Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies més destacades a Catalunya, 7 de novembre de 2023 | Es refreda la possibilitat d'acord entre Junts i PSOE per a la investidura

  • El Govern endureix la regulació dels apartaments turístics a 262 municipis
  • Adif i Renfe convoquen 5 dies de vaga per protestar pel traspàs de Rodalies
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Entitats i partits clamen davant el TSJC contra la vinculació de Tsunami Democràtic amb el terrorisme
Entitats i partits clamen davant el TSJC contra la vinculació de Tsunami Democràtic amb el terrorisme

El PSOE i Junts continuen negociant des de Brussel·les la investidura de Pedro Sánchez. La possibilitat d'un acord imminent es refreda a mesura que passen les hores i no s'acosten posicions sobre l'amnistia. Els socialistes insisteixen, però que la investidura podria celebrar-se aquesta mateixa setmana.

Òmnium Cultural i formacions com ERC, Junts o els comuns es concentren en rebuig a "l'escalada judicial" per vincular les protestes de Tsunami Democràtic amb el terrorisme.

Élite Taxi anuncia una aturada total “simbòlica” del servei aquest dimecres 8, des de les 10 fins a les 12 hores, a Barcelona per a homenatjar el taxista mort per cops de puny d'un motorista. També els treballadors de Renfe i Adif aniran a la vaga els 24 i 30 de novembre i els 1,4 i 5 de novembre per protestar contra el traspàs de Rodalies.

El Govern aprova una nova regulació dels apartaments turístics que limita les llicències a 262 municipis i obliga a renovar-les cada 5 anys. Entitats socials i del món de l'ensenyament lliuren al Parlament 50.000 signatures per obligar a destinar el 6% del PIB a Educació. Els sindicats policials es manifesten davant del Parlament per reclamar millores judicials coincidint amb el debat de seguretat a la cambra.

Resum notícies a Catalunya: 7 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:30

    Uns 150 manifestants tornen a reclamar davant la comissaria de Via Laietana que esdevingui centre de memòria

     

    Unes 150 persones s'han concentrat aquest dimarts davant la comissaria de la Via Laietana de Barcelona per reclamar que aquesta instal·lació policial, protagonista de nombrosos episodis de tortura durant el franquisme, esdevingui centre de memòria. Uns metres més avall de la comissaria, una vintena de persones han respost a la crida que havia fet Vox per contrarestar la protesta de la Comissió de la Dignitat i l'ANC.

  • 18:55

    Els Bombers controlen una fuita de pentà en un comboi ferroviari de mercaderies a Granollers

     

     

    Els Bombers han controlat aquest dimarts a la tarda una fuita de pentà en un comboi ferroviari de mercaderies aturat a la terminal d'Adif a Granollers. Protecció Civil ha activat l'alerta del Pla d'emergències exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat) pel fet que aquest producte és molt inflamable. La cisterna on s'ha produït la fuita contenia 25 tones del material. L'incident ha tingut lloc poc abans d'un quart de cinc i a l'indret s'ha desplaçat cinc dotacions dels Bombers, Mossos d'Esquadra i dues ambulàncies del SEM, que s'han retirat un cop els primers han controlat la fuita, poc després de les cinc de la tarda. El vessament estava situat sota del contenidor del fons del tren de mercaderies.

  • 17:51

    El Govern confirma que la condonació del deute es farà també amb les CCAA que no tinguin FLA
     

     

    La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha confirmat aquest dimarts que l'acord aconseguit entre PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez recull que l'Estat també assumirà una part del deute de les Comunitats Autònomes que no hagin recorregut al Fons de Liquiditat Autonòmica. Montero ha negat un "tracte de favor" a Catalunya.

  • 17:45

    El conseller d'Interior aposta per un model de policia ''més propera, tecnificada i social''

     

     El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha reivindicat aquest dimarts al ple monogràfic sobre seguretat del Parlament l'aposta del seu Departament per un model de policia "més propera, tecnificada, social i transparent" i l'increment d'efectius amb l'horitzó d'arribar als 22.000 agents. També ha afirmat que no permetrà que es consolidin els episodis de violència a la via pública viscuts en els darrers mesos.

