Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 16 de novembre de 2023 | Sánchez es investit president del Govern per majoria absoluta al Congrés

  • El Servei Meterològic de Catalunya adverteix que calen 500 litres per metre quadrat per sortir de la situació de sequera.
  • L'aeroport de Reus viu un simulacre d'accident aeri.
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El president del Govern en funcions i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, intervé durant la primera sessió del debat d'investidura
El president del Govern en funcions i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, intervé durant la primera sessió del debat d'investidura

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat investit aquest dijous com a president del Govern per majoria absoluta: 179 diputats votaran previsiblement a favor –PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i CC– enfront dels 171 en contra del PP, Vox i UPN.

En el seu discurs a la Cambra ahir ha defensat els assoliments del seu Govern i l'amnistia per la "convivència i el perdó" enfront dels "profetes de l'odi". Després de la primera intervenció de Sánchez d'ahir, Junts va traslladar al PSOE el seu malesta per les seves referències a l'amnistia com a "perdó".

Mentrestant, Catalunya continua preparant-se per l'emergència per sequera. El Servei Meterològic de Catalunya estima que caldrien 500 litres de pluja a les conques internes per sortir de l'actual situació.

L'Aeroport de Reus i Protecció Civil organitzen un simulacre d'accident aeri. Badalona preenta l'enduriment de les sancions de l'ordenança de civisme. Els sindicats dels universitaris criden a la vaga i es concentren per protestar per l'atac d'Israel a Gaza.

Notícies avui, a Catalunya: 16 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:13

    Pere Aragonès diu que després de l'amnistia "comença la segona fase, que és aconseguir un referèndum"

     

    Pere Aragonès ha assegurat en una entrevista a la BBC que l'amnistia és "un primer pas" i un pas "necessari" per "continuar amb el procés de negociació" entre Catalunya i Espanya i aconseguir "una solució política al conflicte polític entre les dues nacions". Però més enllà d'això ha subratllat que ara "comença la segona fase", que és aconseguir un nou referèndum acordat amb l'Estat. En una intervenció al programa 'Verified Live', el president de la Generalitat ha desitjat que l'aprovació de la llei d'amnistia comporti que la gent "processada pel rol al referèndum de fa sis anys i el compromís amb el moviment independentista a través de protestes pacífiques i democràtiques" quedi lliure de càrrecs.

  • 18:35

    Llançaments de Quidditch i pocions màgiques: el món Hogwarts aterra a Barcelona

     

    Barcelona és una mica més màgica. El món de J. K. Rowling arriba al Port Vell de Barcelona amb una exposició interactiva de Harry Potter. En l'últim any i mig l'han visitat més d'un milió 700.000 persones en ciutats com París, Viena o Nova York. Ara, el món de Hogwarts aterra a la capital catalana a partir d'aquest divendres i fins al 7 d'abril. Més de 2000 metres quadrats per recrear tot l'univers màgic.

  • 18:25

    Francina Armengol comunica al rei Felip VI la investidura de Pedro Sánchez

     

    La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha comunicat aquesta tarda al rei Felip VI el resultat de la sessió d'investidura i l'elecció de Pedro Sánchez. Segons ha informat la Cambra Baixa, la reunió s’ha produït a les 17.30h al palau de la Zarzuela de Madrid, poc després que el candidat socialista fos escollit en una votació on ha reunit el suport de 179 dels 350 diputats que conformen el Congrés. Després del pas protocol·lari d’Armengol amb el rei serà el mateix Sánchez qui prometrà el càrrec davant el monarca i la cúpula de l'Estat i, des d'aquell moment, tindrà a les seves mans la formació del nou executiu. Pedro Sánchez prometrà el càrrec de president del Govern demà divendres 17 de novembre a les 10h al Palau de la Zarzuela.

  • 18:00

    L'Ajuntament de Barcelona nega haver pactat la regulació de les llars compartides o permetre nous projectes hotelers

     

    La primera tinent d’alcalde de Barcelona, Laia Bonet, ha negat haver pactat la regulació de les llars compartides o permetre nous projectes hotelers, tot i que el text aprovat a la Comissió d’Urbanisme aquest dimarts instava textualment a modificar el PEUAT per incloure en l’articulat la regulació de les llars compartides d’acord amb el que contempla el decret de Turisme del 2020. A més, el text també incloïa la modificació del PEUAT per permetre “millorar l’oferta d’allotjaments turístics de la ciutat amb projectes singulars que comportin l’augment de l’oferta turística de qualitat”, i especificava que també s’havia de poder fer a les zones 1 i 2. La proposició final, que partia d’una iniciativa de Junts, va ser transaccionada amb el PSC.

