Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de les notícies més destacades a Catalunya, 6 de novembre de 2023 | S'intensifiquen les negociacions a Brussel·les entre Junts i PSOE per desencallar la investidura

  • El jutge dirigeix contra Puigdemont i Rovira la investigació de Tsunami Democràtic
  • El Papa Francesc rep en audiència al president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Vaticà
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pere Aragonès, després de ser rebut en recepció oficial pel Papa Francesc al Vaticà
Pere Aragonès, després de ser rebut en recepció oficial pel Papa Francesc al Vaticà

Les negociacions entre PSOE i Junts per desencallar la investidura s'acceleren. La cúpula de la formació de Carles Puigdemont i el secretari d'organització dels socialistes, Santos Cerdán, han viatjat a Brussel·les amb la intenció de tancar l'acord. Tot i que encara no se sap el resultat de la trobada, s'especula que la investidura podria celebrar-se aquesta mateixa setmana.

El jutge de l'Audiència Nacional que investiga Tsunami Democràtic ha imputat la dirigent d'ERC, Marta Rovira, en el cas. També es fixa en el paper del mateix Puigdemont, a qui ofereix la possibilitat de comparèixer voluntàriament.

D'altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat rebut en una audiència privada pel Papa Francesc a la Ciutat del Vaticà.

Élite Taxi denuncia la mort d'un taxista agredit per un motorista a Barcelona durant el cap de setmana. El TSJC obliga un centre del Prat a impartir una segona matèria troncal en castellà.

Catalunya té 29 grans fortunes i és la CCAA de l'Estat que més en té. El propietari de Mango, Isak andic, amb 2.700 milions figura en el primer lloc del rànquing català. Luís López Carrasco guanya el Premi Herralde amb la novel·la 'El desierto blanco'.

Resum notícies avui a Catalunya: 6 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:45

    Veus del PSOE reaccionen a les imputacions de Puigdemont i Rovira en plena negociació de l'amnistia

     

    "Jutges fent política", ha dit a 'X' la diputada socialista a l'Assemblea de Madrid Manuela Villa. Per la seva part, l'exalcalde de Valladolid i diputat al Congrés Óscar Puente ha ressaltat les diferències de tracte entre Puigdemont i l'exministra popular Maria Dolores de Cospedal. "Té algun sentit que el mateix jutge que troba raons per enllaçar Tsunami Democràtic amb Puigdemont, no hagi ni tan sols considerat relacionar Dolores de Cospedal o Rajoy amb el cas Kitchen? Què voleu que us digui. Per mi no té cap sentit", ha lamentat també a les xarxes.

  • 18:09

    La fiscalia recorrerà la resolució de l'Audiència Nacional sobre el Tsunami perquè no hi veu delicte de terrorisme

     

    La fiscalia ha anunciat que recorrerà la resolució de l'Audiència Nacional d'investigar Carles Puigdemont, Marta Rovira i deu persones més pel Tsunami Democràtic perquè no hi veu terrorisme. El ministeri públic entén que atès que ha desaparegut el delicte de sedició la causa només es pot seguir per desordres públics i als jutjats de Barcelona. Fonts de l'ens fiscal han assenyalat que abans que el jutge de l'Audiència Nacional dictés l'escrit, la Fiscalia d'aquell tribunal ja preparava un informe perquè la causa fos jutjada a Barcelona per desordres públics en atenció a les informacions policials que consten a la investigació.

  • 17:33

    Formaran més de 500 farmacèutics de la demarcació de Lleida sobre productes menstruals reutilitzables

     

    El Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han celebrat aquest dilluns la primera formació sobre drets sexuals i reproductius, equitat menstrual i productes menstruals reutilitzables adreçada a farmacèutics de la demarcació de Lleida. La sessió ha comptat amb una setantena de professionals i es preveu formar-ne més de mig miler al territori. Unes 115.300 dones de les terres de Lleida es poden beneficiar d'aquesta iniciativa.

  • 17:07

    La Síndica de Greuges critica l'Esglèsia catòlica en la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Esglèsia

     

    Esther Giménez-Salinas ha carregat contra l'Església catòlica en la seva intervenció en la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església del Parlament. La síndica ha afirmat que ''l'abús sexual a menors no és un pecat, és un delicte''. Com a tal, ha afirmat que no poden quedar impunes. Des de la sindicatura han apel·lat també a la intenció que es destini més inversió a l'educació per evitar aquests casos. Una comissió que pretén presentar abans de Nadal una iniciativa legislativa al Congrés per evitar la impunitat d'aquests casos.

