Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 13 de novembre de 2023 | El PSOE registra la llei d'amnistia al Congrés

  • El debat d'investidura serà el dimecres 15 i el dijous 16 de novembre
  • Augmenten un 57% els delictes contra la llibertat sexual perpetrats per menors
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El president en funcions Pedro Sánchez i el seu equip ha registrat la llei d'amnistia al Congrés
El president en funcions Pedro Sánchez i el seu equip ha registrat la llei d'amnistia al Congrés

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la convocatòria del debat d'investidura el pròxim dimecres 15 i dijous 16 de novembre. Abans, aquesta mateixa tarda, el PSOE ha registrat al Congrés la llei d'amnistia sense la signatura de Sumar i els socis independentistes, en mig de les protestes al carrer i crítiques polítiques de PP i Vox.

La Fiscalia de Menors de Barcelona alerta que en els darrers 7 anys han augmentat un 57% els delictes contra la llibertat sexual comesos per joves d'entre 14 i 18 anys.

Barcelona ja compta amb una nova senyalització per obligar els usuaris de la bicicleta i el patinet a anar a peu per la zona indicada. Les entitats socials inicien una campanya per evitar que Barcelona desactivi la mesura del 30% de reserva per habitatge protegit en les noves promocions.

Un informe de l'observatori de l'habitatge d'ús turístic a Catalunya consta que l'impacte econòmic dels pisos turístics va arribar l'any passat als 2.600 milions d'euros.

S'inaugura el Science & Cooking World Congress Barcelona.

Resum notícies a Catalunya: 13 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:52

    El Patronat de Turisme de Lleida destinarà 1,2 MEUR a ajuts per a accions de promoció turística

     

    El Consell d'Administració i la Junta General del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, l'òrgan de govern de l'entitat, han aprovat aquest dilluns el pressupost del Patronat per a l'any 2024, previ a l'aprovació per part del ple. Serà de 5,61 milions d'euros, un 4,6% més respecte als comptes del 2023 i del 2022 que han estat d'uns 5,35 milions d'euros cadascun. Del total, l'òrgan preveu destinar més d'1,2 milions d'euros a ajuts per a actuacions de promoció turística adreçats a ajuntaments, consells comarcals i entitats turístiques. 

  • 18:30

    El PSOE registra sense els seus socis la "llei d'amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya"
     

    La intenció del grup socialista era que la iniciativa portés la signatura de Sumar i dels socis independentistes d'ERC, Junts i Bildu, a més dels nacionalistes PNB i BNG. Finalment, el vistiplau d'aquests grups ha fet enrederir l'entrada a registre. Fonts parlamentàries han confirmat que la llei ha entrat al Congrés presentada pel Grup Socialista, sense mencionar altres formacions, que encara estan analitzant-la. 

     

  • 18:17

    La Generalitat atorga la línia d'ajuts industrials més gran de la seva història 

     

    La Generalitat destina 45 milions d'euros a ajuts d'inversió industrial. Són 200 les empreses beneficiàries, la majoria vinculades a l'alimentació, el metall i la química. El pressupost inicial de la convocatòria d'ajuts era de 10 milions, però s'ha ampliat davant l'allau de sol·licituds. La línia d'ajuts -que consisteix a assumir fins al 20% de la inversió del projecte - permetrà crear gairebé 1.500 nous llocs de feina.

    La Generalitat atorga la línia més gran d'ajuts industrials de la seva història
    rtve La Generalitat atorga la línia d'ajuts industrials més gran de la seva història |
  • 18:00

    Un informe que xifra en 2.650 milions d'euros l'impacte econòmic a Catalunya d'aquest tipus d'habitatges l'any 2022. 

     

    L'Observatori de l'Habitatge d'Ús Turístic mostra com l'impacte econòmic dels pisos turístics ha crescut exponencialment els darrers anys a Catalunya. Els comerços, la restauració i l'oci van ser els grans beneficiats, emportant-se el 75% del total de la despesa. En aquest sentit, la Federació Catalana d'Apartaments Turístics lamenta que amb la nova limitació qui se'n veuria perjudicada és l'economia catalana.

    Els habitatges turístics recapten 2.600 milions d'euros al 2022
    rtve Els habitatges turístics recapten 2.600 milions d'euros al 2022 | Àlex Cabrera
  • 17:45

    L'Ajuntament de Tortosa aprova per unanimitat la creació del servei municipal de llars d'infants públiques

     

    El ple de l’Ajuntament de Tortosa aprova per unanimitat la creació del servei municipal de llars d’infants públiques. També ha aprovat, inicialment, el seu reglament que se sotmetrà a informació pública durant un període de 30 dies. Per poder posar en funcionament el servei, el consistori haurà de formalitzar un conveni amb el departament d’Educació, qui delegarà la competència. 

