Enlaces accesibilidad
Mercat laboral

Foment del Treball denuncia que les estadístiques amaguen la temporalitat

  • La patronal catalana assegura que 7 de cada 10 contractes indefinits no supera l'any de durada
  • Foment adverteix que la reforma laboral no ha resolt els problemes i que n'ha generat d'altres a les empreses

Per
Javier Ibars i Lluís Pérez compareixen en roda de premsa a Foment del Treball
Javier Ibars i Lluís Pérez compareixen en roda de premsa a Foment del Treball

Foment del Treball ha estat molt dura sobre els efectes, a parer seu molt negatius, de la reforma laboral. La primera conclusió que extreu és que la millora de la temporalitat del mercat de treball que perseguia no és real. La dada més significativa és que 7 de cada 10 contractes indefinits "no supera l'any de durada". Una xifra que el 2019 només afectava al 40% dels contractes indefinits.

Temporalitat amagada

Foment ha demanat tornar a negociar una reforma laboral perquè l'actual no limitat la temporalitat sinó que l'ha "amagat" a les estadístiques. Un any i mig després que entrés en vigor, la patronal ha assegurat que mesures com eliminar el contracte d'obra i servei "no han beneficiat l'estabilitat a l'ocupació, ni ha transformat el mercat de treball, l'únic que han fet és encobrir la temporalitat amb artificis estadístics", ha afirmat el president de la Comissió Laboral i Recursos Humans de l'organització empresarial, Javier Ibars.

46.000 aturats més

A la mateixa presentació, el director de Randstad Research Institute, Valentín Bote, ha assenyalat que "l'atur efectiu no s'ha reduït en el darrer any". De fet l'ha situat en 46.000 persones més del que mostren les xifres oficials a Catalunya.

L'expert de Randstad ha afegit que l'eliminació del contracte d'obra i servei ha fet que 1,4 milions de persones "hagin de buscar un encaix laboral amb un altre tipus de contracte" principalment amb la modalitat dels fixos discontinus, però essencialment continuen fent la mateixa feina de caràcter estacional o temporal.

Increments de sou del 3,2%

Sobre l'increment dels Expedients de Regulació d'Ocupació que acaben amb acomiadaments, Foment no visualitza "res en concret que ens posi en alerta". Des de principi d'any, els ERO d'extinció s'han incrementat un 40%. En general, però, Ibars ha considerat que les xifres d'acomiadaments col·lectius "estan en sintonia" a les prèvies a la pandèmia.

Pel que fa als increments de sou registrats als convenis són del 3,24 % a Catalunya fins al setembre i a l'Estat del 3,41%, uns augments "raonables" i "en sintonia amb el context" d'increment perllongat de l'IPC, per Foment.