  • 16:44

    TMB estableix un rècord de validacions a l'octubre i supera els 60,5 milions

     

    Les xarxes de bus i metro de TMB van assolir un rècord de validacions, amb 60,5 milions, segons ha informat l'operadora aquest dilluns. D'aquesta manera, el nombre d'usuaris supera per primer cop els 60 milions. A més, en el darrer dia de mes, es va aconseguir un rècord diari, amb 2,44 milions de validacions i un rècord a la xarxa de metro, amb 1,65 milions de viatges. De fet, octubre també ha sigut el mes amb més validacions de la història, amb 40,9 milions de viatges, mentre que al bus s'ha superat el mateix mes del 2019 i ha estat el segon mes amb més validacions de la història, amb 19,6 milions.

  • 16:15

    Els últims tres temporals han provocat afectacions importants a moltes platges catalanes

     

    Hem passat d'un octubre extremadament càlid a encadenar, en pocs dies, tres temporals que han provocat onades de més de quatre metres i afectacions importants a moltes platges catalanes. De fet, les platges estan retrocedint 1 metre cada any.

  • 15:40

    El PSOE i Junts continuen enquistats en "qüestions tècniques" per afinar el redactat de l'amnistia

     

    Fonts d'ambdós partits asseguren que aquest dilluns ha servit per avançar en la negociació de l'acord d'investidura. Els equips de totes dues formacions treballen en alguns aspectes del redactat, especialment en l'exposició de motius perquè és on està en joc l'abast i la constitucionalitat de la norma, apunten.
     

  • 15:20

    El jutge dirigeix la investigació contra Puigdemont pels aldarulls de Tsunami Democràtic

     

     Així consta en una interlocutòria d'aquest mateix dilluns dictada pel titular del jutjat central d'instrucció número 6, Manuel García Castellón. Ofereix a Puigdemont la possibilitat de comparèixer voluntàriament "mentre no s'entrega el corresponent suplicatori", ja que gaudeix d'immunitat en ser membre del Parlament Europeu i no el podrà investigar formalment fins que l'Eurocambra li ho permeti.  El jutge sosté que, de la informació facilitada per la Guàrdia Civil, tant Òmnium Cultural com el mateix Puigdemont "podrien haver participat en l'aparició" de Tsunami, "extrems que s'hauran d'esclarir en la investigació".

  • 15:14

    Barcelona desactiva el Pla Bàsic d'Emergència per mal estat de la mar

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha desactivat el Pla Bàsic d'Emergència Municipal per mal estat de la mar que estava en fase d'alerta des de l'1 de novembre. El pas de les borrasques Ciarán i Domingos ha provocat una pèrdua generalitzada de sorra a les platges del litoral barceloní, especialment a les de la zona de Llevant. L'afectació més important ha estat el mur que separa el passeig marítim de la platja de la Nova Mar Bella. Aquest element ha cedit a causa de les onades de fins a 3,5 metres que s'han alçat a la zona i que han anat acompanyades de ràfegues de vent de 70 quilòmetres per hora.

  • 14:40

    Feijóo convoca concentracions contra l'amnistia en tota Espanya diumenge que ve


    El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha convocat concentracions a totes les capitals de província d'Espanya en contra dels pactes de Pedro Sánchez per a la seva investidura i de cessions com l'amnistia del procés. Una iniciativa que endureix la resposta davant el que el PP considera un "atac a l'Estat de dret" i "el major retrocés democràtic de la nostra història".

  • 14:33

    El jutge imputa a Marta Rovira pels disturbis organitzats per Tsunami Democràtic
     

     

    El jutge de l'Audiència Nacional que investiga a Tsunami Democràtic ha pres aquesta decisió uns dies després de rebre un informe de la Guàrdia Civil que col·loca a Rovira com a coordinadora del mateix.  Assegura que actuava sota el pseudònim de 'Matagalls' i que tenia "un coneixement previ de, almenys, unes certes accions de la plataforma". A més de Rovira, l'informe detalla el paper en Tsunami de l'empresari Oriol Soler, del exconseller d'ERC Xavier Vendrell, del diputat d'ERC Rubén Wagensberg, del conseller de Omnium Cultural Oleger Serra i d'altres possibles implicats en Tsunami --Marta Molina, Josep Campmajo, Jesús Rodríguez Selles i Jaume Cabani--. Segons les citades fonts, també han estat imputats.

