Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de les notíces més destacades del 15 de novembre de 2023 | Pedro Sánchez defensa l'amnistia en favor de la "concòrdia entre espanyols"

  • Les acusacions del 17-A demanen al Suprem que els condemnats siguin jutjats pels morts a Cambrils i la Rambla
  • Superada amb èxit la prova de sirenes de risc químic a 16 municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pedro Sánchez intervé en el debat d'investidura al Congrés
Pedro Sánchez intervé en el debat d'investidura al Congrés

El Congrés dels Diputats ha acaparat tota l'atenció política aquest dimecres pel debat d'investidura de Pedro Sánchez. El candidat socialista ha defensat davant la Cambra la constitucionalitat de la llei d'amnistia i ha destacat que pretén avançar en la convivència assolida els darrers cinc anys a Catalunya.

Sánchez ha tingut un dur enfrontament amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que assegura que la investidura "neix fruit d'un frau", en relació amb la acord amb ERC i Junts. Precisament, Gabriel Rufián i Miriam Nogueras han advertit el candidat socialista sobre les condicions que marcaran l'estabilitat de la legislatura. A l'exterior del Congrés s'han aplegat desenes de persones cridant contra Sánchez.

El Tribunal Suprem ha acollit aquest dimecres la vista per estudiar els recursos presentats per les defenses i algunes acusacions per la sentència dels atemptats del 17-A.

Protecció Civil ha fet sonar una quarantena d'alarmes per risc químic a 16 localitats com Terrassa, l'Hospitalet del Llobregat o Viladecans.

Bruce Springsteen confirma un segon concert a Barcelona.

Resum notícies a Catalunya: 15 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:27

    La primera jornada del debat d'investidura s'acaba després de la rèplica de Pedro Sánchez a Junts

     

    La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha donat per finalitzada aquesta primera sessió del debat. Es reprendrà demà al matí amb la resta de grups, començant pel PNB i Bildu. Demà mateix es farà la votació que si no hi ha sorpreses servirà per investir Pedro Sánchez com a president del Govern. 

    Les protestes s'han traslladat per tretzena nit consecutiva a les portes de la seu socialista de Ferraz. 

  • 21:20

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez es compromet a complir l'acord amb Junts

     

    El candidat socialista ha encetat la seva rèplica a la petició de Junts mostrant el seu compromís a complir l'acord i a aprovar la llei d'amnistia per buscar solucions polítiques a un conflicte que és polític". Pedro Sánchez ha assegurat que l'acord prosperà si "som capaços d'escoltar-nos a diferència del que ha passat des de 2017". 

  • 21:06

    PLE D'INVESTIDURA | Miriam Nogueras adverteix que la legislatura estarà supeditada a què es compleixin els acords

     

    La portaveu de Junts ha deixat clar que "perquè la legislatura avanci, Catalunya necessita que passin coses i es culmini un acord que canvii la història".  "Amb Junts, no provi de temptar la sort", ha advertit. Nogueras ha posat com a exemple que Catalunya concentra el 23% de la població immigrant i que obstant, "tenim les mateixes competències que tenen les comunitats que tenen el 0,6% de la immigració"

  • 20:55

    PLE D'INVESTIDURA | Miriam Nogueras demana a Sánchez que "sigui valent" i digui si pensa complir l'acord

     

    La portaveu de Junts retreu al candidat socialista que no hagi fet "un discurs valent" i li ha demanat "que digui si està disposat a abordar la qüestió catalana com s'ha acordat, com un conflicte polític i que es pugui plantejar un referèndum d'autodeterminació". En aquest sentit, ha plantejat al líder del PSOE si  "deixarà d'amagar el problema".  Nogueras ha recordat que "no es pot parlar de perdó ni de mesura de gràcia, sinó de la desjudicialització de la política.  

  • 20:45

    PLE D'INVESTIDURA | Rufián presumeix de la força d'ERC per "potser" obligar demà Sánchez a un referèndum

     

    El portaveu d'ERC ha presumit de la capacitat del seu partit per obligar el candidat socialista a acabar "avui" amb la repressió a Catalunya i "potser" perquè demà es faci un referèndum. 

  • 20:35

    Torra critica Rufián per fer la intervenció al Congrés en castellà

     

    Crítiques a Gabriel Rufián per part de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, per fer gairebé tota la seva intervenció en castellà. "Si els diputats catalans no parlen en català en el Congrés, el missatge que es transmet és que és una llengua accessòria, prescindible, inútil. Així no es prestigia al català, ni s'ajuda a la seva normalització", ha escrit en X.

  • 20:28

    PLE D'INVESTIDURA | Sánchez: "Hem construït un clima inèdit de pau i tranquil·litat a Catalunya"

     

    El candidat socialista ha tret pit de la seva gestió de la situació a Catalunya i fa un balanç positiu. "En aquests anys m'he bolcat a revertir aquesta herència", ha dit en referència a la "societat dividida i la violència als carrers" de Catalunya.

