Enlaces accesibilidad
Sostenibilitat

Per què no podem llençar tots els residus junts al rebuig?

  • La importància de la separació de residus és una qüestió vital per a la sostenibilitat ambiental
  • La creença que totes les escombraries es barregen després de ser recollides és falsa

Per
Planeta R - Desmuntant falsos mites del reciclatge

En la lluita per preservar el nostre planeta, la separació de residus es converteix en una pràctica essencial. Malgrat la comoditat de llançar les nostres restes juntes al rebuig, aquesta acció té repercussions negatives que amenacen el medi ambient i la salut pública. Actualment, cada persona genera 518 kg de deixalla a l'any i el 58% acaben barrejades al rebuig. A més, encara hi ha gent que pensa que no val la pena reciclar perquè els camions de recollida ho acaben barrejant tot. Però que hi ha de cert en totes aquestes afirmacions?

Martina Klein, presentadora de ‘Planeta R’, visita una planta de reciclatge amb l’objectiu de descobrir tota la veritat sobre la gestió de residus i conèixer els secrets que s’hi amaguen en aquests centres.

Planeta R - Martina Klein i Vanessa Martínez, tècnica del servei de prevenció i gestió de residus

Planeta R - Martina Klein i Vanessa Martínez, tècnica del servei de prevenció i gestió de residus RTVE CATALUNYA

Separar per transformar

La diversitat de deixalla que generem és una de les raons clau per a la separació. Materials com el plàstic, el vidre, el paper, el cartó, els metalls i altres elements poden tenir destinacions diferents. La combinació d'aquests en els abocadors no només complica el procés de reciclatge sinó que també augmenta la quantitat de residus que no es poden reutilitzar. Això implica més ocupació d'espai als abocadors, augmentant el temps de degradació dels materials i la possible filtració de substàncies tòxiques al sòl i l'aigua. A més, la incineració d'aquests residus mixtos genera emissions contaminants que contribueixen al canvi climàtic.

Però què passa si no reciclem correctament? Quan els materials reciclables estan contaminats amb altres tipus de residus, el procés de separació i processament es complica. Els centres de reciclatge hauran de dedicar més recursos i temps per separar els materials, augmentant els costos operatius. Així i tot, quan els residus arriben a les instal·lacions, s'inicia un procés de separació minuciós. S'utilitzen equips i tecnologies especialitzades com cintes transportadores, separadors magnètics, cribratges i altres maquinàries per classificar els materials.

Aquesta separació pot ser manual, mecànica o una combinació de les dues, depenent del tipus de residus i de les tecnologies disponibles al centre. Per tant, tot i que l'òptim és que des de casa reciclem el millor possible, quan les nostres escombraries arriben a les instal·lacions, se sotmeten a un procediment detallat per continuar garantint l’èxit de la separació correcte.

El reciclatge i les fake news

En els darrers anys, s'ha difós àmpliament una creença errònia sobre el reciclatge, afirmant que tots els residus separats minuciosament acaben barrejats als centres de gestió. Aquesta falsa noció ha generat confusió i, en alguns casos, ha disminuït la motivació de les persones per reciclar. Vanessa Martínez, tècnica del servei de prevenció i gestió de residus de l’AMB, assegura que tot i que en algun moment hàgim pogut veure un únic camió de deixalles recollint diferents containers alhora, l’interior d’aquest tipus de transport està completament compartimentat.

La idea que tots els materials separats acaben barrejats als centres de gestió de residus és totalment infundada. Als centres de reciclatge, els diferents tipus de residus (plàstic, paper, vidre, metall, etc.) es processen seguint estrictes protocols per a la seva classificació.

El poder de separar bé

La conscienciació sobre la importància de la separació de residus és fonamental per a preservar el nostre planeta per a les generacions futures. És un petit gest diari que té un impacte massiu en la lluita per un medi ambient més net i saludable. Separar les escombraries és una responsabilitat col·lectiva i un acte crucial per a la sostenibilitat ambiental.