  • 17:22

    Diversos sindicats de Mossos denuncien que Grups d'Atenció a la Víctima de violència de gènere es nodreixen d'agents provisionals

     

    El Sindicat Autònom de Policia (SAP) i el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME) han denunciat en un comunicat conjunt que Grups d'Atenció a les Víctimes de violència masclista i de gènere (GAV) es cobreixen amb agents provisionals, especialment a les comissaries de les tres regions policials metropolitanes. Segons les dues formacions, aquesta situació és conseqüència de les polítiques que aplica el Departament d'Interior, tant de la modificació del Decret d'Estructura com del darrer acord signat amb la Direcció General de Policia, que "dificulten" que els agents optin a treballar en funcions "tan específiques".

  • 16:37

    L'Informatiu 2 - 13/11/2023

     

    La llei d'amnistia està a punt de registrar-se al Congrés. Falta la signatura d'Esquerra. El PSOE i els seus socis d'investidura estan acabant de perfilar el text que inclou totes les causes relacionades. Abans que la llei entri a registre, la presidenta del Congrés Francina Armengol ja ha posat data a la investidura. Serà el 15 i 16 de novembre. Les agressions sexuals comeses per menors d'entre 14 i 18 anys han augmentat un 57% els darrers 7 anys. La Lliga s'atura 15 dies pels compromisos internacionals amb el Barça tercer a 4 punts del líder, el Girona.

    L'Informatiu 2 - 13/11/2023
    rtve L'Informatiu 2 - 13/11/2023
  • 16:00

    Un jutjat de Reus investiga 15 mossos que van participar en la detenció del 'pistoler de Tarragona'

     

    La detenció va tenir lloc després d'un intercanvi de drets. La seva germana ha ratificat avui la querella on denuncia que va ser un dispositiu desproporcionat. El mes de desembre del 2021, l'home va disparar a 3 companys de feina, va fugir i es va atrinxerar en una masia de Riudoms. Va quedar greument ferit i l'agost de l'any passat va rebre l'eutanàsia. 

  • 15:49

    El festival Loop s’endinsa en la crisi de l’ecosistema i la recuperació de la memòria amb 116 artistes

     

    El festival Loop ha presentat la 21a edició que comptarà amb 116 artistes del 14 al 24 de novembre. En 58 espais de Barcelona, el certamen oferirà un cartell amb exposicions, projeccions i performances realitzat per 38 comissaris. La crisi de l’ecosistema i la recuperació de la memòria són les temàtiques principals de la nova edició que comptarà amb noms de reconeguda trajectòria com els cineastes José Val del Omar i João Pedro Rodrigues, la creadora xilena Lotty Rosenfeld o l’artista xinès Tao Hui. Un dels plats forts serà un diàleg entre les instal·lacions de Val del Omar i Hui amb les col·leccions al Museu Frederic Marès i el Picasso. ‘Anoxia. Un preludi constant’, òpera en tres actes de Fito Conesa, inaugurarà el Loop.

  • 15:38

    Augmenten un 57 % els delictes contra la llibertat sexual perpetrats per menors.

     

     

    La Fiscalia de Menors de Barcelona alerta d'un increment de les agressions i els abusos sexuals comesos per joves d'entre 14 i 18 anys en els últims 7 anys. 

    Augmenten un 57 % els delictes contra la llibertat sexual en el últims 7 anys a Barcelona
    rtve Augmenten un 57 % els delictes contra la llibertat sexual en el últims 7 anys a Barcelona

     

  • 14:20

    L'Informatiu - 13/11/2023

     

    La llei d'amnistia inclou tots els actes penals, administratius o comptables relacionats amb el 9N i l'1 d'octubre, entre gener de 2012 i fins avui. A la llei d'amnistia queden exclosos delictes de traïció a l'estat, contra drets humans o lesions i també el terrorisme, però, en aquest cas, si hi ha sentència ferma. L'articulat no inclou el lawfare. És un document de 23 pàgines al que ha tingut accés TVE. 

    L'Informatiu - 13/11/2023 - ver ahora
    rtve L'Informatiu - 13/11/2023
  • 14:17

    Ferit greu un motorista per un accident a la C-60 a l'altura del túnel de Parpers en sentit Mataró

     

    La C-60 a l'altura del túnel de Parpers en sentit Mataró ha quedat tallada per un accident dins del túnel. El sinistre s'ha produït entre un cotxe i una moto. Hi ha un ferit greu, segons els Mossos. 

