Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 3 de novembre de 2023 | La militància d'ERC avala l'acord amb el PSOE

  • Carles Puigdemont s'intercanvia documents a Brussel·les amb Santos Cerdán (PSOE) per desencallar l'acord d'investidura
  • L'atur suma 4.261 persones més a l'octubre, però es manté el nivell rècord d'ocupació
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Carles Puigdemont abandona l'hotel on s'ha reunit amb Jordi Turull i Miriam Nogueras
Carles Puigdemont abandona l'hotel on s'ha reunit amb Jordi Turull i Miriam Nogueras

L'actualitat d'aquest divendres passa per les negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez, centrades ara en la posició de Junts després que ERC i PSOE hagin tancat un acord global que inclou el traspàs de Rodalies i la condonació de part del deute amb el FLA. Un divendres en què la militància republicana ha avalat l'acord amb el PSOE amb un 89% dels suports i un 43,6% de participació.

Carles Puigdemont i el número 3 del PSOE s'han intercanviat documents a Brussel·les per intentar desencallar l'acord. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha habilitat tots els dies fins el 27 de novembre per una possible investidura.

En clau judicial, la Guàrdia Civil situa Marta Rovira com a coordinadora de Tsunami Democràtic en un informe que ha entregat a l'Audiència Nacional.

Al Parlament, la Comissió d'Investigació sobre l'espionatge amb Pegasus escolta les intervencions de la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i el director de l'Agència de Ciberseguretat.

En clau econòmica, l'atur ha repuntat en a prop de 4.000 nous inscrits al Servei d'Ocupació de la Generalitat, coincidint amb el final dels contractes d'estiu.

Catalunya supera els 8 milions d'habitants 7 anys abans del previst pel creixement exponencial de l'arribada de població estrangera.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, presenta el pla d'arxius i gestió documental de Catalunya.

Notícies avui, a Catalunya: 3 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:11

    Interrompuda la circulació a l'R2 Nord i l'R11 per un atropellament

     

    Els trens de la línia R2 Nord de Rodalies no funcionen entre les estacions de Montcada i Reixac i Mollet Sant Fost per un atropellament d'una persona que es trobava en un punt no autoritzat de la via. La línia R11 també es troba afectada en el mateix tram.

  • 19:15

    Albiach defensa la importància de l'acord de Sumar amb el PSOE al Consell Nacional

     

    Jèssica Albiach ha subratllat aquest divendres que el pacte de legislatura Sumar-PSOE és "un punt de partida, no d'arribada". Tot i assegurar que és "un bon acord", la presidenta d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya ha advertit que "la feina no està feta", i que l'objectiu és "anar més enllà, per la qual cosa seguiran "treballant per estirar i eixamplar" el que s'ha rubricat. Albiach ha qualificat "d'històric" el pacte "entre PSOE, Sumar, els Comuns, ERC i Junts" i ha celebrat, alhora, els acords que ahir mateix van signar socialistes i republicans, perquè "també els hem fet possibles nosaltres". En aquest sentit ha reivindicat el paper de la seva formació en l'amnistia, Rodalies o el sistema de finançament autonòmic.

  • 18:58

    El telèfon 112 rep 939 trucades fins a les 18h relacionades amb l'episodi de fortes ventades

     

    L'àrea metropolitana de Barcelona segueix sent la zona més afectada per les ventades, i especialment per la caiguda d'arbres i altres elements estructurals. 

  • 18:30

    La militància d'ERC avala l'acord amb el PSOE

     

    Un 89% dels militants han votat a favor, un 9% en contra i un 2% en blanc. El 43,6 de l'afiliació amb dret a vot ha participat a la consulta. La pregunta que ERC ha plantejat a la militància indicava: "Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura de Pedro Sánchez a canvi de la llei d'amnistia, la segona fase de la resolució del conflicte polític per abordar el referèndum, el traspàs integral de Rodalies, compromisos econòmics i propostes per reduir el dèficit fiscal?".

  • 18:06

    Establert un servei alternatiu per carretera entre les estacions de Martorell i Vilafranca del Penedès

     

    Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera entre les estacions de Martorell i Vilafranca del Penedès en ambdós sentits com a conseqüència d’un robatori de cablejat de coure aquest migdia que ja provocava retards de fins a 30 minuts a l’R4 entre Sant Sadurní i Gelida. Tots els trens amb destinació Vilafranca excepcionalment finalitzaran el seu recorregut a Martorell i els viatgers hauran de continuar el trajecte per carretera. La sostracció ha afectat el sistema de senyalització. 

