Enlaces accesibilidad
Tradicions

Quin és l'origen de la mona de Pasqua?

Per
La Recepta Perduda - L'origen de la mona de Pasqua

A totes les cultures, la majoria de les tradicions impliquen seure a taula i compartir algun plat o recepta concreta. La mona de Pasqua és una de les més arrelades al nostre país, un moment de celebració que té un origen religiós, però que s’ha convertit en una excusa per a reunir la família i que els més petits gaudeixin d’aquest dolç que, cada vegada, inclou elaboracions més sofisticades. A ‘La Recepta Perduda’, Sílvia Abril indaga en l’origen d’aquest dolç que, en la seva versió clàssica, inclou ous durs.

Origen de la tradició de la Mona

La mona de Pasqua es relaciona amb el trencament del dejuni quaresmal. Tal com explica l’antropòleg Josep Fornés, aquesta celebració cristiana “és la promesa de resurrecció d’aquest deu fet home, per això dura el que dura. Quaranta dies abans comença la Quaresma, que és un procés de penitència i preparació amb un final: la mort i resurrecció de Crist”.

De fet, totes les cultures de la Mediterrània han tingut alguna relació amb els elements simbòlics que componen la mona tradicional i, com apunta Fornés, “es feien a tot arreu amb noms i textures diferents”.

Pel que fa al seu nom, no està gaire clar d’on prové. Hi ha qui diu que ve de l’àrab i que vol dir “obsequi, regal”. El que és ben segur és que es tracta d’una tradició amb molts anys d’antiguitat i que és molt probable que tingui molts orígens. Com apunta Josep Fornés, “les religions intenten agregar allò que la gent, el poble, manté com a tradició arrelada i estimada”.

Imatge d'una mona de Pasqua mab pollet i plomes de colors
Mona de Pasqua amb pollet i plomes

Mona de Pasqua amb pollet i plomes RTVE Catalunya

Com era la Mona tradicional?

La mona de Pasqua és un pastís fet amb farina, ous, llet i sucre que els padrins regalen als seus fillols. Tradicionalment, tenia forma ovalada o de tortell i es decorava amb ous durs. Antigament, l’ou era un obsequi valuós que tenia un missatge implícit cap als nens: “menja que creixeràs fort”.

Moltes persones desconeixen que les mones clàssiques s’anomenen Cristines. Porten un ou dur que primer es bull, un per any que té el fillol, i que es posa al brioix fermentat al forn. A partir dels anys 50, un cop passada la postguerra, va començar a arribar la xocolata i els pastissers van canviar l’ou per les peces de xocolata que han derivat en les creacions artístiques actuals.

Mona de Pasqua a l'aparador de la pastisseria Escribà
Mona de Pasqua feta a la pastisseria Escribà

Mona de Pasqua feta a la pastisseria Escribà RTVE Catalunya