  • 20:16

    Junts trasllada al PSOE el malestar amb el discurs de Sánchez per les seves referències a l'amnistia com a "perdó"

     

    La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha mantingut una reunió al Congrés amb el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, on li ha retret les referències de Sánchez al procés, a la situació a Catalunya i a l'amnistia com a "perdó". Tot plegat poques hores abans de la votació de la investidura que es produirà a aquest dijous a primera hora de la tarda.

  • 20:13

    PLE D'INVESTIDURA | Rufián, a Junts: "Quan el PSOE intenti enganyar-los, ho farà"

     

    Rufián treu importància a l'acord de Junts amb el PSOE, perquè bona part del que hi ha en el document ja estava pactat d'abans. I s'ha dirigit a Junts per dir: "El nostre compromís és que no direm mai que la culpa és de vosaltres. Sempre direm que la culpa és de qui és: del PSOE. I els ajudarem perquè no passi". I li ha advertit a Sánchez: "No se la jugui".

  • 20:06

    PLE D'INVESTIDURA | Rufián defensa l'amnistia i acusa el PP de robar

     

    El portaveu d'ERC al Congrés defensa l'amnistia i argumenta que "immoral és amnistiar després de robar", acusant el PP: "Ho han fet vostés". "Aquí s'ha dit que l'amnistia és un frau electoral perquè no estava en cap programa electoral. En el nostre, sí", ha dit, i ha defensat que és un pacte entre partits.

  • 19:57

    PLE D'INVESTIDURA | Gabriel Rufián: "Porten 46 anys dient que Espanya es trenca" 

     

    Gabriel Rufián (ERC) s'ha dirigit al PP i ha dit: "Cada cop que han dit que Espanya es trencava la realitat és que simplement vosaltres perdíeu. En tot aquest temps, l'únic que s'ha trencat és 35 cops els discs durs de Bárcenas i dos cops la dreta espanyola". També ha advertit als populars que si Sánchez és president no és perquè tingui els independentistes al costat, sinó "perquè el té a vosté enfront (a Feijóo)". 

  • 19:40

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez: "Seria bo que tinguéssim durant aquesta legislatura un sistema de finançament autonòmic actualitzat"

     

    El president en funcions i candidat socialista Pedro Sánchez ha defensat "un sistema de finançament autonòmic actualitzat" i ha dit que "caldrà veure què diu cada un dels governs autonòmics del PP".

  • 18:59

    PLE D'INVESTIDURA | Sánchez respon a Díaz que no són "formacions idèntiques": "Tenim diferències"

     

    El candidat socialista ha evidenciat que PSOE i Sumar són dues formacions diferents amb "matisos", però li ha recordat a Díaz que els últims quatre anys les dues formacions "han incorporat distintes innovacions a la política espanyola".

  • 18:39

    PLE D'INVESTIDURA | Díaz marca distància amb Sánchez: "Tenim diferències en com abordar la desigualtat"

     

    Yolanda Díaz de Sumar al candidat socialista que "els ha costat molt acceptar alguna cosa que és important per a Sumar: la legislatura del temps. Va de reduir la jornada laboral sense reducció salarial". També ha tret pit de les seves polítiques socials i ha dit que han defensat "el que fan els països amb millors nivells d'igualtat. Es diu prestació per fill a càrrec. L'hem xifrat en 200 euros amb caràcter universal fins als 28 anys".

  • 18:24

    PLE D'INVESTIDURA | Díaz acusa Feijóo de ser un "constitucionalista a temps parcial"

     

    La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha defensat l'amnistia en la seva intervenció a la Cambra Baixa i ha acusat Feijóo d'anar en contra de la democràcia i la Constitució: "No són amos de la Constitució espanyola. Estan en contra de l'avortament i fins i tot d'una mort digna". També ha negat viure en una dictadura, com ha insinuat el candidat de Vox, Santiago Abascal: "Deixin de frivolitzar amb el que està passant al nostre país". 

  • 18:15

    PLE D'INVESTIDURA | El portaveu del PSOE Patxi López protesta per les paraules de Santiago Abascal

     

    Els diputats de VOX abandonen l'hemicicle durant la intervenció dels socialista Patxi López. El portaveu ha protestat després que Abascal hagi acusat Sánchez de donar un cop d'Estat. La presidenta del Congrés Francina Armengol ha anunciat que es retiraran aquestes paraules del diari de sessions. El candidat a la investidura Pedro Sánchez ha renunciat al seu torn de rèplica per l'absència dels diputats de la formació d'Abascal.

  • 18:20

    Els Mossos investiguen una presumpta agressió sexual registrada a Masnou la matinada diumenge.

     

    La víctima és un home que hauria estat violat per 4 o 5 individus a tocar de la Nacional II. La UCAS s'ha fet càrrec del cas. L'haurien colpejat i obligat a fer-los felacions. Va passar a tocar del polígon industrial on hi ha l'Eroski. Testimonis que van trobar la víctima estirada a Terra semiinconscient van avisar el 112. La víctima va requerir assistència hospitalària.

