Enlaces accesibilidad
Investidura

La dreta treu al carrer milers de persones indignades amb l'amnistia

  • La plataforma Cataluña Suma, impulsada pel PP, Vox i Ciutadans, omple de gom a gom la Plaça Sant Jaume de Barcelona
  • A les manifestacions a les capitals de província s'hi han sentit crits i insults contra Pedro Sánchez i Carles Puigdemont

Per
Cartell contra l'amnistia a la concentració de la Plaça Sant Jaume de Barcelona
Cartell contra l'amnistia a la concentració de la Plaça Sant Jaume de Barcelona

Milers de persones s'han manifestat aquest diumenge per expressar el seu rebuig a l'amnistia pactada entre el PSOE i els partits independentistes en el marc de les negociacions per investir Pedro Sánchez. La mobilització l'ha convocada la plataforma Cataluña Suma por España i ha comptat amb el suport explícit del Partit Popular, Vox, Ciutadans i diverses entitats partidàries de la unitat d'Espanya i contràries a la independència de Catalunya.

El rebuig a l'amnistia omple de gom a gom la plaça Sant Jaume

La concentració més multitudinària ha estat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, que s'ha omplert amb unes 6.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, que portaven banderes espanyoles i cartells com "Stop amnistía" o "Stop Sánchez", i que han cridat consignes contra el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez i l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, com ara "Puigdemont a presó", "Pedro Sánchez fill de puta" o "Espanya no es ven, Espanya es defensa".

Un gran ninot de Puigdemont vestit de presidiari, una rèplica del cap de Pedro Sánchez amb el nas allargat sobre el Falcon (l'avió amb el qual viatja el president espanyol) o una gran imatge de Puigdemont vestit amb un mico taronja de pres acompanyat d'un guàrdia civil, són altres dels muntatges i símbols més destacats que s'han vist a la concentració.

A la manifestació al centre de Barcelona hi han assistit els líders polítics del PP, Vox i Ciutadans a Catalunya. Hi eren Alejandro Fernández, president del PP català, Ignacio Garriga, secretari general de Vox, i Carlos Carrizosa, màxim dirigent de la formació taronja a Catalunya. També s'hi han adherit més d'una cinquantena d'associacions i entitats, com ara Empresaris de Catalunya, Associació per la Tolerància, Jusapol, S'ha Acabat, Convivència Cívica Catalana o Espanya i Catalans.

Posteriorment, alguns manifestants han marxat cap a la seu de la delegació del Govern espanyol a Catalunya, al carrer Mallorca amb Roger de Llúria, on s'hi han arribat a concentrar 2.600 persones, segons la Guàrdia Urbana. Els Mossos d'Esquadra han desplegat un ampli dispositiu per blindar l'edifici, però no s'han registrat incidents.

Protestes a totes les províncies

La concentració en contra de l'amnistia a Tarragona ha aplegat unes 700 persones al balcó del Mediterrani, segons dades de la Guàrdia Urbana. Els missatges han anat dirigits principalment contra l'actual president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a qui han acusat de ser un "delinqüent" i un "traïdor". En la mateixa línia, han demanat l'empresonament tant de Sánchez com de Carles Puigdemont.

700 persones s'han aplegat al balcó del Mediterrani, a Tarragona | ACN

700 persones s'han aplegat al balcó del Mediterrani, a Tarragona | ACN

Un cop acabada la protesta, que s'ha celebrat sense incidents, un grup de manifestants s'ha desplaçat fins a la seu del PSC, a l'avinguda Ramon i Cajal, per mostrar el seu rebuig als pactes per la investidura de Pedro Sánchez.

La manifestació de Girona s'ha fet davant de la seu de la subdelegació del Govern espanyol i hi han participat un centenar de persones, que han cridat proclames de "Puigdemont a presó" i també de "Sánchez a presó". La convocatòria s'ha desenvolupat sense incidents, tot i la presència d'un grup reduït de persones amb estelades que els han instat a abandonar Girona des de la plaça U d'octubre, a l'altra banda de la Gran Via de Jaume I.

Un centenar de persones protesten contra l'amnistia davant la subdelegació del Govern espanyol a Girona | ACN

Un centenar de persones protesten contra l'amnistia davant la subdelegació del Govern espanyol a Girona | ACN

Pel que fa a Lleida, unes 200 persones, segons els Mossos d'Esquadra, s'han concentrat a la plaça Sant Francesc per rebutjar l'acord d'amnistia entre Junts i el PSOE. Desenes de senyeres han compartit espai amb banderes d'Espanya i la Unió Europea en l'acte encapçalat per dirigents del Partit Popular. Alguns manifestants han exhibit pancartes en contra de Pedro Sánchez i han cridat consignes com "Puigdemont a presó" i "Espanya no es ven".

La manifestació contra l'amnistia omple la plaça Sant Francesc de Lleida | ACN

La manifestació contra l'amnistia omple la plaça Sant Francesc de Lleida | ACN

L'únic moment de tensió s'ha viscut quan una persona aliena a la convocatòria ha increpat alguns dels manifestants.

Les protestes celebrades a Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida formen part de la convocatòria general feta pel Partit Popular aquest diumenge a manifestar-se a totes les capitals de província d'Espanya. Els populars clamen contra els pactes del PSOE amb l'independentisme que creuen que posen en risc "la unitat d'Espanya, acaben amb l'Estat de Dret i liquiden la igualtat entre els espanyols".