Enlaces accesibilidad
Música

Raimon: 9 detalls de la seva biografia per conèixer el cantautor

  • Tens disponible el documental 'Raimon, l'home que diu no' a RTVE Play Catalunya
  • Aquest 2023 es commemora el 60è aniversari d''Al vent', la cançó amb la qual Raimon va iniciar la seva trajectòria

Per

Raimon, l'home que diu no

'Raimon, l'home que diu no' és el documental de producció pròpia que ha estrenat RTVE Catalunya per commemorar el cantautor valencià, Ramón Pelegero Sanchis, en el 60è aniversari d'Al vent, la seva cançó més popular. Un recorregut documental de 59 minuts per la vida i l'obra d'un dels màxims exponents del moviment històric de la Nova Cançó, que ha dut a terme gran part de la seva carrera a Barcelona.

"Parlar de Raimon és parlar de tots nosaltres", afirma en el metratge el pintor Joan Pere Viladecans, tot fent referència al compromís polític i lingüístic del cantautor durant el franquisme i al seu paper de divulgador de grans poetes catalans. Si no coneixes la seva història, aquí tens unes cisallades per repassar la seva biografia!

1. Nascut a Xàtiva l'any 1940

Raimon és un dels artistes veterans en valencià més reconeguts. Va néixer a Xàtiva, València el 2 de desembre de 1940, al "carrer Blanc", carrer que cita en diferents cançons. De jovenet va treballar un parell d'anys a l'emissora de ràdio de la seva ciutat, on s'introduí en el món del disc i conegué les interpretacions d'artistes tan diversos com Juliette Gréco, The Platters o Juanito Valderrama. Als 17 anys es va traslladar a la ciutat de València per estudiar a la Facultat de Filosofia i Lletres l'especialitat d'història, disciplina en la qual es va llicenciar en 1962. És llavors quan va fer les primeres lectures d'Ausiàs March, Espriu, Pla i Fuster.

2. 'Al Vent'

Raimon va compondre la lletra d'Al vent, la seva cançó més popular, l'any 1959 quan tenia només 19 anys, i havia obtingut un viatge "a dit" amb moto. La lletra, encara que parla de cercar la llum, la pau i a Déu, transmet la vivència de trobar-se tot ell immers en el vent. Expressa de mode magistral l'esperit de llibertat d'un jove.

Aquest 2023 es commemora el seixantè aniversari de l'enregistrament d'Al vent, la cançó amb la qual va iniciar la seva trajectòria i es va acomiadar dels escenaris el 2017.

3. 'Se'n va anar' i la censura

Després de publicar el seu primer disc va rebre la proposta de participar en el Festival de la Cançó Mediterrània amb una cançó en català. Acabada la carrera i reticent a l'inici perquè era un certamen de format comercial, Raimon va acabar acceptant per voluntat de servei al país i a la llengua. Raimon, encorbatat i sense guitarra, va cantar juntament amb Salomé 'Se'n va anar', una cançó d'amor de Josep Maria Andreu i Lleó Borrell.

La peça, votada pel públic, va guanyar el primer premi, i gràcies a la presència de Raimon es va poder revestir d'una significació de reivindicació política que només amb Salomé no hauria assolit. A partir d'aquest moment, la Cançó Catalana, considerada fins aleshores com un fenomen minoritari i inofensiu, començaria a rebre assíduament les pressions de la censura i de les institucions franquistes.

4. 'Diguem no', tot un himne

El títol del documental fa referència a 'Diguem no', la cançó de Raimon més reprimida pel franquisme que durant molts anys va haver de ser cantada amb algunes alteracions respecte del text original. Aquesta va ser convertida pels seguidors del cantautor en un himne de resistència.

5. Música i poesia

El cantautor de Xàtiva va presentar un disc que recollia els poemes de Salvador Espriu que va musicar al llarg de la seva carrera. 'El meu poble i jo' és un d'ells. Raimon també va donar a conèixer un altre recull, de diversos poetes, entre ells Ausiàs March.

6. Primera actuació a TVE

Sol amb una guitarra en un plató fosc. Així va ser la primera actuació del cantant Raimon a la televisió, o sigui a TVE. Es tracta d'un programa monogràfic del cantant interpretant els seus temes als primers estudis de TVE a Catalunya, a Miramar.

7. L'amor de la seva vida

"Des que ens vam conèixer vam arribar a la conclusió que no podríem viure l'un sense l'altre" confessa Raimon al documental. Parla de la seva dona, amb qui ha compartit èxits i derrotes ja fa més de 50 anys. 'Com un puny' és una de les cançons d'amor que expliquen el que és la plenitud d'un amor adult.

8. Reconeixements

L'any 2014 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Va ser la primera vegada que un cantautor rebia un premi literari d'aquesta magnitud. Entre altres reconeixements, també va rebre la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona i el Premi Enderrock a la trajectòria.

9. Retirada dels escenaris

El cantautor es va retirar definitivament dels escenaris després de més de 55 anys en actiu el 2017. Ho va fer amb el darrer concert al Palau de la Música Catalana del cicle Dotze recitals.