Enlaces accesibilidad
1 de novembre

Els cementiris es preparen per a Tots Sants, el dia amb més afluència de visitants

  • Alguns cementiris catalans estrenen noves zones per a urnes
  • Es manté l'horari habitual d'obertura per rebre visitants, que és de 8 h a 18 h

Per
Els cementeris mantenen l'horari habitual d'obertura per Tots Sants, de 8 h a 18 h
Els cementeris mantenen l'horari habitual d'obertura per Tots Sants, de 8 h a 18 h

Els funerals religiosos són l'opció preferida per acomiadar els difunts. Aquest 1 de novembre, dia de Tots Sants, els cementiris rebran una gran afluència de gent per visitar els familiars enterrats i deixar flors. Els cementiris de Barcelona ja han rebut 13.000 persones aquest cap de setmana. El de Montjuïc ha estrenat noves zones per deixar les urnes, una novetat marcada pel creixement de les cremacions.

Les noves tecnologies es fan un lloc entre els serveis funeraris | Joana Sendra

L'any passat, només en la capital catalana els cementiris van rebre 120.000 persones per aquestes dates, una xifra superior a la del 2019, just abans de la pandèmia, segons Cementiris de Barcelona, l'empresa pública municipal que gestiona tots els cementiris barcelonins. Aquest any, s'espera una xifra similar, amb què es mantindria la moderació de la tendència a la baixa de les últimes dècades.

Com ja és habitual, els cementeris de la capital catalana amplien l'horari d'atenció ciutadana el dia 1 de novembre, però es manté l'horari habitual d'obertura per rebre visitants, que és de 8 h a 18 h. A més, TMB també reforça algunes línies de bus que connecten amb el cementiri de Montjuïc i el de Collserola.

Baixen les inhumacions i creixen les cremacions

A mesura que s'acosta Tot Sants, els cementiris van incrementant la xifra de visites. Els cementiris de la capital catalana han rebut ja 13.000 persones aquest passat cap de setmana. Mentrestant, els cementiris de Montjuïc i el de Sant Andreu han inaugurat noves zones per deixar les urnes, atès que hi ha una tendència a la disminució d'inhumacions enfront de l'augment de les incineracions.

Cementiris de Barcelona inauguren noves zones per deixar les urnes | Maite Boada

La nova zona de Montjuïc té capacitat per deixar 825 urnes i ha suposat la retirada, d'acord amb les famílies, de 1.800 nínxols. El nou espai inclou una mena de caixa de marbre per 3-4 urnes d'un únic titular, l'enterrament d'urnes sota un arbre, l'enterrament al costat duna planta i també els columbaris tradicionals. A banda, s'ha previst dues zones per l'esbarjo de cendres, aquesta modalitat de caràcter gratuït.

A Sant Andreu, l'espai s'ubica al costat de la capella i ocupa una àrea de 1.550 m². Els nous espais volen donar resposta a una demanda creixent de la ciutadania del servei d'incineració enfront de la tradicional inhumació. Les actuacions donen continuïtat al servei que ja s'oferia als cementiris de Collserola i de Montjuïc i ara es treballa per a la seva extensió progressiva al conjunt dels cementiris de la ciutat.

Encariment de les flors

Tots Sants continua gaudint d'una inamovible popularitat, i mostra d'això és durant l'1 de novembre i els dies previs, creix molt l'interés per les flors pels cementiris, tant que la compra augmenta fins a un 900%. Aquest any, però, la inflació ha fet créixer el preu de les flors, tot i que els floristes no creuen que afecti en gran manera la demanada.