  • 17:55

    Els Bombers atenen 116 avisos per vent entre les 12 i les 17 hores, cap greu

     

    Els Bombers han atès 116 avisos per vent entre les 12h i les 17h, sense cap incidència greu. La majoria dels serveis han estat a la regió d’emergències Metropolitana Nord, amb 44. Per darrere se situa la de Tarragona, amb 27. A més, han atès 23 avisos a la regió Metropolitana Sud, 8 a la central, 6 a les Terres de l’Ebre, 4 a la regió de Girona i 4 a la de Lleida. En paral·lel, el telèfon 112 d’emergències ha rebut fins a les 16 hores un total de 877 trucades pel temporal de vent. Les comarques amb més trucades són el Barcelonès (332), el Vallès Oriental (148) i el Baix Llobregat (85). Per municipis, destaca Barcelona, amb 288 trucades, i Sant Cugat del Vallès, amb 39.

  • 17:45

    El preu de la llum d'aquest dissabte serà el més baix del 2023

     

    El preu de la llum per als clients de tarifa regulada marcarà aquest dissabte un nou mínim anual i costarà 1,51 euros/MWh, segons l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia. Es tracta de l'import més baix d'aquest 2023 gràcies, sobretot, a què es produirà més energia eòlica i hidràulica per les fortes ratxes de vent. Fins al moment el preu més baix de l'any es va assolir dijous, amb 4,42 euros/MWh. Aquest dissabte les hores més cares seran entre les 20 i les 22 h del vespre. En canvi, entre les 15h i les 16h  i entre les 23h i les 0h de la nit la llum serà gratis. El preu d'aquest dissabte contrasta amb el del mateix dia de l'any passat, quan la llum marcava 150,44 euros/MWh.

  • 17:31

    Presó provisional per a 7 detinguts al Camp de Tarragona acusats de pertànyer a una banda dedicada a les estafes

     

    El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus ha acordat presó provisional per a set detinguts dijous al Camp de Tarragona en una operació policial contra una organització criminal dedicada a les estafes. Sis dels detinguts no poden eludir la presó provisional amb cap fiança, mentre que el setè sí que ho pot fer amb un pagament de 5.000 euros. L'operació conjunta de Mossos i Guàrdia Civil va comportar, ahir, escorcolls a domicilis de la Riba, Coma-ruga al Vendrell, Reus i Tarragona. El jutge els investiga per delictes d'organització criminal, robatori amb força, estafa continuada, falsificació de document, receptació i blanqueig de capitals.

  • 17:02

    El telèfon 112 rep fins ales 16h unes 877 trucades relacionades amb el fort vent

     

    El telèfon 112 ha rebut 877 trucades fins a les 16h d'aquest divendres relacionades amb l'episodi de fortes ventades. Les comarques amb més trucades continuen sent el Barcelonès amb 332, el Vallès Occidental amb 148 i el Baix Llobregat amb 85.

  • 16:39

    El vent tomba un arbre a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona

     

    Les ventades que estan afectant el país aquest divendres han provocat la caiguda d'un arbre a la plaça Imperial Tarraco a quarts de tres de la tarda. Es tracta d'un dels exemplars grans que hi ha a l'interior de la plaça circular i que ha caigut parcialment als carrils de circulació. L'incident no ha causat ferits ni danys personals. Tot i això, ha obligat a tallar el trànsit de la rotonda i s'han generat embussos. 

  • 15:58

    L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 3 anys i un dia de presó un jove per haver llençat ampolles contra agents dels Mossos.

     

    Els fets es van produir en una manifestació per l’empresonament de Pablo Hasel el 18 de febrer del 2021.En declaracions a Ràdio 4 la seva defensa ha titllat d'injusta i no ajustada dret la sentència i ha avançat que la recorreran.

  • 15:38

    Ferida en estat greu la conductora d'un patinet després de xocar amb un NitBus a Barcelona. 

     

    El sinistre ha tingut lloc aquest dijous a les 11 de la nit, a la confluència entre els carrers Gran Via i Viladomat... El Sistema d’Emergències Mèdiques va traslladar la dona en estat greu a l’Hospital Clínic.
     

  • 15:27

    L'escola Joaquim Blume de Sabadell ha apartat cautelarment un mestre per presumpte abús sexual. 

     

    Segons confirmen fonts d'Educació, la direcció de l'escola també ha posat en marxa el protocol per casos d'abús. La USAV, Unitat de Suport a l'Aluymant en situació de Violència, està en contacte amb el centre per assessorar en l'aplicació dels protocols i la inspecció educativa està vetllant per la situació. 
     

