Enlaces accesibilidad

Pedro Sánchez defensa l'amnistia a Catalunya "per l'interès d'Espanya"

  • El Comitè Federal del PSOE ovaciona el líder socialista, que demanarà l'aval de la militància als acords d'investidura
  • Sánchez assegura que el 80% dels catalans està a favor d'una proposta que serà "plenament constitucional"

Per
Pedro Sánchez intervé davant el Comitè Federal del PSOE
Pedro Sánchez intervé davant el Comitè Federal del PSOE

El president del Govern en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dissabte que "Catalunya està a punt per al retrobament total", i ha defensat l'aprovació d'una llei d'amnistia. "En el nom d'Espanya, a l'interès d'Espanya, defenso avui l'amnistia a Catalunya", ha dit Sanchez davant del Comitè Federal del PSOE, i l'ha justificada com a manera d'"afiançar" el retrobament entre Espanya i Catalunya.

El líder socialista, que té un mes per acabar de lligar una majoria suficient per ser investit, justifica la concessió d'aquesta nova mesura de gràcia, després d'haver aprovat l'any 2021 els indults, per barrar el pas a un govern de la dreta, i admet que abans de les eleccions no es plantejava l'amnistia a curt termini: "No era el nostre pla per a aquest moment". Ara bé, segons Sánchez, "cal fer la necessitat virtut". Segons ell, el 80% dels catalans i 56 diputats al Congrés, a banda dels socialistes, avalen aquesta opció per "tancar ferides" a Catalunya.

Els militants socialistes tenen una setmana per avalar l’acord amb Sumar que es va tancar a principis de setmana, i l'entesa amb "altres formacions polítiques" sense concretar-ne el contingut. En concret, la pregunta que se sotmetrà a la consideració de la militància socialista és: "Aproves l’acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d’altres formacions polítiques per assolir la majoria necessària?".

La consulta durarà una setmana i es podrà votar de forma telemàtica i també presencial el proper dissabte 4 de novembre a totes les seus del PSOE arreu de l'Estat.

Motius que justifiquen l'amnistia

En un discurs de gairebé una hora, Sánchez ha repassat diversos motius per demanar el suport a l’acord amb Sumar davant d’una possible repetició electoral que donaria una “segona oportunitat” al PP i Vox per “retrocedir dècades en pocs anys”.

Un dels principals motius és el que Sánchez anomena el "retrobament" de la societat catalana, al qual li ha dedicat uns 20 minuts. Durant la legislatura passada, diu, les mesures de gràcia com els indults van ser "el primer pas" per normalitzar la política a Catalunya, però sabien que no seria el "definitiu". En aquest sentit, creu que els indults han estat "eficaços" per calmar els ànims i veu amb bons ulls donar un pas més. Ara bé, reconeix que aquest "no era el moment" en què el PSOE pensava per aprovar l’amnistia.

Sánchez obté via lliure per negociar l'amnistia

Sánchez està convençut que l'amnistia contribuirà, com ho han fet els indults, a la "normalització" social i política a Catalunya, i farà que "molts més catalans se sentin identificats amb el projecte comú que és Espanya i la seva Constitució". De fet, ha estat contundent a l'hora de garantir que el text que es pacti serà "plenament constitucional".

Qui ja s'ha posicionat clarament a favor és el PSC. Durant el Consell Nacional extraordinari dels socialistes catalans d'aquest cap de setmana, Salvador Illa, ha citat diverses frases dels expresidents de la Generalitat Josep Tarradellas i Pasqual Maragall. Creu que cal "deixar enrere la por, la rancúnia i el ressentiment" i avançar "amb confiança i il·lusió" cap a la governança de "l’Espanya real, la plural i diversa".

Aragonès reclama avançar en altres àmbits

El president de la Generalitat celebra el "pas endavant" donat per Sánchez, però creu que "un cop confirmada l'amnistia" ara cal abordar altres aspectes com la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, el traspàs del servei de Rodalies de Catalunya al Govern i la fi del dèficit fiscal.

En declaracions a la premsa a València, on ha assistit al lliurament dels Premis Octubre, Pere Aragonès ha recordat que cal "treballar per una solució al conflicte polític", que només veu possible amb un referèndum "perquè els ciutadans decideixin el seu futur", i tractar altres "qüestions molt importants en relació a la investidura com el traspàs de Rodalies i el dèficit fiscal".

De fet, les que assenyala el president de la Generalitat coincideixen amb les que fixa el seu partit, Esquerra Republicana, per investir Sánchez de nou president. Durant la Convenció Municipalista dels republicans celebrada a Llinars del Vallès, Oriol Junqueras ha avisat al PSOE i Sumar que hauran de "moure's" si volen que s'arribi a un acord d'investidura.

"Ens ho posen molt difícil si les dues formacions no entenen que la prioritat és el finançament dels serveis públics i molt especialment la resolució del dèficit d'infraestructures. El president d'ERC també ha criticat que aquestes dues formacions espanyoles tinguin ara mateix com a prioritat, "com es reparteixen sous, cadires i possibles ministeris".

El PP carrega contra Sánchez

El coordinador general del PP, Elías Bendodo, qualifica de "falsedat" que el president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, justifiqui l'amnistia en nom d'Espanya i l'interès del país. Pel dirigent popular, Sánchez només es mou "pel seu interès personal per ser president del Govern una altra vegada" i està convençut que "la immensa majoria dels espanyols, molts socialistes, estan en contra de l'amnistia".

En un acte de Noves Generacions a Màlaga, Bendodo ha incidit que "la clau" de la investidura la té l'expresident català Carles Puigdemont, i no té cap dubte que l'objectiu del líder de Junts per Catalunya és "trencar Espanya". El PP es pregunta si els negociadors del PSOE estan utilitzant documents per encaixar "amb calçador una llei d'amnistia que ningú no acceptarà, entendrà, empassarà i serà molt difícil d'explicar".