  • 17:50

    Elvira Garcia és la nova directora general de Barcelona Oberta

     

    Barcelona Oberta, la unió d’eixos comercials i actors privats que representen el turisme de compres a la ciutat, ha nomenat Elvira Garcia com a nova directora general. Garcia succeirà en el càrrec a Núria Paricio, que assumirà la direcció institucional. Fins ara, Elvira Garcia era la responsable de comunicació de Barcelona Oberta, organització amb què està vinculada des de la seva fundació.

  • 17:35

    Apareix un artefacte explosiu de la Guerra Civil durant uns treballs arqueològics a la Segarra

     

    Un artefacte explosiu de la Guerra Civil ha aparegut en el decurs d'una investigació arqueològica al terme de Torrefeta i Florejacs a la Segarra. El responsable dels treballs arqueològics ha advertit de la troballa d'un projectil d'artilleria als Mossos d'Esquadra, que han enviat agents de la unitat Tedax per fer-se càrrec de la seva desactivació. Els Mossos han recordat que davant d'una situació com aquesta cal senyalitzar la zona i avisar al 112 perquè s'hi desplacin els especialistes del cos.

  • 17:20

    Ple específic del Consell Escolar per debatre l'ús dels mòbils a les aules

     

    El Consell Escolar, l'òrgan consultiu en les polítiques educatives de la Generalitat, s'ha reunit aquest dijous en un ple específic per debatre l'ús del mòbil a les escoles i instituts. El Departament d'Educació ja tenia previst engegar aquest curs un debat sobre el mòbil a les escoles, però en les últimes setmanes milers de famílies s'han unit a través de WhatsApp i Telegram per demanar que els adolescents no tinguin telèfon abans dels 16 anys. La reivindicació ha cristal·litzat en la iniciativa 'Adolescència lliure de mòbil', amb desenes d'associacions de famílies d'alumnes implicades. Quan acabi el procés participatiu pilotat pel Consell Escolar, s'espera que el departament doni un criteri marc per regular el mòbil als centres.

  • 17:10

    Els Mossos investiguen la mort d’un home a l'interior d'un domicili a Sant Adrià de Besòs

     

    Els agents han rebut un avís cap a les 14h en el que s’informava que en un domicili de Sant Adrià de Besòs hi hauria un home mort i una dona ferida. Quan han arribat al lloc, on també s’hi ha adreçat efectius de la Policia Local de Sant Adrià de Besòs i del SEM, han localitzat un home mort i una dona ferida que s’ha traslladat a un centre hospitalari. La investigació es troba sota secret de sumari.

  • 17:00

    The Smashing Pumpkins, Avril Lavigne, Amaral, Albert Pla i Figa Flawas, nous caps de cartell del Cruïlla 2024

     

    The Smashing Pumpkins, Avril Lavigne, Amaral, Trueno, Funzo & Baby Loud, Shinova, Peter Fox de Seeed, Albert Pla i Figa Flawas són els nous caps de cartell que ha confirmat el Cruïlla per a l'edició de l'any que ve. Els artistes se sumen a Oques Grasses i The Tyets, que ja formaven part de la programació del certamen. El Cruïlla tindrà lloc del 10 al 13 juliol de 2024 al Parc del Fòrum de Barcelona.

  • 16:45

    Pedro Sánchez prepara un nou Govern amb moltes novetats

     

    Amb la investidura resolta, el nou pas per Pedro Sánchez és escollir el seu nou Govern. L'únic nom que està clar és el de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, que ocuparà la vicepresidència. A partir d'aquí, tot està obert. S'espera una remodelació de l'Executiu amb molts canvis i algunes incorporacions catalanes. 

    Sánchez i Díaz preparen la composició del nou executiu
    rtve Sánchez i Díaz preparen la composició del nou executiu | Elena Garcia
  • 16:31

    L'Informatiu - 16/11/2023

     

    Pedro Sánchez surt del Congrés reelegit com a president del Govern, amb 179 vots a favor. En les pròximes hores, la presidenta Armengol comunicarà al Rei formalment el resultat de la investidura. Catalunya pateix la pitjor sequera de la història: per intensitat, per extensió territorial i per durada. Els premiats de l'ONCE destaquen per la seva tasca solidària, social i d'inclusió a favor dels més vulnerables. 