  • 14:08

    L'Audiència torna a suspendre el macrojudici a la banda acusada de 98 robatoris a cases i l'assenyala d'aquí a un any

     

    L'Audiència de Girona ha tornat a suspendre el macrojudici que ha d'asseure al banc dels acusats vuit suposats integrants d'un grup criminal que hauria perpetrat 98 robatoris a cases entre el juliol del 2017 i el juny del 2018. El judici havia de començar aquest dilluns i estava previst que s'allargués fins al 22 de desembre. Un dels vuit acusats no ha comparegut i el tribunal ha acordat la suspensió del judici. És el segon cop que no es pot fer després que el febrer passat s'ajornés per la vaga de lletrats de l'administració de justícia. Ara, el tribunal ha assenyalat la nova data de celebració a un any vista. En concret, està previst que comenci el 4 de novembre del 2024. Els acusats s'enfronten a penes de fins a 12 anys i mig de presó.

  • 13:35

    Els embassaments de les conques internes catalanes registren un mínim històric del 18,89%

     

    L'actual nivell se situa per sota del 16 de novembre de 1989, quan va arribar a un mínim del 18,9% i 0,15% de dimarts passat. L'embassament de Darnius Boadella es troba al 14,52% de la seva capacitat; el de Sau, al 16,87%; Susqueda, al 18,09%; La Baells, al 24,98%; La Llosa del Cavall, al 19,56%; Sant Ponç, al 26,90%; Foix, al 54,32%; Siurana, al 4,12%, i Riudecanyes, al 3,96%. L'estat dels embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) amb una capacitat superior als cinc hectòmetres cúbics se situa en el 34,59%, quan fa un any es trobaven en un 37,41% de la seva capacitat.

  • 13:45

    Es dupliquen els delictes sexuals comesos per menors en els darrers 7 anys

     

    Segons l'informe, no s'han detectat brots específics de delinqüència i es mantenen xifres molts semblants a les de 2021, però si mirem uns anys més enrere sí que destaquen algunes xifres i especialment en matèria de llibertat i indemnitat sexual. El ministeri públic va comptabilitzar 60 delictes d'abusos o agressions sexuals comesos per menors de 18 anys el 2016, que contrasten amb els 139 del 2022, més del doble.

    Es dupliquen els delictes sexuals comesos per menors a Barcelona en els darrers 7 anys
    rtve Es dupliquen els delictes sexuals comesos per menors a Barcelona en els darrers 7 anys | Maria Huguet
  • 13:25

    Salut deixarà d'externalitzar la rehabilitació i derivar pacients a clíniques privades el 2025

     

    Els hospitals, els CAP i els sociosanitaris gestionats pel Servei Català de la Salut deixaran de derivar pacients a clíniques privades perquè facin rehabilitació a partir de 2025. Fonts de Salut han indicat que l'objectiu és que aquest servei, juntament amb la logopèdia i la teràpia ocupacional, passin a ser un element més del procés assistencial coordinat. A finals de novembre la direcció del CatSalut donarà llum verda a la modificació parcial del decret que regula els convenis i contractes de gestió sanitaris i posteriorment es remetrà a l'executiu per a la seva aprovació final.

  • 13:24

    El Partit Popular Europeu sol·licita un debat sobre l'amnistia al pròxim ple d'Estrasburg: "Amenaça l'estat de dret"

     

    El debat sobre l'amnistia tindrà lloc entre els dies 20 i 23 de novembre. La formació assegura que el pacte entre el PSOE i les formacions catalanes independentistes "amenaça l'estat de dret" a Espanya i subratlla que la separació de poders i la independència del poder judicial "no es pot sacrificar simplement per formar una majoria de govern".  

    El PP i Cs també han enviat una carta als principals dirigents de la UE advertint-los sobre les implicacions de la futura llei.

  • 13:18

    PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG registren conjuntament la llei d'amnistia al Congrés

     

     

    PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG ja han registrat la llei d'amnistia, que contempla tots els casos relacionats amb el procés des de 2012 fins a l'actualitat. Les formacions han optat per fer el registre telemàticament, i no de forma presencial. La Mesa, on hi ha majoria progressista, qualificarà la norma la setmana que ve i els grups demanaran una tramitació urgent.