  • 15:00

    La Guàrdia Civil situa Marta Rovira com a coordinadora del Tsunami Democràtic

     

    En un informe que va remetre dijous a l'Audiència Nacional conclou que Rovira, que tindria com a àlies 'Matagalls', va fer tasques de coordinació del moviment en la recerca de suports institucionals i del seu partit polític, fent d'enllaç entre el Tsunami i la direcció i ocupant-se també de reclutar gent. També posa en relleu que Rovira tenia un "coneixement previ" d'almenys certes accions de la plataforma. 

  • 14:29

    Un robatori de cable provoca retards a l'R4 de Rodalies entre les estacions de Sant Sadurní d'Anoia i Gelida

     

    Una avaria en el sistema de senyalització provoca retards de 20 minuts de mitjana a la línia R4 de Rodalies entre Sant Sadurní i Gelida, segons han informat fonts de Renfe. Les demores poden arribar als 30 minuts de forma puntual. D'acord amb Adif, l'origen de la incidència es trobaria en un nou robatori de cablejat de coure a la zona. Aquest és el segon incident d'aquestes característiques que té lloc a l'R4 aquesta setmana.

  • 13:46

    L'Escola Joaquim Blume de Sabadell aparta cautelarment un docent per presumpte abús sexual

     

    La direcció del centre ha posat en marxa el protocol corresponent en cas d'abusos. El Departament d'Educació ha posat la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situacions de Violència (USAV) en contacte amb la direcció del centre per assessorar-la en l'aplicació dels protocols. La inspecció educativa està vetllant per aquesta situació. 

  • 13:28

    Els Bombers donen per extingit l'incendi de Montcada i Reixac

     

    Les dotacions desplaçades fins a la zona acaben de fer les últimes revisions abans de recollir el material. La zona cremada ha afectat una zona d'hort i barraques. El gener de 2022 una parella va morir en aquest espai intoxicada pel fum d'un braser que usava per escalfar-se.

  • 13:04

     Pere Aragonès viatjarà dilluns a la Ciutat del Vaticà on serà rebut pel Papa Francesc en una audiència privada 

     

    La trobada serà a les 9h a la Biblioteca privada del Palau Apostòlic, on el Papa acostuma a rebre els màxims representants institucionals en aquest tipus d'audiències. L'únic president de la Generalitat que ha estat rebut pel Papa al Vaticà ha estat Jordi Pujol, que es va reunir amb Joan Pau II a principis de 1981. Artur Mas també va ser rebut en audiència pel Papa Joan Pau II el 2002 quan era conseller en cap.

  • 12:57

    Puigdemont es reuneix amb Turull i Nogueras en el seu despatx del Parlament Europeu



    L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha mantingut una reunió "interna" amb el secretari general de JxCat, Jordi Turull, i la portaveu de la formació en el Congrés, Míriam Nogueras, en el seu despatx del Parlament Europeu a Brussel·les. El líder independentista ha fet unes breus declaracions als mitjans una vegada finalitzada la reunió, en les quals s'ha limitat a afirmar que es tractava d'una "reunió interna" i de "treball", alhora que ha negat que hi hagi novetats en les converses.

     

  • 12:35

    El temporal de vent deixa 745 trucades al 112 fins a les 12h

     

    La majoria de trucades s'han realitzat des del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. Els municipis amb més trucades han estat Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Badalona i Sabadell.

  • 12:32

    Els Mossos detenen 2 persones que tenien un cultiu amb més de 600 plantes de marihuana a Vilabertran

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir dijous dues persones que tenien un cultiu amb 615 plantes de marihuana en una casa de Vilabertran. Els arrestats són un home de 25 anys i responsable de la plantació i una dona de 47 que també hi està implicada. A més de la marihuana, que estava distribuïda en diverses estances de la casa, els agents també van requisar tres quilos de cabdells, a més de tota la infraestructura necessària per fer créixer les plantes. A banda, els Mossos van comprovar que tenien la llum punxada. Els dos detinguts hauran de respondre davant del jutjat de guàrdia de Figueres per un presumpte delicte contra la salut pública. S'espera que passin a disposició en breu.

  • 11:55

    La jove que va morir per la caiguda d’un arbre a Madrid era d’Esparreguera

     

    La jove de 23 anys que va morir dijous per la caiguda d’un arbre al carrer Almagro de Madrid era d’Esparreguera. La noia estava passejant per la zona amb els seus pares quan un arbre va caure a causa de la borrasca Ciarán. La víctima vivia a Madrid. 

  • 11:44

    Francina Armengol demana a la mesa del Congrés habilitar tots els dies fins el 27 de novembre per poder celebrar el ple d'investidura.

     

    Avui s'esperava poder conèixer la data, però la falta d'acord amb Junts per Catalunya retarda els terminis, perquè tampoc s'ha registrat la proposició de llei de l'amnistia. El nº3 de PSOE, Santos Cerdán, està reunit amb l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont per tractar d'arribar finalment a un acord. 
     