  • 17:40

    Catorze detinguts a Espanya, vuit d'ells a Catalunya, en una macrooperació policial contra el jihadisme

     

    La policia espanyola ha detingut avui catorze persones arreu d'Espanya, vuit de les quals a Catalunya, en una macrooperació coordinada amb l'Audiència Nacional contra el jihadisme. Les detencions s'han fet durant el matí i se'ls acusa d'enaltiment del terrorisme. L'operació s'ha dut a terme en un moment d'augment de la tensió i l'alerta terrorista arran dels atacs de Hamàs a Israel el 7 d'octubre passat que van causar 1.400 morts i la resposta israeliana que ha comportat fins ara més de 10.000 morts a la franja de Gaza. Espanya manté l'alerta terrorista en nivell quatre sobre cinc.

  • 17:21

    Raquel Sánchez defensa que l'acord pel traspàs de Rodalies "garantirà les condicions laborals" dels treballadors

     

    La ministra de Mobilitat, Raquel Sánchez, entén la "inquietud" dels treballadors de Renfe, però defensa que l'acord pel traspàs "garantirà les condicions laborals". Just avui s'ha donat a conéixer que els comités d'empresa de Renfe i Adif han convocat 4 jornades de vaga per protestar contra el traspàs. En una atenció als mitjans, Sánchez ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha dit que "Renfe no desapareixerà de Catalunya".

  • 17:00

    Félix Bolaños assegura que la negociació amb Junts continua "avançant"

     

    El ministre de Presidència ha assegurat en arribar al Senat que continuen "treballant sense descans cada dia" i ha admès que tenen ganes que hi hagi un nou Govern. Les negociacions entre totes dues formacions es mantenen a Brussel·les on s'ha desplaçat el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdàn, qui també ha advertit que "no tenim data" per l'acord. El principal obstacle és la llei d'amnistia del que fonts consultades mantenen que "és massa important per deixar escletxes". 

  • 16:40

    El TS rebutja suspendre el tràmit de la futura llei d'amnistia



    Aquesta mesura cautelar l'havia sol·licitat una associació que considera que el Govern incorre en frau de llei. El Tribunal Suprem rebutja aquestes mesura per falta de justificació de la urgència i adverteix que el recurs "pot incórrer en causes d'inadmissibilitat" atès que l'objecte pot estar "fos de la jurisdicció d'aquesta Sala" i com que el recurrent pot mancar de legitimació activa.

  • 16:46

    La Diputació de Barcelona destina 3,2 MEUR en infraestructures de prevenció d'incendis, 500.000 euros més

     

    La Diputació de Barcelona distribuirà 3,2 MEUR als municipis per finançar actuacions de conservació i millora de la xarxa viària de camins i punts d'aigua, 500.000 euros més que l'anterior convocatòria. El diputat adjunt d'Espais Naturals i Infraestructura Verda, Jordi Fàbrega, ha destacat la importància de fer una bona gestió forestal i ha valorat la feina de les ADF, juntament amb Bombers, per evitar grans incendis. "Teníem una sequera continuada i altes temperatures, però no hem tingut cap espant important aquest estiu", ha dit. 

  • 16:25

    Els Mossos d’Esquadra detenen dos homes a Terrassa que sostreien cable de les vies de tren

     

    Els agents van veure un vehicle estacionat sense els seients posteriors que tenia gran quantitat de cable de coure a l’interior. El cable era el cablejat de comunicacions instal·lat a les arquetes de les infraestructures ferroviàries.

  • 16:11

    Desmantellats dos grups criminals pel cultiu de marihuana en grans plantacions a l'exterior i en zones de difícil accés al Pirineu

     

    S'han detingut 21 persones que ja són a la presó. Han destruït 27.000 plantes que suposarien 8 tones de droga amb un valor d'uns 50 milions d'euros. Feien servir grans hivernacles a prop de rierols i aconseguien 3 collites a l'any. La operació es va iniciar l'any passat i encara continua oberta. 