    L'Informatiu - 16/11/2023
    rtve L'Informatiu - 16/11/2023
  • 14:35

    Lleida inaugura un centre de salut sexual per a adolescents i joves de fins a 30 anys

     

    Situat al carrer Nou del Centre Històric, el nou equipament ofereix un espai d'atenció sexual i afectiva amigable, accessible i confidencial per al col·lectiu d'adolescents i joves de fins a 30 anys de tota la demarcació. D'aquesta manera, un equip de professionals sanitaris i socials atén consultes principalment relacionades amb les Infeccions de Transmissió Sexual, l'embaràs, l'anticoncepció, la menstruació, la violència masclista i l'educació sanitària, entre altres. El centre ofereix atenció tant presencial com telemàtica de manera individual o en grup de dilluns a divendres.

  • 13:58

    Uns 500 alumnes es manifesten a Barcelona per denunciar el ''genocidi'' a Palestina

     

    Uns 500 alumnes de secundària, Formació Professional i batxillerat s’han tornat a manifestar aquest dijous a Barcelona per denunciar el “genocidi” a Palestina. La marxa ha començat a la plaça Universitat i ha arribat fins a la plaça Sant Jaume. S'hi han vist multitud de banderes palestines i rètols de rebuig a Israel. 

  • 13:55

    Hogwarts aterra a Barcelona: ‘Harry Potter: The Exhibition’ s'estrena al Port Vell aquest divendres

     

    El món màgic de Hogwarts ha aterrat a la ciutat de Barcelona de la mà de 'Harry Potter: The Exhibition', la mostra immersiva més completa de la saga. Després de passar per ciutats com Viena o París, aquesta exposició itinerant es podrà veure a partir d'aquest divendres i fins al 7 d'abril al Port Vell. La proposta explora diversos dels moments més entranyables de les pel·lícules a partir d'una narració que combina vídeos, activitats i exposicions de material original. Els visitants podran jugar al Quidditch, arrancar mandràgores, lluitar amb varetes o realitzar algunes de les pocions més icòniques.

  • 13:43

    L'Aeroport de Reus assaja la resposta d'un accident aeri en un simulacre "complex"

     

    L'exercici ha aplegat un centenar de figurants i més de 200 efectius dels cossos d'emergències que han participat en la simulació d'un l'incendi d'un avió que es dirigia cap a un aeroport d'Irlanda. En l'operatiu, s'han activat, primer, el pla d'Autoprotecció de l'aeroport i després el pla Aerocat, dirigit des de Protecció Civil. "És complex per la seva coordinació i ens va molt bé fer aquest tipus de simulacres per veure en cas que hi hagués un accident com ens hem de coordinar els diferents cossos", ha afirmat el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré.

  • 13:00

    Pedro Sánchez és investit president del Govern per majoria absoluta

     

    El candidat socialista ha obtingut els 179 vots a favor del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, BNG i Coalició Canària. En contra han votat PP, Vox i UPN que han sumat 171 vots. 

    Pedro Sánchez surt del Congrés reelegit com a president del Govern
    rtve Pedro Sánchez surt del Congrés reelegit com a president del Govern
  • 13:20

    Territori posa en servei la passera per a vianants i ciclistes sobre la C-55 a Manresa

     

    El Departament de Territori ha posat en servei aquest matí la passarel·la que ha construït per a vianants i ciclistes sobre la C-55 entre el barri de Cal Gravat i el polígon industrial de Bufalvent, a Manresa. L'estructura, que té prop de 50 metres de longitud, 3 m d'amplada i construïda sobre la carretera C-55, té la intenció d'afavorir afavoreix la mobilitat i facilitar el pas de vianants i ciclistes.

  • 12:57

    L'ONCE premia la solidaritat a Viqui Molins per la seva tasca social i d'inclusió

     

    La Fundació Surt, Maria Victòria 'Viqui' Molins, el programa 'Solidaris' de Catalunya Ràdio, l'empresa Worldcoo i l'Ajuntament de Reus han rebut aquest dimecres els Premis Solidaris ONCE Catalunya 2023, en una gala celebrada en la seu de l'organització.

