Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Gerardo Pisarello: "Feijóo continua sent un titella en mans d'Aznar i Ayuso"

  • El diputat de Sumar marca una línia vermella a l'amnistia en els casos de corrupció
  • Gerardo Pisarello: PP i Vox volen fer servir el poder judicial per aturar la investidura

Per
Cafè d'idees - Gerardo Pisarello: "Feijóo és un titella en mans d'Aznar i Ayuso"

El secretari primer de la Mesa del Congrés i diputat de Sumar, Gerardo Pisarello, creu que el que s'està veient aquests dies és una ofensiva del PP i Vox de fer servir el poder judicial "per aturar l'amnistia i la investidura". Una "ofensiva" que reconeix que està fent que s'enredereixin les negociacions perquè "l'amnistia s'ha de blindar".

En tot cas, descarta una repetició electoral. Insisteix que l'acord està "molt a prop" i que les mobilitzacions a Madrid reforcen la necessitat que la investidura sigui com més aviat millor. El diputat de Sumar descarta que pugui ser demà dijous perquè calen 48 hores per a convocar el ple: "El que tenim davant és perillós, recorden imatges de 1977 amb Blas Piñar i els nostàlgics del franquisme".

Dretes trumpistes

En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Pisarello ha denunciat que "tenim unes dretes que s'estan comportant com a dretes trumpistes que intenten guanyar a través de jutges afins el que no poden guanyar a les urnes". Afegeix que "estan dient que si no manen faran servir els jutges per impedir que hi hagi amnistia".

El diputat de Sumar ha estat molt contundent en les crítiques contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo: "Continua sent un titella en mans d'Aznar, Ayuso y Aguirre". Assegura que s'està mostrant com "un polític sense personalitat" incapaç de desmarcar-se de les protestes als carrers: "És incapaç de posar límits a Vox".

Blindar l'amnistia

Sobre la negociació de la investidura, el secretari primer de la Mesa del Congrés, ha explicat que "s'estan analitzant alguns casos concrets, no en termes de noms sinó de delictes". Gerardo Pisarello ha insistit a rebutjar que s'estigui fent un vestit a mida a persones afins a Carles Pugdemont: "Tots els tipus que s'estan incorporant afecten moltes persones i no a noms propis".

"No he escoltat res que indiqui que es vulguin incloure casos de corrupció", ha afegit Pissarello. "Hi ha molta cura amb això, tot i que la dreta està intentant identificar tots els recursos utilitzats durant procés a la malversació", assegura. "Hi ha una línia vermella molt clara" sobre la corrupció, ha destacat.

Tsunami Democràtic

Gerardo Pisarello creu que la imputació de Puigdemont i Rovira per terrorisme en el sumari del cas de Tsunami Democràtic és l'últim intent "d'aquest món judicial conservador" per vincular l'independentisme al terrorisme. Pisarello afirma que no té base jurídica però sí repercussió en el redactat de la llei d'amnistia i alerta de la manca d'imparcialitat del jutge Manuel García-Castellón: "El que vaig veure de Tsunami són manifestacions, un fill meu hi va anar, va ser una manera legítima de protestar".

Crítiques a Meritxell Batet

El secretari primer de la Mesa del Congrés qualifica de valenta a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i "de conviccions republicanes i catalanista" i la contraposa a l'anterior presidenta Meritxell Batet que diu "interioritzava més les pors de la pressió de la dreta". Pisarello retreu a Batet no haver sabut defensar l'autonomia del Congrés i haver retirat l'escó al diputat de Podemos, Alberto Rodríguez, una decisió que espera serà revocada pel Tribunal Constitucional a les setmanes entrants.