Enlaces accesibilidad
Salut

Un de cada tres infants víctimes de violència sexual presenta símptomes d'estrès posttraumàtic

  • La meitat dels casos de violència sexual contra els infants es produeix dins de la família, segons les dades de Barcelona

La unitat EMMA de la Vall d'hebron treballa amb més de 300 casos l'any i se centra en la identificació i la recuperació

Por
Un de cada tres infants víctimes de violència sexual presenta símptomes d'estrès posttraumàtic
Un de cada tres infants víctimes de violència sexual presenta símptomes d'estrès posttraumàtic

La meitat dels casos de violència sexual contra els infants es produeix dins de la família, segons la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència de l'Hospital Vall d’Hebron. Aquest últim any ha atès 314 menors a Barcelona, la majoria víctimes de violència sexual. Gairebé el 30 % presenta estrès posttraumàtic.

Estem davant d'un problema molt greu de salut pública.

El gruix dels infants i adolescents víctimes sexuals és una nena entre 13 i 16 anys, a qui atenen a la Unitat EMMA de l'hospital Vall Hebron. Des de la unitat alerten que aquestes violències vers la infància i l'adolescència "provoquen malalties". "Estem davant d'un problema molt greu de salut pública", detalla la Dra. Anna Fàbregas, del Servei de Pediatria i coordinadora de l’Equip EMMA de la Vall d'Hebron.

1 de cada 3 presenta símptomes d'estrès posttraumàtic

L'agressor és un home i en la meitat dels casos forma part de l'entorn familiar. En un 26 % dels casos és menor d'edat. Una de cada tres víctimes presenta estrès posttraumàtic. La unitat EMMA que tracta aquests infants fa tres anys que funciona i que ha duplicat el seu personal, posa èmfasi en la teràpia conductual per treballar la narrativa del trauma.

Gossos terapèutics a la UCI: l'Hospital del Mar engega un programa per millorar l'estat dels pacients

"Els nens i nenes víctimes de violència sexual no verbalitzen aquests tipus de situació quan volen sinó quan poden", assenyala Giuliana Ríos, treballadora social sanitària de l'Equip Emma, recorda que pels menors és difícil identificar que és una situació de violència o els costa posar-hi paraules.

Asseguren que quan una víctima en edat infantil és capaç de posar-hi paraules és el primer gran pas per recuperar-se.