    L'ONCE premia la tasca de Viqui Molins i la Fundació Surt
    rtve L'ONCE premia la tasca de Viqui Molins i la Fundació Surt
  • 12:42

    El fiscal en cap de Catalunya defensa el tinent fiscal que Junts acusa de parcialitat davant l'independentisme

     

    Francisco Bañeres ha defensat la trajectòria professional "exemplar" del tinent fiscal, Pedro Ariche, després que el diputat de Junts Joaquim Jubert l'ha acusat de vulnerar la presumpció d'innocència en causes que afecten el moviment independentista. Bañeres, que ha comparegut en la Comissió de Justícia del Parlament per presentar la memòria de la Fiscalia 2022.
     

  • 12:27

    El Parlament Europeu debatrà sobre la llei d'amnistia al pròxim ple d'Estrasburg

     

    El Parlament Europeu debatrà en el ple de la setmana que ve a Estrasburg sobre la llei d'amnistia. Després que el Patit Popular Europeu hagi demanat introduir aquest debat en l'agenda de la sessió plenària, la conferència de presidents de la institució ha donat llum verda a la petició dels populars. El debat, també reclamat pel grup dels liberals del qual forma part Ciutadans, se celebrarà el pròxim dimecres. 

  • 12:26

    Manifestació amb motiu de la vaga d'estudiants convocada pel SEPC per la guerra a Gaza

     

    Comença la manifestació d'estudiants a Barcelona en suport del poble palestí convocada pel SEPC. Reclamen posar fi a la guerra en Gaza. També exigeixen al Govern que trenqui relacions amb Israel.

  • 12:10

    PLE D'INVESTIDURA | Patxi López recorda les signatures contra l'Estatut del PP

     

    El portaveu dels socialistes ha defensat la constitucionalitat de la llei d'amnistia acordada amb Junts i ERC i ha recordat que els populars van recollir signatures contra l'Estatut "quan aplaudien amb les orelles altres estatuts que tenien el mateix contingut". López ha afegit "no som els que enfrontem territoris". El portaveu socialista també ha rebutjat que els "donin lliçons de constitucionalisme" i ha recordat que Aznar va arribar a parlar d'ETA com a "Movimento de Liberacion Nacional Vasco" quan va negociar amb els terroristes a Zurich. 

  • 12:01

    El Govern es planteja allargar en el temps el projecte pilot 'Obrim Feel' davant l’allau de peticions rebudes

     

    El govern català es planteja allargar en el temps el projecte pilot del xat 'Obrim Feel', adreçat a adolescents i joves amb risc de suïcidi o altres problemes de salut mental, davant l’allau de peticions rebudes. Ho ha anunciat la secretària general de Drets Socials en el marc de la jornada Europa Social sobre els drets de la Infància.

  • 11:30

    PLE D'INVESTIDURA | Coalició Canària defensa l'acord en defensa dels interessos de Canàries

     

    La portaveu de CC, Cristina Valido, ha recordat que la seva formació està en contra de l'amnistia. Valido ha defensat que "la plurinacionalitat és compatible amb l'Europa que compren la diversitat i la llunyania". La portaveu de Coalició Canària ha assegurat que "No hem firmat un acord de menor cost polític, sinó el que més convé als interessos de Canàries. 

  • 11:10

    PLE D'INVESTIDURA | El BNG es mostra favorable a la condonació del deute autonòmic

     

    El portaveu del partit nacionalista gallec, Nestor Rego, ha criticat que el deute de la seva comunitat es va multiplicar durant el mandat del líder popular Alberto Núñez Feijóo. Així, ha lamentat que el PP no hagi reclamat les competències pendents. També ha advertit que tot el vot favorable no vol dir que no tindran "les mans lliures" en tot el que no estiguin d'acord com derogar la reforma laboral. 

  • 11:05

    PLE D'INVESTIDURA |  Continuen les protestes a les portes del Congrés. 

     

    Fonts socialistes asseguren que uns diputats del PSOE que han sortit fora del perímetre a desdejunar han estat reconeguts i els han tirat ous. La Policia ha escortat als diputats fins a ficar-los en el perímetre. 

  • 11:00

    Catalunya sortiria de la situació de sequera si plouen 500 litres per metre quadrat segons el Meteocat

     

    El Servei Meteorològic de Catalunya assegura que Catalunya mai havia tingut durant tant de temps seguit un episodi amb dèficit hídric que afecta més de la meitat del territori. Assegura que aquesta sequera és pitjor que la del 2005-2008. L'informe assenyala que per resoldre la situació de sequera actual hauria de ploure uns 500 litres per metre quadrat, l'equivalent al que acostuma a caure a la ciutat de Barcelona en tot un any de mitjana. 

