Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Salvador Illa, sobre l'amnistia: "No es pren per criteris electorals"

  • El primer secretari del PSC admet que la mesura de gràcia és complexa i admet que té riscos
  • Illa descarta un referèndum d'autodeterminació a Catalunya: "No estem per dividir-nos"

Per
Cafè d'idees - Salvador Illa, sobre l'amnistia: "No es pren per criteris electorals"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, diu que l'amnistia la decisió de donar suport a l'amnistia no es pren per criteris electorals "mirant les enquestes" i que ho ha parlat amb Pedro Sánchez. Illa reconeix que no és una mesura "còmode" ni senzilla: "Això és lideratge polític. Marcar un camí. Pot anar bé o no, però tot té riscos".

En aquest sentit, Illa ha agraït les "cessions" de l'independentisme: "Fa un any no hauria sortit aprovada la resolució de la CUP per un referèndum?".

Illa descarta un referèndum d'autodeterminació a Catalunya perquè "en una societat plural" cal buscar el que pot cohesionar: "Això és un camí de divisió. No estem per dividir-nos. Hem de posar l'esforç en buscar allò que ens uneix".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Illa respon l'acusació de Jaume Asens en aquest programa qui acusava els socialistes de proposar la llei d'amnistia sense convicció. El secretari dels socialistes catalans afirma que és el PSC qui ha de fer aquesta afirmació i s'hi oposa. "S'ha produït una situació que ens ha fet aconsellable fer aquest pas", ha argumentat Illa.

Va haver-hi unes eleccions. Això és la política

El primer secretari del PSC recorda que el 23 de juliol hi va haver eleccions i, després de quatre mesos de negociar, vuit grups del Congrés investiran a Pedro Sánchez: "Això és la política, buscar acords. Entenc que hi hagi persones que no ho comparteixin. Quan es van decidir els indults també hi havia molts dubtes".

Illa, sobre l'amnistia: "S'adiu amb l'esperit de la Constitució"

Illa argumenta que la llei d'amnistia presentada ahir pel PSOE al Congrés "s'adiu amb l'esperit de la Constitució" i que és fruit del resultat electoral: "És una llei molt ben armada jurídicament i s'adiu amb l'esperit de la Constitució que assenyala la convivència com un bé suprem".

Sobre les manifestacions que s'estan produint en contra de l'amnistia a tot Espanya, Illa creu que no aniran a més per la solidesa de la democràcia espanyola si bé assenyala que el llenguatge importa. Illa retreu a alguns col·lectius que s'hi han expressat en contra, que no fessin manifestos en altres ocasions i reclama contenció: "Voten els ciutadans i van votar. Val el mateix el vot d'un conductor d'autobús o d'un cambrer que un jutge o d'un magistrat". Salvador Illa diu que hi ha expressions fora de lloc i demana "una mica de contenció".

Illa: "Díaz Ayuso no coneix cap dictadura"

El primer secretari del PSC retreu les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, quan va dir que vivíem en una dictadura: "Es desqualifiquen per si mateixes. No vull contribuir a aquesta escalada. Díaz Ayuso parla d'una dictadura quan hi ha vuit grups que hi donen suport. Ha conegut mai cap dictadura? No en coneix cap".

Amb relació les crítiques a la llei d'amnistia que ha fet l'expresident socialista Felipe González, Salvador Illa hi ha tret importància i diu que no "minva l'admiració" que sent per ell, però recorda que el conjunt del partit socialista "s'ha mostrat molt cohesionat".

I defensa la figura del mediador internacional perquè és una taula de diàleg "entre partits" no entre governs: "No és Espanya, són partits. El govern no necessita mediadors per qüestions d'aquest tipus".

El primer secretari del PSC desmenteix rotundament que el pacte del PSOE amb Junts per a la investidura inclogui l'Ajuntament de Barcelona: "No es poden barrejar llibretes".

Amb relació a l'aprovació del pressupost de la Generalitat, el líder dels socialistes catalans Illa reitera el seu suport als comptes del 2024 sempre que es compleixin els acords relacionats amb el pressupost del 2023: "Els d'aquest any els han de complir. Puc entendre que no es compleixin al cent per cent".