  • 18:17

    Brussel·les evita posar data per a l'informe sobre l'oficialitat del català: "S'ha de fer amb molta atenció"

     

    El comissari de Relacions Institucionals, Maros Sefcovic, ha evitat aquest dimecres posar data de publicació a l'informe que la Comissió Europea ha de fer sobre els costos de fer el català, el basc i el gallec oficials a la UE. En la roda de premsa posterior a la trobada de ministres d'Afers Europeus, Sefcovic ha dit que l'avaluació "s'ha de fer amb molta atenció" i que pren temps perquè també implica altres institucions amb serveis de traducció i interpretació.

  • 18:10

    Barcelona cedeix nous sòls a entitats sense ànim de lucre per fer-hi habitatge públic

    En el marc del conveni amb les entitats d'habitatge social, el consistori ha delegat la rehabilitació d'un bloc de pisos a la Barceloneta per destinar-los a lloguer, la construcció d'un edifici també per a pisos de lloguer a la Trinitat Nova i la construcció d'un nou cohabitatge a la Font de la Guatlla, a Sants-Montjuïc. L'equip de govern municipal subratlla que el conveni amb entitats sense ànim de lucre suma 16 futures promocions que fan un total de 600 habitatges públics, 400 de lloguer i 200 cooperatius.

  • 18:05

    VOX presenta una iniciativa al Senat per il·legalitzar ERC i Junts

     

    La iniciativa obligarà el PP a pronunciar-se en una votació a la Cambra Alta, on els populars tenen majoria absoluta. En el seu text la formació de Santiago Abascal argumenten que les formacions independentistes volen "destruir l'ordre constitucional" i "donen suport al terrorisme". 

  • 18:00

    PLE D'INVESTIDURA | Santiago Abascal compara Pedro Sánchez amb Hitler

     

    El líder de VOX ha comparat l'arribada al poder del candidat socialista amb Adolf Hitler, Nicolás Maduro o Hugo Chávez. Després de fer aquestes comparacions, la presidenta de la Cambra Baixa Francina Armengol ha tallat el discurs d'Abascal demanant que retiri les paraules ''cop d'Estat''. Un fet al que Abascal s'ha negat.

  • 17:55

    L'aeroport d'Andorra- La Seu, connectat amb el de Palma de Mallorca amb una nova ruta aèria durant la temporada d'hivern.


    El govern del Principat ha aprovat aquest dimecres l'adjudicació definitiva del concurs per dur a terme la connexió entre els dos aeroports, que anirà a càrrec d'Air Nostrum. La companyia oferirà dos vols, d'anada i tornada, des del 5 de gener fins al 31 de març. Així, un sortirà els divendres des de les illes a les 08:45 hores i tornarà a les 10:45¿h i l'altre s'oferirà els diumenges des de Palma a les 13:45¿h i amb tornada a les 15:45¿h. Pel que fa al bitllet, tindrà un preu a partir de 50 euros i amb un descompte del 75% per als residents de les Balears.

  • 17:52

    PLE D'INVESTIDURA | Santiago Abascal afirma que  ens trobem en ''l'inici d'una tirania''

     

    El líder de VOX ha carregat durament contra Pedro Sánchez en la seva intervenció inicial. Entre els retrets ha parlat de l'amnistia i ha dit que ''no té cabuda en l'ordenament jurídic''.

  • 17:50

    Detenen dos joves a Vic per robar quatre ciutadans de manera violenta i després estafar-los

     

    Els Mossos han detingut dos joves, de 18 anys, com a presumptes autors de quatre robatoris amb violència, dos delictes de lesions, dos més d'estafa i pertinença a grup criminal. A finals d'octubre, un veí de Vic a qui havien robat violentament, va denunciar a la policia. Durant la investigació, tres persones més van denunciar robatoris amb un patró similar: totes les víctimes es trobaven sota els efectes de l'alcohol, eren abordades com a mínim per tres joves. Les encerclaven, les immobilitzaven amb agressivitat i després els hi robaven el mòbil i la cartera. Utilitzaven les targetes per fer pagaments i compres. 
     

  • 17:40

    L’ACELLEC denuncia retards d’entre tres i sis mesos en el pagament de les beques de menjador escolar
     

    En un comunicat, l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (ACELLEC) ha assegurat que aquest fet “dificulta la viabilitat econòmica” de les empreses que presten el servei, ja que es veuen obligades a finançar-lo “amb recursos propis”. A més, han subratllat que el percentatge d’alumnes beneficiari de beques "creix any rere any" que la puntualitat en el pagament “és essencial per garantir l’eficàcia”. L'associació està estudiant emprendre accions jurídiques per penalitzar les administracions responsables.

  • 17:30

    Investiguen una agressió sexual a un home al Masnou

    L'agressió va passar la matinada de diumenge, a tocar de l’N-II. Un grup de quatre o cinc homes van obligar la víctima a fer-los fel·lacions per després colpejar-la i deixar-la estesa a terra. Dues persones van trobar l’home ferit i van avisar el 112. Els Mossos declinen donar cap detall sobre els fets.

