Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jose Maria Macías: "Manar per manar no és una justificació per l'amnistia"

  • El vocal del CGPJ defensa que l'estat de dret s'ha de considerar "abolit" arran de la llei d'amnistia
  • Macías avisa que l'efectivitat de la llei d'amnistia no serà immediata si arriba al TC o al TJUE

Per
Cafè d'idees - José María Macías: "Manar per manar no és justificació per l'amnistia"

El vocal del Consell General del Poder Judicial, José María Macías, assegura que llei d'amnistia no és acceptable constitucionalment perquè comportarà la immunitat dels delictes del 'procés'. En aquest sentit, diu que aprovar la llei d'amnistia per formar un nou govern mai pot ser la justificació d'una llei: "Manar per manar no és mai una justificació legítima segons la Constitució".

Macías argumenta que l'estat de dret s'ha de considerar "a partir d'ara abolit" arran de la llei d'amnistia i va més enllà: "Ens n'haurem de penedir". A més creu que la llei és directament contradictòria amb l'estat de dret i assenyala que els independentistes "s'estan autoamnistiant".

Macías nega precipitació del CGPJ

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, el vocal del CGPJ nega que l'organisme de govern del poder judicial s'hagi precipitat expressant el seu rebuig per majoria a la "suposada" propera llei d'amnistia: "La Unió Europea també ha reaccionat. No és una bona notícia per l'estat de dret que els delictes quedin sense el càstig corresponent".

Macías considera que l'opinió del president en funcions del CGPJ, Vicente Guilarte, que va qualificar de "prematur" el posicionament del Consell, no és "millor" que la de la "majoria hiperqualificada" del ple.

Macías creu que hi haurà un "impàs" fins que no es pronunciï el TC

El vocal del CGPJ avisa que en cas d'aprovar-se la llei d'amnistia s'entrarà en una "situació d'impàs" perquè no serà d'aplicació immediata. Segons Macías, la mesura de gràcia podria contravenir els articles 2 i 19 de la Constitució i podria implicar una violació del dret de la Unió Europea.

D'una banda, argumenta que hi pot haver recursos davant del Tribunal Constitucional i del Tribunal Justícia de la Unió Europea; i d'un altre, els tribunals que tenen causes obertes, poden adreçar-se també al Constitucional, abans de decidir l'arxivament: "Si es planteja la constitucionalitat, no se suspendria, però si quedaria pendent l'arxivament dels procediments mentre no hi hagi un pronunciament del TC o del TJUE".