  • 15:47

    El govern de Barcelona celebra la regulació catalana sobre els apartaments turístics: "És una eina que ens ajudarà"

     

    La primera tinent d'alcalde i responsable d'Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha valorat "molt positivament" la regulació anunciada avui pel Govern en relació amb els apartaments turístics. Bonet ha celebrat la normativa catalana atès que l'impacte dels pisos turístics a la ciutat de Barcelona és "obvi" i el govern municipal també vol garantir "al màxim" que els habitatges serveixen al seu ús principal, que és fer d'habitatge, i no d'allotjament turístic.

  • 15:30

    Condemnats a 48 anys de presó els 8 acusats d'assassinar un home en una batalla campal a Badalona l'any 2019

     

    Concretament, 18 anys corresponen a la mort de la víctima, als quals se'ls ha de sumar 30 per tres casos més en grau de temptativa. No obstant això, les penes tenen un topall de 30 anys de privació de llibertat. En la sentència, també se'ls condemna a indemnitzar amb 120.000 euros al pare i a la mare de la víctima mortal, i amb 40.000 els altres tres agredits i els germans de la víctima. A banda, a un dels agredits els hauran d'indemnitzar amb 55.000 euros i a un altre amb 15.000 per les seqüeles de l'atac i la incapacitat temporal que els va produir.

  • 14:19

    El Govern aprova el sostre de despesa de 36.684 milions per a 2024, un 9,6% més que en 2023

     

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha avançat que el de 2024 serà un pressupost "expansiu", un "bon pressupost" que tindrà "una part important" de la despesa destinada a partides socials i que permetrà "continuar millorant els serveis públics".
    Aquest sostre de despesa està subjecte a modificacions, ja que es tracta d'una estimació de la Generalitat feta amb dades pròpies, al no comptar encara amb les dades facilitades per part del Ministeri d'Hisenda pel que fa als acomptes del model de finançament.

  • 14:05

    Collboni accepta la proposta de Trias sobre la taxa de terrasses i no recaptarà els 8 milions d'euros previstos

     

    El govern de Collboni no podrà aprovar les ordenances fiscals, però si salvarà in extremis l'acord amb el Gremi de Restauració sobre la taxa de terrasses, que en cas de no reduir-se hauria suposat uns 8 milions d'euros de recaptació per l'Ajuntament. Ara, la proposta formulada per Trias per Barcelona i que, segons el cap de grup Xavier Trias, ha estat acceptada per l'alcalde, millorarà encara més el pacte del govern local amb el Gremi, perquè reduirà la xifra pactada, entorn dels 4,6 milions. La proposta per l'aprovació de l'acord preveu que la taxa sigui d'aplicació encara que no s'acabi aprovant abans del 2024.

  • 13:44

    Diversos sindicats de Mossos reclamen a Interior més seguretat jurídica

     

    Sindicats de Mossos reclamen a Interior més seguretat jurídica i "un gir de 180 graus" en les seves polítiques. Així ho ha assegurat Pere García, secretari general del sindicat autònom SAP-FEPOL, en una concentració que els sindicats han fet a les portes del Parlament de Catalunya aquest dimarts. García ha afirmat que el cos de Mossos envia així un missatge a Interior perquè faci un gir, doni seguretat jurídica als agents i els millori les condicions de treball. Si aquests canvis no tenen lloc, ha advertit, "el cos patirà conseqüències que afebliran el servei de seguretat pública de Catalunya en els propers mesos".

  • 13:16

    El Sindicat de Llogateres creu que la reducció de pisos turístics "només aborda part del problema"
     

    El Sindicat de Llogateres afirma que el decret anunciat aquest dimarts pel Govern per a reduir el nombre de llicències d'habitatge d'ús turístic a Catalunya "és una bona notícia, però només aborda una part del problema", i reclama limitar també els lloguers de temporada. El Consell Executiu ha anunciat un decret llei per a reduir el nombre de llicències d'habitatge d'ús turístic, mesura que "arriba tard, però sens dubte respon a la lluita que el moviment per l'habitatge, els moviments veïnals de tota Catalunya i el Sindicat de Llogateres" duen a terme, indica el sindicat en un comunicat.