  • 17:00

    ATL es decanta per reduir la pressió a la xarxa de l'aigua abans que tallar-ne el subministrament

     

    El director de l'Ens d'Abastament d'Aigües Ter Llobregat (ATL), David Vila, assegura que és millor reduir la pressió d'aigua que arriba als municipis abans que tallar el subministrament en determinats trams del dia de cara a futures fases de la situació de sequera. Vila assegura que aquesta opció es valoraria tenint en compte la realitat de cada municipi i la seva tipologia d'habitatges, donat que els blocs de pisos necessiten més pressió que les llars unifamiliars. Així ho ha detallat des de Canovelles, on aquest dimecres ha participat en el Consell d'Alcaldies del Vallès Oriental. També ha destacat que es donaria un missatge erroni si es permetés a algunes localitats regar parcs i jardins o encendre fonts ornamentals com abans de la sequera.

  • 16:50

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez demana al PP "on i quan es va veure amb Junts"

     

    El candidat socialista assegura que les converses de la coalició de govern amb Junts, de Yolanda Díaz primer, i Santos Cerdán després, van ser públiques. Sánchez retreu obstant que el PP mantingués converses amb la formació de Carles Puigdemont a Brussel·les sense explicar que van tractar. El líder del PSOE també ha retret que el PP no tingui "un projecte per Catalunya" i ha preguntat: "Si vostè arribés al Govern en quatre anys, anul·laria els indults i retornaria a la presó a les persones que van sortir d'ella?".

  • 16:32

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez critica a Núñez Feijóo que "ningú ha fet més per Vox que vostè"

     

    Durant el torn de rèplica el candidat socialista ha recordat que "el que diu la Constitució és que es respecti el resultat de les eleccions" i que "per molt que es manifestin "amb l'últradreta a Ferraz li continuaran faltant vots". El líder del PSOE  ha insistit a assenyalar l'estreta relació dels populars amb Vox i ha advertit que "com no rectifiquin, acabaran perdent el 2027". Sánchez assegura que proposa "un programa d'entesa en enfront del de la confrontació". 

  • 16:12

    PLE D'INVESTIDURA | Feijóo avisa a Sánchez que "la història no amnistiarà" els seus pactes amb separatistes


    El líder del PP ha acusat Pedro Sánchez d'haver liquidat el principi d'igualtat i li ha criticat que es comporti com "si això fos una autocràcia". En aquest sentit,  Feijóo ha anunciat que el seu grup parlamentari proposarà "una llei de lleialtat constitucional". Amb relació a la llei d'amnistia s'ha preguntat "perquè no la van aprovar abans si és tan bona?".

  • 16:00

    PLE D'INVESTIDURA | Alberto Núñez Feijóo retreu a Sánchez que doni un xec en blanc a l'independentisme

     

    El líder del PP reclama a Pedro Sánchez que demani perdó "als catalans constitucionalistes, els agents que van intervenir en el procés" i els votants que "va enganyar" fa tres mesos. Feijóo ha advertit al candidat socialista que "tot el que dona a independentisme és a canvi de res".  En aquest sentit, ha afegit que Sánchez ha "comprat" el suport dels grups "amb xecs que pagarem tots" i que la investidura suposa un acte de "corrupció política". 

  • 15:52

     Fecavem qualifica l'impost sobre l'emissió de CO2 de "fracàs"

     

    La patronal de l'automoció Fecavem ha qualificat l'aplicació de l'impost sobre el CO2 als vehicles de "fracàs" i ha demanat que es repensi o fins i tot se suprimeixi. "És un greuge comparatiu que no acceptem de cap manera", ha assenyalat el seu president, Jaume Roura. D'acord amb la patronal, aquesta taxa no ha aconseguit els objectius de recaptació fixats per al 2021, amb 30,35 milions dels 37 previstos, ni per al 2022, amb 41,95 milions sobre 160 estimats. 

    Fecavem qualifica l'impost sobre el CO2 de "fracàs"
    rtve Fecavem qualifica l'impost sobre el CO2 de "fracàs" | Climent Sabater
  • 15:43

    PLE D'INVESTIDURA | Alberto Núñez Feijóo assegura que defensa la majoria constitucional d'Espanya

     

    El líder del PP ha arrencat la seva intervenció davant el Congrés retraient a Pedro Sánchez que vulgui una Espanya resignada i silenciosa. Feijóo assegura que la investidura neix d'un frau, perquè el que l'amnistia no s'ha votat a les urnes. En aquest sentit, ha assegurat que "no abandonaré la majoria constitucional d'aquest país". 

  • 14:50

    El Tribunal Suprem revisa els recursos contra la sentència dels atemptats de Barcelona i Cambrils

     

    La sala penal, presidida pel magistrat Manuel Marchena, ha celebrat una vista aquest migdia en la que ha escoltat els al·legats de quatre víctimes, i dels tres acusats. Les víctimes han demanat a l'alt tribunal la nul·litat de la sentència que va condemnar als tres membres vius de la cèl·lula. Mantenen que se'ls ha de condemnar també pels delictes d'assassinat i lesions terroristes, per les 16 morts i els 140 ferits en els atacs.

     

  • 14:10

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez centra part de la seva intervenció en el conflicte català i l'amnistia. 

