Enlaces accesibilidad
Cinema

'La imatge permanent' de Laura Ferrés guanya l'Espiga d'Or a la Seminci

  • La cinta és un retrat sobre els migrants andalusos que van venir a Catalunya per treballar durant la postguerra espanyola
  • És el primer cop que un film en català rep la principal distinció del certamen de cinema de Valladolid

Per
Laura Ferrés s'inclina davant el jurat que li ha concedit el premi | EFE
Laura Ferrés s'inclina davant el jurat que li ha concedit el premi | EFE

‘La imatge permanent’ de la directora catalana Laura Ferrés ha guanyat l’Espiga d’Or a la millor pel·lícula a la Seminci. El film, molt aclamat per la crítica quan es va estrenar al Festival de Locarno, és el primer en català en rebre la principal distinció del certamen de cinema de Valladolid. A més a més, Ferrés s’ha convertit també en la primera directora espanyola en guanyar aquest guardó.

La pel·lícula està protagonitzada per les debutants María Luengo i Rosario Ortega i és un retrat sobre les persones que van migrar des d’Andalusia fins a Catalunya per treballar durant la postguerra espanyola. Amb un punt de vista "no realista" i "antropològic", la història se centra en una desaparició i rescata elements que poden caure en l’oblit.

El film arrenca en un poble del sud on una mare adolescent, l’Antònia, desapareix durant la nit. 50 anys més tard i molts quilòmetres al nord, la Carmen, una directora de càsting introvertida, ha de trobar persones que expliquin els seus records després de canviar de ciutat. Durant aquesta recerca, la Carmen coneix a l’Antònia, una dona impulsiva que envaeix la seva soledat.

Després de ser premiada a la Setmana de la Crítica del Festival de Canes i reconeguda als Goya i als Gaudí pel seu curtmetratge 'Els desheretats', Laura Ferrés va presentar 'La imatge permanent' al Festival de Locarno. En un comunicat enviat per la Seminci, Ferrés ha destacat que el film és "el projecte més desafiant" al que ha hagut de fer front. "Estic molt agraïda al jurat i a la Seminci per reconèixer aquesta gosadia i una altra manera de fer cine", ha dit.

La resta del palmarès amb fort accent català

El jurat internacional de la Seminci ha atorgat l’Espiga de Plata a 'La quimera', de la directora italiana Alice Rohrwacher. La millor direcció ha estat per Angela Schanelec pel seu 'Música', mentre que en interpretació Léa Seydoux ha guanyat el premi a millor actriu per 'The Beast' i Dave Turner el de millor actor per 'El viejo roble'.

En el repartiment de premis també han sortit guardonades altres produccions amb participació catalana. 'Muyeres’, de Marta Lallana, ha rebut l’Espiga Verda i el Premi del Públic. L’obra és el primer llargmetratge en solitari de Lallana, i parla de la memòria i les tradicions asturianes. També ha estat reconeguda amb una menció especial de l’Espiga Verda el treball d'Anna Largués 'Tren d’Alba'.

La coproducció catalana que va obrir el certamen, 'La contadora de películas', de Lone Scherfig, ha estat premiada amb el guardó Seminci Jove a la millor pel·lícula. El film és una adaptació de la novel·la homònima del Premi Nacional de Literatura xilè Hernán Rivera Letelier. El jurat també ha reconegut a 'Sobre todo la noche', de Víctor Iriarte, amb el premi Fipresci a millor pel·lícula, un guardó que s’atorga a la pel·lícula de la secció oficial més valorada per tres crítics internacionals. Es tracta d'una road-movie en què Lola Dueñas i Ana Torrent es veuen implicades en tres morts, dos robatoris i una fugida. El jurat també ha donat el Premi DOC a 'Zinzindurrunkarratz', d’Oskar Alegria.