  • 13:11

    El Govern acusa un sector judicial de "prevaricar" per a impedir un pacte d'investidura


    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha acusat aquest dimarts a un sector de la justícia espanyola de "prevaricar" per a impedir un acord entre el PSOE i les forces independentistes que permeti investir a Pedro Sánchez. "Algú té la poca vergonya, la maldat, d'acusar de terrorisme als qui no han fet res més a defensar sempre pacíficament el dret a decidir" de Catalunya, ha protestat Plaja, que ha denunciat que "aquells als qui teòricament els toca impartir justícia busquen no sols condicionar negociacions polítiques, sinó castigar-les, prevaricant".

  • 13:00

    Denunciat un home per arrossegar un ruc amb el seu vehicle mentre conduïa per una carretera comarcal al Baix Llobregat

     

    Els Mossos d'Esquadra han denunciat un home de 63 anys com a presumpte autor d'un delicte de maltractament animal per arrossegar un ruc amb el seu cotxe. Els fets van passar el 28 d'octubre a la tarda quan la Policia Local de Corbera de Llobregat va rebre diverses trucades en què alertaven que una persona estava arrossegant un ruc amb el seu vehicle per la carretera comarcal BV-2421. Els agents van localitzar un grup de persones que havien aturat el vehicle que circulava amb l'animal.

  • 12:57

    Papereres intel·ligents, autobusos autònoms i drons de vigilància: les propostes de l'Smart City Expo

     

    Barcelona és des d'avui i fins dijous la capital urbana mundial amb la celebració de l'Smart City World Congress, amb propostes per fer de les ciutats àmbits intel·ligents i sostenibles. Per exemple, papereres intel·ligents que separen els residus, autobusos autònoms de transport públic i drons de vigilància.

  • 12:41

    El Govern aprova una nova regulació dels habitatges d’ús turístic

     

    Afectarà uns 262 municipis. Necessitaran d'una llicència urbanística prèvia. Les llicències tindran vigència de 5 anys. El topall que es marca al decret llei és que els ajuntaments puguin oferir un màxim de 10 llicències per cada 100 habitants. Seran els consistoris qui hauran de donar aquestes llicències. Abans de donar cap llicència s'haurà de justificar la suficiència del sol per habitatges de primera necessitat. 

  • 12:36

    Els sindicats d'infermeria es concentren davant el Servei Català de Salut contra el procés d'estabilització de places

     

    Diversos sindicats d'infermeria s'han concentrat per denunciar el procés d'estabilització dels treballadors. Denuncien falta de transparència i que deixen fora dels mèrits a molts d'ells. Critiquen la falta de rigor i transparència del procés d'estabilització i recorden que molts d'aquests treballadors són els que van haver de fer front a la covid.

  • 12:41

    Convoquen cinc dies de vaga a Renfe per exigir mantenir les condicions laborals després del traspàs de Rodalies

     

    Els comités d'empresa de Renfe i Adif han acordat convocar vagues els dies 24 i 30 de novembre i l'1, 4 i 5 de desembre en les reunions celebrades avui. Aquestes reunions extraordinàries han tingut lloc en les dues empreses públiques després de donar-se a conéixer l'acord entre PSOE i ERC la passada setmana pel traspàs de la gestió de Rodalies a la Generalitat. Els sindicats han criticat l'acord per la manca d'informació sobre les condicions laborals dels treballadors. 

  • 12:31

    El risc de morir en un hospital per causes respiratòries és superior a l'estiu que a l'hivern

     

    L'escalfament global provocat pel canvi climàtic podria augmentar la mortalitat entre els pacients ingressats per malalties respiratòries durant els mesos d'estiu més que a l'hivern. És la conclusió principal d'un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona. Els investigadors han analitzat l'associació entre la temperatura ambient i la mortalitat hospitalària per patologies respiratòries a Madrid i Barcelona entre els anys 2006 i el 2019. Aquesta recerca posa sobre la taula la necessitat que els centres sanitaris impulsin mesures per adaptar-se al canvi climàtic.