     

     

  • 14:18

    Tres detinguts i dues persones denunciades per robar cables de coure a Sant Climent i Mollet de Peralada

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut tres persones i n'han denunciat dues més per furtar cable de coure a la zona de Sant Climent Sescebes i Mollet de Peralada. Els fets van passar ell 31 d'octubre. Els agents van localitzar per la zona un vehicle carregat amb 155 retalls de cablejat telefònic de diferents mides i dos cables més d'uns 30 metres poc després del furt. Per aquests fets van detenir dues dones de 22 i 23 anys sense antecedents. A pocs metres dels vehicles, van localitzar dues cisalles, una destral, tres guants de treball i una escala al costat d’un pal de telefonia.

  • 14:00

    El Tribunal de Comptes rebutja que Puigdemont declari per videoconferència en el judici



    Es manté de moment la celebració del judici per aquest divendres contra ell i més de 30 ex alts càrrecs pel desviament de fons públics per al "procés" en 2017. La consellera encarregada del cas ha dictat una provisió en la qual desestima la petició formulada per Puigdemont, la declaració de la qual va ser sol·licitada com a prova per altres ex alts càrrecs demandats, entre ells el seu exconseller Lluís Puig, que també va fugir de la justícia.

  • 13:41

    Retards de quinze minuts a l'R4 i l'R8 per una avaria de senyalització a Castellbisbal, derivada d'un robatori de cable

     

    Els trens de l'R4 i l'R8 de Rodalies acumulen retards de quinze minuts de mitjana per un robatori de cable de coure que afecta la senyalització a Castellbisbal (Vallès Occidental). N'han informat fonts d'Adif que han indicat que la incidència s'ha registrat a quarts d'una d'aquest dimecres. Tècnics de l'administrador d'infraestructures ferroviàries s'han desplaçat fins al punt i estan treballant per resoldre la situació al més aviat possible.

  • 13:40

    L'acusat d'abusar de la seva filla menor d'edat nega els fets a l'Audiència de Lleida

     

    L'Audiència de Lleida ha jutjat aquest dimecres un home acusat d'abusar sexualment de manera continuada de la seva filla menor d'edat quan vivien a Tàrrega entre els anys 2018 i 2020. L'acusat ha negat fer cap tocament de caràcter sexual a la nena i ha assegurat que jugaven "com pare i filla". Tot seguit, la sala ha reproduït el testimoni que la menor va oferir durant la fase d'investigació del cas i en què afirmava que el seu pare li va fer tocaments tant per dins com per fora de la roba des que tenia 10 anys. Els psicòlegs que van atendre la noia consideren que el seu relat té indicadors de "versemblança i credibilitat". La fiscalia ha sol·licitat 6 anys de presó per a l'acusat i la defensa l'absolució.

  • 13:33

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez defensa la constitucionalitat de l'amnistia

     

    El candidat socialista assegura que la llei d'amnistia és "plenament legal" i demana al PP "seny i coherència". Pedro Sánchez considera que "el problema no és l'amnistia als líders del procés, sinó que no accepten el resultat del 23J. En aquest sentit, ha destacat que comptarà amb "totes les garanties jurídiques" i es debatrà al Congrés "amb llums i taquígrafs". El candidat socialista ha afegit que beneficiarà també els que "es van veure arrossegats pels fets" com policies i agents dels cossos de seguretat que van intervenir. 

  • 13:30

    Demanen sancions per l'incompliment de la normativa mediambiental
     

    Els sindicats de la indústria química de Tarragona demanen sancions més dures per les empreses que incompleixen la normativa mediambiental. Una petició que arriba després que l'Agència Catalana de l'Aigua hagi sancionat, de nou, aquest octubre l'empresa IQOXE per l'abocament d'aigües residuals al mar. Una explosió en aquesta indústria va provocar la mort de 3 persones el gener de 2020.

     

  • 13:22

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez defensa concedir l'amnistia als encausats del procés

     

    El candidat socialista ha reconegut que "les circumstàncies són les que són i que toca fer de la necessitat virtut per l'interès general". Pedro Sánchez destaca que en aquests cinc anys "la Constitució es compleix a tots els territoris i que la convivència ha tornat als carrers de Catalunya". En aquest sentit, ha demanat al PP si "prefereix veure els carrers de Barcelona incendiats".

  • 13:20

    Falten 4.000 voluntaris pel Gran Recapte d'aliments a Catalunya

     

    El Banc dels Aliments fa una crida per aconseguir els 18.000 voluntaris que necessiten a tot Catalunya per poder fer possible el Gran Recapte, que se celebrarà els propers 24 i 25 de novembre. De moment ja s'hi han apuntat 14.000, però necessitarien 18.000 per cobrir els 1.800 punts de recollida a Catalunya. Uns voluntaris que són molt necessaris per fer que el gran recapte aconsegueixi més donacions. El banc d'aliments voldria poder aconseguir, com a mínim, el mateix volum que l'any passat.

