i la xarxa Ciutats Educadores, Collboni ha recordat el tradicional paper de mediadora de Barcelona i el suport a altres processos de pau, com el Districte 11 Sarajevo, l’Acord d’Amistat i Cooperació entre Barcelona, Tel Aviv i Gaza, el suport a l’Acord de Pau entre el govern colombià i les FARC i el corredor humanitari amb la ciutat de Kíiv.