  • 14:08

    Croquetes de panettone, l'estrella de l'edició més gran del Gastronomic Forum

     

    La gastronomia està en un bon estat de salut. I així ho tracta de demostrar el Gastronomic Forum Barcelona, que enguany celebra l'edició més gran que ha fet fins ara. Un certamen que aquesta vegada aposta per la "biodiversitat", segons el codirector Pep Palau, i on enguany podem trobar creacions sorprenents com les croquetes de panettone o els xurros de moniato.

  • 13:57

    Foment del Treball denuncia que les estadístiques amaguen la temporalitat

     

    Foment del Treball ha estat molt dura sobre els efectes, a parer seu molt negatius, de la reforma laboral. La primera conclusió que extreu és que la millora de la temporalitat del mercat de treball que perseguia no és real. La dada més significativa és que 7 de cada 10 contractes indefinits "no supera l'any de durada". Una xifra que el 2019 només afectava al 40% dels contractes indefinits.

  • 13:45

    Detinguts dos homes per robar a un altre amb la tècnica del 'matalleó'

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut dues persones pel robatori amb força a un home al districte de Ciutat Vella. Els fets van tenir lloc la nit de dissabte a diumenge al carrer Banys Nous, quan dos homes de mitjana edat van apropar-se a un ciutadà i després d'iniciar una conversa amb ell van atacar-lo amb la tècnica coneguda com el 'matalleó'. Consisteix a subjectar amb força el coll de la víctima fins al punt que acaba perdent el coneixement per manca d'oxígen. Els Mossos han obert una investigació per esclarir els fets.

  • 13:30

    A judici dos homes acusats d'una agressió sexual en grup a una turista a Lloret de Mar

     

    L'Audiència de Girona jutja aquest dilluns dos acusats que s'enfronten a 30 anys de presó cadascun per una agressió sexual múltiple a una turista en un apartament de Lloret de Mar la nit del 30 de juliol del 2015. La víctima ha explicat al judici que va conèixer els processats en una discoteca i que, amb amenaces, la van obligar a anar fins al pis. Un cop allà, la van forçar a beure alcohol i la van atacar. Els acusats han assegurat que "tot va ser consentit". Segons la seva versió, la noia es va enfadar amb ells quan es va adonar que li havien robat el mòbil després d'haver tingut relacions sexuals. Neguen, a més, haver-la colpejat o amenaçat. Les defenses demanen l'absolució.

  • 13:10

    ERC "revisarà" l'acord PSOE-Junts sobre l'amnistia per a donar el seu vistiplau
     


    La portaveu d'ERC, Raquel Sans, defensa que l'amnistia només ha d'incloure els "fets vinculats amb la independència". Ho ha dit en roda de premsa aquest dilluns a Barcelona en ser preguntada sobre la posició d'Esquerra davant la possibilitat que l'acord final inclogui casos com el de la presidenta de Junts, Laura Borràs. Sans ha defensat que els casos relacionats per corrupció no s'emmarquen en la seva proposta d'amnistia "per més que darrere hi hagi segurament un tracte injust pel fet de ser una persona independentista".

  • 13:09

    Més de 400 persones es mobilitzen a Sabadell contra el desallotjament del centre social ocupa L’Obrera

     

    El jutge havia ordenat que el desnonament s’executés a les 9:15 h, motiu pel qual a trenc d’alba ha començat una protesta davant la finca per part dels moviments socials de la ciutat i el Sindicat de Llogateres. La comitiva judicial s’ha apropat discretament a l’edifici i ha marxat sense tirar endavant el desallotjament. Els coordinadors de l’Obrera ho han atribuït al pes de la mobilització. “Els veïns volen que L’Obrera es quedi al barri perquè fa una gran tasca social”, han assegurat.

  • 13:00

    El port de Tarragona assoleix un nou rècord aquest octubre amb més de 87.000 moviments de camions

     

    El port de Tarragona ha assolit un nou rècord aquest octubre. El moviment de camions s'ha xifrat en 87.442, un 17,3% superior respecte al mateix mes de 2022. Pel que fa al mes de setembre d'enguany, els moviments s'han incrementat en un 4,6%, segons dades de l'Autoritat Portuària. D'aquesta manera, indiquen, s'ha establert "una nova fita històrica" en el moviment de camions en un mes, ja que s'han superat els 85.128 registres produïts durant el novembre de l'any passat. 