  • 13:15

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez anuncia que l'Estat assumirà part del deute de totes les CCAA

     

    El candidat socialista ha anunciat que la condonació del deute de les CCAA es farà amb independència de què estiguin acollits al FLA. L'objectiu de la mesura és que les administracions puguin "finançar-se a costos més reduïts" i poder millorar la prestació dels serveis públics. Sánchez ha  advertit, que en tot cas, dependrà del que vulguin fer els mateixos governs autonòmics. D'altra banda, es fixarà per llei un "màxim de 30 dies" per rebre l'ajuda de dependència

  • 13:10

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez es compromet a què els delictes d'abusos sexuals no puguin quedar prescrits

     

    El candidat socialista assegura que es reforçaran els mecanismes d'acompanyament a la infància amb més personal i recursos. Garantir que tots els protocols de prevenció es compleixin a centres educatius i institucions religioses. 

     

    D'altra banda, Sánchez ha anunciat una llei de representació paritària per a "trencar els sostres de vidre", ampliar els serveis de maternitat i paternitat, universalitzar l'educació des dels 2 anys i ajudant a les famílies monoparentals.

     

  • 13:02

    Treballadores del primer cicle d'Educació Infantil es concentren a Barcelona per reclamar un salari digne

     

    Unes 300 treballadores de primer cicle d’Educació Infantil s’han concentrat a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per demanar que es desencallin les negociacions per a un conveni digne. Així ho ha explicat Yolanda Pérez, responsable del cicle de 0-3 anys a la Federació d’Educació de CCOO, que també ha reclamat un increment del salari perquè es correspongui “a la feina i les responsabilitats” de les treballadores, així com una baixada de ràtios “imminent”. Es tracta de la quarta jornada d’aquesta vaga, però, segons Pérez, a les treballadores “els hi està costant” adherir-s’hi pels serveis mínims “abusius i alts” decretats per la Generalitat.

  • 13:00

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez es compromet a augmentar el bo pel lloguer

     

    Dins el paquet de mesures econòmiques anunciades pel candidat socialista destaca el compromís a augmentar el bo pel lloguer, una línia d'avals per cobrir fins el 20% de la hipoteca, noves ajudes per reformar els habitatges i incentius fiscals perquè es puguin posar a lloguer.

    Pedro Sánchez s'ha fixat l'objectiu que la meitat de tota l'energia sigui d'origen renovable al final d'aquesta dècada. Així, es restablirà la Comissió Nacional de l'Energia.  

     

  • 12:50

    PLE D'INVESTIDURA |  Pedro Sánchez anuncia que el transport públic serà gratuït pels menors i aturats

     

    El candidat socialista s'ha compromès al Congrés a estendre la rebaixa de l'IVA als aliments fins el juny de l'any vinent. També s'elevarà a 38.000 euros el nivell de renda (30.000 actuals) que es podrà acollir a la congelació de les quotes hipotecàries. A més, a partir de l'1 de gener el transport públic serà gratuït pels menors i els aturats. D'altra banda, Sánchez ha assegurat que "seguirem revaloritzant les pensions d'acord amb l'IPC".

  • 12:38

    PLE D'INVESTIDURA | Pedro Sánchez es compromet amb un pacte d'estat pels drets de les persones LGTBI

     

    El candidat socialista ha garantit que durant la propera legislatura "no hi haurà cap involució dels drets dels ciutadans". Pedro Sánchez s'ha compromès a crear "un mur de democràcia, convivència i tolerància" davant de l'extrema dreta. En aquest sentit ha compromès un pacte d'estat pels drets de les persones LGTBI.

  • 12:30

    Educació ofereix mitja jornada als professionals substituts que cobreixen reduccions de terç de jornada

     

    La mesura que s'implementarà a partir del 2024 suposarà una inversió de 500.000 i millorarà les condicions de treball del personal, a més d'ampliar les seves hores de feina. Els professionals que se'n beneficaran són tècnics d'educació infantil, educadors i auxiliars d'educació especial, fisioterapeutes, cuiners, ajudants de neteja, integradors socials, entre altres perfils.

  • 12:26

    Pedro Sánchez retreu els pactes del PP amb Vox

     

    El candidat socialista ha retret durant la seva intervenció al Congrés la decisió del PP de pactar amb Vox: "El PP va decidir beneir a la ultradreta i va obrir les portes a cinc governs autonòmics". Pedro Sánchez ho ha definit com "el pacte de la ignomínia".  En aquest sentit, ha destacat que "avui més que mai és necessari un pacte d'estat per les persones LGTBI".

  • 12:03

    Arrenca el debat d'investidura amb Pedro Sánchez com a candidat a la presidència. 

     

    El candidat socialista ha encetat la seva intervenció al Congrés mostrant el seu respecte als que s'han manifestat de form pacífica als carrers. Sánchez ha defensat que el ple d'aquest dimecres i dijous se seguiran "les regles de la democràcia tal i com estableix la Constitució" i "s'escoltaran la veu dels 25 milions de votants" de les eleccions generals del 23J.

  • 11:59

    Deu barons socialistes assisteixen en el Congrés al debat d'investidura, sense acudir *Page


         
    Fonts del PSOE han informat que assisteixen els secretaris generals de Catalunya, Salvador Illa; Madrid, Juan Lobato; Comunitat Valenciana, Ximo Puig; Canàries, Ángel Víctor Torres; Extremadura, Guillermo Fernández Vara; Murcia, Pepe Vélez; Astúries, Adrián Barbón; Navarra, María Chivite; Cantàbria, Pablo Zuloaga, i La Rioja, Concha Andreu. En canvi, el baró de Castella-la Manxa, Emiliano García-*Page, disconforme amb l'amnistia, no ha acudit. 