  • 12:28

    Pares i alumnes de l'escola de Forallac tallen la C-66 per reclamar que Educació faci un nou centre sense barracons

     

    Bona part dels 160 alumnes de l'escola de Forallac (Baix Empordà) han tallat la C-66 al seu pas per la localitat. Ho han fet acompanyats dels seus pares i mares per protestar contra Educació per no construir la nova escola. El centre es va obrir fa 16 anys i sempre ha estat de barracons. Per això, les famílies reclamen una escola d'obra al poble, ja que "està plenament consolidada". A més, compten amb el suport de l'Ajuntament de Forallac, que ha posat a disposició d'Educació uns terrenys, però el Departament de moment no atén la petició, al·legant que no s'estan signant convenis per falta de recursos. Un motiu que no comparteixen les famílies, que asseguren que sí que se n'han signat a altres llocs.

  • 12:05

    Detingut per fer-se passar per policia i robar violentament a taxistes, establiments hotelers i pàrquings de Barcelona

     

    Els Mossos han detingut a Barcelona un home de 22 anys per robar a taxistes utilitzant la violència, assaltar pàrquings de la capital catalana, hotels de Ciutat Vella i fer-se passar per policia perquè les seves víctimes confiessin en ell. L'arrest va tenir lloc el 26 d'octubre, tot i que la investigació va iniciar-se arran d'un seguit de denúncies de robatoris amb característiques similars que van cometre’s entre l'agost i el setembre de 2023. L'home aprofitava la seva alçada, fa 1,80 metres, per assaltar víctimes vulnerables per la seva complexió corporal o per tenir una edat avançada. Escollia el moment adequat perquè no poguessin defensar-se i les lesionava si la situació ho requeria. El presumpte autor té 25 antecedents policials.

  • 11:30

    El 95,2% de la militància dels comuns avala els pactes d'investidura

    Les bases havien de respondre a la pregunta: "Estàs d'acord que els comuns participin en la formació de govern en l'Estat a partir de l'acord presentat amb el PSOE i a reunir els suports necessaris per a la investidura?". Un 95,2% de la militància ha respost afirmativament, enfront d'un 2,4% de 'nos' i un 2,3% d'abstencions, en una consulta que s'ha celebrat entre divendres passat i ahir dilluns.

  • 11:13

    ERC, Junts, la CUP i els comuns protesten contra la investigació de l'Audiència Nacional contra Puigdemont i Rovira
     

    Representants d'ERC, Junts, la CUP i els comuns s'han concentrat aquest dimarts davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per protestar contra la investigació del jutge sobre el Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional. A la concentració, convocada per Òmnium Cultural, hi han assistit els diputats al Parlament Raquel Sans (ERC), Josep Rius (Junts), Dolors Sabater, Carles Riera i Dani Cornellà (CUP) i David Cid i Susanna Segòvia (comuns), a més de l'exdiputat dels comuns al Congrés Jaume Asens. També hi ha assistit el president d'Òmnium, Xavier Antich, i altres representants de l'entitat i han ensenyat cartells de 'Protestar no és terrorisme'.

  • 11:05

    L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa un nou espai infantil de lleure i educació ambiental a Can Miralletes

     

    L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa un nou espai infantil de lleure i educació ambiental a la masia de Can Miralletes, al barri del Camp de l'Arpa del Clot. Es tracta d'una edificació del segle XVIII que acollirà jocs i tallers per a infants i famílies relacionats amb la natura, el clima i la sostenibilitat. Les obres de reforma de l'espai han disposat d'un pressupost de 940.000 euros i han permès mantenir l'aspecte original de l'edifici, consolidar la seva estructura, redistribuir els espais interiors i adequar l'accés a l'exterior. Amb aquesta transformació, l'equipament passarà a formar part de la Xarxa d'Equipaments Ambientals de Barcelona.

