Enlaces accesibilidad
IPC

El preu dels aliments comença a moderar-se

Per
El preu dels aliments repunten un 8% en el darrer any
El preu dels aliments repunten un 8% en el darrer any

El preu dels aliments comença a donar algun senyal per l'esperança. La inflació d'octubre es va mantenir en el mateix nivell de setembre, el 3,4% a Catalunya. Ara bé, la principal diferència radica en el comportament dels aliments. Continuen encarint-se a ritme alt, del 8% interanual, però una mica menys que al setembre quan van fer-ho un 9,6%.

La inflació s'estanca, però els aliments estan massa alts

Una altra referència important de les darreres dades ofertes per l'Institut Nacional d'Estadística és la moderació del preu del transport. Puja un 2,3%, 2,2 punts menys que un mes abans, gràcies a la moderació dels preus dels carburants.

Millor comportament dels aliments

Les dades de l'INE d'octubre mostren una millora evident en molts dels habituals productes de la compra com el pa (3,7%), els ous (7,7%), la fruita fresca (6,6%) i la llet (11,5%). En canvi, alguns productes, com l'oli, continuen disparats amb un encariment acumulat l'últim any del 73%. El segueixen patates o arròs, un 16% més cars que fa un any.

Preus alts a mitjà termini

En el seu conjunt l'augment del preu dels aliments es modera al 8,3%, taxa encara molt alta, segons els analistes. Una tendència que encara durarà temps segons el secretari general del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla.

Els preus s'estabilitzen a l'octubre | Climent Sabater

Bon comportament de l'energia

Ha sigut l'abaratiment dels carburants el que ha compensat una electricitat i un gas a l'alça, i el que ha deixat invariable l'IPC, en el 3,4%, una dècima menys que el conjunt d'Espanya. La que manté la tendència de moderació és la inflació subjacent, sense aliments frescos ni energia, que cau a la taxa més baixa en any i mig, el 5,2%.

Repunt dels paquets turístics

Entre els productes i serveis que més s'han encarit durant el darrer any trobem els paquets turístics, que són ara un 20% més cars. Mentrestant, el que es paga a restaurants i hotels encadena tres mesos consecutius de baixada i ja està en el 5,2%.

Aquest fort increment dels paquets turístics es deu, doncs, a l'alça del preu del transport. El director general de 'Destinia', Ricardo Fernández, adverteix que l'encariment és més que evident en viatges als Estats Units.

Els paquets turístics s'encareixen un 20% respecte a l'any 2022 | Àlex Cabrera

També hi tenen a veure els conflictes geopolítics: la guerra a l'Orient Mitjà fa que els turoperadors canviïn les seves destinacions i Espanya se'n veu beneficiada, el que fa que tot s'encareixi per la demanda.