Enlaces accesibilidad
Gastronomia

La mona de Pasqua, un pastís simbòlic i ple de tradicions

Per
Recepta de la mona de Pasqua
Mones de Pasqua a l'aparador d'una pastisseria

‘La Recepta Perduda’ busca preparar tota mena de plats i els dolços no són una excepció. Sílvia Abril recorre Barcelona per aprendre a fer una mona de Pasqua, però no de les de xocolata que acostumen a lluir als aparadors, sinó de les tradicionals amb ous dus. La Carme, veïna de la ciutat Comptal, l’ajuda en aquesta missió culinària amb tanta història.

La mona, una il·lusió pels més petits

La tradició de la mona diu que els padrins han de regalar un pastís als seus fillols quan arriba la Pasqua, però no qualsevol pastís. Es tracta d’un dolç amb una base arrodonida o ovalada que, en temps antics, incloïa ous durs, tants com anys tenien els nens que la rebien. Aquests ous simbolitzaven el desig per part de l’adult que el nen creixés fort i sa.

Amb el pas del temps, les mones han anat evolucionant i les tradicionals, que tenien aspecte de tortell, s’han convertit en autèntiques obres d’art. La xocolata ha passat a ser un element indispensable, sigui en forma d'ou o d’alguna figura creativa. Les plomes de colors i els pollets grocs tampoc poden faltar en la decoració.

Mona de Pasqua tradicional abans de la cocció al forn a 'La Recepta Perduda'
Mona de Pasqua tradicional abans de la cocció

Mona de Pasqua tradicional abans de la cocció RTVE Catalunya

INGREDIENTS

  • Ous
  • 675 grams de farina
  • Llevat de forner fresc
  • Sucre
  • Mantega
  • Llet
  • Una llimona
  • Una taronja
  • Branca de canyella

PAS A PAS

  1. Aboca farina de força en un bol
  2. Bull la llet, el sucre, la canyella i la llimona ratllada
  3. Bat els ous i afegeix-los a la cassola de la llet
  4. Esmicola el llevat amb farina i deixa reposar 15 minuts
  5. Bull els ous
  6. Barreja la mantega a temperatura ambient amb la massa
  7. Amassa per fer la forma i deixa reposar
  8. Dona-li forma de bola i fes un forat enmig amb els dits.
  9. Col·loca els ous i fes les creus amb una mica de massa sobrant.
  10. Deixa reposar en la segona fermentació
  11. Pinta la mona amb rovell de l’ou batut
  12. Decora amb sucre i enforna 15 minuts a 170 graus