  • 10:50

    Pares i alumnes de l'escola de Forallac tallen la C-66 per reclamar que Educació faci un nou centre sense barracons

     

    Bona part dels 160 alumnes de l'escola de Forallac han tallat la C-66 al seu pas per la localitat. Ho han fet acompanyats dels seus pares i mares per protestar contra Educació per no construir la nova escola. El centre es va obrir fa 16 anys i sempre ha estat de barracons. Per això, les famílies reclamen una escola d'obra al poble ja que "està plenament consolidada". A més, compten amb el suport de l'Ajuntament de Forallac, que ha posat a disposició d'Educació uns terrenys, però el Departament de moment no atén la petició, al·legant que no s'estan signant convenis per falta de recursos. Un motiu que no comparteixen les famílies, que asseguren que sí que se n'han signat a altres llocs.

  • 10:20

    La compravenda d'habitatges cau un 21,9% a Catalunya

     

    Segons les dades del Consell General del Notariat, al setembre el nombre d'operacions de compravenda ha caigut un 21,9%, molt per sobre del 14,9% del conjunt de l'Estat. De fet, ha estat darrere del País Basc (25,9%), la CCAA amb la davallada més important. Mentrestant, la concessió de préstecs hipotecaris s'ha desplomat un 33,4%. 

  • 10:18

    Detingudes 21 persones per presumptament cultivar 49 milions d'euros en marihuana a Catalunya

     

    Presumptament, pertanyien a dos grups especialitzats en el cultiu a l'aire lliure i la distribució de marihuana al Pirineu de Lleida i Barcelona. Els detinguts pels Mossos d'Esquadra haurien preparat diversos espais dels Pirineus, en ser abrupte i no apte per al cultiu. També havien instal·lat sistemes de regadiu, dipòsits de grans dimensions amb aigua tractada amb fertilitzants i productes químics per regar les plantes.

  • 10:00

    Illa veu "inadmissible" l'assetjament a les seus del PSC i PSOE

     

    El líder dels socialistes catalans assegura que defensaran les seves conviccions "amb més força".  "Les urnes van parlar i la democràcia es va imposar", ha afirmat a la xarxa social X. I és que en les últimes hores s'han produït protestes contra l'amnistia amb aldarulls al carrer Ferraz de Madrid, on hi ha la seu del PSOE, i una concentració davant la seu del PSC, aquesta sense incidents. Illa garanteix que el seu partit continuarà treballant "sempre" per la convivència ja que, segons diu, és l'únic camí.

  • 09:40

    Élite Taxi anuncia una aturada total aquest dimecres a Barcelona pel taxista mort


    El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha anunciat una aturada total "simbòlica" del servei aquest dimecres des de les 10 fins a les 12 hores a Barcelona per a homenatjar el taxista mort el diumenge després d'una discussió de trànsit amb un motorista. Álvarez ha detallat que tancaran la Gran Via des del carrer Bailèn cap a plaça Espanya i ocuparan també el Passeig de Gràcia des del carrer Rosselló fins a Gran Via. 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 07 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Les bases dels comuns avalen amb un 95,2% reeditar el govern de coalició. 

     

     

    S'ha registrat una participació del 54,4% en la consulta interna, que s'ha celebrat des del divendres al vespre fins aquesta passada mitjanit. També han avalat la negociació amb independentistes i altres grups per aconseguir els suports necessaris per a la investidura.

     
  • 8:10

    El PSOE i Junts continuen negociant des de Brussel·les la investidura de Sánchez. 

     

     

    A l'espera de saber si la imputació de l'Audiència Nacional té efectes en les converses, tots dos partits parlen d'un acord imminent, però no acaben de perfilar la redacció jurídica a l'amnistia.

    Separats per poc més de 300 metres, les delegacions a Brussel·les de PSOE i Junts han continuat les converses amb els seus negociadors, sense cap trobada oficial entre els dos partits. L'intercanvi de documents és permanent i tot és revisat per juristes. Fonts properes a les negociacions apunten que, tot i les diferències, són optimistes en arribar a un acord que desbloquegi la investidura.

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimarts 07 de novembre de 2023.

     

     

     

     

     Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.