  • 10:45

    El fiscal general no parlarà sobre la llei d'amnistia per a evitar "qualsevol ingerència"



    El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, assegura que només es pronunciarà sobre la llei d'amnistia des d'un punt de vista "tècnic-jurídic", quan entri en vigor, en entendre que ha d'evitar "qualsevol ingerència en les funcions constitucionalment atribuïdes a cadascun dels tres poders de l'Estat".

  • 10:30

    El Port de Barcelona es prepara per a descarregar vaixells amb aigua davant la sequera
     

    El Port de Barcelona comença a preparar-se per a poder descarregar embarcacions carregades d'aigua després de l'anunci de la Generalitat que alguns municipis poden entrar en estat de preemergència per sequera. El president de la infraestructura, Lluís Salvadó, ha advertit que tot i que "desitjo que no haguem de veure la imatge d'embarcacions aquí en el Port de Barcelona portant aigua d'altres posicions, però tot sembla que anem cap aquí, que no trigarem molts mesos o setmanes a arribar a aquest extrem".

  • 10:00

    PLE D'INVESTIDURA | El PNB defensa que en l'acord per a la llei d'amnistia amb els independentistes "hi ha valor i valentia"

     

    Aitor Esteban ha retret al PP que utilitzi l'amnistia com a "excusa perquè convoquin noves eleccions". El portaveu del PNB també ha rebutjat els posicionaments dels jutges en contra la llei. Ara bé també avisa Sánchez que "s'equivoca" si passada la investidura es pensa que el PSOE "pot fer el que vulgui".  Esteban ha insistit que la seva formació "defensarà l'autogovern amb dents i ungles".

  • 9:29

    PLE D'INVESTIDURA | Gran dispositiu policial als voltants del Congrés durant la segona sessió del debat d'investidura,

     

  • 9:13

    PLE D'INVESTIDURA | Aizpurua (EH Bildu) dona el suport a Sánchez.

     

     

    Bildu confirma el seu 'sí' a Sánchez per a "frenar a les extremes dretes" però adverteix: "No és un xec en blanc". "Som una força política amb uns valors i principis ferms (...) un d'aquests principals principis és l'antifeixisme. Per tant, avui li tornarem a tancar la porta al bloc reaccionari", ha dit en el ple del Congrés. 

  • 09:00

    Arrenca la segona jornada del debat d'investidura. 

     

     

    EH Bildu obre la segona sessió. Després intervenen PNB. UPN, BNG i Coalició Canària. Es preveu que Sánchez aconsegueixi avui el suport de 179 diputats per a ser investit president.

  • 08:50

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Santi Rodríguez (PPC) critica que es parli de Vox mentre Sánchez sostindrà un govern amb Bildu i els independentistes catalans: "És bastant més greu". 

     

     

     

    Rodríguez veu "més greu" governar amb independentistes que amb Vox
    rtve Rodríguez veu "més greu" governar amb independentistes que amb Vox
     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 16 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:15

    La tretzena nit de protestes al carrer Ferraz acaba amb càrregues i com a mínim 15 detinguts. 

     

     

    A fora del Congrés, al carrer Ferraz, la policia ha carregat per dissoldre les prop de 2.000 persones que s'han concentrat davant la seu del PSOE. Tot ha començat abans de les 23.00 hores quan alguns manifestants han llançat objectes contundents contra la línia policial. 

    Hi ha hagut cops de porra, salves, i gas pebre per dissoldre la concentració. Més tard, petits grups han creat barricades amb contenidors en carrers estrets del voltant, i fins a les 00 hores de la nit encara hi havia corredisses. La policia adverteix que la xifra de detinguts és provisional.

  • 8:05

    Pedro Sánchez serà investit president avui, si no hi ha sorpreses.

     

     

    La sessió es reprèn d'aquí a una hora al Congrés dels diputats. Avui Pedro Sánchez es convertirà, de nou, en president del govern espanyol amb 179 vots a favor. Ahir en la primera jornada del ple d'investidura Sánchez va defensar l'amnistia, per primera vegada, en seu parlamentària, però les alarmes van saltar a mitja tarda quan es va saber que a Junts no li havia agradat el discurs. Finalment, les diferències es va reconduir i avui els socialistes podran comptar amb el seu suport. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 16 de novembre de 2023.

     

     

    Aquestes són les notícies destacades d'ahir.