La USAV acumula 332 casos de violència registrats des de l'inici de curs
- Des de la posada en marxa de la unitat l'any 2021 ha registrat més de 3.000 casos
- El Govern impulsa una campanya amb vídeos a les xarxes socials per tal que l'alumnat sàpiga on s'ha d'adreçar
La Unitat de Suport a l’Alumnat en Situacions de Violència (USAV) acumula 332 casos de violència en els primers dos mesos de curs. Són unes 7 denúncies diàries de mitjana, segons les darreres dades fetes públiques pel Departament d’Educació. Des de la seva posada en marxa, el 2021, la USAV ha atès un total de 3.039 casos, dels quals un 18% han acabat derivats als Mossos d’Esquadra o fiscalia i un 20% han passat a mans de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).
Campanya a les xarxes socials
El Govern vol que el servei arribi al màxim de joves possibles i ara en dona un nou impuls a través d’uns vídeos “durs, però que reprodueixen situacions reals”, afirmen, que es difondran a través de les xarxes socials.
La consellera d'Educació Anna Simó justifica la duresa dels audiovisuals que s'han creat per a l'ocasió: "Volem que tothom sàpiga on s'ha d'adreçar", assegura. El servei de la USAV compta amb professionals de diferents àmbits que "no jutja" els joves que s'hi adrecen, com defensa la consellera.
L'exemple de l'Institut Apel·les Mestres
La presentació de les dades s'ha fet a l'Institut Apel·les Mestres de l'Hospitalet de Llobregat, un centre que la consellera Simó ha situat com a referent a Catalunya en el foment de la convivència i la resolució de conflictes a través d'iniciatives impulsades pels mateixos alumnes de secundària. Allà tenen lloc els anomenats 'cercles restauratius'. Uns espais on, un cop a la setmana, l'alumnat comparteix situacions de violència que han viscut o que han observat.
Iniciatives com aquesta pretenen reduir les xifres que es doblen curs rere curs. Pel que fa al tipus de denúncies, la majoria estan relacionades amb l'assetjament entre alumnes, seguides del maltractament infantil i adolescent.