  • 13:05

    Barcelona instal·la una nova senyalització que obliga a baixar de la bici o del patinet a set punts de la ciutat

     

    La mesura s'emmarca en el Pla endreça i té com a objectiu ajudar a reduir els conflictes de convivència entre vianants i bicicletes i vehicles de mobilitat personal. Les zones on s'han posat els nous cartells són espais en què ja existeix algun tipus d'indicació relacionada amb la prohibició de circulació de bicicletes i que el consistori ha volgut reforçar. L'equip de govern preveu posar una trentena de senyals més abans de finals d'any.

  • 12:46

    L'Aeroport de Barcelona supera els 4,5 milions de passatgers a l'octubre, un 9,4% més que 2022



    El total d'usuaris enguany és de 42.205.735, un 20,3% més de gener a octubre de l'any passat, i també augmenten els usuaris de Girona-Costa Brava, Reus i Sabadell. Del total de viatgers en l'Aeroport de Barcelona, 4.577.024 van ser comercials, i 3.381.812 d'aquests van ser de vols internacionals, un 12% més que en el mateix període de 2022, segons un comunicat d'Aena d'aquest dilluns.

  • 12:30

    Perdonen el deute a una veïna de Tàrrega per les compres compulsives del seu difunt marit

     

    El jutjat de primera Instància número 6 de Lleida ha perdonat un deute de 31.838 euros a una veïna de Tàrrega de 78 anys, que es trobava en una situació d'insolvència per compres compulsives que va fer el seu difunt marit. L'home, de 84 anys, tenia les capacitats minvades pel tractament contra el càncer que rebia i havia adquirit productes per a la vida quotidiana que eren innecessaris com matalassos, bateries de cuina o una depuradora d'aire. El jutge ha aplicat la Llei de la Segona Oportunitat a l'afectada i l'ha exonerat del capital pendent.

  • 12:20

    Diverses entitats socials es concentren per defensar la reserva del 30% per a habitatge social

     

    Diverses entitats socials s'han concentrat aquest dilluns per defensar la reserva del 30% en les noves construccions per a habitatge social a Barcelona. "La mesura funciona", ha dit la portaveu de la PAH, Lucía Delgado, que ha acusat els partits polítics de voler tombar la mesura. Els portaveus han coincidit que si no s'han assolit les xifres d'habitatge social esperades ha estat per la decisió de no suspendre llicències que ja estaven en curs, per la pandèmia, que va bloquejar les activitats, i per la manca d'inspeccions del consistori. Les entitats demanen a l'Ajuntament de Barcelona més recursos per fer complir la reserva i evitar fraus.

  • 12:10

    L'aeroport de Girona - Costa Brava supera els 1,5 milions de passatgers des de principis d'any

     

    L'aeroport de Girona-Costa Brava supera els 1,5 milions des de principis d'any, un 18,4% més respecte del mateix període del 2022. A més, aquest setembre han passat pel de Girona 190.289 passatgers, una xifra que suposa un 23,8% més respecte del mateix mes de l'any passat. Pel que fa a operacions, l'últim mes se n'hi ha fet 2.125, un 4,5% menys que l'octubre del 2022. 

  • 11:30

    L'Audiència Nacional obre diligències prèvies per aclarir l'atac contra Vidal - Quadras

     

    El jutge de l'Audiència Nacional Francisco de Jorge obre diligències prèvies per aclarir l'atac que dijous passat, 9 de novembre, va patir l'expresident del PP de Catalunya i fundador de Vox, Aleix Vidal-Quadras. El magistrat considera que els fets podrien ser competència d'aquest tribunal perquè es tracta d'un delicte de temptativa d'assassinat de naturalesa terrorista. Així, es troba en espera que el jutjat d'instrucció de Plaza Castilla, que és el que inicialment va obrir una causa després de rebre l'atestat policial, es pronunciï sobre la possible competència de l'Audiència Nacional.

  • 11:20

    El 15 i 16 de novembre se celebrarà el ple d’investidura de Pedro Sánchez. 

     

     

    La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha anunciat en una breu compareixença a la Cambra Baixa que aquest dimecres i dijous tindrà lloc la sessió d'investidura de Pedro Sánchez. 

    En una primera volta el candidat socialista necessita una majoria absoluta per ser escollit, és a dir, el suport de, com a mínim, 176 dels 350 diputats totals. En una segona votació, en canvi, serien suficients més vots afirmatius que negatius. 

