Enlaces accesibilidad
Botànica

Gingko biloba, l'arbre que va sobreviure a la desaparició dels dinosaures

  • El ginkgo biloba porta més de 260 milions d’anys a la terra
  • Aquest arbre es caracteritza per la seva gran resistència davant qualsevol clima

Per
Va de Verd - El ginko biloba, l'arbre que va coinviure amb els dinosaures

El ginkgo biloba és una planta que amaga molta història i curiositats darrere. Des de fa més de 260 milions d’anys que és a la Terra i això fa que se’l consideri un fòssil vivent. Xavi Miró, de Miró Garden Organic, explica aquestes i altres curiositats sobre aquesta espècie originària de la Xina.

Els més resistents

Els ginkgos són arbres que quan creixen poden arribar a fer fins a 35 metres d’alçada i són molt resistents a climes extrems de vent i neu. Però al llarg de la història s’ha demostrat que poden persistir molt més. Aquesta espècie va estar present en lextinció dels dinosaures i també va sobreviure a la bomba atòmica d’Hiroshima de 1945, mentre que totes les altres plantes i animals de l’àrea van ser destruïts.

Exemplar de l'arbre ginkgo biloba

Exemplar de l'arbre ginkgo biloba RTVE Catalunya

Propietats medicinals

Aquests arbres poden tenir diversos usos, tant en la gastronomia com en la medicina. La llavor del ginkgo és comestible, i tot i que no és gaire bona, té propietats antisèptiques que poden matar microorganismes i bacteris de la pell. A part, les seves fulles també tenen qualitats medicinals relacionades amb el sistema nerviós i cardiovascular. Així i tot, cal anar amb compte perquè un ús excessiu de l’extracte de fulles de ginkgo pot tenir efectes negatius.

Vestir les ciutats amb ginkgos

També pot ser un arbre ornamental i s’adapta amb facilitat a climes urbans. També té l’avantatge que rarament pateix malalties o és atacat per insectes. A la tardor les seves fulles es transformen a un color groc intens. A Catalunya el ginkgo està plantat als carrers de diverses localitats com Barcelona o Girona.