  • 11:34

    Una vintena d'arbres van caure a Barcelona aquest dijous a causa del temporal
     


    Una vintena d'arbres i una quinzena de branques van caure a Barcelona aquest dijous fins a les 20 hores a causa del temporal.  Mentre es mantingui activada l'alerta per vent, els parcs de la ciutat romandran tancats. Els Bombers de Barcelona han rebut 127 avisos pel vent des del dijous a la tarda fins a les 8 hores d'aquest divendres, i han gestionat 75 serveis, 52 d'ells han requerit la intervenció del cos d'emergències.

  • 11:23

    Reunió de Santos Cerdàn i Puigdemont a Brussel·les

     

    El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, es troba reunit amb l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, per buscar tancar l'acord de la llei d'amnistia que de moment és l'escull que falta per tenir l'acord global d'investidura amb l'independentisme. Junts per Catalunya avui es torna a reunir per decidir sobre l'acord amb el PSOE, després que aquest dijous acabar la trobada a Bèlgica sense un consens. Segons els comuns els punts de conflicte són mínims i l'acord es troba al 98%, Jaume Asens s'ha mostrat confiat en l'acord.

  • 11:00

    Controlat l'incendi que ha afectat una zona d'horts i barraques de Montcada i Reixac

     

    Els Bombers han donat per controlat l'incendi que ha tingut lloc en una zona d'horts amb un assentament de barraques a la carretera BV-5001 de Montcada i Reixac. Fruit de les flames ha calgut evacuar una trentena de persones. Fonts del cos han indicat que s'està treballant per refredar el terreny cremat i estabilitzar el perímetre. Aquest foc ha afectat una hectàrea de superfície, el que equival aproximadament a un camp de futbol.

  • 10:28

    Catalunya arriba als 8 milions d'habitants

     

    Segons l'última estimació publicada per l'IDESCAT la població a casa nostra ha augmentat d'un 10% els darrers 15 anys, malgrat un creixement natural estancat i negatiu des del 2018, és a dir, que hi ha més defuncions que naixements. El grup més nombrós de residents és el d'entre els 45 i els 49 anys. De fet, l'edat mitjana de Catalunya és de 43,3 anys. Per demarcacions, Barcelona és la més poblada amb diferència, seguida de Tarragona, Girona i Lleida.

     
  • 10:00

    L'economia catalana creix un 2,1% interanual en el tercer trimestre de l'any



    L'economia catalana va créixer un 2,1% interanual en el tercer trimestre de l'any, la qual cosa suposa tres dècimes més que el conjunt de l'Estat. Amb tot, amb relació al trimestre anterior, el PIB català va repuntar un 0,1%, dues dècimes menys que la mitjana espanyola, que va créixer un 0,3%. Tots els sectors econòmics van experimentar creixements excepte l'agricultura, que continua la seva evolució negativa i va caure un 8,2% interanual, ha informat aquest divendres l'Institut d'Estadística de Catalunya.

  • 9:00

    L'atur suma 4.261 persones a l'octubre i puja fins als 339.693 aturats.

     

     

    L'atur augmenta a l'octubre a Catalunya per la fi de la temporada turística i la tornada a l'escola, i després de disminuir un 1,02% el mes anterior. Segons ha informat aquest divendres el Ministeri de Treball i Economia Social, l'atur va descendir en 8.303 persones respecte al mateix mes de fa un any (-2,39%) a Catalunya.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 03 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:15

    Un incendi a una zona d'horts de Montcada i Reixac obliga a evacuar una trentena de persones.

     

     

    Els Bombers han rebut l'avís a les 02.20 hores de la matinada d'aquest divendres i fins al punt s'hi ha desplaçat dinou dotacions del cos. A hores d'ara el foc segueix actiu i hi ha 17 dotacions treballant-hi per contenir les flames. El fort vent està dificultant les tasques d'extinció, segons han apuntat els serveis d'emergències que també han indicat que l'accés a la zona és difícil.

     
  • 8:05

    Junts ajorna l'acord per la investidura. 

     

     

    Puigdemont des de Brussel·les deixa clar que és ell qui marca els tempos de la negociació i ahir posava aigua al vi després de no acceptar l'acord amb el PSOE. L'expresident apel·lava ahir al vespre a la xarxa X a la prudència i la desconfiança envers els socialistes. Feia bona la màxima de Junts que "no fien" els vots i alerta que qui té pressa és Sánchez i no ells. Tot i això, no s'han trencat les negociacions que han encallat en la llei d'amnistia, i els límits que s'hi posen. 

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 3 de novembre de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.