Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Laura Borràs assegura que tenen "desconfiança absoluta" amb els socialistes: "No som aliats. El gir és del PSOE"

  • La presidenta de Junts per Catalunya alerta que el pacte amb el PSOE és d'investidura i no de legislatura
  • Borràs acusa Junqueras d'apuntar cap a la divisió de l'independentisme

Per
Cafè d'idees - Laura Borràs: "No som aliats. El gir és del PSOE"

L'expresidenta del Parlament i presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, assegura que tenen reticències, recels i "desconfiança absoluta" amb els socialistes perquè no han plantejat aquesta negociació com una "aliança ni estratègia ni conjuntural". Borràs afirma que han aprofitat l'"aritmètica" i la necessitat dels vots de Junts pel PSOE perquè faci un canvi: "No som aliats. El gir és del PSOE".

Borràs afirma que l'acord amb el PSOE representa un gir "copernicà" dels socialistes perquè necessita els seus vots: "Fer política és negociar, però negociar bé, no a canvi de res". En aquest sentit, Borràs alerta que el pacte de Junts amb el PSOE és d'investidura i no de legislatura: "En funció de la seva paraula, durarà la legislatura. Jo estaria molt preocupat".

Laura Borràs insisteix que l'acord amb el PSOE no els converteix en aliats dels socialistes i que només han aprofitat la força conjuntural dels seus set diputats: "Els socialistes han anat a Brussel·les. S'havien aixecat de la taula amb Quim Torra perquè no volien relator. Deien que l'amnistia no hi cabia. Junts ha fet que el PSOE canviï".

La llei oberta a esmenes

Laura Borràs considera positives les esmenes a la llei d'amnistia durant el tràmit parlamentari si són per enriquir i blindar el text i recorda que ERC va signar un acord amb el PSOE abans: "Han estat aliats allà i aquí. Totes les aportacions que ajudin a enriquir seran benvingudes". Borràs diu que Junts no ha fet una mirada partidista del text de la llei i que Carles Puigdemont ha fet una negociació de país i posa d'exemple que el document no porta logotips: "Puigdemont és el president legítim. No formem part de cap bloc, donem els vots per la investidura. Ara es verificarà per tercers, notarialment".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, la líder de Junts acusa el president d'ERC, Oriol Junqueras, d'apuntar cap a la divisió de l'independentisme, arran de les seves paraules dient que no podia ser amnistiada. Borràs afegeix que mentre hi ha reaccions viscerals "dels poders de l'Estat" com ara jutges o funcionaris europeus "encara hi ha qui apunta a la divisió de l'independentisme".

E aquesta línia, la líder de Junts retreu a ERC no haver "respectat" les "ofertes d'unitat" que han fet des de Junts i posa d'exemple una proposta per a fer una llista europea conjunta encapçalada d'Oriol Junqueras: "Dos no van junts si un no vol. És una de les tristeses, aquesta voluntat de treballar més per una hegemonia política que per la independència".

La presidenta de Junts no s'ha volgut pronunciar sobre si la probable tornada de Carles Puigdemont ha de suposar convocar eleccions a Catalunya. Borràs sí que diu que Pere Aragonès ha perdut els suports parlamentaris del 52% i afirma que governa amb el suport del PSC: "Me'n guardaré prou de dir-li que ha de fer. Ell ha decidit no fer-ho, no sé què farà quan torni Puigdemont". Laura Borràs reclama a ERC "rescabalar tot el dany que s'ha produït, que ha estat molt": "Vam dir que fèiem un acord per un govern independentista, no per vetar al PSC de la presidència, sinó per tenir un govern independentista".

Laura Borràs recorda a Pere Aragonès que ha perdut els suports "del 52%" que el van fer president i que es manté a la Generalitat perquè té el suport del PSC.

S'acollirà a la llei d'amnistia

La presidenta de Junts per Catalunya diu que l'acord polític amb el PSOE reconeix que hi ha hagut aplicació de 'lawfare' i que podrà acollir-se a la llei d'amnistia una vegada que el seu advocat iniciï els tràmits: "Ho hauran de fer els advocats, estic a les millors mans. Totes les defenses de persecució dels independentistes iniciaran els tràmits".

Borràs reitera que el seu judici va ser una "pantomima" i el qualifica de "demencial" perquè el jutge al final de la sentència diu que és desmesurada: "No he confiat ni he demanat cap solució personal, defensaré la meva innocència d'uns delictes que no he comès. Em sento lliure, no m'han vinclat".