Res de mòbils fins que acabi l'ESO: un grup de pares i mares es mobilitza per endarrerir-ne l'ús fins als 16 anys
- Són 7.000 les famílies que s'han inscrit en aquesta iniciativa
- La pressió social fa que moltes famílies comprin un mòbil als seus fills
No comprar un mòbil als fills fins que acabin l'ESO. És l'objectiu que volen posar en marxa de manera conjunta un grup de pares i mares del Poblenou. S'han organitzat per Whatsapp per intentar endarrerir fins als 16 anys l'edat de compra del mòbil als seus fills.
"Tothom ho té!", és el que diuen els adolescents, assegura Tamara Fernández, portaveu d'Adolescència Lliure de Mòbil i impulsora d'aquesta iniciativa. Tot va sorgir el mes de setembre quan els fills de les impulsores d'aquesta idea estaven a punt de passar de primària a l'ESO, el moment en què molts pares i mares reben més pressió social per aquesta llei no escrita que un preadolescent ha de tenir un telèfon mòbil.
"Tot això es va iniciar amb la preocupació que es donava el telèfon mòbil a nens de 12 anys sense que les famílies tinguessin un criteri informat sobre aquest tema o no estiguessin convençudes de fer-lo. Llavors, davant d'aquesta preocupació, la idea era unir-se per a fer que aquesta pressió social es reduís, i fer que cada família decidís quan donar-li el telèfon mòbil als seus fills sense necessitat que fos una qüestió d'imitació social", explica Fernández.
El dia 1 de novembre es van reunir 30 pares i mares en representació de diferents escoles del Poblenou i d'alguns instituts. Llavors es van posar a ells i ens vam posar en marxa per decidir quines eren les principals accions que consideraven que havien de posar en marxa amb la idea que s'unissin les famílies.
Pressió social
"Queda un altre remei que és estar en la trinxera resistint, però clar moltes famílies cedeixen perquè la pressió és bastant alta. Llavors el que volem fer és que no estiguem en solitud, sinó que sigui compartida i que aquelles famílies que no vulguin donar-los el telèfon se sentin acompanyades per altres famílies", assenyala Fernández.
La iniciativa ha tingut tant d'èxit que aquest cap de setmana ha passat de Whatsapp a Telegram i s'ha creat altres subgrups per organitzar-se de manera territorial. El grup ha anat creixent. Ara són 7.000 les famílies que es van inscriure en aquesta iniciativa i s'organitzen en grups de treball.
"La idea era posar en relació amb aquestes famílies per a poder prendre decisions. La idea és retardar-ho perquè molts estudis diuen que els 16 anys seria una edat apropiada, i aquest podria ser un objectiu. De moment, és que amb 12 anys els nens no tinguin un telèfon mòbil, sinó que es valorin els beneficis i perjudicis. Entenem que una eina que més endavant pot ser molt útil, sí que té molts perjudicis i aquests en el cas dels nens poden superar els beneficis que puguin tenir", assegura Fernández.