  • 11:10

    Intervenen gairebé 4.000 objectes falsificats en una operació contra la propietat intel·lectual a El Pertús

     

    Una operació conjunta de la Guàrdia Civil i la Gendarmeria francesa ha intervingut 3.940 objectes falsificats al Pertús. L'operatiu contra la propietat intel·lectual ha localitzat les peces de conegudes marques en quatre establiments que es van inspeccionar de forma simultània. En l'actuació hi van participar més de 80 agents d'ambdós cossos policials. Hi ha quatre investigats de nacionalitat marroquina per presumptes delictes contra la propietat intel·lectual i el blanqueig de capitals. Es calcula que el material intervingut tenia un valor de 680.405 euros. Les diligències i els objectes intervinguts s'han posat a disposició del jutjat d'instrucció 4 de Figueres.

  • 11:00

    Procuradors i advocats catalans protestant contra l'amnistia.

     

     

    Un centenar d'advocats, procuradors i altres operadors jurídics catalans s'han concentrat davant la Ciutat de la Justícia per a mostrar la seva preocupació per l'anunciada llei d'amnistia. Pels pactes polítics que s'han publicat, diuen en un manifest que han signat 2152 advocats, "suposaria una vulneració als principis essencials de tot Estat de Dret: el principi de legalitat, la igualtat davant la llei i la separació de poders". 

    Veuen "especialment preocupant" és el concepte de “lawfare” que inclou el pacte entre PSOE i Junts, que significa assumir que a Espanya existeix una “guerra jurídica” o “persecució dels jutges” a ciutadans per raó de la seva ideologia. Aquest concepte és un afront directe a la independència judicial i a la separació de poders.

  • 09:50

    Illa nega que hagi existit "lawfare judicial" malgrat quedar recollit en l'acord signat pel PSOE amb Junts per a la llei d'amnistia i la investidura de Sánchez.

  • 9:10

    Asens, sobre la llei d'amnistia: "El PSOE no ho fa per convicció".

     

     

     

    El negociador de Sumar per arribar a una investidura de Pedro Sánchez, Jaume Asens, creu que el PSOE no accepta la llei d'amnistia per convicció: "Ho fa per oportunitat. Creuen que és un mal menor". 

     

    Asens creu que la llei d'amnistia no ens sorprendrà: "Si sorprèn alguna cosa és l'argumentació de l'exposició de motius"

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Asens explica que el seu paper en les negociacions ha estat aplanar el camí per a la investidura que el PSOE ha pogut transitar: "El nostre paper ha sigut com el Marco Polo de les negociacions" 

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 13 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    6.500 persones protesten a Barcelona contra l'amnistia. 

     

     

    Concentracions també en contra de l'amnistia a les quatre capitals catalanes. La més nombrosa a Barcelona, on 6.500 persones van omplir la plaça de Sant Jaume segons la Guàrdia Urbana. A la capital catalana la convocava "Cataluña suma por España" i ha comptat amb la presència del líder del PP Alejandro Fernández, el de Ciutadans Carlos Carrizosa, o el de Vox Ignacio Garrriga.

    En acabar la concentració un grup de manifestants s'ha desplaçat fins a la delegació del Govern d'Espanya a Catalunya. A Tarragona, 700 persones han protestat al Balcó del Mediterrani, mentre que més minoritàries han estat les convocatòries de Lleida i Girona.

  • 8:15

    Desena nit de protestes davant la seu socialista de Ferraz.

     

     

    El rebuig als acords de socialistes i junts per la llei d'amnistia continua provocant manifestacions davant la seu socialista al carrer Ferraz de Madrid. Aquesta nit amb menys incidents. Ha estat cap a les 220 hores quan un grup d'encaputxats han llençat objectes a la policia que, finalment, els ha acabat dispersant. 

    El dispositiu policial en aquesta desena nit de protestes ha estat ampli i el nombre d'assistents menor que altres nits, 1.200 persones segons la delegació del govern. Les protestes havien estat més nombroses al migdia, arribant a les 8.000 persones. Després de les concentracions convocades pel PP, els manifestants s'havien desplaçat fins a Ferraz sense que es registressin aldarulls destacables. 
     

     
  • 8:10

    En marxa la maquinària del Congrés pel registre de la llei d'amnistia. 

     

     

    Aquest dilluns d'espera que es registri de la llei d'amnistia al Congrés, condició de Junts abans d'arribar al ple d'investidura de Pedro Sánchez que encara no té un calendari tancat. Una investidura que convocarà la presidenta i en la que Pedro Sánchez té assegurada la majoria absoluta amb 179 vots.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 13 de novembre de 2023.