"Hem descobert que hi ha un secret de la vida eterna, però no el sabem encara"
- Els doctors Masip i Esteller parlen de l'envelliment al llibre que han presentat en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga
- Tenir uns pares que s'han fet vells, tenir una alimentació "lleugera" i fer exercici moderat, entre les claus
"Hem descobert que hi ha un secret de la vida eterna, però no el sabem encara". En això basen les seves investigacions els doctors Salvador Macip i Manel Esteller que es dediquen a l'estudi de la biologia de l'envelliment. "Nosaltres ens anem regenerant, però té un límit, tenim una mortalitat programada, però podem fer coses per augmentar-la", assenyala Esteller, director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, professor de recerca ICREA i professor associat de la Universitat de Barcelona.
En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga en què han presentat el llibre escrit a quatre mans, El secret de la vida eterna. En ell revelen que hi ha un secret de la vida eterna, per bé que encara no es coneix.
Segons els reconeguts experts en envelliment detallen que l'esperança de vida s'ha allargat per la cua. "L'esperança de vida mitjana de la humanitat ha estat de 35-40 anys, a partir del s. XX descobrir amb els antibiòtics, medicina general, etc., i doblem aquesta edat i anem afegint edat, però cada vegada és un temps més dolent", assenyala Salvador Masip, catedràtic de medicina molecular en la Universitat de Leicester i la Universitat Oberta de Catalunya; i es qüestiona una de les hipòtesis amb la que treballen els investigadors: "La idea és: podem allargar la vida pel mig, pels anys bons?".
Esteller explica quins són els factors que contribueixen a una vida més llarga com mantenir una alimentació lleugera i equilibrada, fer exercici físic moderat i tenir una vida social…: "Si fos una loteria, això seria tenir més números. El principal número seria tenir pares que han viscut molt de temps. Si han viscut més de 90 anys, tens una molt bona probabilitat de viure més de 90 anys i no tens un hàbit tòxic molt actiu", assenyala Esteller. I es mostra reticent amb "les dietes estranyes de dejú".
El secret de la dona més vella del món i que és d'Olot
Esteller ha avançat que s'està estudiant l'"enigma" de l'olotina Maria Branyas, que va camí dels 117 anys: "Les seves cèl·lules es creuen més joves del que són".
Macip també reivindica que un envelliment saludable ha d'anar lligat a una integració social, no només dels fàrmacs que ja existeixen i que s'estan provant per frenar l'envelliment.
Esteller també ha posat el focus en la problemàtica de la Covid persistent i tots els malalts "a qui estan en el mateix calaix de sastre": "Queda una part d'inflamació que dany a les cèl·lules que et deixa KO i està relacionada amb l'envelliment".