  • 11:47

    Fiscals conservadors demanen una declaració institucional sobre la llei d'amnistia



    Els vocals de l'Associació de Fiscals (AF), majoritària en la carrera i de tall conservador, han sol·licitat un ple extraordinari del Consell Fiscal per a debatre i aprovar una declaració institucional sobre la llei d'amnistia, que consideren que fallida "de manera flagrant" la separació de poders.

  • 11:31

    Pedro Sánchez arriba al Congrés, on en breu arrenca el debat d'investidura

     

    El candidat socialista obrirà la sessió en un discurs on s'espera que faci referència a quines seran les seves línies estratègiques de cara a la investidura.  

  • 11:30

    Gran expectació a les potes del Congrés. Arriba Pedro Sánchez. 

     

  • 11:39

    L'Acadèmia Europea de Cinema distingeix Isabel Coixet amb el Premi a l'Èxit Europeu

     

    L'Acadèmia Europea de Cinema ha distingit la directora Isabel Coixet amb el Premi a l'Èxit Europeu en el Cinema Mundial. El guardó, que rebrà durant la cerimònia que tindrà lloc el 9 de desembre a Berlín, lloa la seva "impressionant contribució" al cinema mundial, amb una vintena de films. El premi se suma a altres distincions que ja ha rebut la cineasta, com la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Cinematografia del Ministeri de Cultura o el Chevalier des Arts et des Lettres atorgat pel Ministeri de Cultura francès.

  • 11:25

    La CHE manté la conca del Segre en situació d'emergència

     

    La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre manté la conca del Segre en situació d'emergència en l'avançament quinzenal de l'informe mensual dels índexs de sequera publicats aquest dimecres. Per contra, amb les dades actuals, la unitat territorial del Baix Ebre es trobaria fora de l'emergència. Segons la CHE, durant els primers 15 dies, les reserves d'aquesta zona s'han vist afavorides per les conseqüències dels temporals de finals d'octubre i principis de novembre. D'altra banda, els nogueres Pallaresa i Ribagorçana continuen en situació d'alerta.

  • 11:00

    Una vintena de manifestants s'apleguen a les portes del Congrés

     

    Una vintena de manifestants es reuneixen davant del Congrés amb banderes espanyoles posicionant-se en contra de Sánchez.

     

  • 11:00

    Els pescadors d'encerclament gironins comencen la veda de dos mesos

     

    Els pescadors d'encerclament de les confraries gironines comencen aquest dimecres la veda biològica de dos mesos que s'allargarà fins al 15 de gener. L'aturada substitueix la proposta inicial de l'Estat, que preveia una veda de quatre mesos i que va provocar el rebuig del sector i del Govern. La parada s'inclou per primer cop dins el nou Pla de Gestió de Pesca del Mediterrani del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i té l’objectiu d’afavorir la regeneració dels caladors de peix blau i garantir les mides de les captures. En total, hi ha 16 embarcacions que secundaran l'aturada.

  • 10:40

    Activat el pla per garantir la mobilitat en l'època de fred

     

    El Departament de Territori posa en marxa el pla de viabilitat hivernal 2023-2024 per facilitar la mobilitat durant l'època de fred i nevades, que compta amb 121 màquines llevaneu i 105 de punts d'emmagatzematge de sal arreu del país. Aquest dispositiu s'activa cada any entre mitjans de novembre i mitjans d'abril per garantir la comoditat, fluïdesa i seguretat a les carreteres i minimitzar el temps de restriccions al trànsit de les vies que puguin ser afectades. Durant la temporada 2022-2023, aquests vehicles van recórrer més de 430.000 quilòmetres en operacions preventives i de neteja.

  • 10:20

    El Congrés, blindat amb 1.600 policies per a la investidura de Sánchez

     

    El Congrés dels Diputats queda blindat des d'aquest dimecres amb 1.600 agents de la Policia Nacional, la majoria d'ells de seguretat ciutadana de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP), amb motiu de la sessió d'investidura de Pedro Sánchez. Se celebra en un moment de tensió per les concentracions a la seu del PSOE a Ferraz. A les portes del Congres es congreguen gran nombre de curiosos. 

  • 10:00

    Bruce Springsteen confirma un segon concert a l'estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona.

     

    Serà el pròxim 22 de juny, dos dies després del primer, en esgotar-se en pocs minuts les entrades per a la primera cita. Les entrades es posaran a la venda el pròxim dimarts dia 21. La promotora descarta "totalment" afegir un nou concert.

  • 9:46

    TS desestima mesura cautelar de suspendre el Ple d'investidura demanada per VOX.

     

     

    En una provisió dictada avui, la Sala Penal del Tribunal Suprem ha desestimat la mesura cautelar demanada per VOX en la querella que ha presentat contra el president del Govern, Pedro Sánchez, i contra Carles Puigdemont. El tribunal ha considera que no existeixin "elements que justifiquin la procedència de suspensió de l'acte parlamentari dirigit a la investidura del president del Govern".

