Enlaces accesibilidad
Tradició culinària

Pa de pessic de Vic, la recepta de vuit generacions

  • La família Ylla-Català porta vuit generacions vetllant perquè la fórmula del pa de pessic continuï sent un dels tresors de Vic
  • Recepta de peus de porc

Per
La Recepta Perduda - El pa de pessic de Vic

‘La Recepta Perduda’ viatja fins a Vic per guisar uns peus de porc amb múrgoles, un dels plats estrella de la zona. El que Sílvia Abril també descobreix és que, a banda de la ja coneguda indústria del porc, aquesta part de Catalunya és coneguda per un dolç que té gairebé dos segles de tradició: el pa de pessic.

Vuit generacions fent pa de pessic

El pa de pessic de Vic neix l’any 1831 de la mà de la família Ylla – Català. Tal com explica en Toni Ylla-Català, hereu de la recepta, va ser Josep Català, fill d’un pastisser, qui fent proves a la cuina va idear aquest producte donant-li la seva característica forma de bolet. “Aquella recepta la té guardada de manera gelosa i és el que encara permet que es mantingui viva després de gairebé dos segles”, explica.

Des d’aleshores, ha passat de mà en mà durant vuit generacions. Resulta curiós que quan al seu avi el van tancar a presó a la Guerra Civil, el que més el feia patir era que no es perdés la recepta del pa de pessic. Per això va fer un dibuix i el va enviar a la seva dona de manera que

Quina és la recepta?

El primer que s’ha de fer és separar les clares dels rovells. Aquests es barregen amb sucre i es munten les clares a punt de neu. És important, però, que quedin esponjoses i ben muntades perquè si no no pujaran. Un cop fetes les dues parts, es barregen les masses, s’emmotllen i es posen al forn. L’últim pas és el més senzill de tots: treure-les del motlle i gaudir-les acompanyades d’un cafè, una xocolata calenta o la beguda que vingui de gust.

Capsa amb sis unitats de pa de pessic tradicional de Vic a 'La Recepta Perduda'.
Pa de pessic de Vic

Pa de pessic de Vic RTVE Catalunya