  • 12:30

    Luis López Carrasco guanya el 41è Premi Herralde amb 'El Desierto Blanco'

     

    L'escriptor i director de cinema Luis López Carrasco ha guanyat el 41è Premi Herralde de Novel·la amb 'El desierto blanco'. L'obra es narra des d'un futur incert, en què un grup de persones intenten recordar el món de principis del segle XXI en el qual van viure. La dificultat de trobar feina, el turisme organitzat, l'amistat o el relat familiar centren aquesta història que confronta els protagonistes entre allò que van ser i allò que són en el present. Camila Fabbri ha quedat finalista en el guardó que atorga anualment Anagrama amb 'La reina del baile'. En total, s'han presentat 1.566 originals al premi, dotat amb 25.000 euros.

  • 12:27

    Catalunya té 29 grans fortunes i és la comunitat autònoma de l'estat espanyol que més en té

     

    Segons la llista de la revista 'Forbes' Catalunya té més rics que Madrid, però acumula menys riquesa, 26.102 milions d'euros davant el 38.548 de la comunitat madrilenya. La persona que més tributa a les arques catalanes és el propietari de Mango, Isak Andic, amb 2.700 milions d'euros, al voltant d'un 42% més que el 2022. Això li ha permès pujar en aquest rànquing i que es col·loqui entre els 10 més rics d'Espanya del centenar que recull la publicació. Entre els 16 primers hi ha la família Grífols, que fa l'entrada més forta i se situa a la 14a posició i l'empresària catalana Sol Daurella -que passa del 15 al 16-.

  • 12:10

    El TSJC sentencia que una altra escola imparteixi una segona matèria en castellà

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha sentenciat que una altra escola haurà d'impartir una segona matèria en castellà a banda de l'assignatura de llengua castellana. Segueix el criteri establert a Canet de Mar i dona també la raó a una família d'una escola del Prat de Llobregat. La família havia demanat al tribunal que l'escola impartís com a mínim el 25% de les hores lectives en aquesta llengua, però els jutges exposen que aquesta demanda es contradiu amb la normativa del Govern sobre l'ús de les llengües en l'ensenyament, que fixa que no es poden establir percentatges al determinar l'idioma a les aules. 

  • 12:00

    Aragonès assegura que el pacte entre PSOE i ERC "garanteix que l'amnistia arribi a tothom"

     

    El president de la Generalitat ha defensat les bondats de l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE perquè "permet continua un procés de negociació per arribar fins al fons del conflicte, que passi pel reconeixement nacional de Catalunya i una solució democràtica àmpliament acceptada". En aquest sentit, Aragonès ha dit que espera que la llei d'amnistia "es registri com més aviat millor" al Congrés. 

  • 11:50

    Els comuns insisteixen que el cas de Laura Borràs no entra en l'amnistia

     

    El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha advertit que l'amnistia "no va de persones concretes". Assegura que es tracta de desjudicialitzar el procés i que el cas de Laura Borràs "no té res a veure". Mena ha evitat pronunciar-se sobre la imminència de l'acord d'investidura: "no tenim pressa, però millor avui que demà". També ha qualificat de "dreta trumpista", els que intenten "revertir al carrer el que han perdut a les urnes". 

  • 11:30

    Un centenar de juristes defensa l’amnistia i critica els “atacs” de la dreta a les institucions democràtiques

     

    Els signants creuen que el perdó als independentistes pot normalitzar les relacions entre Catalunya i Espanya. El manifest recorda que la democràcia espanyola ja ha viscut altres amnisties, que aquesta figura està emparada en el dret internacional i que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està caducat des de fa 5 anys tot i que avui es reuneixi d’urgència per valorar una llei que no ha estat registrada al Congrés.

  • 11:10

    Un motorista de 25 anys ha mort en un accident a l'N-II a Fornells de la Selva.

     

    L'accident ha tingut lloc al voltant de les les tres de la matinada quan el vehicle ha sortit de la carretera i el conductor ha perdut la vida. Encara no se sap que ha pogut provocar l'incidència.  Diverses patrulles de mossos, una dotació dels Bombers i dues unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques s'han traslladat fins el lloc dels fets per atendre la víctima. A més, s'ha restringit la mobilitat de l'N-11 en el punt de l'accident durant dues hores. Enguany, un total de 130 persones han mort en accidents de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya.
     

  • 11:02

    Les vendes a les grans superfícies pugen un 3,6% interanual al setembre

     

    L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha atribuït aquesta pujada "únicament" a l'augment dels productes d'alimentació, un 7,4%, perquè la resta de productes es van reduir un 0,5%. 