  • 9:30

    20.000 hectàrees de bosc rebran tractament biològic des de l'aire per controlar la processionària del pi

     

    Unes 20.000 hectàrees de bosc rebran tractament biològic des de l'aire per controlar la processionària del pi. Ho ha afirmat el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que ha explicat que s'intervindrà amb avionetes i helicòpters sobre zones forestals de 39 municipis de vuit comarques catalanes. Segons la conselleria, enguany s'ha detectat un lleuger augment de la superfície afectada greument per la plaga. Amb tot, ha indicat que ha quedat demostrada l'efectivitat de les accions que es fan per combatre-la. Malgrat la sequera i les elevades temperatures de l'hivern passat, el percentatge de pinedes amb algun grau d'afectació per aquest insecte s'ha mantingut estable i s'ha situat voltant del 15%.

  • 9:15

    Laura Borràs: "No som aliats. El gir és del PSOE".

     

     

    L'expresidenta del Parlament i presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, assegura que tenen reticències, recels i "desconfiança absoluta" amb els socialistes perquè no han plantejat aquesta negociació com una "aliança ni estratègia ni conjuntural". Borràs afirma que han aprofitat l'"aritmètica" i la necessitat dels vots de Junts pel PSOE perquè faci un canvi: "No som aliats. El gir és del PSOE"

    En aquest sentit, Borràs alerta que el pacte de Junts amb el PSOE és d'investidura i no de legislatura: "En funció de la seva paraula, durarà la legislatura. Jo estaria molt preocupat".

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, la líder de Junts acusa el president d'ERC, Oriol Junqueras, d'apuntar cap a la divisió de l'independentisme, arran de les seves paraules dient que no podia ser amnistiada. 

     

  • 8:20

    El Govern declararà, dimarts vinent, l’estat de pre-emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat. 

     

     

    Per tant, s’aprovaran noves restriccions a l’àrea de Barcelona i Girona. És una fase prèvia a l’emergència per sequera que arribarà a finals de desembre. Catalunya pateix la pitjor sequera des que hi ha registres. Les reserves dels pantans de les conques internes ja estan per sota del 19%. Des de l'ACA es fa una crida a l'estalvi individual i a potenciar el consum d'aigua regenerada i dessalinitzada.

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 15 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:15

    Les acusacions insisteixen que es jutgi per assassinat terrorista els acusats del 17-A. 

     

     

    El Tribunal Suprem revisa avui la sentència pels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Ho farà en una vista pública a partir de les 10, per estudiar els recursos presentats per les defenses i algunes acusacions particulars. Insisteixen a dir que es condemni els acusats també per delicte d'assassinat terrorista, però l'Audiència Nacional ho va descartar en el seu moment. 

     

     

  • 8:13

    Dimiteixen 13 membres de la direcció de Podem Catalunya. 

     

     

    13 membres de la direcció de Podem Catalunya han dimitit després de ser expedientats per defensar la unitat dins de Sumar. Denuncien que el partit morat vol crear un clima de tensió que trenqui l'espai. Tot després que els 13, entre els quals hi ha la diputada al Parlament Yolanda López i l'exdiputat Lucas Ferro, signessis un manifest a favor de la unitat. Podem els va obrir un expedient d'expulsió i va suspendre de forma cautelar la seva militància.

     

     

  • 8:10

    Més de 1600 agents de policia blinden el Congrés per la sessió d'investidura. 

     

     

    El ple d'investidura es preveu tens als carrers. Per això, s'ha desplegat un dispositiu amb més de 1600 efectius de policia que vetllaran per la seguretat als voltants del Congrés, que ja està tancat i barrat. Des d'aquest dilluns, els agents han estat realitzant controls d'accés als vianants. És un desplegament similar als partits de futbol d'alt risc i superior, per exemple, al de la investidura de Mariano Rajoy l'any 2016, quan hi van participar un miler de policies.

    Per dotzena jornada consecutiva, aquesta nit més d'un miler de persones s'han manifestat en contra de l'amnistia. Han repetit les mateixes consignes i insults a Sánchez i Puigdemont, però sense incidents. Alguns dels assistents han portat nines inflables i han comparat la seu socialista amb un prostíbul.
     

     

     
  • 8:05

    Sánchez arriba a la seva investidura enmig d'una tensió política creixent per l'amnistia.

     

     

    Aquest migdia comença el debat d'investidura de Pedro Sánchez al Congrés dels diputats que, si no hi ha cap sorpresa, ha de fer que demà dijous i per majoria absoluta, Sánchez es converteixi, de nou, en president del Govern. 

    El debat arrencarà a les 12 amb la intervenció de Pedro Sánchez, que no tindrà límit de temps per exposar les línies mestres del seu projecte per aquesta legislatura. Serà el primer cop que parli a la cambra baixa des de les eleccions del juliol.

    Després del seu discurs, serà el torn de rèpliques, per ordre de major a menor. El primer a fer-ho serà el popular Núñez Feijóo. Aquest serà el primer cara a cara entre ell i Sánchez al Congrés.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 15 de novembre de 2023.

     

     

     

    Aquestes són les notícies destacades d'ahir.