Enlaces accesibilidad
Investidura

Els sindicats policials es manifesten contra l'amnistia

  • Les organitzacions consideren que és un "precedent molt perillós" per governar "a cop de llei"
  • Denuncien que és una "humiliació" pels policies que van intervenir l'1-O, i un intent de "fer-los fora de Catalunya"

Per
Concentració de sindicats policials a la Ciutat de la Justícia | SERGI BASSOLAS
Concentració de sindicats policials a la Ciutat de la Justícia | SERGI BASSOLAS

Un centenar de policies nacionals i guàrdies civils, amb un centenar de persones més de suport, han protestat aquest divendres a la Ciutat de la Justícia de Barcelona contra la llei d’amnistia pactada entre el PSOE i els partits independentistes catalans. Convocats pel Sindicat Unificat de la Policia (SUP) i l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC), els concentrats han criticat el processament dels agents que van actuar l’1-O del 2017 i l’octubre del 2019, i en canvi es pugui amnistiar els manifestants detinguts. A la concentració hi han assistit dirigents del PP, Vox i Cs, que han criticat el pacte entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont.

Els sindicats policials s'oposen a l'amnistia | SERGI BASSOLAS

La concentració s’ha fet aquest divendres coincidint amb la citació al jutjat d’instrucció número 30 de sis policies nacionals investigats per vexacions a una detinguda l’octubre del 2019 en els aldarulls de la plaça Urquinaona després de la sentència del Tribunal Suprem. Cap d’ells ha declarat, però l’1 de desembre estan citats alguns d’ells altre cop a banda de set policies més.

Oposició a l'amnistia

La mobilització d'aquest divendres a Catalunya és una continuació de l'oposició frontal a l'amnistia manifestada per l'associació professional de la Guàrdia Civil JUCIL i el sindicat de la Policia Nacional JUPOL. Les dues organitzacions temen que l’acord d'investidura amb els independentistes comporti la desaparició dels dos cossos a Catalunya i "suposa una autèntica humiliació per als guàrdies civils i policies nacionals" que van intervenir a Catalunya l’1-O.

JUPOL entén també que l'acord avança en l'expropiació de la comissaria de Via Laietana, en un procés "planificat" per expulsar els cossos i forces de seguretat de l'Estat a Catalunya. En aquest sentit interpreten l'increment d'efectius dels Mossos d'Esquadra pactat recentment entre la Generalitat i el Ministeri de l'Interior.

Els sindicats policials també exigeixen explicacions a l'exconsellera de Salut, Alba Vergés, pel retard en la vacunació dels agents durant la pandèmia. Ho veuen com una clara demostració de la "discriminació" i l'"odi" que reben els cossos de seguretat de l'Estat per part de les institucions catalanes.

El jutge que investiga el cas ha ofert a Vergés, que ara és vicepresidenta primera del Parlament, declarar voluntàriament com a imputada. Si no ho fa en el termini de 20 dies, remetrà l'expedient al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que és l'organisme competent donat que Vergés, en la seva condició de diputada, és aforada.