Enlaces accesibilidad
Vista al TS

Les acusacions del 17-A demanen al Suprem que els condemnats siguin jutjats pels morts a Cambrils i la Rambla

Per
Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza al judici pel 17A
Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza al judici pel 17A

A la sala de plens del Tribunal Suprem, s’ha celebrat aquest dimecres al matí la vista pública pels recursos presentats contra la sentència de l’Audiència Nacional que va condemnar els tres membres vius de la cèl·lula terrorista. Mohamed Houli Chemlal y Driss Oukabir van ser condemnats a 43 i 36 anys respectivament, i Said Ben Iazza va ser condemnat a 8 anys.

Recursos contra la sentència dels atemptats 17-A | Nuria Alcalá

Els primers van ser jutjats per pertinença a organització criminal; tinença, dipòsit i fabricació d’explosius amb carácter terrorista; i intent d’estralls en concurs amb 29 lesions per imprudencia greu (en referencia només als ferits en l’explosió del xalet d’Alcanar on els terroristes preparaven els explosius). I el tercer acusat, va ser condemnat per col·laboració amb organització terrorista.

Ara, les acusacions que representen mossos que van intervenir el dia dels atemptats i que van resultar ferits han insistit que els tres membres vius de la cèl·lula també haurien de ser condemnats pels 16 assassinats i els més de 140 ferits del 17 i 18 d’agost a La Rambla de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils.

L’advocat José Antonio Bitos ha demanat que “si es considera que no se’ls pot condemnar per assassinat perquè no van ser processats per aquest delicte, se’ls processi ara formalment i es repeteixi el judici”. Els mossos van abatre aquella mateixa nit a Cambrils a Moussa Oukabir (germà petit de Driss), els germans Mohamed i Omar Hichamy, Said Aalla i Hossaine Abouyaqoub. I al seu germà Younes, conductor de la furgoneta de La Rambla, dies després, a Subirats.

Demanen una nova investigació

L’acusació que representa al pare de Xavi, el nen de 3 anys assassinat a La Rambla, ha anat més enllà i ha demanat que s’obri una nova investigació per determinar si l’iman de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, realment va morir a l’explosió d’Alcanar del 16 d’agost. Allà és on els terroristes preparaven els explosius per dur a terme un gran atemptat el 20 d’agost. Segons la investigació, al Camp Nou o a la Sagrada Familia.

El condemnat Houli Chemlal, de fet, va confessar que ell va ser qui va gravar els videos on es veu a Younes Abouyaqoub, Mohamed Hichamy i Youssef Alla (que va morir a l’explosió) preparant cinturons bomba. L’advocat Agustí Carles ha recordat que encara no se sap “qui conduïa la furgoneta de l’iman que va sortir a gran velocitat després de l’explosió i que va aparèixer 3 dies desprès aparcada a un carrer cèntric de Sant Carles de la Ràpita. Hi havia un quart terrorista o era l’imam?”.

Aquesta acusació insisteix que s’ha de practicar la prova per la pericial forense marroquí, que no es va fer al judici i que “no compleix la normativa”. I que s’ha d’ametre el contrainforme que ells van presentar.