  • 10:45

    Finalitza l'audiència entre el Papa i Pere Aragonès al Vaticà després de 40 minuts de reunió
     


    La trobada ha tingut lloc a la Biblioteca Privada del Palau Apostòlic i ha estat una "reunió tot sol, molt cordial i on han pogut compartir punts de vista sobre diversos temes". Les mateixes fonts han destacat la "preocupació compartida per la situació d'Israel i Palestina". Aragonès ha entregat diverses obres en català entre d'altres les 'Poesies' de Joan Maragall i 'El cant del Canigó' de Jacint Verdaguer. 

  • 10:30

    Una persona atesa per inhalació de fum en un incendi en un pis de Tarragona

     

    Una persona ha hagut de ser atesa pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i traslladada a l'hospital Joan XXIII de Tarragona per inhalació de fum arran d'un incendi en un edifici del carrer Reial de Tarragona. Els Bombers han rebut l'avís del foc a les 7.29 hores d'aquest dilluns, que ha començat per causes que es desconeixen a la segona planta de l'immoble i s'ha propagat cap al celobert. La resta de veïns han pogut sortir per si mateixos o s'han confinat. 

  • 10:15

    Santos Cerdán està a Brussel·les per a intentar tancar un acord amb Puigdemont



    El secretari d'Organització del PSOE ha viatjat aquest dilluns a Brussel·les per a intentar tancar un acord amb l'expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, que asseguri la investidura del president del Govern en funcions i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez.

     

  • 9:50

    Cau una banda que estafava a víctimes fent-se passar pels seus fills per a rebre diners



    Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que estafava a les seves víctimes fent-se passar pels seus fills, en una operació policial en la qual han estat detingudes 17 persones en diferents punts de Catalunya. L'organització criminal havia dissenyat un entramat per a estafar a persones de tota Espanya i obtenir diners a través de testaferros que prèviament havien seleccionat, amb el que haurien aconseguit més de 60.000 euros. Les detencions s'han practicat a Premià de Mar, Granollers, Mollet del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Vic, Olot, la Bisbal d'Empordà i Canovelles.

  • 9:20

    Marta Rovira (ERC) alerta que no pot haver-hi un "forat" a la llei d'amnistia. 

     

     

    La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, sosté que no hi pot haver un "forat" a la llei d'amnistia que deixi espai a la "maniobra política" de "falses acusacions de terrorisme": "Hem estat estudiant com cobrir aquestes falses acusacions". 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Rovira desconeix els casos de lawfare que pot deixar fora la llei d'amnistia i sosté que "tots són casos de lawfare". 

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 06 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:15

    El preu de la llum torna a pujar aquest dimarts després de mínims anuals. 

     

     

    El preu de la llum es dispararà avui després d’una setmana registrant mínims anuals. El vent del cap de setmana ha fet possible que el megawatt hora fos gratuït durant 16 hores aquest diumenge. Avui, el seu cost podria arribar als 150 euros. L’hora més cara serà entre les 6 i les 7 de la tarda. 
     

     
  • 8:10

    El CGPJ manté la convocatòria per pronunciar-se sobre l'amnistia. 

     

     

    Aquesta tarda finalment es reunirà el ple del Consell General del Poder Judicial per pronunciar-se sobre l'amnistia. El president ha denegat la petició d'anul·lar-lo feta per un vocal progressista que el considera il·legal. El president Vicente Guilarte ha denegat, per tant, la petició d'Álvaro Cuesta, vocal progressista i ex diputat socialista que considera que el Consell General del Poder Judicial no té competències per posicionar-se sobre el que serà una iniciativa parlamentària. El ple ha estat reclamat pels vuit vocals conservadors d'aquesta institució que reclama emetre una declaració institucional que expressi la preocupació per l'amnistia.

  • 8:05

    Els contactes en les negociacions d'investidura tornen a agafar impuls entre Junts i PSOE.

     

     

    Míriam Nogueras s'ha incorporat a la delegació del partit a Brussel·les, juntament amb Jordi Turull i Albert Batet. L'escull ara és si l'amnistia inclou el LAWFARE o guerra judicial, que denuncien els independentistes. Després que Puigdemont ho assenyalés com una prioritat a les xarxes socials, algunes informacions apunten que els socialistes ho haurien acceptat.

    També s'hi ha desplaçat de nou, cap a Brussel·les Santos Cerdán. El secretari d'organització socialista buscarà tancar els suports dels de Puigdemont a la investidura de Pedro Sánchez, ara ja amb l'aval de la militància.
     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 06 de novembre de 2023.

     

     

     Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.